Stina Nilsson
Senaste nytt om Stina Nilsson - Nyheter, podcasts, videor och inlägg på sociala medier om Stina Nilsson.
Senaste nytt om Stina Nilsson - Nyheter, podcasts, videor och inlägg på sociala medier om Stina Nilsson.
▸ Stina Nilsson har som bekant bytt sport igen. Denna gång skidskytte mot långlopp. Ett beslut som verkar vara rätt om man frågar hennes pojkvän Emil Nyqvist som säger att skidstjärnan lyser och har en otrolig glöd i ögonen. Nu kommer säsongen tassandes emot oss där vår skidstjärna står för det första riktiga eldprovet i sin nya sport. Var står Stina Nilsson någonstans bland toppåkarna? Varför lämnade hon bössan på hyllan? Och kan hon ta ett bakdörr till VM i Trondheim senare i vinter?
Stina Nilsson har redan bytt tillbaka till längdskidåkningen. Då gör pojkvännen Emil Nykvist samma sak – tillfälligt. – Jag hade aldrig gjort det om inte hon hade gått över till långlopp, säger han till langrenn.com.
Här kommer en minst sagt kittlande nyhet: Landslaget öppnar dörren för Stina Nilsson till skid-VM i Trondheim nästa vår. – Jag kommer absolut att hålla ögonen på Stina, säger landslagschefen Anders Byström.
Ski Classics-vinnaren Emilie Fleten ser fram emot att möta Stina Nilsson i vinter. Här får Nilsson ett tips inför långloppssatsningen – men också en liten pik: – Jag skulle velat ha henne som lagkamrat, så att hon kunde vara min hjälpryttare, säger Fleten.
▸ Stina Nilsson har gjort det förut och nu gör hon det igen. Byter gren inför nästkommande skidsäsong. Det är fyra år sedan hon slutade som längdåkare för att istället satsa på skidskytte – och det trots sina fina framgångar som t.ex. OS-guldet 2018. Men skyttet gick däremot inte som tänkt. Som bäst en individuell pallplats och efter några kämpiga säsonger slutar hon nu med skidskyttet. Istället kommer vi framåt att få se henne i långloppen. Hur vettigt beslut är det här? Kommer Stina Nilsson skörda framgångar inom långloppen och vad är det som gör att Stina Nilsson så ofta byter sport?
Med: Anna Rydén Programledare: Demir Lilja
Första reaktionen var: ”Nej, aldrig i livet”. Sedan kände Jean-Marc Chabloz stolthet över Stina Nilssons beslut att bli långloppsåkare. Den svenska skyttetränaren är inte förvånad – han har sett hur hon mått. – Man hörde att det tagit hårt på henne, säger han om samtalet efter säsongen.
När Stina Nilsson först slog igenom som skidåkare för mer än tio år sen, gjorde hon det som en del av en ny idrottsgeneration. Ung, målmedveten och helt orädd. I sommar fyller hon 31, men är fortfarande lika målmedveten och orädd. Då – 2013 - förde hon in en ny ton i det svenska skidlandslaget. Charlotte Kalla fick konkurrens och vi i pressen fick möta en ny typ av landslagsstjärna. En stjärna som struntade i det mesta som inte handlade om den egna satsningen och som visade måttlig förståelse för medias törst efter svar på alla möjliga frågor. Tidtagarur på presskonferenser Menande leenden utbyttes i landslagsledningen när hon själv styrde upp sina intervjuer med ett eget tidtagarur på presskonferenserna. Fyra minuters intervju var just fyra minuters intervju. När tiden var ute slutade hon prata mitt i en mening och gick vidare till nästa. Som skidåkare tog hon ett OS-guld och två VM-guld och var Super-Stina med hela svenska folket. Det blev totalt 12 mästerskapsmedaljer. Karriären blomstrade, men det plötsliga karriärbytet år 2020 skedde helt utan vånda. – Det var jättelätt, säger hon till SVT Skidskyttekarriären blev sen inte så guldkantad som framförallt fansen hade hoppats. Det spekulerades i tidningar och i tv hur länge det skulle dröja innan den första världscupsegern skulle komma. Att den skulle komma, och förmodligen redan under den första vintern var det många som trodde. Super-Stina skulle krossa alla i skidspåret, spåddes det. Ett lätt beslut – även den här gången Den norska skidskyttestjärnan Tiril Eckhoff fick frågan om hon fruktade Stina Nilsson direkt inför debutsäsongen. – Jag har lagt 20 år på att skjuta 20 träff. Jag tror att hon kanske kommer att upptäcka att det är rätt svårt, sa Eckhoff då. Och det visade sig vara rätt svårt. En andraplats och en tredjeplats i världscupen blev det på fyra säsonger och nu är skidskyttekarriären slut. Även den här gången var det ett lätt beslut. – Jag är hundra procent åt ena hållet eller det andra. Det var som att stänga en bok och öppna en ny, säger hon i SVT:s intervju. Hennes plan har hela tiden varit en trestegsraket, som slutar med en långloppssatsning, och nu är vi framme vid del tre. Stina tar plats i det norska stjärnlaget Team Ragde Charge och hoppar på den alltmer populära långloppscirkusen. Full fart mot Ski Classics kommande säsong. Och skidfansen har redan börjat spekulera: Vinner hon Vasaloppet nästa vinter?
Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon tillbaka – för en satsning på långloppscupen Ski Classics. – Bössan är lagd på hyllan, säger Nilsson till SVT.
Stina Nilsson avslutar karriären som skidskytt, rapporterar SVT. Hon ska i stället satsa på långlopp. – Det var jag ganska trött på i slutet, att jag hade gjort det så bra men ändå var det någonting som inte stämde, säger hon till SVT.
Charlotte Kalla, tänker ni. Eller Marie-Helene Östlund. Kanske Stina Nilsson, Ebba Andersson eller Frida Karlsson? Nej, svensk längdåkning har aldrig haft en vinnare i den totala världscupen på damsidan. Kan Linn Svahn bryta förbannelsen?
Stina Nilsson sprinting for her first victory as a long distance skier at the Ski Classics challengers event Klarälvsloppet 2024.
Alla tre världsrekord av Super-Stina (f. 1993) Från Bislett i Oslo, Mars 2012 Kvartsfinal: 13.62 Semifinal: 13.58 Final: 13.19.
Thank you for watching, don't forget to like, subscribe and hit the bell if you want to be kept up to date with all our latest content.