Serbiens

Serbien är en republik belägen på Balkanhalvön i sydöstra Europa. Landet gränsar till Montenegro, Kosovo, Albanien, Nordmakedonien, Bulgarien, Rumänien och Ungern. Huvudstaden är Belgrad och landet har en befolkning på cirka 7 miljoner invånare. Serbien är känt för sin rika historia, kultur och natur, inklusive nationalparken Djerdap och floden Donau.

Denna text har genererats automatiskt

Kamala Harris skulle vinna valet – om omvärlden fick bestämma

Kamala Harris skulle vinna valet – om omvärlden fick bestämma

Om Donald Trump får flytta in i Vita huset igen vore det dåligt för både USA och världen. Det säger varannan medborgare i de länder som deltagit i undersökningen.

49 procent av de nära 40 000 tillfrågade anser att USA:s globala position skulle försämras med Trump, jämfört med 16 procent med Kamala Harris.

49 procent anser också att stabiliteten i världen skulle minska med Trump som president, mot 17 procent för Kamala Harris. – Man minns när Trump var president sist, han fokuserade på inrikespolitiken, istället för internationella frågor och använde ofta det som ett slagträ. Det påverkade instabiliteten i Nato och på väldigt många andra ställen visste man inte var man hade USA, konstaterar Torbjörn Sjöström, vd för Novus, som gjort den svenska delen av undersökningen. Trump har stöd i öst Starkast stöd har Donald Trump i Serbien, där 59 procent vill se honom vald. Också i Ungern, Bulgarien och flera andra länder i östra Europa är han populärast, liksom i stora delar av det forna Sovjetunionen.

I Ryssland är det 43 procent som svarar att de stödjer Trump, 12 procent att de föredrar Harris. Hela 45 procent svarar vet ej. – Att det är så pass många i Ryssland som stöttar Trump är ju inte oväntat, med tanke på hur mycket han har hyllat Putin, men att nästan varannan ryss säger vet ej, tycker jag är litet förvånande, och kanske ett tecken på att det är politiskt känsligt att svara på, säger Torbjörn Sjöström. Svenskar gillar Harris Kamala Harris har generellt högre popularitetssiffror än Trump, och stödet är starkast i Norden, där fyra av fem vill se henne vald. Också i övriga Västeuropa har hon höga siffror, liksom i grannlandet Mexiko. – I Sverige är det bara nio procent som skulle rösta på Trump och 81 på Harris, säger Torbjörn Sjöström, som konstaterar att statistiken visar att svenskarna är tydligt oroade för att vårt eget land skulle påverkas negativt, såväl säkerhetsmässigt som ekonomiskt och värderingsmässigt om MAGA-rörelsens ledare tar över presidentskapet igen. Intresset för valet i världens största ekonomi är stort i de 42 länder som ingår i undersökningen. Två tredjedelar av de tillfrågade tror att det amerikanska valet får stor eller mycket stor inverkan på det egna landet.

Efter avslöjandet – kan bli nya utredningar om flygplansbomben

Efter avslöjandet – kan bli nya utredningar om flygplansbomben

Kalla fakta har låtit chefsåklagare Ola Sjöstrand ta del av avslöjandet där den jugoslaviska säkerhetstjänsten pekar ut sju kroatiska nationalister för att ligga bakom terrorattentatet mot flygplanet JAT 367 år 1972. Planet var på väg från Stockholm till Belgrad och sprängdes i luften under färden. Tre av de utpekade männen lever och är alla bosatta i Sverige. Deras eventuella roll i dådet som dödade 27 människor kommer dock inte kunna utredas i Sverige, enligt Sjöstrand. – Lagföringen för det här brottet försvann 25 år efter gärningen, alltså 1997. Då inträdde preskription. Vi hade en ändring i lagstiftningen 2010. Då tog man bort preskription för de här grova brotten, mord och terrorbrott. Men då krävdes att de brotten inte var preskriberade när lagändringen skedde, förklarar Ola Sjöstrand. Flera länder berörs Men flera länder berörs av Kalla faktas avslöjande. Planet startade i Sverige, mellanlandade i Danmark och föll ner i nuvarande Tjeckien. Flygbolaget JAT heter idag Air Serbia. – Sen var det ju 27 omkomna, de hade ju ett medborgarskap. Det kan vara så att det är medborgare i länder som kan lagföra sådant idag, säger Ola Sjöstrand. Tjeckisk utredare: ”Intressanta uppgifter” Bland de omkomna på JAT 367 fanns personer från bland annat Sverige, Kroatien, Serbien och Norge. Dessutom berörs Tjeckien då planet slog ner nära byn Srbská Kamenice och landet genomförde haveriutredningen. Kalla fakta har varit i kontakt med chefen för det tjeckiska institutet för professionella utredningar om flygolyckor, Vladimir Plos. – Eftersom det inte var en flygolycka hamnar det inte på vårt bord. Men uppgifterna är mycket intressanta och jag har tagit kontakt med polisen som nu ska undersöka om det är möjligt att öppna en utredning, säger Vladimir Plos.

Uppgifter: Landslaget ville att Larsson skulle lämna

Uppgifter: Landslaget ville att Larsson skulle lämna

Hugo Larsson satt 90 minuter på bänken mot Azerbajdzjan i torsdags. Det var tredje landskampen i rad som han bänkades även om han fick hoppa in både mot Danmark och Serbien. Efterspelet till det har skapat rubriker. Förbundskapten Jon Dahl Tomasson motiverade sitt beslut med att 20-åringen spelar för mycket i sidled. Ett utspel som mittfältaren själv var kritisk till, varpå han öppet gick hårt åt den danske tränaren. Tidigt på söndagsmorgonen gav SvFF besked om att Larsson har lämnat landslagssamlingen – på grund av en lättare skadekänning. Kort efter gick tyska Fussball News och Expressen ut med att mittfältaren inte alls är skadad och att han kommer att träna med Frankfurt. Kallades till möte med landslagschefen Fotbollskanalen har samma uppgifter och flera källor berättar även att Larsson blev kallad till ett möte på landslagshotellet på lördagskvällen, där bland annat landslagschefen Stefan Pettersson ska ha varit med. Där ska han ha fått höra att det bästa vore om han lämnade samlingen. Under söndagen har Fotbollskanalen flera gånger sökt presschef Petra Thorén, landslagschef Stefan Pettersson och fotbollschef Kim Källström för att ställa frågor om mötet som fick Hugo Larsson att åka hem. Vill inte kommentera Till slut svarade Petra Thorén och på frågan om det var ett möte med Hugo Larsson på lördagskvällen så svarar hon: – Vår landslagsledning har dialog med spelare hela tiden. Det pågår möten, diskussioner och dialoger mellan spelare och ledare hela tiden. Det är naturligt. Var det ett möte mellan Hugo och landslagsledningen i går kväll? – Det sa jag inte. Jag sa att det pågår dialoger hela tiden. Men var det ett möte mellan Hugo och landslagsledningen i går kväll? – Möten… Jag menar. Det pågår dialoger hela tiden. Fanns det någon särskild anledning att ha möten med Hugo efter uttalandena som gjordes? – Vi för dialog med våra spelare hela tiden. Före och efter mixade zoner. Till och från, under hela samlingen. – Jag kommer inte att kommentera det här ärendet mer nu. Vi har fullt fokus på matchen som väntar i kväll. ”En medicinsk bedömning” En timme innan avspark mot Estland dök Stefan Pettersson upp på Nationalarenan. Var du med på möte med Hugo och var det ni som föreslog att han skulle lämna? – Möte och möte… vi pratade, det slutade med att det bestämdes att han skulle lämna, säger han. Hade intervjun han gjorde något med att han lämnade? – Intervjun? Aha, nej det hade den inte. Det var en medicinsk bedömning.

Hur ser du på flera uppgifter om att han inte är skadad? – Det var vad som bedömdes här, vad som bedöms på andra ställen vet jag inte.

Inför avspark mot Estland vägrade förbundskapten Jon Dahl Tomasson, när han var med i Viaplay, att svara på frågor om vad som hänt kring Hugo Larsson.

Viktiga nyckeln för landslagsframgång

Viktiga nyckeln för landslagsframgång

Ett halvår in på jobbet är det allvar. Jon Dahl Tomassons landslag ska in i Nations League och är pressade att vinna gruppen.  Men då håller det inte att släppa in mål på löpande band. Han måste också hitta ett sätt att få ut maximalt av både Alexander Isak och Viktor Gyökeres. Och balansen på mitten behöver stabiliseras. – Sättet vi släppte in målen mot Serbien, det måste vi få ut ur systemet, säger förbundskaptenen. Expressen listar fyra ödesfrågor inför matcherna mot Azerbajdzjan, Estland och Slovakien.

Serbiens på YouTube

Bennison och Kafaji matchvinnare! | Highlights Serbien-Sverige 0-2

Damlandslaget vann mot Serbien i den första playoff-matchen av två. Matchen slutade 2-0 och de svenska målen gjordes av ...

svenskfotboll på YouTube

Tusentals i protest mot Serbiens president

Tiotusentals människor samlades idag i Belgrad för för att protestera mot president Aleksandar Vučić och hans regering.

Aftonbladet på YouTube

Serbia – Uncovering Europe's MOST CONTROVERSIAL Country! 🇷🇸

Travel Documentary, Serbia/Belgrade 2024. Serbia – the epicenter of former Yugoslavia – is perhaps Europe's most ...

Going to World på YouTube

Street Food in Serbia. Burgers and Grilled Meat Paradise. 'Rostiljijada' Grill Festival, Leskovac

Street Food Grill Festival. Rostiljijada 2022 Leskovac, Serbia, Srbija PLJESKAVICA, a Serbian national dish also known as the ...

settime2588 på YouTube