Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan är en turkisk politiker som har varit landets president sedan 2014. Han har tidigare varit premiärminister och är en av grundarna av det konservativa partiet AKP. Erdogan är en kontroversiell ledare som har kritiserats för att inskränka på yttrandefriheten och demokratin i Turkiet. Han har också varit inblandad i flera utrikespolitiska konflikter, bland annat med Syrien och Grekland. Du kan läsa mer om honom på Wikipedia.

Läkare anklagas för felbehandling – efter att flera bebisar dött

Läkare anklagas för felbehandling – efter att flera bebisar dött

För fyra år sedan födde Burcu Gokdeniz sitt barn en och en halv månad för tidigt. Även om pojken såg frisk ut vid födseln tog personalen snabbt bebisen till neonatalintensiven. Det var sista gången hon såg sitt barn vid liv. Pojkens hjärta hade stannat efter att hans hälsa oväntat försämrats, ska den ansvariga läkaren berättat för henne. ”Det var det värsta ögonblicket” i hennes liv, säger hon till AP. Anklagas för vanvård Burcu Gokdeniz är bara en av hundratals föräldrar som trätt fram och begärt en utredning om deras barn eller andra nära anhörigas död. Det efter att en turkisk åklagare anklagat 47 läkare, sjuksköterskor och ambulansförare för vanvård eller felbehandling av tio nyfödda barn senaste året. I Turkiet garanteras alla medborgare sjukvård genom ett system som både inkluderar privata och statliga institutioner. När offentliga system är överbelastat ersätter regeringen det med privat vård. Presidenten Recep Tayyip Erdogan, som styrt landet sedan 2002, har främjat utbyggnaden av privata sjukvårdsinrättningar. Men dödsfallen har satt vinstdrivande hälsovård i blåsväder. Föräldrar har nu tappat förtroende för systemet, och fallen har väckt så mycket ilska att demonstranter kastat sten mot sjukhus – där dödsfallen ägt rum. Minst 350 familjer har vädjat till åklagare, hälsoministret och till president Erdogan för att få en utredning om deras anhörigas död, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anadolu Agency. Krävs på 583 år i fängelse Nu kräver åklagaren 583 års fängelse för läkaren som drev neonatalintensivvårdsavdelningarna på flera sjukhus i Istanbul. Han anklagas bland annat för att ha ”etablerat en organisation med syfte att begå brott”, ”bedrägeri av offentliga institutioner” och ”förfalskning av officiella dokument”. Ett åtal som inleddes i oktober anklagas de tilltalade för att ha förfalskat journaler. Man ska ha placerat patienter på neonatalvårdsenheterna, på privata sjukhus, för långvariga och ibland onödiga behandlingar. Sjuksköterskor som trätt fram menar att de nyfödda fördes till sjukhus som var underbemannade, hade föråldrad utrustning eller otillräcklig medicin. Erdogan: Ruttna människor I förhören framkommer även att de tilltalade undanhållit behandling och lämnat falska rapporter till föräldrar för att behålla sjukhusvistelser så långa som möjligt och för att förskingra socialförsäkringssystemet på mer pengar. På en presskonferens sa presidenten Erdogan att de ansvariga kommer att ställas till svars. – Vi kommer inte att tillåta att vårt vårdsystem bli krossat på grund av några få ruttna människor. Det finns ett gäng människor som saknar mänsklighet, säger han.

"Massakerlagen" godkänd – nu befaras massavlivning av hundar

"Massakerlagen" godkänd – nu befaras massavlivning av hundar

Det finns runt 4 miljoner gatuhundar i Turkiet. De tas omhand av lokala invånare, matas av butiksägare och uppskattas av en stor del av befolkningen, skriver internationell media. – Det turkiska samhället är ett samhälle som är vant vid att leva tillsammans med djur. I våra byar och våra städer ser man hundar och katter överallt, säger en turkisk kvinna som protesterar på Istanbuls gator. Frågan delar invånarna Den nya lagen som röstades igenom på tisdagen har mött stora protester de senaste veckorna. Tusentals har demonstrerat i Ankara och Istanbul. Frågan delar invånarna i två läger. Somliga är oroliga för hundattacker, trafikolyckor och rabies. – De borde ta bort hundarna från gatan och hitta hem till dem, eller sätta dem under skydd, säger Adem Coskun, vars barnbarn blev biten av en gatuhund, till Nyhetsbyrån AP. De som är mot lagen pekar bland annat på att gatuhundarna levt fredade i hundratals år och att de nästan alltid är ofarliga och snälla. Befarar överfulla hundhem Bakom lagen står president Recep Tayyip Erdogan, med allierade. Kommunerna ska på sikt få bort gatuhundarna och placera dem i hundhem, där de ska vaccineras och kastreras innan de görs tillgängliga för adoption. Aggressiva eller sjuka hundar ska avlivas. För att rädda alla miljontals hundar krävs en massiv utbyggnad av hundhem. I dag finns det bara plats för drygt 100 000 hundar. Det gör att djurrättsorganisationer befarar överfulla hem och massavlivning. – Faktum är att dessa djur, som ser in i våra ögon och ber om hjälp, kommer att utplånas. Såvitt jag vet kan ingen ta ett liv som skapats av Gud, säger Cigdem Aksoy som bor i Ankara.

Klart: Han blir ny Natochef

Klart: Han blir ny Natochef

Natos 32 medlemsländer har formellt godkänt Rutte som sin näste generalsekreterare. Därmed tar han över efter norske Jens Stoltenberg, som lämnar sin post den 1 oktober. På X gratulerar Stoltenberg sin efterträdare, som han kallar "en stark ledare". "Jag vet att jag lämnar Nato i goda händer", skriver han. Även Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) gratulerar Rutte i ett inlägg på X. Utnämningen var väntad, då Rutte länge varit favorittippad till försvarsalliansens toppost. Nederländaren beskrivs som en av Ukrainas mest trofasta allierade – och en av den ryske presidenten Vladimir Putins skarpaste kritiker. Han är en slipad diplomat som tidigare lyckats linda bland andra USA:s expresident Donald Trump, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Ungerns dito Viktor Orbán runt sitt finger, skriver Politico. 57-åringen från Haag har varit Nederländernas premiärminister sedan 2010, men lämnar om en knapp vecka över makten till sin efterträdare Dich Schoof.

Lokalvalen i Turkiet ett bakslag för Erdogan

Lokalvalen i Turkiet ett bakslag för Erdogan

Fler än 1 100 lokalval hölls i Turkiet på söndagen, men flest blickar riktades mot borgmästarvalen i Istanbul och huvudstaden Ankara. Och i båda miljonstäderna, liksom i landets tredje stad Izmir, behåller mer sekulära CHP makten.

– Våra medborgares tro på oss har belönats, säger Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu enligt AFP, och liknande ord kommer från hans kollega i Ankara. – Valet är över, vi kommer att fortsätta att tjäna er, säger borgmästaren Mansur Yavas.

Därmed går president Recep Tayyip Erdogan och hans konservativt islamistiska AKP åter miste makten i de lokala ekonomiska centrumen.

– Tyvärr har vi inte nått de resultat vi önskade, sade Erdogan till anhängare som samlats utanför partihögkvarteret i Ankara, och fortsatte: – Vi kommer förstås att respektera nationens val, vi ska undvika att vara tjurskalliga och agera mot den nationella viljan. Början på ny era Erdogans egen väg till makten tog fart i Istanbul, när han 1994 valdes till borgmästare. Han lade i år stor energi på att kampanja för att hans kandidat, tidigare miljöminister Murat Kurum, skulle ta över posten och partiet återta den makt man förlorade 2019.

När presidenten på söndagen lade sin röst sade han:

– Det här valet kommer att markera början på en ny era för vårt land. Blir det så blir det kanske inte som Erdogan önskar. Att Imamoglu åter vann ses som ett tecken på att han kan bli nästa person att utmana mäktige Erdogan om presidentposten, i valet 2028.

– Den som vinner Istanbul vinner Turkiet, säger analytikern Erman Bakirci till AFP. Två döda i sydost Två personer dödades vid vallokaler i Turkiet under valdagen.

Våldsamheterna bröt enligt lokala medier ut i sydöstra Turkiet, utanför staden Siirt och vid en vallokal nära Diyarbakir, rapporterar norska TB och spanska EFE.

Vid den senare händelsen skadades tolv personer i sammandrabbningar mellan två grupper, uppger en lokal tjänsteman.

Kristoffer Tamsons, oppositionsregionråd för Moderaterna i Region Stockholm, befinner sig i Diyarbakir som valobservatör på uppdrag av EU.

"Den initiala bedömningen är att det är frågan om en isolerad uppgörelse mellan två rivaliserande familjer. Vi följer givetvis utvecklingen, men har också beslutat oss för att fullfölja vårt uppdrag som valobservatörer", skriver han i ett mejl till TT.

Recep Tayyip Erdogan på YouTube

İstanbul Enerji Forumu

Shorts videolarımız ▶️ youtube.com/playlist?list=PLdVvfehKD1JLDwZ3znEoLA-V5yo9bx5RX Yurt içi programları videolarımız ...

Recep Tayyip Erdoğan på YouTube

Turkish President Recep Tayyip Erdogan arrives in Kyrgyzstan

Turkish President Recep Tayyip Erdogan arrives in Kyrgyzstan's capital Bishkek to attend the 11th Summit of the heads of state of ...

Haber Lütfen på YouTube

Aliyev takes Erdogan's jokes as a challenge, gives show of strength

Türkiye's President Recep Tayyip Erdogan unintentionally led Azerbaijani President Ilham Aliyev to lift weights when the two ...

TRT World på YouTube

Netanyahu... is a vampire who feeds on blood’ — Türkiye’s President Erdogan

Netanyahu... is a vampire who feeds on blood” Türkiye's President Erdogan said while also condemning the American and ...

TRT World på YouTube

Live: Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks at the Istanbul Energy Forum

Keynote Moment: Türkiye's President Recep Tayyip Erdogan and key leaders deliver insights on energy and communication ...

Anadolu English på YouTube

Recep Tayyip Erdogan i poddar

Recep Tayyip Erdoğan

This weekend the controversial President of Turkey faces one of the most important elections ever for his country and the wider Middle East region. But how did the son of a Black Sea coastguard rise to live in a thousand-room palace? And how will he cope with one of the biggest political challenges of a career spanning more than twenty years?Mark Coles hears from Turkish and British guests who know Recep Tayyip Erdogan well. And for more on the Turkish leader, the two part series, Empire of Erdogan, is available on BBC iPlayer.Presenter: Mark Coles Producer: Jordan Dunbar Researcher: Olivia Woodward Sound Engineer: Rod Farqhuar Editor: Simon Watts Production Coordinator: Maria Ogundele

Recep Tayyip Erdogan

The president of Turkey has controversially sent troops into northern Syria. The decision has been widely condemned by foreign leaders and at home there are signs that his popularity could be fading. But how did Recep Tayyip Erdogan rise to power? How did the son of a sea captain end up in a palace of a thousand rooms?

Sunday, November 20, 2016

Steve Kroft sits down with Turkey's President Recep Tayyip Erdogan Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices See Privacy Policy at https://art19.com/privacy and California Privacy Notice at https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.