KPIF

Senaste nytt om KPIF - Nyheter, podcasts, videor och inlägg på sociala medier om KPIF.

Nu väntas största räntesänkningen på tio år

Nu väntas största räntesänkningen på tio år

Storbankernas experter är eniga. Det blir en dubbelsänkning av Riksbanken i veckan – för första gången sedan 2014. Veckorna inför beskedet har ekonomer på Handelsbanken, DNB och Danske Bank också målat upp detta som huvudscenariot – sedan kollegorna på Swedbank, SEB och Nordea redan antagit att det blir så en tid. Räntebesked från Falun Kronans försvagning – särskilt mot dollarn – inför mötet bör inte påverka utrymmet för sänkningar, enligt Torbjörn Isaksson, ekonom på Nordea. Dubbelsänkningen, på 0,50 procentenheter till 2,75 procent, är redan inprisad i kronkursen och den låga inflationen gör dessutom problemet med en svag växelkurs mindre, resonerar han. I prissättningen på räntemarknaden ligger sannolikheten för en dubbelsänkning följt av ännu en sänkning av styrräntan i december – ned till 2,50 procent – på 100 procent. Även Riksbanken har sedan september flaggat för att det kan bli en dubbelsänkning på novembermötet. Fast riksbankschefen Erik Thedéen har i flera uttalanden inför beskedet i veckan också varnat för att ta en dubbelsänkning för given. Räntebeskedet – som kommer att levereras från Falun i stället för från Riksbankens kontor på Brunkebergs torg i centrala Stockholm – kommer efter att KPIF-inflationen sedan i somras fallit allt längre ned under inflationsmålet. Svensk BNP minskade också både under andra och tredje kvartalet, vilket definitionsmässigt är så kallad teknisk recession – även om ordet recession normalt används för att beskriva en betydligt mer dramatisk ekonomisk situation än det som svenska hushåll och företag just nu upplever. Räntan kan vara onödigt hög Andra indikatorer inför beskedet – som Riksbankens senaste företagsundersökning och Konjunkturinstitutets barometer – antyder också att styrräntan just nu kan vara onödigt hög. Riksbanken väntas enligt marknadens aktörer någon gång till sommaren 2025 ha sänkt styrräntan till 1,75 procent. Det skulle innebära räntesänkningar på 1,50 procentenheter på lite drygt ett halvår. Normalt följer rörliga boräntor – den vanligaste bindningstiden för bolån – med nedåt när styrräntan sänks. Skulle boräntan på ett lån på tre miljoner kronor falla med 1,50 procentenheter skulle det minska räntekostnaden med 45 000 kronor per år eller 3 750 kronor per månad om man bortser från ränteavdragets effekter.

Räntan sänks – igen

Räntan sänks – igen

Från 3,5 procent till 3,25. Sänkningen är årets tredje och låg i linje med förväntningarna. I samband med dagens besked sänker Riksbanken sin prognos för styrräntan och flaggar för en dubbelsänkning i höst. ”Prognosen för styrräntan avspeglar att en sänkning med 0,5 procentenheter vid något av de närmaste mötena kan bli aktuell. Den indikerar också att en eller två ytterligare sänkningar kan ske under första halvåret 2025”, skriver centralbanken i ett pressmeddelande. Inflationen långt under målet Inflationen i augusti hamnade på 1,2 procent, enligt måttet KPIF. Det är långt under Riksbankens mål på 2,0. Detta gjorde att man snabbt kunde förutspå flera räntesänkningar innan årets slut. Men mycket kan fortfarande hända, enligt centralbanken. ”Inflations- och konjunkturutsikterna är osäkra. Det finns risker kopplade till bland annat återhämtningen i den svenska ekonomin, den geopolitiska oron och kronans växelkurs, som kan leda till en annan utveckling av inflationen och utformning av penningpolitiken”, skriver Riksbanken i pressmeddelandet.

Inflationen sjunker mer än väntat – så kan Riksbanken agera nu

Inflationen sjunker mer än väntat – så kan Riksbanken agera nu

Nya siffror från SCB visar att inflationen sjunker, från 1,7 till 1,2 procent. – Inflationstakten sjönk i augusti, vilket till stor del kan förklaras av lägre energipriser, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i ett uttalande. Den förväntade siffran låg på 1,4 eller 1,3 procent så inflationen föll mer än vad analytikerna och ekonomerna trodde och Riksbankens inflationsmål ligger på 2,0 procent. – Det är positiva nyheter. Det är det Riksbanken sitter och väntar på och funderar på hur låg inflationen ska bli innan de sänker räntan ordentligt. Det är en bra siffra, säger vardagsekonomen Magnus Hjelmér vid Ica-banken. Det ligger bakom Enligt Caroline Neander så ligger lägre energipriser bakom det mesta. Men även livsmedelspriserna gick ned i augusti. Samma sak med transportpriserna där priserna på utrikes flygresor, biluthyrning och drivmedel sjönk. ”Prissänkningarna motverkades bland annat av högre klädpriser, vilket är säsongsnormalt”, skriver SCB. Morötter, purjolök och blomkål var några varor som blev billigare – men frukt ökade under augusti månad. Tror inte på stor sänkning Magnus Hjelmér tror inte på en dubbelsänkning från Riksbanken senare i september då det finns risker. – Jag tror att Riksbanken är lite försiktiga och kommer gå långsamt framåt. Man hade kanske önskat att de ska ta i med hårdhandskarna, man har pratat om dubbelsänkningarna. Jag tror att de kommer sänka med 25 punkter för att se effekten så att inflationen inte ökar igen, säger Magnus Hjelmér. KPIF-inflationen, som Riksbanken använder i sitt inflationsmål, är ett underliggande mått på inflationen där effekterna av boräntor har räknats bort. Dagens inflationssiffra är ett avgörande beslutsunderlag för Riksbankens inför nästa räntebesked, som kommer den 25 september. Riksbanken har tidigare signalerat att ytterligare tre sänkningar av styrräntan kan komma i år.

KPIF på YouTube

RIKSBANKEN FÖRKLARAR: Vad är inflation?

Martin Flodén, professor i nationalekonomi, förklarar grundläggande vad inflation är, hur den uppstår och varför det är viktigt med ...

Sveriges riksbank på YouTube

Inflationssiffror (KPIF) för december 2019

Idag presenterades inflationssiffror (KPIF) för december 2019 som landade in på 1,7 procent. Detta var en ökning med 0,40 ...

DanskeBankSverige på YouTube