Niklas Wykman

Niklas Wykman är en svensk entreprenör och politiker. Han är medgrundare av flera teknikstartups och har varit verksam inom politiken som riksdagsledamot för Moderaterna. Han har också varit engagerad i frågor som rör digitalisering och innovation i näringslivet.

Förslaget: Lägre amorteringskrav

Förslaget: Lägre amorteringskrav

I april 2023 gav regeringen nationalekonomerna John Hassler och Peter Englund samt Finansinspektionens förre generaldirektör Martin Andersson i uppgift att se över bolånetaket och amorteringskravet. På måndagen presenteras förslagen av finansmarknadsminister Niklas Wykman (M), tillsammans med makrotillsynskommitténs ordförande Peter Englund, på en presskonferens. – Det finns utrymme att lätta på åtgärderna. Vi föreslår ett höjt bolånetak och ett lindrat amorteringskrav, säger Peter Englund. Lindrade krav Det skärpta amorteringskravet infördes 2018 och innebär att bolån som överstiger 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst två procent årligen. Det nya förslaget innebär att en procent ska amorteras på 50 procent av värdet. Enligt dagens regler innebär bolånetaket att banker inte får låna ut mer än 85 procent av bostadens värde. Resten ska betalas med en kontantinsats. Enligt det nya förslaget ska bolånetaket höjas från 85 till 90 procent. Samtidigt föreslås ett skuldkvotstak på 550 procent av bolåntagarens bruttoinkomst. ”Dynamisk ekonomi” Förslaget är att gradvis införa de nya reglerna. – I grunden handlar utredningens förslag om att man ska ha mer rättvis och mer dynamisk ekonomi. Det ska inte vara så gynnsamt att vara född med pengar. Om man arbetar och utbildar sig, så ska det vara lite lättare att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Niklas Wykman. – Det vore bra för Sverige i fall vi kan gå i den riktningen men aldrig på ett sätt som riskerar den finansiella stabiliteten, fortsätter finansmarknadsministern.

Regeringens "kraftfulla paket" sågas: "Det kan bli jättetufft"

Regeringens "kraftfulla paket" sågas: "Det kan bli jättetufft"

Det avdrag som kan göras för blancolån i samband med deklarationen kommer att halveras från och med 2025. Året därpå ska det slopas helt, enligt regeringens förslag. – Det är ett samlat och kraftfullt paket. Sedan ska man vara ödmjuk inför att det kan medföra problem. Då får man hjälpa så gott det går, men samlat handlar detta om att motverka att människor hamnar i skuldfällor, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M). Kronofogden är kritiska till tidsramen och hade velat se att utfasningen av avdraget skedde under fem år. Även Anna Huzell, budget- och skuldrådgivare på Huddinge kommun, tror att regeringens väg är fel att gå. – Det kan bli jättetufft för de som redan har det kämpigt med skulder, säger hon. Skulderna ökar 50 miljoner per dag Enligt Kronofogden väntas antalet betalningsförelägganden öka med 15 000 om avdraget slopas enligt regeringens plan. Samtidigt ökar skulderna hos Kronofogden med 50 miljoner om dagen och situationen beskrivs som ”ohållbar”. Anna Huzell berättar att en övervägande majoritet av hennes besökare har någon form av blancolån. Hon betonar därför att det är bra att något görs – men att regeringens förslag snarare förvärrar situationen för de som är fast i skuldfällan. – De som redan är fast i skuldfällan hjälper vi inte genom att strama åt och göra det tuffare, säger hon. – Vi måste hjälpa dem som redan är i skuldfällan och jag tror att det här blir tufft för dem. ”Finns bättre vägar att gå” Men enligt regeringen är paketet till för att folk inte ska överbelåna sig. Kritik har även riktats mot att skattepengar i dag går till att betala av andra människors skulder. – På vissa håll tycker jag att det här är ett system som fungerar ganska bra. Sedan förstår jag att det inte är meningen att skattemedel ska gå till att betala av skulder, men det finns nog bättre vägar att gå. Att göra det lite försiktigare. Bland annat vill Huzell att de som lånar ut pengar ska göra en bättre kreditprövning. I dag kan man få blancolån med låg säkerhet, men med en hög ränta. – Sedan tror jag också att man när man betalar till Kronofogden får beta av kapitalet först och kostnader sedan, säger hon.

Kräver svar av S-ledaren: Berätta hur ni använt er av lotteripengarna

Kräver svar av S-ledaren: Berätta hur ni använt er av lotteripengarna

Bland personerna i Svenska Dagbladets granskning som jobbat i det kritiserade callcentret i Barcelona, är en dömd för inblandning i mordet på tolvåriga Adriana för fyra år sen.  Telemarketingbolaget har flera olika uppdrag och det är oklart om de här personerna arbetade med att sälja just S-lotter. Men finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) vill att Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson förklarar, situationen, något hon ännu inte gjort.  – Det som rapporteras i media är häpnadsväckande. Det handlar om att Magdalena Andersson inte redogör för hur det egentligen ligger till. Det handlar också om uppgifter att gängkriminella pressat äldre att köpa spel via telefon Det är svårt att tro att någon tycker att det ska fungera så här i Sverige, säger Niklas Wykman till TV4 Nyheterna.  ”Var är partiledaren?” Missnöjet växer även inom Socialdemokraterna. Både mot hur lotteriverksamheten har bedrivits, samt hur partiledningen har hanterat krisen som följt Dagens Nyheters avslöjande i torsdags.  Göran Greider hyllade valet av Tobias Baudin till posten som Socialdemokraternas partisekreterare och skrev i en ledartext från 2021, i fristående socialdemokratiska Dala-Demokraten där han är chefredaktör, att Tobias Baudin var “rätt person för det här jobbet”.  Under helgen hade Greiders hyllande av Baudin övergått till att i stället ifrågasätta hans framtid som partisekreterare.  –  Vi får se hur han hanterar det här, men jag tycker att han har varit svag än så länge faktiskt. Det är hans uppgift att se till att alla verksamheter som är knutna till Sveavägen 68 fungerar, sa Göran Greider till TV4 Nyheterna i lördags.  Den S-märkta statsvetaren Marja Lemne kritiserar även hon Baudin, men vill också att  Magdalena Andersson (S) träder fram och förklarar hur partiet styr sin organisation och berättar vilka kontakter de har.  –  Jag tror inte att det här kommer blåsa över hur snabbt som helst för partiet. Det tror jag verkligen inte. Var är partiledaren? Säger Marja Lemne till TV4 Nyheterna.  Regeringen: Berätta hur lotteripengarna används  I helgen föreslog Moderata ungdomsförbundets ordförande Douglas Thor att SSU och S ska donera lotterivinsten till brottsofferfonden.  – Då hade man på allvar visat att man menade allvar och var ångerfulla, skriver Douglas Thor i ett mejl till TV4 Nyheterna.  Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) säger att Magdalena Andersson (S) behöver redogöra för hur mycket pengar som Socialdemokraterna intjänat genom lotteriet och hur det har gått till. Han vill också att hon klargör hur intäkter som intjänats på oetisk väg använts. – Kommer pengarna användas till Socialdemokraternas kampanjer? Är det rimligt? Den frågan måste Magdalena Andersson svara på. Hur många lotter har sålts på det här sättet? säger Niklas Wykman till TV4 Nyheterna.  TV4 Nyheterna har sökt Tobias Baudin som, genom Socialdemokraternas pressavdelning, avböjt intervju.

S pausar kritiserade partilotter: "Går till botten med det här"

S pausar kritiserade partilotter: "Går till botten med det här"

Säljare av Socialdemokraternas partilotter i Barcelona använder aggressiva försäljningssätt mot äldre. Det berättar flera tidigare medarbetare i en granskning i Dagens Nyheter. Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, säger att man varit i kontakt med Kombispel, Socialdemokraternas lotterikoncern som anlitat företaget Effective Communication där försäljningen ska ha gått till. Telemarketingverksamheten pausas, säger Hallengren. – Vi förväntar oss att Kombispel går till botten med det här och tar reda på om uppgifterna stämmer, säger Hallengren och fortsätter: – Det är inte detta vi har kommit överens om, naturligtvis har inte uppdraget varit att sälja lotter till vilket pris som helst. Statsministern: Oacceptabelt Säljarna riktar in sig på förvirrade äldre, döljer att det rör sig om ett abonnemang och använder sig av påhittade kampanjer, enligt flera tidigare medarbetare, skriver DN. Statsminister Ulf Kristersson (M) kopplar säljmetoderna till kriminella nätverk som också sitter på spanska solkusten och lurar äldre på pengar. – Det är fullständigt oacceptabelt. När hela Sverige mobiliserar för att stoppa bedrägerierna så blir Socialdemokraternas lotteri en del av problemet. Det måste de stoppa, säger Kristersson. I våras kom en utredning kring försäljning av partilotter som sa att man inte ska få sälja lotter på kredit, begränsad bonus och att spelet ska beskattas. Utredningen uteslöt dock inte ett förbud mot lotteriverksamheten. Nu vill finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) att reglerna skärps. – Det här aktualiserar ju frågan igen om ett förbud. Huvudspåret från vår sida var att man ska reglera detta tydligare, det var också utredningens förslag, men det här aktualiserar ju frågan igen om ett förbud, säger Wykman.

Niklas Wykman på YouTube

Pressträff med Niklas Wykman för att presentera ny generaldirektör för Finansinspektionen

Torsdag den 9 februari håller finansmarknadsminister Niklas Wykman pressträff för att presentera Finansinspektionens nya ...

Regeringskansliet på YouTube

Niklas Wykman (M): ”Spel och dobbel är inte vilken verksamhet som helst”

Regeringen kommer reglera politiska partiers lotteriverksamhet. Idag är Socialdemokraterna och Moderaterna de enda partierna ...

Svenska Epoch Times på YouTube

Överskottsmålets avskaffande av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S) Coronapandemin slog, och slår fortfarande, hårt mot Sverige och svensk ekonomi.

Riksdag på YouTube

Långsiktiga effekter av sänkt skatt på arbeteav Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S) Med regeringens budget avskaffas nu den så kallade värnskatten. Regeringen själv ...

Riksdag på YouTube

Skatterna och valet 2022 - Moderaterna

PwC fortsätter att följa utvecklingen inom skatteområdet. I en intervjuserie under våren 2022 frågar PwC ut riksdagspartierna om ...

PwC Sverige på YouTube

Niklas Wykman i poddar

Episod 279 - Lär känna Sveriges finansmarknadsminister Niklas Wykman

I detta bonusavsnitt får du lära känna vår nya finansmarknadsminister Niklas Wykman på samma sätt som när föregångaren Max Elger gästade. Vem är Niklas, vad gör en finansmarknadsminister och hur har hans första tid som minister varit? Vi diskuterar finansiell stabilitet och vad det egentligen innebär likväl som turbulensen på företagsobligationsmarknaden och hur Niklas tänker kring cybersäkerhet. Dessutom pratar vi naturligtvis om brännheta frågor såsom amorteringskravet och skatten på ISK. Delikat lyssning på er, Johanna & Nicklas

474. Niklas Wykman, Finansmarknadsminister

Ett specialavsnitt av Sparpodden med Johan Tidestad och Frida Bratt, där vi äntligen har fått sitta ner med finansmarknadsministern Niklas Wykman. Det ställs frågor om skatten på ISK, pension, amorteringskrav, och mycket mer! Häng med i flödet på: 👉 TikTok - https://www.tiktok.com/@nordnet.sverige 👉 Instagram - https://www.instagram.com/nordnet/ 👉 Twitter - https://twitter.com/NordnetSE 👉 Facebook - https://www.facebook.com/nordnetsverige/ Gratis webbinarier som ger dig kunskapen att investera smartare: 👉 https://blogg.nordnet.se/event/ Disclaimer: Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie eller fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos bolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på aktien eller fondens produktsida på nordnet.se.

#190 Niklas Wykman: Man behöver lida sig igenom det här läget

Finansmarknadsminister Niklas Wykman intervjuades på Bostadspolitik.se:s scen i Almedalen av Anna Bellman – om det ”brutna vallöftet” om amorteringskrav, om synen på utmaningarna i samband med det gröna industriskiftet och om förhållandet mellan regeringen och Riksbanken/Finansinspektionen. Lennart Weiss kommenterar.