ANALYS: Ett ljus i mörkret – en signal om att Putin kan stoppas

ANALYS: Ett ljus i mörkret – en signal om att Putin kan stoppas

Vem har nånsin brytt sig om ett val i Moldavien. Du måste skoja? Det lilla pyttelandet inklämt mellan Rumänien och Ukraina har väl bara spelat en roll i den svenska historien? När Karl XII schabblade under Slaget vid Bender (en stad i Moldavien). Det var väl senaste gången som svenskarna fick dramatiska nyheter från detta håll. Men dagens bekräftelse från de moldaviska rösträknarna om att den sittande presidenten Maia Sandu vunnit presidentvalet är en nyhet som vi alla européer borde storjubla åt. En förlust för Sandu och EU hade kastats in i en knipa av sällan skådat slag. Putin bussade folk till valurnorna Nu segrade EU-förespråkaren Sandu med 55 procent av rösterna (mot ryssvänlige Stoianoglos 45 procent). Men Putin gjorde allt för att hindra henne. Den ryske diktatorn bussade in sitt folk till valurnorna. Han mutade oligarker för att köpa röster. Han ljög, manipulerade och slog knut på sig själv för att fuska till sig en triumf. En helvetes tur att den ryska presidenten inte lyckades. Då hade vi haft en Moskvatrogen Putinvän vid rodret i denna pyttestat som Bryssel tagit under sina vingar. Detta miniland som alltså ligger som en krutdurk mellan EU-och-Natolandet Rumänien och Väststödda Ukraina där Putins trupper gör sitt yttersta för att slita sönder landet. Slapp den beska medicinen Gissa om Putin hade låtit champagnekorkarna dansa mot taket om han hade lyckats sabotera Moldaviens väg mot EU-medlemskap. Om siffrorna hade blivit som i Georgien nyligen där den ryskstödda sidan efter omfattande valfusk plötsligt stod som segrare trots att alla prognoser och beräkningar pekade mot att EU-anhängarna skulle vinna. Då hade EU stått där med ett dilemma från Dantes inferno – att tvingas protestera verbalt mot resultatet. Att skramla och slå på alla Bryssels trummor och kastruller. Införa nya sanktioner. Men att till sist bita ihop och acceptera det bittra; att Moldavien slunkit dem ur näven och helt hamnat i Putins ficka. För inte hade EU:s länder eller Nato valt att hota med militärt våld för att stoppa det ryska maktövertagandet? Det hade varit magstarkt och saknat motstycke i EU:s historia. Nu slapp man denna beska medicin. En signal om att Putin går att stoppa Många lättnadens suckar ekar över vår kontinent i detta nu. Visst återstår den helt galet märkliga situationen med Transnistrien, en del av Moldavien som sedan Sovjetunionens fall kontrollerats av ryska trupper och Moskvalejda affärsmän. Men det är en mindre huvudvärk som bör finna sin lösning. Moldaviens EU-vänner vann detta presidentval. Regeringen i Chisinau kan nu med kraft fullfölja integrationsprocessen med EU. Ett litet land har tagit ett stort steg. Ett steg som också för oss banar vägen för stärkt demokrati i vår bräckliga världsdel. En signal om att Putins illegala påverkansoperationer går att stoppa.

Utropar seger över den proryska kandidaten: "Räddat Moldavien!"

Utropar seger över den proryska kandidaten: "Räddat Moldavien!"

Med 55 procent av väljarnas stöd – jämfört med 45 procent för Stoianogolo – utökar sittande presidenten Sandu därmed sin ledning. – Moldavien, ni är segrare! I dag, kära moldavier, har ni lärt oss en läxa om demokrati värd att skrivas in i historieböcker. I dag har ni räddat Moldavien! I vårt val för en färdig framtid förlorade ingen, sade Sandu i samband med att hon utropade sig till segrare. Den andra och avgörande valomgången hölls under söndagen i Moldavien, och tidigare siffror visade på att Stoianoglo hade en liten ledning. Röstade för EU-medlemskap För två veckor sedan röstade moldavierna med knapp majoritet för ett medlemskap i EU. Parallellt med folkomröstningen hölls presidentval där Maia Sandu fick störst stöd med 42 procent. Eftersom Sandu inte fick över 50 procent krävdes dock en andra valomgång mot Stoianoglo, som då fick cirka 26 procent av rösterna. Stoianoglo fick senare stöd från andra, besegrade kandidater och analytiker spådde en mycket jämn sista valomgång. Ryssland anklagas för att försöka påverka valresultatet, och en mängd anmälningar om påstått valfusk har strömmat in till polisen. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gratulerar Maia Sandu till vinsten. "Det krävs en särskild sorts styrka för att överkomma de utmaningar du ställts inför i det här valet", skriver hon i ett inlägg på X.

Varningen från Baltikum: Då kommer Putin attackera fler grannländer

Varningen från Baltikum: Då kommer Putin attackera fler grannländer

Litauens oppositionella Socialdemokraterna och dess samarbetspartier står som vinnare i söndagens parlamentsval, enligt det preliminära valresultatet. Partiet blev störst med 52 av 141 parlamentsplatser. Regerande kristdemokratiska Fosterlandsförbundet med sittande premiärministern Ingrida Simonyte fick 28 platser, rapporterar public service-kanalen LRT. Socialdemokraterna har inlett samtal för att bilda en regeringskoalition med Bonde- och miljöpartiet samt partiet För Litauen som leds av förre premiärministern Saulius Skvernelis. De väntas hålla Natolandets stora försvarsbudget på 3,2 procent av bnp intakt. Fredsavtal farligt Redan innan rösterna var räknade slog landets före detta president Dalia Grybauskaitė fast att det efter valet rent utrikespolitiskt inte kommer bli någon stor skillnad – och att stödet till Ukraina och motståndet mot Ryssland förblir Litauens största prioritet. I en intervju med Euronews varnar Grybauskaitė för att förhandla fram ett fredsavtal i Ukraina, som tillåter Ryssland att behålla ockuperade områden, vilket president Vladimir Putin önskar. – Om vi ​​i väst och Nato tillåter Ukraina att ge efter och göra den här typen av kompromisser kommer det att innebära att väst har misslyckats med att stå upp mot terroriststaten vid våra gränser, säger hon. – Detta skulle också innebära att Ryssland får tid att förbereda sig för sin nästa omgång av aggression mot sina grannar Och det skulle inte nödvändigtvis vara de baltiska staterna – det kan också vara Moldavien, eller till och med Georgien, fortsätter expresidenten. ”Finns ingen återvändo för honom” Grybauskaitė menar att den ryske presidenten kommer att fortsätta att utgöra ett hot mot hela Europa så länge han sitter kvar vid makten. – Putins Ryssland i dag är en farlig granne. Det är inte bara Ryssland, det är Putins Ryssland, säger hon. – Främst för att Putin har startat ett öppet krig mot sina grannar och det finns ingen återvändo för honom. Fram till hans slut vid makten kommer han att förbli i ett krigsliknande sinnestillstånd, vilket gör honom till ett ständigt hot mot Europeiska unionen och dess grannar. Litauen har, precis som sina baltiska grannar, den senaste tiden rustat upp sina gränser i en historisk försvarssatsning.

ANALYS: Valet kan vara den sista chansen för Georgiens väg till EU

ANALYS: Valet kan vara den sista chansen för Georgiens väg till EU

Trots de EU-vänliga inslagen i stadsbilden och de stora protesterna styrs Georgien av en regering som närmat sig Ryssland. Valet framstår allt mer som ett val mellan väst och Ryssland – eller ett val mellan krig och fred om regeringen får bestämma. Den hårt kritiserade ”utländska-agentlagen”, av kritikerna kallad den ”ryska lagen”, blev starten för de enorma protesterna under 2023. De som tog till gatorna fick sin vilja igenom och lagförslaget lades ner, för stunden. I våras var det dags igen. Utanför parlamentet vevade de frustrerade demonstranterna med EU-flaggan och den georgiska. Den gången gick det dock regeringens väg. Efter slagsmål i kammaren röstades lagen igenom och polisen rullade ut vattenkanonerna på gatorna igen. Presidenten hyllade Moldavien och Ukraina Spåren från de pro-europeiska protesterna vid parlamentet är fortfarande synliga. Månader efter de stora protesterna mot ”agent-lagen” syns resterna av frustrationen på parlamentets granitväggar. Trots saneringen kan man tyda var slagorden stod skriva. På en lyktstolpe går det fortfarande att finna ett enstaka klistermärke med EU-flaggan. En vecka innan valet gav de sig ut på gatorna igen. Den oppositionella presidenten Zourabichvili höll tal och hyllade Moldavien och Ukrainas beslut att röra sig västerut, länder vars spår hon hoppas Georgien snart ska följa. En splittrad opposition har samlat sig Stödet för att närma sig EU är bland georgierna är stort – men inte helt självklart. Georgisk dröm nyttjar sin mäktiga granne i norr i det inhemska politiska spelet. Det finns en genuin rädsla – kriget mot Ryssland 2008 ligger färskt i mångas minne – samtidigt kontrollerar landet bara 80 procent av sitt eget territorium. Inför valet har oppositionen dock lyckats med något nytt – de har lyckats samla sig. Presidenten Salome Zourabichvili har tagit klivet framåt för att ge Georgisk Dröm en ordentlig match. Flera bedömare menar att valet inte är rättvist, men kanske har Zourabichvilis initiativ Georgiska stadgan en chans. Egentligen har de bara en agenda: stoppa Georgisk Dröm från att ta maken igen och att få landet att röra sig västerut igen. Kan vara sista chansen för Georgien När folket har sagt sitt i vallokalerna är frågan om gatorna runt parlamentet i Tbilisi kommer fyllas en gång till med frustrerade demonstranter – som längtar efter en västlig väg för sitt land. Samtidigt kvarstår frågan om regeringen verkligen skulle acceptera en valförlust och lämna över makten till oppositionen. Valet kan komma att bli en vändning för det allt mer auktoritära georgiska styret eller så kommer banden till grannen i norr att stärkas ännu mer. Samtidigt kan det vara Georgiens sista chans att vända sig mot väst igen, men även för den demokratiska resa den tidigare Sovjetrepubliken gjort sedan imperiet rasade samman.

Kristersson: Ryssland försökte sabotera valet i Moldavien

Kristersson: Ryssland försökte sabotera valet i Moldavien

Ryssland anklagas för att ha försökt påverka folkomröstningen i Moldavien, som handlade om att skriva in landets strävan efter EU-medlemskap i grundlagen. När i princip samtliga lagda röster räknats hade EU-förespråkarna fått 50,4 procent. Det innebar ett minimalt övertag med 13 000 röster. Statsminister Ulf Kristersson skriver på X att han har talat med Moldaviens president Maia Sandu och att Sverige välkomnar Moldavien som en framtida EU-medlem. ”Samtidigt gjorde Ryssland stora påverkansoperationer för att få Moldavien att rösta nej. Att Ryssland och deras ombud försöker sabotera valet i Moldavien är ytterst ett hot mot hela Europa. Det sker i syfte att splittra samhället och undergräva demokratin”, skriver statsminister Ulf Kristersson på X och fortsätter: ”Sverige har länge stöttat Moldaviens motståndskraft mot hybridattacker inför folkomröstningen. Det kommer vi fortsätta med”.

Moldavien på YouTube

12 MIND-BLOWING Things About MOLDOVA That Will Leave You Speechless

Moldova, a country tucked away in Eastern Europe, might not be on everyone's travel radar, but today, we're about to unveil 12 ...

All About Countries på YouTube

MOLDOVA IN 2024: The Most Underrated Country Of Europe?

DISCOVER MOLDOVA IN 2024: The Most Underrated Country Of Europe? | 20 Unique Facts Subscribe to our channel, turn on ...

Europe In Detail på YouTube

Ryssland förbereder sig på att erövra Moldavien | @VisualPolitikEN

Gå med i VisualPolitik-communityt och stötta oss på Patreon: https://www.patreon.com/VisualPolitik Efter Ukraina är Vladimir Putin ...

VisualPolitik EN på YouTube

Rädslan i Moldavien växer – kan vara hotat | Efter fem | TV4 & TV4 Play

Kriget i Ukraina har nu pågått i exakt tre veckor och i dag kom det uppgifter om att Ukraina och Ryssland kan närma sig något ...

Efter fem på YouTube

Why Moldova Is More Important Than You Think

moldova #romania #russia Check out my merch at ➡️https://theironicshop.com/ ✉️ Join the Postcard Club ...

Living Ironically in Europe på YouTube

15 Best Places to Visit in Moldova | Travel Video | Travel Guide | SKY Travel

15 Best Places to Visit in Moldova | Travel Video | Travel Guide | SKY Travel #travelvideo #moldova #travel #skytravel @Sky.

Sky Travel på YouTube

Vad kan $10 få i Moldavien?

Jag har precis kommit in i Moldavien, Europas billigaste och fattigaste nation! Det är andra gången jag är här, men första gången jag dokumenterar det - och ...

More Travels w/ Drew Binsky på YouTube

Moldavien i poddar

Landslagsspecial: Så startar Sverige mot Moldavien

Det svenska landslaget är återigen samlat. En träningmatch mot Moldavien väntar – innan det är skarpt läge mot Belgien. Vi ger er en förmodad startelva, och konstaterar att det kan bli historiskt lite publik på läktarna. Vi lägger också märke till att ingen svensk spelare svarar på en viss förbundskaptensfråga. Med: Wilhelm Edlund, Anel Avdic och Noa Bachner.

118. Moldavien, landet där passionen för fotboll skapade vin.

Efter ett utdraget sommaruppehåll är vi nu tillbaka med underbara viner från Moldavien. Vi börjar avsnittet med en intervju med importören själv, och vi får en gedigen genomgång av vinlandet Moldavien. Vi provar (23:00 min in i avsnittet) : 1.  Höga Kusten vitt  Art.nr. 74357  Pris. 140kr 2. Rosé de Purcari 2020  Art. 72881  Pris. 149kr 3. Purcari Freedom Blend 2021  Art.nr. 75218 Pris. 197kr 4. Equinox Tre Crai 2019  Art.nr. 55067  Pris. 186kr 5. Autograf Cabernet Sauvignon (finns endast i låda om 6 flaskor om     3 sorter. Art.nr. 59320 Pris. 1308kr) 6. Lupi Rezerva 2017  Art.nr. 53469  Pris. 370kr

20/5 Kugghjulet semifinal 1 Tjattertjejerna vs Moldavien

Från livesändningen den 20 maj. - Kugghjulets semifinal är här! Dags för semifinal nummer 1 mellan Tjattertjejerna och Moldavien, vilket lag hamnar i final? I studion: Kewin Adolfsson, Calle Jonsson, Emelie Lemberg, Lissett Palma Neira, Alfred Collin och Andreas Pettersson. Radiosvallet stöds av Studentkåren i Sundsvall (SKS) och Journalistförbundet i Sundsvall (JFS).

Kick off 3/4 Moldavien FC vs Småsparvarna

Från livesändningen den 11e november. Välkommen till radiosvallets nya frågesport: Kick off - Det stora fotbollsquizet! I det här avsnittet får vi följa Moldavien FC och Småpåvarna som ska tävla mot varandra. Spännande! I studion: Jacob Olin, David Lindström Radiosvallet stöds av Studentkåren i Sundsvall (SKS) och Journalistförbundet i Sundsvall (JFS)

Gubbdans, den perfekta föräldracocktailen & Moldavien-duell!

Det är Jason Diakité & Lina Hedlund som firar in helgen i veckans Fredagsbubbel och det blir en OTROLIG AW. Båda två har jobbat som eventpersonal åt sina barn hela sommaren, Jason har börjat gubbdansa och det blir Moldavien-duell!

Moldavien

En sittande president som vill byta ut hela parlamentet, ett ödesval mellan öst och väst och ett debattklimat som är alla Folkpartisters dröm. Extravalet till Moldaviens parlament den 11 juli har något för alla. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Landslagsspecial: Så startar Sverige mot Moldavien

Det svenska landslaget är återigen samlat. En träningmatch mot Moldavien väntar – innan det är skarpt läge mot Belgien. Vi ger er en förmodad startelva, och konstaterar att det kan bli historiskt lite publik på läktarna. Vi lägger också märke till att ingen svensk spelare svarar på en viss förbundskaptensfråga. Med: Wilhelm Edlund, Anel Avdic och Noa Bachner.

Pass & Pesetas Podcast - Julkalender 2020-12-18 / Lucka 18 (Moldavien)

2020-12-18 Artonde luckan på julkalendern! Dagens land: Moldavien Dagens tomte: Grigory Kotovsky Följ oss på insta: @passochpesetaspodcast

Kommer Putin ta Moldavien nu?

Moldavien befaras nu stå näst på Rysslands lista. Europas fattigaste land är splittrat mellan öst och väst. Så vad kommer egentligen hända med den forna sovjetrepubliken? På en kvart får du veta vad Ryssland skulle vinna på att ta kontroll över Moldavien och hur troligt det är att det sker. Med SvD:s Europakorrespondent Teresa Küchler.

Avsnitt 16 - Moldavien och Chisinau

Resan går till Moldavien, med stalovki-käk, tankar om Pushkin och till sist hamnar podcasten på den moldaviska statstelivisionen. Moldaviens huvudstad är det tvåspråkiga Chișinău / Kishinov. Det här är nämligen den del av Rumänien som var sovjetrepublik.

Av1797: Moldavien hotas av rysk statskupp

Ronie Berggren samtalar med Dag Kirsebom om det ryska hotet om statskupp i Moldavien. ------- STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html