Wang Chuqin
Senaste nytt om Wang Chuqin - Nyheter, podcasts, videor och inlägg på sociala medier om Wang Chuqin.
Senaste nytt om Wang Chuqin - Nyheter, podcasts, videor och inlägg på sociala medier om Wang Chuqin.
▸ Det börjar hända saker i pingisvärlden, och sporten har fått ett rejält uppsving efter OS i Paris. Europeiska, och framförallt svenska pingisspelare, börjar rubba kineserna. Truls Möregårdh slog världsettan Wang Chuqin under OS, och nyligen slog även Anton Källberg kinesen. Är det här starten på ett skifte i pingisvärlden där Kina varit så dominerande? Och vad behövs för att Sverige ska växa som pingisnation?
Med: "Äpplet" Mikael Appelgren Programledare: Demir Lilja
Först slaget som fick hela pingisvärlden att häpna. Sedan en total överkörning av världsettan. Anton Källberg är i sitt livs form. – Det är svårt att förstå vad som precis hände, säger han efter 3–0 i set mot Kinas Wang Chuqin.
Att bara få möta världens bästa bordtennisspelare är något att skryta om. Att ge honom en match ytterligare så. Men Anton Källberg nöjde sig inte med det. Den 27-årige svensken körde över Wang Chuqin fullständigt i världstourtävlingen i Frankfurt och vann åttondelsfinalen i tre raka set, 11–8, 11–5, 11–6. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är såklart lite överväldigad av hur jag spelade i dag. Jag är så nöjd med mitt spel, från första bollen ända till slutet, säger Källberg i segerintervjun på WTT:s Youtubekanal. För Wang är det inte första gången i år som en svensk sätter krokben. Under sommarens OS i Paris var det en viss Truls Möregårdh som på vägen mot sin silvermedalj besegrade den kinesiske världsstjärnan. Källberg skapade stora rubriker i Frankfurt redan efter förra omgången. Den gången blev klipp från hans matchboll mot egyptiern Omar Assar viralt, sedan Källberg avgjort genom att byta hand på sin racket i sista stund och fräckt slå in segerslaget med vänsterhanden. Och efter onsdagens skrällseger mot Wang Chuqin har Anton Källberg svårt att ta in vad han ställt till med. Det alltid något enormt att möta världsettan. Och att kunna utmana honom och att spela så bra, det är något jag har drömt om sedan jag var liten. Det här är ett stort ögonblick för mig, säger Källberg.
Eslövsfödda Truls Möregårdhs OS-resa har knappast gått många svenskar förbi. Nu visar det sig att hans framfart vid bordtennisborden även verkar har väckt kinesernas intresse för svensken. – Vi ser det i sociala medier. Matcherna mot kineserna har gjort att han slagit igenom ordentligt, säger Camilla Bjelkås. Gillar hans spelstil Truls Möregårdh tog ett OS-silver i bordtennisens singelfinal mot kinesen Fan Zhendong och sedan ett silver till i lagfinalen mot Wang Chuqin, Ma Long och Fan Zhendong. Då tillsammans med Kristian Karlsson och Anton Källberg. – De gillar hans kreativa spelstil och att han är explosiv och uttrycksfull under matcherna. Sen verkar han vara en väldigt trevlig person, säger Camilla Bjelkås. Kallas Gud Möregårdh En svensk bordtennisspelare som gjort enormt stort avtryck i Kina är JO Waldner, som beundras stort i landet. Han kallades för både ”Lao Wa” (Gamle Waldner) och ”Chang Qing Shu” (Det evigt gröna trädet) under sin karriär. Och även om Truls Möregårdh inte (ännu) är på samma nivå popularitetsmässigt, så har han redan fått två nya namn. Det ena betyder ”liten, gullig” och det andra är mer storslaget. – Han har fått ett namn som betyder ”Gud Möregårdh”. Det betyder att han är så imponerande att när han möter bra motstånd så spelar han ännu bättre. Det skojas också om att han förlorade mot Fan Zhendong för att den matchen låg på en söndag. Och Gud jobbar ju inte söndagar, säger Camill Bjelkås.
Det är Truls-feber i hela Sverige efter OS-succén. Men mästerskapet började mörkt för Truls Möregårdh när han blev lottad mot världsettan Wang Chuqin. Som dessutom inte hade förlorat en enda match i år. Rubriken här hemma var av klassen Mardröms-lottningen. – Jag gick till ett hörn direkt och bara nej, inte på OS också. Jag var helt knäckt över att jag skulle möta honom, säger Möregårdh. OS-silvermedaljören hade förlorat mot världsettan Wang Chuqin åtta av åtta gånger. Men efter att beskedet börjad landa så började Möregårdh tro på det mer och mer. – Man brukar inte komma nära honom mentalt men han var inte riktigt där kände jag och han gjorde några enkla misstag som han inte brukar göra. ”Alla hade redan börjat gråta” Sedan kom ögonblicket när Möregårdh slår världsettan, den nionde gången de spelar mot varandra och inser att han är i final. – Jag kollade upp mot läktaren och alla hade redan börjat gråta. Jag är inte den människan som börjar gråta snabbt. Men varje gång jag kollar på det så blir jag väldigt tårögd, säger Truls Möregårdh. ”Han var omänsklig” Finalen gick dock inte hela vägen och Truls Möregårdh förlorade mot Fan Zhendong med 1–4 i set. – Den här turneringen var han helt omänsklig, säger han. Möregårdh berättar att de sista kvällen tog en pizzaslice tillsammans. – Han var väldigt skön och pratade avslappnat och sa att han också var i den bästa formen han någonsin varit. Han var en svår nöt att knäcka den här gången, säger OS-medaljören.
Svenske stjärnskottet Truls Möregårdh chockade en hel pingisvärld när han sensationellt slog ut den kinesiske världsettan Wang Chuqin i OS-åttondelsfinalen i singelturneringen. Men succén stannade inte där. 22-åringen från Hovmantorp seglade genom både kvarten och semin innan han föll i en episk final mot kinesen Fan Zhendong, och fick nöja sig med silver – Sveriges första OS-medalj i bordtennis sedan 2000. Stod för bragdturnering Silver i singelturneringen, men Truls Möregårdh var inte klar där heller. Tillsammans med Kristian Karlsson och Anton Källberg slog de svenska herrarna ut Danmark, Tyskland och Japan i lagturneringen, innan de till slut föll mot Kina i finalen. Silverherrarna trollband en hel nation med sitt spel – och när de under söndagen var tillbaka på svensk mark var det en hel del som ville ta emot och gratta dem. Tunga medaljer – Det är otroligt att se så många människor, så många barn med racket i handen och det börjar landa lite... man börjar förstå vad som har hänt, säger Anton Källberg. – De är ganska tunga, speciellt när det är två, säger Truls Möregårdh om sina silvermedaljer. – Det här betyder allt, säger han om att se så många på plats på mottagningen. Kristian Karlsson: – Jag hade inte kunnat drömma om ett sådant här mottagande, det blev liksom verkligt här, jag blev väldigt stolt och tårögd.
Truls Möregårdhs OS har varit en formidabel succé. I singelturneringen tog han silver efter att bland annat ha slagit ut den kinesiska världsettan Wang Chuqin. Herrarnas bordtennislag lyckades avancera till final mot Kina efter en sensationell vändning mot Japan i semin. Väl i finalen höll inte måttet mot den kinesiska muren, och Kristian Karlsson, Anton Källberg och Truls Möregårdh fick nöja sig med OS-silver efter att ha pressat Kinas bordtennisherrar genom tre femsetare. Det kinesiska herrlandslaget har aldrig missat ett OS-guld , och vunnit alla VM sedan 2000. Ökat intresse Truls succé märks tydligt hos Stiga som tillverkar den sexkantiga racketen, så kallade Cypershape, som Truls använder sig av när han tävlar. – Vi ser ett ökat intresse för både pingis och Cybershape, säger Felix Wirström PR Manager på Stiga. Enligt Wirström får företaget in allt fler frågor om produkten från nyfikna konsumenter. ”Många skrattade åt mig” Den sexkantiga Cybershape-racketen har bland annat utvecklats av Kungliga Tekniska Högskolan och väckte stor uppmärksamhet för tre år sedan när det användes av Truls Möregårdh på VM i Texas. – Det var många som skrattade åt mig. Jag hade spelat en Champions League-match med det fem dagar innan och jag slog Patrick Franziska, som jag sedan också slog i VM. Då fick alla se att det faktiskt är en väldigt bra racket, berättar Truls Möregårdh i en DN-artikel.
Tränaren och brorsan Malte Möregårdh tog blixtsnabbt flyget till Paris när lillebror vann – och därmed slog ut – världsettan Wang Chuqin i OS. Nu väntar han på att få se finalisten i sin livs viktigaste match. – Truls har försatt oss i en OS-bubbla. Jag svävar på moln och är taggad på finalen imorron, säger Malte Möregårdh till Nyhetsmorgon. Sju tusen i publiken – älskar det Kinas världsetta är ute ur leken. Nu blir det den regerande VM-mästaren Fan Zhendong som ska försöka sätta svensken på plats. En finalmatch de båda idrottarna har varit i innan, under VM i Huston 2021 – då blev det svenskförlust. – Det är viktigt att få till en bra start mot kineserna och inte låta honom styra spelet, säger Malte Möregårdh. Och med sju tusen åskådare sitter på läktaren, tror han att brorsan har en mental fördel. – Truls älskar den situationen och älskar man den mer än motståndaren, då har man en fördel både mentalt och spelarmässigt, säger han.
Bordtennislegendaren Jan-Ove Waldner tog silver i Sydney-OS 2000. Sedan har Sverige haft medaljtorka på OS. 24 år senare kommer trenden att brytas. Det låter helt galet, jag är i chocktillstånd. Jag har gråtit så mycket, tårarna kom så mycket när jag fick träffa föräldrarna, för jag har säkrat en medalj och det känns verkligen helt galet, säger Truls Möregårdh i Eurosports sändning. Frågan är nu bara: Blir det guld eller silver? Kinesiskt finalmotstånd Svaret hänger på hur Möregårdh klarar av att spela mot den kinesiske världsfyran Fan Zhendong, som i sin semifinal vann mot franske stortalangen Félix Lebrun, 17 år, i raka set. Hittills har dock högre rankade spelare inte varit något bekymmer för svensken. Hans väg till OS-finalen på söndag har varit magnifik – bland annat genom en seger mot den kinesiske världsettan Wang Chuqin – och skapat några grader av bordtennisfeber hemma i Sverige. I semifinalen mot brasilianen Hugo Calderano kom nästa triumf. Med åtta raka bollvinster vände han 4–10 för att vinna första set med 12–10. Det gick fort där i början. Han (Calderano) spelade precis som han gjort hela turneringen, hårt, aggressivt. Vid 10–4 kändes det riktigt tungt faktiskt. Sen börjar jag jobba mig in i setet, och jag såg att han började bli nervös redan vid 10–7. Jag lyckas kriga in det setet och lyckas komma in i hans huvud väldigt fort. Sen är han ju tung och nära på att komma tillbaka, jag vet inte hur jag lyckas hålla ihop det så bra men jag gör verkligen allt rätt, säger OS-finalisten. "Sjukaste som hänt" Andra blev jämnt – och Blågult. Möregårdh dominerade i många dueller, spelade varierat och aggressivt men det var till slut försvaret som gav bollen till 16–14. Han tappade tredje, 7–11, men vann fjärde med samma siffror. Efter ytterligare ett tappat set avgjorde Truls Möregårdh i sjätte. Med 11–8 är han klar för OS-final. Det är det sjukaste som hänt på otroligt länge. Det var verkligen ingen som trodde att det skulle gå, inte jag heller, och det ska inte kunna gå i ett första OS när man är så lågt rankad. Så jag hoppas alla kollar och är stolta hur det än går, säger Möregårdh om finalen.
Världsettan Wang Chuqin tvingades spela med ett reservracket när han slogs ut av Truls Möregårdh. Nu sprids konspirationer i Kina kring Chuqins söndertrampade racket. Det hela beskrivs som en riktad attack från en rivaliserande nation.
It's ✨ his ✨ time to shine as the new World No. 1 Wang Chuqin stayed on top of his game to rise to the top of the game - relive ...
Men's Teams - Quarterfinals | China vs Iran | Match 1 All rights: ATTU Complete results: ...
Subscribe for more spectacular table tennis action! #TableTennis #PingPong #乒乓 Download the new WTT app and follow us on ...
Subscribe for more spectacular table tennis action! #TableTennis #PingPong #乒乓 Keep up to date at worldtabletennis.com ...