Västmanland

Västmanland är en landskap i mellersta Sverige, beläget mellan Mälaren och Dalarna. Landskapet har en rik historia och är känt för sin vackra natur med skogar, sjöar och berg. Här finns också flera städer och samhällen, bland annat Västerås som är den största staden i regionen.

Denna text har genererats automatiskt

Gunilla, 36, fick gråta och bråka sig till behandling mot sin cancer

Gunilla, 36, fick gråta och bråka sig till behandling mot sin cancer

När hon var 32 år, sommaren 2020, fick hon veta att hon har en genmutation som ger 50-80 procents ökad risk för att få bröstcancer. På hösten kände hon knölen. – Först tänkte jag att jag väntar och ser och försöker att inte bli orolig, men när den inte försvann utan blev större, då blev jag orolig på riktigt. Max fem veckor Enligt det standardiserade vårdförloppet för bröstcancer som infördes 2016 så är målet att minska onödig väntan och ovisshet för patienterna. Från en välgrundad misstanke om cancer till behandling ska det inte ta mer än 5 veckor. Statistik från landets cancercentrum visar att i år har varannan patient fått vänta längre. – Det är fruktansvärt, jag vet flera som fått bråka sig till undersökningar och i vissa fall har man fått tag på det i rätt tid, och i vissa fall har det gått jättelångt, säger Gunilla. Stora skillnader i landet I Norrbotten får nästan alla behandling inom fem veckor, i Västmanland får 4 av 5 vänta längre. Västra Götaland, som Gunilla tillhör, är en av 18 regioner som inte når upp till målet, och personalbristen är ett stort problem. – Det ser olika ut i olika perioder, i år har vi haft brist på mammografiläkare, säger Jenny Heiman, överläkare i kirurgi på Sahlgrenska universitetessjukhuset och fortsätter: – De fem veckorna är en vision av den ledtid vi skulle önska, utan hänsyn till vilka resurser vi har. Men visst kan det vara frustrerande om vi har många patienter i kö och det skapar mycket onödig oro för de som får vänta. En gång cancer alltid cancer Gunilla fick vänta i nio veckor på behandling och då hade hon gråtit och bråkat för att skynda på processen. – Ovissheten är väldigt jobbig, säger hon. Nu är hon cancerfri och har fått sitt andra barn, men helt har hon inte släppt det hon varit med om. – Jag brukar säga att en gång cancer alltid cancer. Det ligger alltid och gnager i perioder.

Dubbla sprängdåd i Göteborg – barn befann sig i bostaden

Dubbla sprängdåd i Göteborg – barn befann sig i bostaden

Inga personskador har rapporterats och det blev bara mindre materiella skador, uppger polisen på sin hemsida. – Vi kan konstatera att något har detonerat på en loftgång med mindre skador som följd, säger polisens vakthavande befäl Göran Carlbom till GP. Nationella bombskyddet har undersökt platsen och konstaterar att det troligen är en handgranat som har använts. Polisen har inlett förundersökning gällande grov allmänfarlig ödeläggelse. Larm om explosion i Göteborg Även i Angered i Göteborg har en handgranat exploderat utanför ett bostadshus. Två vuxna och tre barn befann sig i fastigheten. Ingen av dem skadades fysiskt, uppger polisen. "Ett flertal rutor krossade men dessbättre inga personskador", skriver polisen på sin hemsida. Polisen utreder om det finns samband mellan explosionerna. Skarp handgranat i Västerås Det pågår också en stor polisinsats i Västerås efter larm om ett misstänkt farligt föremål hittats, rapporterar P4 Västmanland. Larmet kom från boende på en adress i västra Västerås som ska ha påträffat föremålet. Polisen har spärrat av ett större område som även innefattar delar av en skola. Ett flertal boende i närheten har inrymts. Det farliga föremålet visade sig vara en skarp handgranat. Nationella bombskyddet har lyckats genomföra en "lyckad detonation” av det misstänkta föremålet. Polisen rubricerar händelsen som försök till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Ingen misstänkt person har i nuläget frihetsberövats.

Tåg evakueras efter krock med traktorsläp – en till sjukhus

Tåg evakueras efter krock med traktorsläp – en till sjukhus

Olyckan inträffade under morgonen och sedan klockan 07.30 har det varit stopp i tågtrafiken. – Det är ett tåg som har kört på en traktor med släp, det är mest lättare skador, säger Kurt Jonsson. Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till platsen och region Västmanland har gått upp i stabsläge. – Ett tiotal skadade i behov av sjukhusvård har transporterats till sjukhusen i Västerås och Örebro, säger Jonas Ekström områdeschef på regionen. – VI är på plats för att stödja räddningstjänsten i deras arbete, säger Pelle Vamstadt, presstalesperson på polisen. Prognosen från Trafikverket är att trafiken kan rulla som vanligt först igen under tisdagsmorgonen.

Emil, 22, tog sig in på stängt bad och hoppade – blev totalförlamad

Emil, 22, tog sig in på stängt bad och hoppade – blev totalförlamad

Det var en sommarkväll för ganska exakt fyra år sedan som Emil Johansson bestämde sig för att ta sig in på ett stängt utomhusbad i Västerås, utan att fundera över vilka konsekvenserna kunde bli. Något bland andra P4 Västmanland rapporterat om. Emil berättar för TV4 Nyheterna att han och hans vänner bestämde sig för att ta sig in på den stängda badplatsen för att nattbada. Det var mörkt ute och hade regnat, Emil var den som var snabbast in. Han tog sig upp på femmans trampolin, gjorde en framåtvolt och ett dyk – och landade på poolskyddet. Emils vänner var fortfarande kvar på parkeringen utanför när de hörde hur det small till. – De har berättat att det lät som när man studsar en basketboll, sedan märkte de att jag inte kom tillbaka, berättar Emil. Emil var avsvimmad och vännerna fick dra upp ur honom ur poolen, för att sedan ringa 112. ”Du kommer aldrig mer kunna gå” Han berättar att han kände på en gång när han slog i poolskyddet att det var något som var riktigt fel. – Jag har sysslat en hel del med extremsport tidigare så jag har skadat mig förut. Men det här kändes helt annorlunda, säger han. I en månad låg Emil nedsövd och han blev kvar på sjukhuset i totalt nio månader. När han vaknade upp berättade sjukhuspersonalen för honom att han aldrig mer kulle kunna gå. Men redan då verkar Emil ha varit helt inställd på att ta sig tillbaka. – Vänta bara, sa jag till sjukhuspersonalen. Sedan dess har jag kört på med träningen och satt upp flera mål i livet, säger Emil. Ska köra sin egen bil Och det har verkligen hänt saker sedan olyckan. Emil berättar hur han från början inte kunde rulla sin rullstol själv, armarna fungerade knappt. Sedan dess har han, förutom träningen, också gått igenom flera operationer. Han förklarar att han han inte kunde röra fingrarna alls innan, men visar nu upp hur han kan röra på dem litegrann. En av Emils största drömmar har varit att kunna köra sin egen bil igen, och det kommer bli verklighet, väldigt snart. Han har gjort övningar under sin träning med rörelser för att kunna köra. I början kunde han inte styra ratten alls och inte gasa men han sa till sig själv att ”det måste gå”. Och nu har dagen kan väntat på kommit, för strax efter intervjun ska Emil iväg och provköra sin bil. – Jag krigar varje dag och försöker bli så bra som möjligt. Den här dagen har jag väntat på, säger Emil.

Så här mycket kostar TBE-vaccinet där du bor – se hela listan

Så här mycket kostar TBE-vaccinet där du bor – se hela listan

För att få ett grundskydd mot TBE behövs tre doser. Västmanland är billigast medan Jämtland Härjedalen är dyrast – en skillnad på över 4 000 kronor för en tvåbarnsfamilj, visar en kartläggning från Läkemedelsvärlden. Fem regioner, Jönköping, Sörmland, Uppsala, Västmanland, Östergötland, har valt att införa kostnadsfri TBE-vaccinering för barn under 18 år. För att kunna ta del av rabatten finns däremot inget krav på att vara folkbokförd i regionen, det visar en rundringning TV4 Nyheterna har gjort. ”Ingen risk” Sörmland var först ut med att erbjuda gratis vaccin till barn under 18 år. Sedan 2018 har TBE-vaccinet varit subventionerat. Även om det är svårt att se någon direkt koppling mellan subventioneringen som infördes 2018 och ökningen av vaccinationer i angränsande orter till Stockholm, är Göran Stenlund, tillförordnad smittskyddsläkare i regionen positiv till utvecklingen. – Det är bra att fler vaccinerar sig oavsett var man väljer att göra det. Det är det som är meningen, säger han. Han ser däremot ingen risk med att vaccinet i regionen riskerar att ta slut om fler väljer region Sörmland. – Jag ser det snarare som en fördel folkhälsoinsats att fler väljer att vaccinera sig, säger han.

Här är Sveriges fulaste kalhygge

Här är Sveriges fulaste kalhygge

I protest mot Sveriges ohållbara skogsbruk har Greenpeace lanserat tävlingen "Sveriges fulaste kalhygge". Allmänheten har deltagit genom att skicka in foton på kalhyggen från sina närområden, och totalt inkom närmare 80 bidrag. En jury valde ut de fem finalister som tävlat om den inte så smickrande titeln.

– Alla fem bidrag visar att detta är ett nationellt problem som påverkar hela Sverige, säger Erica Bjureby. Finalisterna De fem finalisterna kommer från Gävleborg, Västerbotten, Värmland, Västmanland och Västra Götaland. Den vinnande bilden, tagen av Daniela Ross från Värmland, valdes för sin tragikomiska kontrast: en skylt som uppmanar besökare att njuta av naturen mitt i ett ödelandskap. Juryn var enhällig i sitt beslut. Skogsindustrin: ”Kalhyggen säkerställer föryngring” Olof Johansson, skogspolitisk chef på Sveaskog, menar att kalhyggen fortfarande är en viktig metod för att säkerställa god föryngring av skogen. – Skogsbruket rör sig mot en ökad variation i skogsskötseln, där olika metoder används beroende på skogstyp och behov, säger Johansson.

Argumentet får inte medhåll från Bjureby som är kritisk till skogsindustrins försvar av kalhyggen. – Vi har bättre och mer hållbara metoder än kalhyggen, säger hon och fortsätter Det här är fel sätt att bruka skogen. och hänvisar till FNs egen klimatpanel IPCC, som säger att för att vi ska kunna rädda klimatet måste vi skydda och bevara viktiga ekosystem. Det inkluderar även de svenska skogarna. Framtida Åtgärder Enligt Bjuraby måste Sverige omedelbart upphöra med kalhyggen och övergå till naturnära skogsbruk. Hon understryker också vikten av att skydda kontinuitetsskogar, gammelskogar och fjällnära skogar för att uppfylla både EU och FN:s krav på naturskydd och mänskliga rättigheter.

Pojke livshotande skadad efter påkörning

Pojke livshotande skadad efter påkörning

En pojke, som färdades på cykel, har blivit påkörd av en bil i Sala uppger räddningstjänsten, rapporterar P4 Västmanland. Olyckan skedde strax efter halv fyra på lördagen vid korsningen Berggatan-Silvermyntsgatan och pojken fördes till sjukhus med ambulans. Enligt Region Västmanland har pojken livshotande skador. – Det har inträffat en olycka som vi utreder som ett trafikbrott, men ingen är delgiven någon misstanke, säger RLC befäl Mitt till TV4 Nyheterna.

Vårdförbundet utökar strejkvarsel

Vårdförbundet utökar strejkvarsel

Beskedet från Vårdförbundet innebär att även region Värmland och Västmanland också varslas om strejk. I regionerna omfattas bland annat planerad vård och bemanningspool. För en vecka sedan varslades runt 2000 medlemmar i Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Västerbotten om strejk. Totalt är runt 3900 medlemmar nu varslade. – Vi vill inget hellre än att konflikten ska lösas med bättre villkor för våra medlemmar. Men SKR och Sobona säger blankt nej till våra krav. De vill istället lägga skulden för välkända, återkommande problem i vården på oss. Det är inget sätt att rädda sjukvården, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

Västmanland på YouTube

Upptäck Sverige -- Landskapet Västmanland

Det här är en trailer för filmen Upptäck Sverige -- Landskapet Västmanland. Filmen kan beställas via din mediecentral eller på ...

medixAB på YouTube

Kronprinsessan vandrar Västmanland

Fredagen den 26 april 2018 besökte Kronprinsessan Västmanland för sin 20:e landskapsvandring. Vandringen gick genom ...

Kungahuset på YouTube

Rallarpolka från Västmanland (Trad)

Ett klipp från Ragnar Sundquists vänners LIVE-Sändning, Lusta Loge 17/10 med bl a Annica Bengtsson, Johan Sandgren, Annika ...

DragspelsNostalgi på YouTube

Norberg, Västmanland

Norberg ligger i Västmanland och har varit befolkat sedan stenåldern. Redan under 500-talet förekom järnframställning i orten.

Kultursverige på YouTube

Pepparn - Rallarpolka från Västmanland

En annan svängig polka med Leif "Pepparn" Pettersson. Tyvärr vet jag inte namnet på kompositören. Jag har bara Windows ...

Tore Hedenberg på YouTube

Västmanland i poddar

ep 27 - 60-talet i Västmanland del 2.

Pop bland småknattar, Bobbies och seriehjältar. I andra delen av Västmanlands pophistoria botaniserar Ulf Henningsson och Åke Eriksson ännu mer i Västerås rikliga popmylla, men det blir även tid för nedslag i Arboga, Norberg, Surahammar, Broddbo, Köping och Storå. Som vanligt lämnas inget åt slumpen, ALLT ska undersökas och det görs förstås med sedvanlig frenesi! På bilden: Noisemakers från Surahammar

ep 26 - 60-talet i Västmanland del 1.

Popvandring i gurkornas stad. I Ulf Henningssons och Åke Erikssons alldeles väldigt minutiösa genomgång av den svenska popens utveckling i Sveriges alla landskap har turen nu kommit till Västmanland. Där hände så mycket att det fick delas upp på två program, i det första koncentrerar vi oss på landskapets självklara centrum, Västerås. Det blir naturligtvis en hel del med stadens båda storfräsare - vilka det är, kan ni ju fundera på ett slag - men det är ju inte POPNÖRDSPODDEN om inte en knippe avsevärt mindre kända artister också sätts under luppen. Vilka äventyr de varit med om! Avsnittets verkliga stjärna är nog doldisen, Peter Salsjö, som verkar ha haft ett finger med i det mesta som hände. Vad gjorde han, då? Lyssna på programmet så får ni höra. På bilden: Gents från Västerås, med Salsjö längst till höger.

Folksagokalendern 2021 - Lucka 7 - Västmanland

Varje dag i december fram till jul kommer det varje dagkomma ett avsnitt av podden med en saga. I år har kalendern dessutom ett tema,varje avsnitt utgår från ett av Sveriges 25 landskap, och sagan i avsnittet haren anknytning till landskapet. Dagens landskap: VästmanlandDagens landskapsdjur: RådjurDagens landskapsblomma: MistelKända orter i landskapet: Västerås, NoraDagens saga: De älskande i Gryta hög, hittad av mig i Sagorfrån Svenska landskap av Ulf Palmenfelt

Omställning Västmanland. Avslutning!

Omställning Västmanlands projektledare Maria Lidberg sammanfattar en serie samtal och ett projekt tillsammans med hållbarhetskommunikatören Fredrik Welander. I samtalet diskuteras hur olika människor i en mångfald av företag och organisationer på olika sätt bidrar till en mer hållbar utveckling, men också hur strategier och styrning förändras och hur exempelvis Agenda 2030 och Västmanlands regionala utvecklingsstrategi bidrar när vår del av världen förändras.   Med det här samtalet avslutas en serie samtal där projektet Omställning Västmanland mött personer i vårt läns näringslivsfrämjande system.

Omställning Västmanland –en introduktion

Projektet Omställning Västmanland gästar Västmanlands Viktigaste Podd. I det här samtalet möts projektledare Maria Lidberg och hållbarhetskommunikatör Fredrik Welander om varför projektet Omställning Västmanland behöver samtal med människor som är med och ställer om Västmanland i en mer hållbar riktning.

Omställning Västmanland, hållbar utveckling – Sophie Andersson, hållbarhetschef i Region Västmanland.

Maria Lidberg och Fredrik Welander från projektet Omställning Västmanland möter Sophie Andersson som är hållbarhetschef i Region Västmanland. I samtalet diskuteras begreppet hållbar utveckling och hur det påverkar Region Västmanland på olika sätt, men även hur Västmanland och regionen påverkar den hållbara utvecklingen. I samtalet diskuteras bland annat mod, kunskap och hur många olika saker hänger ihop och påverkar varandra.

Omställning Västmanland. Affärsplan Västmanland, Maria Folkesson, näringslivsutvecklare

Maria Lidberg och Fredrik Welander från Omställning Västmanland möter Region Västmanlands näringslivsutvecklare Maria Folkesson i ett samtal om Affärsplan Västmanland - en hållbarhetssäkrad affärsplan för Västmanlands näringslivsutveckling. I samtalet diskuteras affärsplanens koppling till Västmanlands regionala utvecklingsstrategi och näringslivsutvecklingens roll i hela länets utveckling.

Omställning Västmanland, Johan Larsson, Coompanion och Pelle Holst, Återbygget ekonomisk förening

Projektet Omställning Västmanlands projektledare Maria Lidberg och hållbarhetskommunikatören Fredrik Welander möter Coompanions rådgivare Johan Larsson och Pelle Holst som driver den ekonomiska föreningen Återbygget. Samtalet handlar om socialt och kooperativt företagande, cirkulära affärsmodeller och lokalsamhället i omställningen till en mer hållbar utveckling. I samtalet finns kopplingar till den regionala utvecklingsstrategin, Affärsplan Västmanland och Agenda 2030.

Omställning Västmanland. Ett företag i omställning, Åsa Granlund

Omställning Västmanlands projektledare Maria Lidberg och hållbarhetskommunikatören Fredrik Welander möter uppmärksammade logistikföretagaren Åsa Granlund i ett samtal om drivkrafter, omställning av en traditionell bransch och ett entreprenöriellt perspektiv på en stad och ett län i utveckling och omställning. Vi får också en konkret inblick i hur det tar sig uttryck i utvecklingen av området Finnslätten.

Dags att våga skryta om Västmanland!

En region med fantastiska möjligheter: Nära till allt. Vacker natur. Företag i världsklass. Fina möjligheter till en bra fritid.  Lägg därtill att det bara är cirka timmen till Stockholm - och ett centralt läge i Sverige. Ändå är Västmanland allt för okänt. Maria Linder, direktör med ansvar för regionutveckling på Region Västmanland vill ändra på det. - Vi måste marknadsföra oss bättre. Vi måste tala om vad vi kan och är bra på. Samtidigt finns det utmaningar. Till exempel så har Västmanland en lägre utbildningsnivå generellt.  - Den tid man kunde gå direkt från skolan till ett jobb på "bruket" är över. Och samtidigt kan vi konstatera att nyföretagandet skulle kunna vara högre, säger hon. För att utveckla regionen vad gäller transporter, kultur, näringsliv mm  har Region Västmanland tagit fram en regional utvecklingsstrategi. Fram  till och med den 15 oktober kan du tycka till om den: https://regionvastmanland.se/utveckling-och-tillvaxt/for-dig-som-samverkar-inom-regional-utveckling/regional-utvecklingsstrategi/rus-remiss/

Omställning Västmanland. Maria Granberg, näringslivschef i Surahammars kommun.

Omställning Västmanlands projektledare Maria Lidberg och hållbarhetskommunikatören Fredrik Welander möter Maria Granberg som är näringslivschef i Surahammars kommun. I samtalet diskuteras näringslivsutveckling ur ett kommunalt perspektiv. Hur omställning och hållbarhet kommer in, vilka eventuella målkonflikter som finns för en kommun och hur samverkan är viktigt när näringslivsutveckling stöttas.