Storbritannien

Storbritannien är en ögrupp belägen utanför Europas nordvästra kust. Ögruppen består av fyra länder: England, Skottland, Wales och Nordirland. Storbritannien är känt för sin rika historia, kultur och traditioner, såsom kungahuset, fotboll, afternoon tea och pubkultur. Landet har även en stark ekonomi och är en viktig aktör inom politik och handel i Europa och världen.

Denna text har genererats automatiskt

Efter år av bostadsbrist – här står tusentals lägenheter tomma

Efter år av bostadsbrist – här står tusentals lägenheter tomma

I Trollhättan är en nyrenoverad tvåa i stadsdelen Lextorp en av 140 lägenheter som Eidar hade lediga när kartläggningen gjordes i augusti. Hem och hyra frågade allmännyttan i landets 50 största kommuner och fann alltså att larmen om bostadsbrist hade dämpats. Plötsligt vittnar stora städer som Örebro, Växjö, Karlstad och Trollhättan om vakanser – totalt i tusental.

– Det beror delvis på att vi har en större utflyttning från Trollhättan än inflyttning. Men det är också geografiskt placerat till de socioekonomiska delarna av staden, säger Sanny Mattelin. Minskad invandring en orsak Enligt honom beror utflyttningen i första hand på en förändrad arbetsmarknad i Trollhättan. Det lokala näringslivet efterfrågar högutbildad personal som t ex ingenjörer. Medan många som söker enklare jobb valt - eller tvingats - att flytta till andra orter eller utomlands, bland annat till Storbritannien.

Också flera andra bostadsbolag nämner just vikande befolkningsunderlag som en förklaring, bland annat till följd av minskad invandring. Men också trygghetsfrågor och för höga hyresnivåer i nyproduktion eller efter renovering tros spela in. Bättre för de som letar bostad I Trollhättan ser man inte bara nackdelar med trendbrottet.

– Nöjd är man ju inte. Men om man ska prata om en bostadsmarknad i balans, så har vi ju nu en möjlighet att faktiskt tillmötesgå svängningar eller uppåtgångar inom industrin och så vidare. Så ur ett stadsperspektiv är det inte säkert att det är negativt.

Det är bättre för kunden som letar bostad?

– Ja, det är det ju. Och man kan välja som konsument mellan oss i allmännyttan eller de privata hyresaktörerna. Och det tror jag är gynnsamt för kunden, säger Sanny Mattelin.

Ryssland rundar sanktioner genom "skuggflottor" och fiktiva företag

Ryssland rundar sanktioner genom "skuggflottor" och fiktiva företag

Med hjälp av fiktiva företag och falska transportnätverk kan Ryssland glida undan västvärldens sanktioner, och på så sätt få leverans av EU-sanktionerade varor – som egentligen är avsedda för transport till bland andra Centralasien och Kaukasusregionen. Det hävdar Ukraina-presidentens kontorschef, Andrii Yermak, i ett inlägg på Telegram. ”Mellanföretag används för att skaffa västerländska elektroniska komponenter med dubbla ändamål. Falska företag skapas också för att bilda en "skuggflotta" av LNG-tankfartyg, och för att transportera flytande naturgas.”, skriver Andrii Yermak i uttalandet. Komponenter i ryska vapen Han påpekar också att västerländska komponenter förekommer i ryska vapen. ”Samtidigt har alliansen Ryska federationen-Iran-Nordkorea redan blivit en militär som öppet hånar demokratier”, fortsätter Yermak i uttalandet. Yermak ber nu omvärlden om att agera skyndsamt mot Ryssland. ”Det finns mindre och mindre tid kvar att stärka demokratiernas ställning i världen och det är nödvändigt att agera nu.”, skriver han vidare. Storinvasionen av Ukraina Till följd av storinvasionen av Ukraina 2022 har EU och USA infört sanktioner mot Ryssland, som framför allt tar sikte på olja och gas. Bland annat USA och Kanada har förbjudit all import av rysk olja och gas. EU har infört åtgärder som i praktiken ska stoppa 90 procent av importen, med vissa undantag för länder i öst som gjort sig beroende av ledningar från Ryssland. Storbritannien införde det hittills största sanktionspaketet mot Rysslands skuggflotta av oljetankfartyg den 17 oktober.

Ambassadören rasar mot britterna: Era vapen dödar civila ryssar

Ambassadören rasar mot britterna: Era vapen dödar civila ryssar

I en intervju med BBC anklagar Andre Kelin, som är Moskvas ambassadör i London, Storbritanniens regering för att ”föra ett proxykrig” mot Ryssland. Ambassadören hävdar att regeringen genom att tillhandahålla vapen därmed ”dödar ryska soldater och civila”. Kommentarerna kommer i ett läge där Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på nytt vädjat till väst om ytterligare stöd och tillåtelse att använda långdistans vapen mot mål djupt inne i Ryssland. – Zelenskyj vill inte ha fred… han fortsätter att be om mer och mer; Nato, EU-bistånd, försvarspaket. Vad som helst men han säger ingenting om förhandlingar alls, säger Andre Kelin till BBC. – Om Zelenskyj inte kommer att förhandla med oss är det okej. Han kommer att förlora mer och mer terräng, fortsätter ambassadören. Ser slutet på kriget Vidare menar Andre Kelin att Ukraina fortsätter att kämpa men hävdar samtidigt att ”motståndet är svagare och svagare”. Kelin ser ”slutet på Ukraina” och slår i intervjun också fast att ryska styrkor gör allt djupare framsteg in i landet. – Ryska trupper får mer terräng för varje dag. Slutet på denna fas kommer att innebära slutet för Ukraina, säger ambassadören. Ryssland anses just nu kontrollera omkring 18 procent av Ukraina. Kriget mellan länderna fortsätter att rasa oupphörligt. Träffade mål – 75 mil inne i Ryssland Under natten till söndagen riktades ryska flyganfall mot Kryvyj Rih i centrala Ukraina, som resulterat i 17 skadade. Ryssland ska även ha attackerat en energianläggning i Sumyregionen, i norra Ukraina, enligt den regionala kraftverksoperatören. Samtidigt fortsätter Ukraina att sikta in sig på mål i Ryssland. Industrikomplexet Sverdlov i den ryska regionen Nizjnij Novgorod, som ligger drygt 75 mil från Ukraina, träffades under samma natt i en ovanligt omfattande drönarattack, enligt en källa i den ukrainska säkerhetstjänsten SBU. Anläggningen, som beskrivs som en av de största i landet, tillverkar militära sprängämnen. Flera brandmän uppges ha fått lindriga skador av splitter i samband med anfallen.

Här blir kung Charles utskälld under besöket: "Du begick folkmord"

Här blir kung Charles utskälld under besöket: "Du begick folkmord"

Kung Charles första besök som statsöverhuvud i den forna kolonin började helt enligt plan. Australiens premiärminister Anthony Albanese tackade Charles för att ha stått vid landets sida i goda och dåliga tider, och hyllade kungens engagemang i klimatfrågan. Men sedan tog allt en annan vändning. Den oberoende senatorn Lidia Thorpe bröt av den välkomnande stämningen – genom att läsa lusen av monarken. Iklädd en kappa av pungråtteskinn var Thorpe, som tillhör landets ursprungsbefolkning, tydlig med att Storbritannien har mycket att svara för sedan kolonitiden. – Du förstörde vårt land! Ge oss vad ni stal från oss, skrek Thorpe innan hon fördes bort av säkerhetsvakter. Blandade reaktioner efter utskällningen Australiens förre premiärminister Tony Abbott uttryckte bestörtning efter scenerna i parlamentet och kallade det för ”olycklig politisk exhibitionism”. Affärsmannen Dick Smith, som också närvarade vid mottagningen, var av en annan uppfattning och menade att det hela var en uppvisning av Australien som fungerande demokrati. – Det är en underbar del av vår demokrati, att hon inte kommer sättas i fängelse för detta, sade han. I över hundra år var Australien en brittisk koloni. Under den tiden dödades tusentals ur ursprungsbefolkningen medan många andra tvångsförflyttades. Sedan 1901 har landet varit i praktiken självständigt, men kung Charles är än i dag statsöverhuvud.

Satanistisk sekt i Stockholm – barn begår oprovocerade attacker

Satanistisk sekt i Stockholm – barn begår oprovocerade attacker

Den 11 september knivattackerades en 80-årig man oprovocerat i Hässelby i västra Stockholm. Gärningsmannen filmade attacken, och klippet spreds i en Telegramkanal. Mannen överlevde, men säger att han inte längre vågar går ut. Ett par dagar senare omhändertogs en då 14-årig pojke, misstänkt för dådet. Pojken kopplas till en satanistisk internetsekt, som kallar sig 764. – Det finns kopplingar till en satanistisk sekt i Storbritannien kallad ”Order of the nine angles”, säger SVT-reportern Linus Svensson. Polisen misstänkte kopplingar mellan attacken på 80-åringen med ett annat mordförsök i samma område. Nu har SVT avslöjat att minst sex andra personer har överfallits i samma område. Allt har filmats och lagts ut i sektens kanaler. Utpressar barn till våldsdåd och självskadebeteende 764 är en självutnämnd sekt som bildades av en amerikansk tonåring 2020. Namnet kommer från grundarens postadress i delstaten Texas. De har bland annat utpressat en ung flicka i USA till att halshugga sin hamster, rista in 764 på sin kropp och att livesända sitt självmord. – Man kan säga att det här är en utpressningssekt som hittar och groomar barn, man tvingar barnen till att skicka komprimeterande bilder på sig själva. Det kan vara bilder av barnpornografisk karaktär, man tvingar dem också till självskadebeteende, säger Linus Svensson. När barnen börjar dela med sig av de här bilderna sitter de i en fälla där de tvingas begå allt värre självskadebeteenden eller våldsdåd under hot om att bilderna kommer att läckas till närstående. Har nynazistiska tendenser – och vill skynda på samhällskollapsen Den mer våldsbejakande delen är en undergrupp som kallar sig NLM, vilket står för ”No lives matter”. – Den här har inspirerats av en rysk-ukrainsk våldssekt så den har en del nynazistiska tendenser. Det handlar om att begå våldsbrott mot vanliga människor, säger Linus Svensson. Man har hittat enskilda medlemmar från många västerländska länder som är verksamma i sekten och många fall där folk har rekryteras kan kopplas till psykisk ohälsa. – Det finns också ideologiska element som inte är helt obetydliga. Det finns satanistiska inslag, nynazistiska inslag och accelerationistiska inslag, det är då man vill skynda på samhällskollapsen, säger Linus Svensson. Åtta av sektens videos har filmats i Hässelby Den 14-åriga pojken som i Sverige utfört våldsbrott har anslutit sig eller rekryterats online i den här sekten. Han är inte den enda i Sverige som kopplas till sekten. – Vi har sett en kille som har dömts av Umeå tingsrätt i våras, bland annat för barnpornografibrott. Så det finns ett tidigare fall som vi har sett, och den här killen dömdes till ungdomsövervakning, säger Linus Svensson. Gruppen är främst verksamma på Telegram. SVT Verifierar har kollat i de här grupperna där gärningsmännen har varit aktiva och hittat deras propagandafilmer som marknadsför gruppens verk, vilket inkluderar filmer på attacker. – Vi har tittat på videoklippen och verifierat på plats i Hässelby exakt var de olika sekvenserna har filmats. Åtta stycken har vi räknat till och lyckats verifiera, säger Linus Svensson.

Ashley dundrar in – fara för liv: "Måste vara försiktig som invånare"

Ashley dundrar in – fara för liv: "Måste vara försiktig som invånare"

Den kan komma upp i en fart på 35 meter per sekund i de västra delarna på de brittiska öarna. Stormen Ashley kan innebära stor förödelse under söndagen och Storbritanniens nationella vädertjänst har gått ut med varningar, rapporterar Sky News. De innebär bland annat att man kan träffas av vågor, någonting som flyger runt eller att man riskerar att köra på någonting på vägen. Strömledningar riskerar också att falla. – Det är ett riktigt djupt lågtryck som drar in. Det är orange varning i de västra delarna av Irland, vilket innebär att det blir stora påverkningar på samhället. Man måste vara försiktig som invånare, säger TV4:s meteorolog Elisabeth Danielsson. Då drar det mot Sverige Men britterna kan andas ut då Ashley verkar dra över redan under dagen. Lågtrycket rör sig då mot Sverige. – Redan till kvällen börjar det blåsa upp på västkusten här hos oss. Men hos oss är det tänkt att lågtrycket inte ska gå rakt över oss utan det kommers smyga upp längs fjällkedjan. Så hos oss blir det grundare, det blir inte lika blåsigt här, säger TV4:s meteorolog Elisabeth Danielsson. ”Det kommer kännas rejält höstigt i morgon” Har SMHI gått ut några varningar? – Man har funderat mycket på hur man ska varna för det här. Än så länge är det varnat för kuling längs kusterna och Vänern. Men man har inte varnat något in över land. Däremot kommer det nog kännas väldigt byigt och blåsigt in över landet då det ska kombineras med ett regnområde. Det kommer kännas rejält höstigt i morgon. Elisabeth Danielsson meddelar att de flesta i landet kommer att känna av att det är blåsigt i början på veckan – men några skyfall kommer vi inte att se. – Det rör sig så snabbt så hinner det inte bli så stora mängder. Det blir kanske 10-20 millimeter. Det kommer kännas som ett klassiskt höstväder, säger hon.

Storbritannien på YouTube

Stormen Ashley drabbar Storbritannien på söndag

Säsongens första namngivna storm kommer att drabba Storbritannien på söndag. Stormen Ashley kommer att pågå till tidigt på måndag och medför kraftigt regn ...

Channel 4 News på YouTube

Conor McLoughlin sjunger 'Better Man' | Semifinalerna | The Voice UK 2024

Streama serien på ITVX: https://www.itv.com/watch/the-voice-uk/2a4394 Prenumerera, gilla och se mer: http://bit.ly/2jmXcPt ...

The Voice UK på YouTube

Ava sjunger 'God Only Knows' | Semifinalerna | The Voice UK 2024

Streama serien på ITVX: https://www.itv.com/watch/the-voice-uk/2a4394 Prenumerera, gilla och se mer: http://bit.ly/2jmXcPt ...

The Voice UK på YouTube

Vad är grejen med Storbritannien?

Vad är egentligen skillnaden mellan United Kingdom, Storbritannien, England, Skottland, Wales och Irland?

Mattias Axelsson på YouTube

Val i Storbritannien (Samhällskunskap) - www.binogi.se

Testa och lär mer genom att skapa ett gratis konto på www.binogi.se Binogi (fd Studi) Digitalt läromedel Multimodalt och ...

Binogi Sverige på YouTube

Våldsamma kravaller i Storbritannien

Demonstrationerna som går under parollen ”Nu är det nog” har präglat flera stora städer under helgen och tusentals poliser har ...

Dagens Nyheter på YouTube

Storbritannien - unionens geografi och historia (del 1)

Vi tittar på unionens geografi och historia. Klimatet är annorlunda mot Sveriges - och även naturen. Storbritannien har en ...

medixAB på YouTube

The Difference between the UK, Great Britain & England Explained

New to the channel? Start here: https://www.youtube.com/playlist?list=PLqs5ohhass_STBfubAdle9dsyWrqu6G6r Help support ...

CGP Grey på YouTube

Storbritannien i poddar

Trots Brexit-löftet: invandringen till Storbritannien rekordstor

Brexit skulle radikalt minska invandringen till Storbritannien, lovade förespråkarna. Men nu, flera år efter utträdet, är verkligheten precis tvärtom. På en kvart får du veta hur britternas eget migrationssystem istället gjort invandringen rekordstor och vad britterna tycker om det. Med Charlotta Buxton, SvD:s korrespondent i Storbritannien. Artikel: Brottas med rekordstor invandring efter brexit Programledare: Alexandra Karlsson Producent : Elin Roumeliotou Redaktör: Stina Fischer Med klipp från: BBC, Sky News, TIME, Euronews.

REPRIS: "Broken Britain" - så trasigt är Storbritannien

Ambulanser som dröjer, skolor som -bokstavligt talat- vittrar sönder och orenat avloppsvatten som släpps ut direkt i sjöar. De allt fattigare britterna beskriver ett samhälle i fritt fall. På en kvart får du veta varför Storbritannien blivit ett internationellt skämt och om "Broken Britain” kan lagas igen. Med Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på SvD. Producent: Daniel Säfström Redaktör: Stina Fischer Programledare: Alexandra Karlsson Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: dagensstory@svd.se

Slaget om Storbritannien år 1940 (nymixad repris)

Slaget om Storbritannien år 1940 och tyskarnas misslyckande att erövra England fick stora konsekvenser för andra världskrigets utveckling. Det var 2000 stridsflygare som under några dramatiska månader höll emot det tyska anfallet.”Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket” är Churchills klassiska uttalande om the few, det vill säga de drygt 2 000 stridsflygare som under de dramatiska månaderna sommaren och hösten 1940 lyckas hålla emot det tyska anfallet på Storbritannien.Tyskarna inledde sommaren 1940 en luftoffensiv utan tidigare skådad omfattning mot de brittiska öarna. Som vi vet kom operationen att bli ett stort misslyckande. Men varför? Och vilka planer hade tyskarna egentligen? Hur kunde britterna stå emot?Dessa frågor och mycket annat diskuterar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved i denna nymixade repris av Militärhistoriepodden som handlar om tyskarnas försök att knäcka britterna och tvinga Storbritannien till fred. Slaget om Storbritannien för samtalet in på luftkrigets villkor och del i krigföringen men även diskussioner kring flygteknik.Tyskarnas misslyckande kom att få stora avgörande konsekvenser för andra världskriget. Ett brittiskt nederlag och kanske till och med en tysk ockupation av de brittiska öarna hade sannolikt kastat historien i en annan riktning. Slaget om Storbritannien var ett av de viktigaste skeendena under hela andra världskriget.Bild: En tysk Heinkel He 11 bombplan över Surrey hamn i södra London den 7 september 1940. Wiki media, public domain. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Slaget om Storbritannien år 1940 (nymixad repris)

Slaget om Storbritannien år 1940 och tyskarnas misslyckande att erövra England fick stora konsekvenser för andra världskrigets utveckling. Det var 2000 stridsflygare som under några dramatiska månader höll emot det tyska anfallet.”Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket” är Churchills klassiska uttalande om the few, det vill säga de drygt 2 000 stridsflygare som under de dramatiska månaderna sommaren och hösten 1940 lyckas hålla emot det tyska anfallet på Storbritannien.Tyskarna inledde sommaren 1940 en luftoffensiv utan tidigare skådad omfattning mot de brittiska öarna. Som vi vet kom operationen att bli ett stort misslyckande. Men varför? Och vilka planer hade tyskarna egentligen? Hur kunde britterna stå emot?Dessa frågor och mycket annat diskuterar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved i denna nymixade repris av Militärhistoriepodden som handlar om tyskarnas försök att knäcka britterna och tvinga Storbritannien till fred. Slaget om Storbritannien för samtalet in på luftkrigets villkor och del i krigföringen men även diskussioner kring flygteknik.Tyskarnas misslyckande kom att få stora avgörande konsekvenser för andra världskriget. Ett brittiskt nederlag och kanske till och med en tysk ockupation av de brittiska öarna hade sannolikt kastat historien i en annan riktning. Slaget om Storbritannien var ett av de viktigaste skeendena under hela andra världskriget.Bild: En tysk Heinkel He 11 bombplan över Surrey hamn i södra London den 7 september 1940. Wiki media, public domain. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Slaget om Storbritannien år 1940

Slaget om Storbritannien år 1940 och tyskarnas misslyckande att erövra England fick stora konsekvenser för andra världskrigets utveckling. Det var 2000 stridsflygare som under några dramatiska månader höll emot det tyska anfallet.”Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket” är Churchills klassiska uttalande om the few, det vill säga de drygt 2 000 stridsflygare som under de dramatiska månaderna sommaren och hösten 1940 lyckas hålla emot det tyska anfallet på Storbritannien.Tyskarna inledde sommaren 1940 en luftoffensiv utan tidigare skådad omfattning mot de brittiska öarna. Som vi vet kom operationen att bli ett stort misslyckande. Men varför? Och vilka planer hade tyskarna egentligen? Hur kunde britterna stå emot?Dessa frågor och mycket annat diskuterar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved i avsnitt 18 av Militärhistoriepodden som handlar om tyskarnas försök att knäcka britterna och tvinga Storbritannien till fred. Slaget om Storbritannien för samtalet in på luftkrigets villkor och del i krigföringen men även diskussioner kring flygteknik.Tyskarnas misslyckande kom att få stora avgörande konsekvenser för andra världskriget. Ett brittiskt nederlag och kanske till och med en tysk ockupation av de brittiska öarna hade sannolikt kastat historien i en annan riktning. Slaget om Storbritannien var ett av de viktigaste skeendena under hela andra världskriget.Bild: En tysk Heinkel He 11 bombplan över Surrey hamn i södra London den 7 september 1940. Wiki media, public domain. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Slaget om Storbritannien, det brittiska luftförsvaret och de svenska lärdomarna

I år är det 80 år sedan Slaget om Storbritannien. Kent Andersson från FHS Försvarssystem berättar om det brittiska luftförsvaret vid tiden för Slaget om Storbritannien som uttryck för systemtänkande och lyfter fram den svenska tillämpningen av de brittiska lärdomarna under efterkrigstiden. Avslutningsmusik:Circus Homunculus

406. När Storbritannien och Zuluriket krigade

Vi hamnar i år 1879, och världens största imperium Storbritannien bestämmer sig för att ge sig på Zuluriket i södra Afrika. Det började inte alls bra, så mycket kan vi säga. Resten av dramatiken utspelar sig i avsnittet. Robin är i sitt esse vad gäller musikaliska referenser och själv utlovar jag halvt om halvt ett framtida avsnitt om Watergate. Läslista:“Militära misstag” - David Saul“Söndra och härska” - Henk Wesseling“Sydafrikas historia” - Andreas KarlssonVärldens Historia 1/2007, 8/2010Populär Historia 9/2006Militär Historia 11/2013“ Lyssna på våra avsnitt fritt från reklam: https://plus.acast.com/s/historiepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

414. Är det fallna imperiets Storbritannien världens butler?

Detta avsnitt handlar om Oliver Bulloughs nya bok Butler to the World. I den föreslår författaren att Storbritannien medvetet har erbjudit t ex ryska oligarker en bekväm och omhuldad miljö för att i gengäld få in kapital i det ekonomiska system som höll på att pösa samman under 1950-talet. Bakgrunden till denna ordning går att hitta i ett unikt samarbete mellan en rysk bank i London och en engelsk bank i samma stad. De uppfann offshore-handel och vände med det upp och ner på det rådande ekonomiska systemet. Lyssna på våra avsnitt fritt från reklam: https://plus.acast.com/s/historiepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

GIIA-avsnitt 35. Olof Poulsens avsnitt – polska veteraner i Storbritannien

I vårt mest polsk-propagandistiska avsnitt hittills går vi – på vår arbetsgivare Olof Poulsens begäran – igenom hur polska veteraner behandlades i Storbritannien efter andra världskriget.Per är avsnittets rorsman och får den inte helt enkla uppgiften att gå igenom detta rätt snåriga ämne. Fram träder en bild av hur de flesta europeiska stater gjorde sitt bästa för att köra över polackerna inför, under och efter andra världskriget. Men som tur är så löser det sig (typ) i slutändan. Mattis bidrag är att vagt muttra om en björn. Stort tack till Olof! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka. Stötta oss på Patreon!Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

EU röstar om kritiserad övervakningslag, ministersnurren i Storbritannien och fattigdomen i Sverige

Fanny Wijk pratar om ett kritiserat lagförslag i EU som fått öknamnet Chat Control 2.0. Tanken är att lagen ska “göra det jävligt svårt för pedofiler” som EU-kommissionären Ylva Johansson tidigare uttryckt det. Men kritiker menar att det handlar om en mycket problematisk massövervakning av privata meddelanden. Idag röstar EU-parlamentet om en reviderad version av det här förslaget.Linnea Rönnqvist pratar om att Storbritanniens inrikesminister Suella Braveman igår fick avgå efter påståenden om pro-palestinska poliser. Dessutom gör före detta premiärministern David Cameron comeback som utrikesminister.Också får vi besök av Martin Ärnlöv från Göteborgs Stadsmission som pratar om hur den nya tuffa ekonomiska verkligheten gör att allt fler i Sverige behöver hjälp med mat.Dessutom: Linneas hamster-gräv, champagnekupp och Bamsekläder för vuxna får kritik.--Programledare: Linnea Rönnqvist och Fanny WijkNyhetsuppläsare: Isabella PerssonProducent: Emelie HagbardAnsvarig utgivare: Christofer AhlqvistNyhetsshowen är en livesänd podd från Göteborgs-Posten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Slaget om Storbritannien år 1940

Slaget om Storbritannien år 1940 och tyskarnas misslyckande att erövra England fick stora konsekvenser för andra världskrigets utveckling. Det var 2000 stridsflygare som under några dramatiska månader höll emot det tyska anfallet.”Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket” är Churchills klassiska uttalande om the few, det vill säga de drygt 2 000 stridsflygare som under de dramatiska månaderna sommaren och hösten 1940 lyckas hålla emot det tyska anfallet på Storbritannien.Tyskarna inledde sommaren 1940 en luftoffensiv utan tidigare skådad omfattning mot de brittiska öarna. Som vi vet kom operationen att bli ett stort misslyckande. Men varför? Och vilka planer hade tyskarna egentligen? Hur kunde britterna stå emot?Dessa frågor och mycket annat diskuterar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved i avsnitt 18 av Militärhistoriepodden som handlar om tyskarnas försök att knäcka britterna och tvinga Storbritannien till fred. Slaget om Storbritannien för samtalet in på luftkrigets villkor och del i krigföringen men även diskussioner kring flygteknik.Tyskarnas misslyckande kom att få stora avgörande konsekvenser för andra världskriget. Ett brittiskt nederlag och kanske till och med en tysk ockupation av de brittiska öarna hade sannolikt kastat historien i en annan riktning. Slaget om Storbritannien var ett av de viktigaste skeendena under hela andra världskriget.Bild: En tysk Heinkel He 11 bombplan över Surrey hamn i södra London den 7 september 1940. Wiki media, public domain. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Lucy Letby – hur kunde Storbritanniens värsta barnamördare genom tiderna få fortsätta?

På neonatalenheten i Chester dör ovanligt många barn. Och det finns bara en gemensam nämnare – en sjuksköterska som varit på plats vid alla dödsfall. Nu har Lucy Letby dömts till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning. Hur kunde Storbritanniens genom tiderna värsta barnseriemördare få fortsätta så länge? Programledare: Evelyn Jones. Med DN:s korrespondent Erik de la Reguera. Producent: Sabina Marmullakaj.

66. Det brittiska Imperiets uppgång och fall

När det brittiska imperiet var som störst år 1920 sträckte det sig över alla världens kontinenter och omfattade nästan en fjärdedel av jordens yta. Det var ett system av kolonier, protektorat och territorier som i storlek bara har överträffats av Mongolväldet.Storbritanniens koloniala historia startade på 1500-talet, nådde zenit i början av 1900-talet och består idag av en handfull territorier runt om i världen där invånarna valt att fortsätta vara brittiska undersåtar.I avsnitt 66 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, som har skrivit ett femtiotal böcker, både fack- och skönlitteratur. Han är aktuell med ljudboken Brittiska Imperiet – Uppgång och fall på Historiska Media. Han har också skrivit Englands historia i två volymer.Irländarna var de första att drabbas av britternas hårdhänta kolonialism där dagens konflikt på Nordirland är en direkt följd av tidigare generationers missgrepp. I slutet på 1600-talet hade engelsmännen upprättat kolonier i Nordamerika och på öar i Karibiska havet samt etablerat handelsutposter i Asien och Afrika.Den tidiga koloniseringen av Indien skedde via handelsbolag. I brittiska Indien övertog staten kontrollen 1858, efter att East India Company hade misslyckats med att slå ned sepoyupproret.Under Berlinkonferensen 1884–85 delades Afrika upp mellan Europas stormakter. Britterna strävade efter ett sammanhängande kolonialrike ”från Kap till Kairo”, för att binda samman Kapkolonin i söder geografiskt med Egypten.De nordamerikanska kolonialisterna förklarades sig fria från moderlandet redan år 1776. Den för imperiets viktigaste kolonin Indien år 1947, medan de afrikanska kolonierna främst frigjorde sig under 1960-talet. För Hong Kong dröjde det ända till år 1997.Det viktigaste arvet är engelska språkets utbredning och ohotade position som världens främsta lingua franca. De negativa konsekvenserna av den hårdhänta brittiska kolonialismen lever vi fortfarande med i form av instabila länder i Mellersta Östern, etniska konflikter i Afrika och utbredd underutveckling. Det brittiska imperiet institutionaliserade rasism och drog sig inte för att stötta opiumsmugglare i Kina eller uppfinna koncentrationsläger i södra Afrika för att försvara sina anspråk på världen.Grunden för imperiet var britternas överhöghet på haven och deras industriella styrka. Britternas kraftmätning med Nazityskland under andra världskrigets tömde Storbritanniens krafter och blev början på slutet för imperiet.See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

GIIA-avsnitt 35. Olof Poulsens avsnitt – polska veteraner i Storbritannien

I vårt mest polsk-propagandistiska avsnitt hittills går vi – på vår arbetsgivare Olof Poulsens begäran – igenom hur polska veteraner behandlades i Storbritannien efter andra världskriget.Per är avsnittets rorsman och får den inte helt enkla uppgiften att gå igenom detta rätt snåriga ämne. Fram träder en bild av hur de flesta europeiska stater gjorde sitt bästa för att köra över polackerna inför, under och efter andra världskriget. Men som tur är så löser det sig (typ) i slutändan. Mattis bidrag är att vagt muttra om en björn. Stort tack till Olof! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka. Stötta oss på Patreon!Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sjuårskriget 1756-63 – det första världskriget

Sjuårskriget 1756-63 utkämpades på tre kontinenter och har därför kallats det första världskriget. I Nordamerika och Indien konfronterades Storbritannien och Frankrike i en kamp om kolonier och kontroll över världshaven. I Europa slogs Fredrick den stores Preussen på liv och död mot franska, ryska och habsburgska arméer. Krigföringen på den europeiska kontinenten innebar något av en höjdpunkt för linjetaktiken och inte minst de välexercerade infanteribataljonerna och deras muskötsalvor.I detta avsnitt av Militärhistoriepodden samtalar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved om Sjuårskrigets orsaker, förlopp och konsekvenser främst i Nordamerika och Europa. Konfliktens förhistoria är komplicerad och handlade om den tidens snabba skiftningar och nycker i utrikespolitiken. Preussen ställdes mot en överväldigande koalition av stater bestående av Habsburg, Frankrike, Ryssland och till och med Sverige. I botten på motsättningarna fanns Preussens uppkomst som militärmakt och seger över Habsburg under 1740-talet. På många sätt var det frågan om en maktuppgörelse inom det tyskromerska riket mellan kejsarmaktens Habsburg och utmanaren Preussen. Stöd fick Preussen endast av Storbritannien.Till konflikten på kontinenten hörde även en uppgörelse mellan Storbritannien och Frankrike om kolonier och kontroll över handelsvägar över hela jordklotet. Främst kom kriget att föras i Nordamerika och i Indien. Britterna visade sig i slutänden överlägsna och kunde med kriget slutligen etablera sig som den främsta kolonialmakten på Frankrikes bekostnad. På kontinenten kämpade preussarna mot övermakten och lyckades trots allt rida ut kriget utan att krossas. Inte minst berodde detta på deras militära förmåga och Fredrick den stores ledarskap även om segrar blandades med blodiga nederlag. Med sin taktiska förmåga och inte minst sin flexibilitet och ”sneda slagordning” vann Fredrick spektakulära segrar som vid Rossbach och Leuthen 1757 mot numerärt överlägsna arméer.Litteraturtips är två titlar ur Ospreys serie: Simon Miller Rossback och Leuthen 1757 (2002) och Daniel Marston The Seven Year´s War (2001).Bild: General Wolfes död (1771), på Abrahams slätter, nära Quebec av Benjamin West; wikipedia, Public Domain.Klippare: Emanuel Lehtonen Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

"Broken Britain" - så trasigt är Storbritannien

Ambulanser som dröjer, skolor som -bokstavligt talat- vittrar sönder och orenat avloppsvatten som släpps ut direkt i sjöar. De allt fattigare britterna beskriver ett samhälle i fritt fall. På en kvart får du veta varför Storbritannien blivit ett internationellt skämt och om "Broken Britain” kan lagas igen. Med Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på SvD.