Analys: "Det är riktigt dåliga nyheter för regeringen"

Analys: "Det är riktigt dåliga nyheter för regeringen"

Regeringen får underkänt på flera områden enligt en ny undersökning från Indikator Opinion/Ekot. Av de tillfrågade svarar 57 procent att regeringen gör ett ganska eller mycket dåligt jobb – och sämst betyg ges till området brottsbekämpning och kriminalitet Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach säger i P1 Morgon att ”det här är riktigt dåliga nyheter för regeringen”. Han beskriver lag och ordning som en hjärtefråga för regeringen och menar att de lyfte frågan i valet. Han poängterar samtidigt att mätningen inte visar att folket litar mer på oppositionen i frågan. Furtenbach får även frågor om hur mycket regeringens satsningar mot gängkriminaliteten – som att ta hjälp av militären, införa ungdomsfängelser och att tillåta avlyssning i förebyggande syfte – kan påverka opinionen. – Förutom avlyssningen så är det här bara planer än så länge. Så jag har svårt att tro att det påverkar folk nu, säger han. Svaren på frågan om hur nuvarande regeringen sköter sitt arbete: Mycket dåligt: 23 procent Ganska dåligt: 34 procent Ganska bra: 34 procent Mycket bra: 3 procent Vet ej: 6 procent Via länken ovan finns grafik över samtliga frågor.

Kristersson bjuder in alla partiledare till krismöte

Kristersson bjuder in alla partiledare till krismöte

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till det nationella säkerhetsrådet för ett möte om gängvåldet, rapporterar SR Ekot. Mötet kommer att hållas på torsdag i nästa vecka. ”Regeringen vill skapa så bred enighet som möjligt i de kommande årens nödvändiga offensiv mot gängen”, skriver Kristersson i en skriftlig inbjudan till partiledarna, enligt Ekots politikkommentator Fredrik Furtenbach. Det relativt nystartade rådet leds av Kristersson. Även försvarsministern, utrikesministern, justitieministern, finansministern och ministern för civilt försvar ingår, samt partiledarna Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L).

Analys: Rejäl kritik mot forna allianskollegorna

Analys: Rejäl kritik mot forna allianskollegorna

I Muharrem Demiroks peptalk under C-stämman märktes inte partiets dystra opinionssiffror, enligt public service-bolagens politiska kommentatorer. SVT:s Elisabeth Marmorstein noterar att en av de längsta applåderna kom efter partiledarens deklarering om att C aldrig kommer att bli ett femte Tidöparti. – Han vänder sig till gamla alliansväljare som fortfarande känner avstånd till SD, säger hon i SVT:s direktsändning. Även SR:s Fredrik Furtenbach beskriver delar av talet som ”rejäl kritik” mot de forna allianskollegorna. Demiroks budskap är enligt honom att de andra inte längre är liberala under SD:s inflytande. Båda kommentatorerna lyfter också att Demirok hade stort fokus på skolan i öppningstalet – ett område där partiet vill profilera sig mer. Även landsbygden fick också plats i rampljuset. – Partiet försöker återvinna förtroendet på landsbygden. Det var något som sved lite extra att man tappade där i valet, säger Furtenbach.

Analyser: Kristersson vill visa handlingskraft – men åtgärderna lär dröja

Analyser: Kristersson vill visa handlingskraft – men åtgärderna lär dröja

Statsminister Ulf Kristersson ville genom sitt tal till nationen visa att regeringen är handlingskraftig. Det är de politiska kommentatorerna överens om. SVT:s Mats Knutson säger dock att många av de förslag som Kristersson nämner i talet är under utredning, och att det kan dröja år innan de är på plats. Samtidigt konstaterar han att pressen på regeringen är stor. – Regeringen gick till val på att få ordning i den här frågan, och väljarna väntar sig därför tydliga resultat, säger han. Aftonbladets My Rohwedder säger att Kristersson genom talet visar att regeringen tar situationen på största möjliga allvar. – Men det tror jag de flesta redan antog att regeringen gjorde, säger hon. Det Ekots Fredrik Furtenbach uppfattar som talets nyheter var att statsministern kallar till sig ÖB Michael Bydén och rikspolischef Anders Thornberg för ett möte, och att Kristersson har inspirerats av New Yorks sätt att möta kriminalitet. – Då handlar det om mer kameraövervakning, ansiktsigenkänning och vapendetektorer. Men allt som kräver en lagändring tar tid, säger han.

Analys: Småpartierna "mals ned" på opinionens botten

Analys: Småpartierna "mals ned" på opinionens botten

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna hamnar under fyraprocentsspärren i flera opinionsmätningar på senaste tiden. Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach säger i P1 Morgon att KD har fått svårt att synas efter den hårda kritik de fick utstå för det försenade elstödet, och att de moderater som taktiktröstade på KD nu övergivit partiet. – Sen är det också så att små partier i en koalition ofta mals ned, de har svårt att hävda sig mot statsministerns parti, säger Furtenbach. I Sydsvenskan beskriver Olle Lönnaeus en delvis liknande situation för C och Muharrem Demirok, som han menar har haft svårt att förklara vart de ska ta vägen när de varken vill samarbeta med V eller SD. ”Under de åtta månader som Muharrem Demirok lett Centern har partiet blivit allt mer ensamt i det där mittriket som nu helt förvandlats till Ingenmansland”, skriver Lönnaeus.

"Pehrsons viktigaste jobb: Ena ett splittrat parti"

"Pehrsons viktigaste jobb: Ena ett splittrat parti"

Johan Pehrson ville i sitt Almedalstal fokusera på de framgångar som gjorts i en regering som fortfarande splittrar Liberalerna internt, säger Aftonbladets My Rohwedder i en analys. – Johan Pehrsons stora uppgift den här mandatperioden är att förankra samarbetet med SD och få alla liberaler att tycka att det var rätt val, säger hon i Aftonbladets sändning. Skolfrågan var central i talet vilket SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein beskriver som naturligt: – Det är frågan de måste leverera på den här mandatperioden, och det är kanske extra viktigt för Pehrson eftersom partiet varit så splittrat i regeringsfrågan, säger hon. En nyhet på området var att L vill få bort skärmarna ur förskolans läroplan. – På ett sätt var det väl logiskt, L brukar kritisera skärmarna i skolan, nu utvidgar de och riktar förslaget mot förskolan. Det var inget jag visste att det skulle komma men det passar in i deras politik och retorik, säger SR:s politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Analys: L har svalt mycket politik de inte vill ha

Analys: L har svalt mycket politik de inte vill ha

Många undrar hur regeringen egentligen ska kunna nå 2030-målet för att minska utsläppen – och om man ens tänker försöka. Att lösningen enligt Johan Pehrson (L) stavas elektrifiering är inte ett tillräckligt svar, säger SR:s politiska kommentator Fredrik Furtenbach efter att partiledaren frågats ut i P1 Morgon. Klimatpolitiken är ett av flera områden där partiet tvingats ge vika inom regeringssamarbetet, säger Furtenbach som även lyfter att L tvingats till kompromisser inom kultur- och rättspolitiken. – Klimatpolitiken ska genomföras av en liberal minister men SD drar ju åt ett helt annat håll, säger han.

Analys: Busch vill göra KD till nya samhällsbyggarna

Analys: Busch vill göra KD till nya samhällsbyggarna

Ebba Busch (KD) bjöd på ett fullspäckat – men lite spretigt – tal från Almedalen, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein. Hon får medhåll av Aftonbladets My Rohwedder: – Det finns ingen tydlig röd tråd, det var en bred pensel över allt möjligt, säger hon i tidningens sändning. Marmorstein beskriver det som ett rätt typiskt tal för Busch, med fokus på välfärd, värderingar och hårda angrepp på S. – Det som kändes lite nytt var försöket att profilera sig som de nya samhällsbyggarna, säger Marmorstein. Tidigare på eftermiddagen frågades Busch ut i P1 och kunde då varken lova ett nytt elstöd eller ett datum för när fullskalig kärnkraft kan börja byggas i Sverige. SR:s Fredrik Furtenbach konstaterar att Moderaterna tidigare lovat att de första spadtagen ska tas under denna mandatperiod. – Frågan är, kommer väljarna vara nöjda med detta? Jag tror att många föreställt sig att det ska gå fortare, säger han. DN:s Tomas Ramberg är inne på ett liknande spår: ”Om det fortsätter gå trögt med att få fram ny el höjs insatserna för regeringen”, konstaterar han i en analys.

Analys: Brandtal mot allt vad privatisering heter

Analys: Brandtal mot allt vad privatisering heter

Budskapet i V-ledaren Nooshi Dadgostars Almedalstal passar bra in i Vänsterpartiets profil. Det säger SR:s politiska kommentator Fredrik Furtenbach. Det nya i talet var enligt Furtenbach förslaget om att samla järnvägen i en statlig organisation. – Det berör folk och det handlar om klimatet. Det är något som rätt många människor håller med om. SVT:s politiska kommentator Mats Knutsson säger att det var ”ett brandtal mot allt vad privatiseringar av offentliga verksamheter heter”. – När det gäller välfärden och vinsterna i välfärden så vet vänstern om att en större del av väljarna är emot att privata företag tar ut vinster ur offentligt finansierad välfärd, det visar de flesta opinionsundersökningarna.

Analys: Mörkt tal med hårda angrepp mot regeringen

Analys: Mörkt tal med hårda angrepp mot regeringen

Magdalena Anderssons Almedalstal var ganska mörkt och innehöll hårda angrepp mot regeringen, konstaterar Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach i radions direktsändning. Han noterar att S-ledaren genomgående kallade regeringen för ”SD-regeringen” och anklagade den för att bryta vallöften, slakta klimatbudgeten och ”montera ned det som håller oss samman”. SVT:s Mats Knutson kallar det för ett klassiskt socialdemokratiskt tal i långa stycken. – Hon använde ofta begrepp som trygghet och frihet och pratade om barnens situation och välfärd, säger han och tillägger att brottsligheten också fick en central roll i talet. Han säger att kritiken mot regeringen om de förebyggande insatserna för att stoppa nyrekryteringen till gängen var väntad. Aftonbladets politikreporter My Rohwedder säger i tidningens livesändning att en del av kritiken mot regeringen och SD var mer nyanserad än tidigare. – Det handlade om att väcka kamplustan i den egna leden. Man vet att man får mer medlemmar om man får människor att känna att det finns någonting att kämpa mot.

Fredrik Furtenbach på YouTube

Tre politikjournalister om Almedalen

Tidningen Journalisten har under vårens valrörelse följt tre erfarna politikjournalister, som nu befinner sig på Almedalsveckan i ...

Tidningen Journalisten på YouTube

Göran Persson om Fredrik Reinfeldt

Göran Persson om Fredrik Reinfeldt. Ur den fjärde delen av Ordförande Persson.

SvenskPolitik1 på YouTube

Webbsändning: Det politiska spelet

Webbsändning från Öppen scen / Seminariet startar ca 5:20 in på filmen. För första gången: Sveriges Radios succépodd Det ...

Mediedagarna i Göteborg på YouTube

Analyser: Svikna vallöften i centrum för debatten

Oppositionspartierna riktade under partiledardebatten i riksdagen in sig på att regeringen sviker löften snarare än på de stora ...

Politik 24 på YouTube