Beslutet: Käringöborna får vattenräkning på 350 000 kronor

Beslutet: Käringöborna får vattenräkning på 350 000 kronor

Betala 350 000 kronor för vatten och avlopp från kommunen som öbor redan haft och betalat avgift för i decennier? Striden på turistparadiset Käringön i Bohuslän spetsas till efter att kommunen beslutat att betrakta dem som helt nya abonnenter. – Det här är inte konstigt. Men många på Käringön har höga röster och är vana att få sin vilja igenom, säger kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S).

Ovädret håller i sig – uppmaningen i trafiken: "Ta det lugnt"

Ovädret håller i sig – uppmaningen i trafiken: "Ta det lugnt"

Under fredagen drog ovädret Jakob in över Sverige från Norge. Det har lett till avstängda vägar, strömavbrott och inställda tåg runtom i landet. Bengt Olsson, presschef på Trafikverket säger att ovädret varit ”väldigt utmanande”, bland annat i Bohuslän, Östergötland och Sörmland under dagen. – Det har kommit otroliga vindstötar och med den blöta marken som finns där ute så rycks en hel del träd upp. Inte minst har det varit utmanande på det mindre vägnätet, säger han i ”Efter fem”. Uppmaningen: ”Ta det lugnt i kväll” Flera tågavgångar har fått ställas in, bland annat längs den norra delen av Bohusbanan, och längs Stångådals- och Tjustbanan. De inställda avgångarna kommer att hålla i sig ett tag till, enligt Olsson. – Några kommer att öppna efter midnatt, då ska vi ut och syna av dem. Men Tjust- och Stångadal får nog vänta till i morgon, vid 09-tiden, säger han. Under fredagskvällen rör sig ovädret upp längs Östersjökusten, och Bengt Olsson råder personer som överväger att ge sig ut på vägarna till att hålla koll på SMHI:s vädervarningar och att lyssna till de radio- och tv-kanaler som gör vädersändningar. – Jag skulle ta det lite lugnt i kväll när det gäller det mindre vägnätet, där är det fortfarande en hel del träd som ligger lite huller om buller. Var exakt det ligger kvar och inte är lite svårt att sia om, säger han. Meteorologen: Kommer hålla i sig SMHI har utfärdat flera gula vindvarningar under fredagen och lördagen, och enligt meteorologen Madeleine Westin kommer ovädret att hålla i sig under natten och morgonen på sina håll. – Det kommer fortsätta. Var inte ute på vägarna om man inte behöver i de här områdena där det blåser som värst, säger hon. Det är framför allt i fjälltrakterna och på Gotland som vinden väntas hålla i sig fram till lördag morgon meddelar SMHI på sin hemsida. I fjälltrakterna väntas även snöfall.

Så ska betongstjärnor rädda hotad korall: "Känns fantastiskt"

Så ska betongstjärnor rädda hotad korall: "Känns fantastiskt"

På kajen i Grebbestad lastas några av de stjärnformade betongklumpar, som forskarlaget hoppas ska bli ögonkorallens nya bostad. Med hjälp av en specialplattform ska totalt 140 konstgjorda rev transporteras ut och sänkas i havet utanför Bohuslän. Utsättningen har föregåtts av nästan fem års tester på vad som får korallen att trivas. Något som bland annat resulterat i att bitar av slagg, en restprodukt vid metallframställning, gjutits fast på fundamenten.

– Slaggen är kalkrik och innehåller andra mineraler. Framförallt har den mycket håligheter, som larverna gillar att krypa ner i och sätta sig fast i för att bli lite skyddade i början av sin livstid, säger Ann Larsson.

De naturliga reven finns i Atlanten - från Nordnorge ner till Medelhavet - men i snabbt minskande antal. Bland annat på grund av bottentrålning. I Sverige finns dom enda kända kvarvarande i närheten av Koster- och Väderöarna, där forskarna nu på sex platser ska försöka restaurera döda eller döende rev.

– Det kan vara väldigt viktigt. De här korallerna är en väldigt viktig livsmiljö för andra arter. Man har hittat upp till 1300 arter på rev av ögonkoralls, säger Ann Larsson. Förbud mot trålning I samband med utsättning införs också ett förbud mot trålning eller ankring i de sex områdena. Projektet leds av länsstyrelsen i Västra Götaland och finansieras till stor del av EU:s så kallade Life-fond. Nu ska den eventuella koralltillväxten följas och dokumenteras, så att metoden kanske kan rädda fler.

– Det finns ett stort behov ute i europeiska vatten också för restaurering, säger Ann Larsson.

– Vi hoppas ju att inom fem år se någon etablering på reven. Men de växer ju långsamt av naturen, i och med att det är kallvattenkoraller. Så det tar ett tag innan det växer ut och blir ett större rev. Men är det många individer som rekryteras så är det klart att det går fortare.

Jojo-väder till helgen – sedan vänder det: "Riktigt pangväder"

Jojo-väder till helgen – sedan vänder det: "Riktigt pangväder"

Badkläder eller regnjacka? Det är frågan. Till helgen kommer jojo-vädret som erbjuder sol, blåst och regn. – Det blir ostadigt väder på grund av att det är mäktiga högtryck som ligger nere runt Medelhavsområdet. Det styr upp alla lågtryck och fronter över de norra delarna av Europa och även in över Sverige. Lågtrycken med fronterna rör sig som ett pärlband in över brittiska öarna, Norge, Sverige, Danmark och sen drar de ut bort över Finland, säger TV4:s meteorolog Madeleine Westin. Varnar för regn En del av regnet som kommer in över landet kommer att över vissa områden att passera under natten. Men det kommer att vara fram och tillbaka. – Under dagen kan det lokalt komma stora mängder med regn i norra Bohuslän och Dalsland. Så se över källarutrymmen, så man är lite förberedd på det, säger Madeleine Westin. Här blir det som varmast Efter det lite mer ostadiga vädret i helgen så ser nästa vecka ut att bjuda på mer eller mindre Medelhavsvärme då högtrycken förstärks söderifrån och skapar en stabilare tillvaro. – Det kan bli 25-26 grader på sina håll, framför allt en bit in i veckan. Det blir riktigt pangväder om man gillar sol och värme. Då kommer återigen en puff av riktig högsommarvärme, säger Madeleine Westin. Var blir det som varmast? – Småland, Skåne och Uppland ser ut att få det varmast nästa vecka. En stor del av landet får över 20 grader i slutet på nästa vecka. Mitt hetaste tips om man gillar sol och värme det är bege sig ut nästa helg.

Högsommarvärme på ingång: "Där kan det bli riktigt soligt"

Högsommarvärme på ingång: "Där kan det bli riktigt soligt"

Kanske är det sista helgen med sommarväder för i år, vem vet. Klart är att helgen blir solig på många håll i landet. Under lördagen har stora delar av de molntäcken, som under fredagen hovrat över landet, dra bort. – Det blir soligast i Svealand och östra Norrland på lördagen. Där kan det bli riktigt soligt. Temperaturerna kommer ligga mellan 20 och 24 grader, och det är ingen omöjlighet att det blir högsommarvärme med 25 grader på vissa håll, säger Peter Kondrup, meteorolog på TV4. Både i fjällen och södra Sverige väntas dock molnigt väder. I fjällen mellan 10 och 15 grader, och i södra Sverige runt eller strax under 20 grader, där det också väntas spricka upp under lördagskvällen. ”Östra delarna får sol” Även söndagen bjuder på en hel del sol. – Framförallt i östra delarna av Svealand och Norrland. Men under söndagen blir det mer molnigt i de västra delarna av landet. Det kan komma någon regnstänk i till exempel Bohuslän och Dalsland. Vädret slår om Under inledningen av nästa vecka spricker molntäcket upp i södra Sverige. Det kan bli temperaturer på runt 20 grader på många håll i landet. Men framåt onsdag visar prognosen att vädret slår om till regnrusk. – Då ser det ut som ett lågtryck drar in. Det kan bli regn och skurar över hela landet, säger Peter Kondrup och fortsätter: – Men det behöver inte vara slutet på sommaren, det är för tidigt att säga. Det kan ju vara sommarväder hela augusti och även i september.

Storbråk om vattnet i skärgårdsidyllen: "Har kvitto på att jag har betalat"

Storbråk om vattnet i skärgårdsidyllen: "Har kvitto på att jag har betalat"

KÄRINGÖN. 286 husägare på en ö i Bohuslän räknar med att kommunen inom kort kräver dem på 348 000 kronor var för en tjänst som de säger att de kan visa kvitton på att de redan betalat. Men kommunens företrädare anser att här finns inget att förhandla om. Anna Holm oroas som pensionär för att tvingas sälja huset. – Kommunen verkar tro att alla här har gott om pengar. Jag drömmer mardrömmar, vilka lån ska vi ta? Och jag är inte ensam om denna oro.

Flera gula vädervarningar

Flera gula vädervarningar

Sedan tidigare finns gula kuling-varningar utfärdade, för bland annat Skagerrak och Vänern, och det väntas blåsa uppemot 17 sekundmeter när ett lågtryck rör sig in över landet på söndagen. Blåsigast blir det längs kusterna, framför allt vid Västkusten, Bohuslän, Dalsland, delar av Värmland och längs Vänerns kust, enligt SMHI. Och den gula varningen för kuling gäller från klockan sex på morgonen. Norrland däremot skonas från de hårda vindarna och får ett lugnare väder under söndagen. Inställda tåg Till följd av vindarna kommer Västtrafik att ställa in sina tågavgångar mellan Uddevalla-Strömstad och Vänersborg-Herrljunga. – Alla tåg under söndagen kommer att ställas in. Vi hoppas att tågen ska kunna rulla igen på måndag men vi har inget definitiv besked, säger Oliver Ceder, störningskoordinator på Västtrafik, till Bohuslänningen. Istället hänvisas resenärer till ersättningsbussar. Flera översvämningslarm i Jönköping I Jönköpings län har räddningstjänsten fått rycka ut på flera översvämningslarm till följd av det kraftiga regnoväder som drog in över länet under lördagskvällen. Det rapporterar P4. Några av de drabbade områdena är Gisslaveds, Jönköpings, Habos och Mullsjös kommun, där invånare bland annat fått sina källare översvämmade.

Oväder väntas – tåg ställs in

Oväder väntas – tåg ställs in

Det är ett lågtryck som rör sig in över landet på söndag. Det blir blåsigt längst alla kuster men allra blåsigast blir det vid Västkusten, Bohuslän, Dalsland, delar av Värmland och längst Vänerns kust, säger Kristin Sahlström, meteorolog på SMHI. Gul varning gäller för området från klockan sex på morgonen. Det är bara Norrland som får det lite lugnare på söndagen, säger Kristin Sahlström. Västtrafik meddelar att man ställer in tågen på sträckorna Uddevalla-Strömstad och Vänersborg-Herrljunga på grund av ovädret. Alla tåg under söndagen kommer att ställas in. Vi hoppas att tågen ska kunna rulla igen på måndag men vi har inget definitiv besked, säger Oliver Ceder, störningskoordinator på Västtrafik, till Bohuslänningen. Ersättningsbussar kommer att sättas in för att ersätta tågen.

WWF varnar – årets algblomning har redan börjat

WWF varnar – årets algblomning har redan börjat

"Tyvärr ser vi att utsläppen av kväve ökar och det beror på utsläpp från våra aktiviteter. Det är det vi alla gör och konsumerar som driver på övergödningen", säger Mats Johansson, expert på vattenförvaltning och övergödning på WWF, i ett pressmeddelande. Med junivärmen kom algblomningen i gång utanför Gotland, vilket är ovanligt tidigt. Algblomning är normalt och förekommer i alla sjöar och hav. Men den har blivit ett problem då den förökat sig i takt med att stora mängder växtnäring släppts ut av jordbruken runt Östersjön som skapat ett övergött hav. Utsläpp från reningsverk, industri och enskilda avlopp bidrar också. Utanför Bohuslän orsakar algerna redan fenomenet mareld. Men det är inte bara utsläppen som ligger bakom det. Även klimatförändringarna bidrar till havens uppvärmning och algerna trivs i värmen. "Havens uppvärmning påverkar och stressar dem och gör det ännu viktigare att minska övergödningen. Vi vet ännu inte vad det blir för effekter, men den snabba uppvärmningen av både världshav och Östersjön är mycket oroande och vi vet vad som behöver göras", säger Mats Johansson. Enligt WWF handlar det om åtgärder som att precisionsgödsla, hålla jordbruksmark bevuxen året runt så att kväve och fosfor stannar kvar i marken och att förbättra reningsgraden på avlopp.

Bohuslän på YouTube

INBJUDAN TILL BOHUSLÄN med ÖBARNA

Bildspel till Öbarnas version av Inbjudan till Bohuslän.

Kaj son på YouTube

Jättegrytan i Bohuslän - kanske djupast i Sverige

Det finns två uppgifter om djupet: 15 och 18 meter. Hur görs egentligen en rättvis mätning när grytan ligger i en sluttning? Räknas ...

Nils Söderholm på YouTube

Inbjudan till Bohuslän - Arvingarnas sommar (Live)

Arvingarna framför Evert Taubes klassiska visa "Inbjudan till Bohuslän" live från Lassemans altan. Se hela programmet: ...

TV4 på YouTube

Sommar i Bohuslän på 30 talet

Familjen MacFie-Kollén en sommar på 30-talet i Havstensund.

Hans Bauer på YouTube

Sweden’s incredibly beautiful west coast Smögen - Bohuslän Sveriges nordvästligaste skärgård!

Bohuslän Sveriges nordvästligaste skärgård ett underbart ställe att fira sin semester på. Följ med och se själv! Dela om du håller ...

Drone & Tourist Film på YouTube

Bohuslän i poddar

Bohuslän – i tre rikens historiska skärningspunkt (nymixad repris)

Bohusläns historia är präglat av läget som gränslandskap mellan tre riken. Bohuslän blev en politisk enhet först på 1200-talet när Raneriket och Älvsyssel fick en gemensam lagman. Att området skulle bli svenskt var långt ifrån självklart, eftersom det var ett naturligt omland till den norska Osloviken. Och Norge med tiden blev ett lydrike till Danmark.Under medeltiden låg Norges viktigast stad, Kungahälla, i Bohuslän. I Heliga korsets kyrka i Kungahälla förvarades en flisa av Jesus kors som den norska kungen Sigurd Jorsalafare fått i det heliga landet.I denna nymixade repris av podcasten Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Tomas Andersson, arkeolog och historiker. Han är sktuell med boken Bohusläns historia – Från järnåldern till 1658.Området mellan Svinesund i Norr och Göta älv i söder har varit bebott ända sedan inlandsisen drog sig tillbaka. Under vikingatiden betalade invånarna skatt till svearna, senare införlivades området i Norge av Harald Hårfager. Omkring år 1200 bildade det som är dagens Bohuslän som lagmansdömet Viken. Och under 1500-talet blev Norge ett lydrike under Danmark. Först med freden i Roskilde 1658 blev Bohuslän svenskt.På 1300-talet byggdes en fast borg, Bagahus (senare Bohus), på Bagaholmen, där Göta älv grenar sig. Namnet Bohuslän, länet under fästningen Bagahus, kommer först på 1400-talet och avsåg till en början bara södra delen av landskapet. Men när Norge vid 1500-talets början förvandlades till provins under danska kronan och fjärrstyrdes från Köpenhamn, blev länsmannen på Bohus styresman över hela provinsen upp till Svinesund. Så fick landskapet sitt nuvarande namn.Lyssna också på Det briljanta Göteborg.Musik: Medieval World Video Game av Marius Serdan. Storyblock AudioBild: Bohusläns fästning, Wikipedia, Creative Commons Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Det stora sillfisket: När sillen gick till i Bohuslän

När sillen gick till i Bohuslän under sillperioden 1752 till 1809 fiskades det enorma mängder sill från land med hjälp av nät och små båtar. Historierna om hur sillen kunde ösas upp med hinkar, trängde upp ur vakar och vråkar var talrika.En exportindustri av sillsalterier och trankokerier växte snabbt fram. Sverige fick sin första miljödebatt när trankokerierna spred sin odör och restavfallet hotade att skrämma bort sillen. Handelshusen i Göteborg tjänade stora pengar på exporten, men även pigor och drängar kunde under några vintermånader i sillindustrin tjäna summor som hade tagit år att förtjäna inom jordbruket.I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med författaren Tomas Andersson som är aktuell med boken Bohusläns historia – Från 1658 till nutid.Hösten 1752 hade sillen kommit i enorma mängder mellan Marstrand och Göteborg och trängt så långt upp i Göta älv. Fisket bedrevs från land efter att nät lagts ut från en eka. Metoden var ytterst effektiv. Ett enda ”kast” kunde ge flera hundra tunnor sill, ibland fler. Från att ha levt på marginalen blev Bohuslän ett av rikets viktigaste landskap. Tiotusentals människor lockades till skärgården från hela riket för att delta i arbetet.Vi känner till sillperioder i Bohuslän redan under vikingatiden, men den viktigaste sillperioden inträffade från 1752 till 1809 när fiskarna tog upp enorma mängder sill som antingen saltades in eller kokades tran på. År 1760 hade antalet saltade tunnor under en säsong stigit till 211 000, och några år senare var antalet uppe i över 300 000. Peak sill skedde under vintern 1794–95, då närmare två miljoner tunnor färsk sill fångades, saltades eller kokades till tran.Trankokning blev ett sätt att tillvarata överflödet av sill. Av en tunna färsk sill på 80 kannor utvanns 2–8 kannor tran. Under omrörning och kokning flöt fettet upp och skummades av, för att sedan slås på klartunnor där ytterligare rening skedde. I slutet av 1700-talet stod tran för knappt 18 procent av rikets totala exportvärde.Efter 1790-talets väldiga sillfångster kom den misslyckade fiskesäsongen 1799–1800 som ett svårt slag. En oerhörd nöd utbröt där fisket och tillvaratagandet av sillen hade varit var mans syssla och utkomst. Nöden förstärktes av att skörden under föregående höst varit mycket dålig. Året efter blev fisket återigen rikt, men sedan följde sämre år och i och med säsongen 1807–1808 var det stora sillfisket slut.Bild: Fiskare med landvad vid Marstrand. Råseglare i bakgrunden. Till vänster, Strandverket, 1890-1900, Digitalmuseum.se, FOTOGRAF Berger, Ragnar (1864 - 1923), Public Domain.Musik: Nordsjövals av Dragspelsorkestern, 1937, Internet Archive, Public Domain.Lyssna också på Bohuslän – i tre rikens skärningspunkt.Klippare: Emanuel Lehtonen Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Folktro, trolldom och dödsdomar på 1600-talet i Bohuslän (nymixad repris)

När Thomas Anderssons fiskeskuta från Mollösund i Bohuslän förliste tillsammans med sju män sommaren 1669 uppkom snabbt rykte om att trolldom var orsaken till skeppsbrottet. Snart anklagades fyra kvinnor och två män att ligga bakom.Efter hårda förhör med tortyr och det förnedrande vattenprovet där alla som flöt på vattnet ansågs vara skyldiga dömdes de utpekade till döden och avrättades i april 1670. Händelsen var en av flera trolldomsrättegångar i Bohuslän, som hade startats med att Anna i Holta i juni 1669 anklagats för att gjort Sören Murmästare impotent med trolldom.I den nymixade reprisen av avsnitt 81 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Göran Malmstedt, professor i historia vid Göteborgs universitet och författare till boken En förtrollad värld – Förmoderna föreställningar och bohuslänska trolldomsprocesser 1669-1672.Redan på 1450-talet inleddes de första häxprocesserna i Europa. Svårast drabbades Tyskland av trolldomsprocesserna. Under perioden 1560-1660 beräknas 30 000-35 000 ha avrättats i trolldomsrättegångar i Europa. Framförallt kvinnor drabbades även om det fanns regionala skillnader.I Sverige kulminerade trolldomsrättegångarna med närmast obligatoriskt fällande domar och avrättningar runt 1668-1676. De största häxprocesserna skedde i Dalarna, Norrland och Stockholm. Efter ett utpekande fälldes nästa alla anklagade efter långa plågsamma förhör med tortyr och vattenprov. Vittnesmål från barn var vanliga och små samhällen revs sönder när väl en person utpekats att i förbund med djävulen utövat trolldom.En förutsättning för att de otroliga trolldomsberättelserna med måltider med djävulen, byte av skepnad från människa till djur och färder till Blåkulla skulle kunna ligga till grund för hundratals dödsdomar var att människorna såg på sin omvärlds som magisk. Djupt religiösa fanns det ändå utrymme för en stark tro på magi och olika form av onda väsen.Musik: Voices In The Dark, Storyblocks AudioBild: Vattenprovet, anonymt träsnitt, Det Kongelige Bibliotek, Köpenhamn Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Bohuslän – i tre rikens historiska skärningspunkt

Bohusläns historia är präglat av läget som gränslandskap mellan tre riken. Bohuslän blev en politisk enhet först på 1200-talet när Raneriket och Älvsyssel fick en gemensam lagman. Att området skulle bli svenskt var långt ifrån självklart, eftersom det var ett naturligt omland till den norska Osloviken. Och Norge med tiden blev ett lydrike till Danmark.Under medeltiden låg Norges viktigast stad, Kungahälla, i Bohuslän. I Heliga korsets kyrka i Kungahälla förvarades en flisa av Jesus kors som den norska kungen Sigurd Jorsalafare fått i det heliga landet.I avsnitt 158 av podcasten Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Tomas Andersson, arkeolog och historiker. Han är sktuell med boken Bohusläns historia – Från järnåldern till 1658.Området mellan Svinesund i Norr och Göta älv i söder har varit bebott ända sedan inlandsisen drog sig tillbaka. Under vikingatiden betalade invånarna skatt till svearna, senare införlivades området i Norge av Harald Hårfager. Omkring år 1200 bildade det som är dagens Bohuslän som lagmansdömet Viken. Och under 1500-talet blev Norge ett lydrike under Danmark. Först med freden i Roskilde 1658 blev Bohuslän svenskt.På 1300-talet byggdes en fast borg, Bagahus (senare Bohus), på Bagaholmen, där Göta älv grenar sig. Namnet Bohuslän, länet under fästningen Bagahus, kommer först på 1400-talet och avsåg till en början bara södra delen av landskapet. Men när Norge vid 1500-talets början förvandlades till provins under danska kronan och fjärrstyrdes från Köpenhamn, blev länsmannen på Bohus styresman över hela provinsen upp till Svinesund. Så fick landskapet sitt nuvarande namn.Lyssna också på Det briljanta Göteborg.Musik: Medieval World Video Game av Marius Serdan. Storyblock AudioBild: Bohusläns fästning, Wikipedia, Creative Commons Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Folktro, trolldom och dödsdomar på 1600-talet i Bohuslän

När Thomas Anderssons fiskeskuta från Mollösund i Bohuslän förliste tillsammans med sju män sommaren 1669 uppkom snabbt rykte om att trolldom var orsaken till skeppsbrottet. Snart anklagades fyra kvinnor och två män att ligga bakom.Efter hårda förhör med tortyr och det förnedrande vattenprovet där alla som flöt på vattnet ansågs vara skyldiga dömdes de utpekade till döden och avrättades i april 1670. Händelsen var en av flera trolldomsrättegångar i Bohuslän, som hade startats med att Anna i Holta i juni 1669 anklagats för att gjort Sören Murmästare impotent med trolldom.I avsnitt 81 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Göran Malmstedt, professor i historia vid Göteborgs universitet och författare till boken En förtrollad värld – Förmoderna föreställningar och bohuslänska trolldomsprocesser 1669-1672.Redan på 1450-talet inleddes de första häxprocesserna i Europa. Svårast drabbades Tyskland av trolldomsprocesserna. Under perioden 1560-1660 beräknas 30 000-35 000 ha avrättats i trolldomsrättegångar i Europa. Framförallt kvinnor drabbades även om det fanns regionala skillnader.I Sverige kulminerade trolldomsrättegångarna med närmast obligatoriskt fällande domar och avrättningar runt 1668-1676. De största häxprocesserna skedde i Dalarna, Norrland och Stockholm. Efter ett utpekande fälldes nästa alla anklagade efter långa plågsamma förhör med tortyr och vattenprov. Vittnesmål från barn var vanliga och små samhällen revs sönder när väl en person utpekats att i förbund med djävulen utövat trolldom.En förutsättning för att de otroliga trolldomsberättelserna med måltider med djävulen, byte av skepnad från människa till djur och färder till Blåkulla skulle kunna ligga till grund för hundratals dödsdomar var att människorna såg på sin omvärlds som magisk. Djupt religiösa fanns det ändå utrymme för en stark tro på magi och olika form av onda väsen.Musik: Voices In The Dark, Storyblocks AudioBild: Vattenprovet, anonymt träsnitt, Det Kongelige Bibliotek, Köpenhamn Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

81. Folktro, trolldom och dödsdomar på 1600-talet i Bohuslän

När Thomas Anderssons fiskeskuta från Mollösund i Bohuslän förliste tillsammans med sju män sommaren 1669 uppkom snabbt rykte om att trolldom var orsaken till skeppsbrottet. Snart anklagades fyra kvinnor och två män att ligga bakom. Efter hårda förhör med tortyr och det förnedrande vattenprovet där alla som flöt på vattnet ansågs vara skyldiga dömdes de utpekade till döden och avrättades i april 1670. Händelsen var en av flera trolldomsrättegångar i Bohuslän, som hade startats med att Anna i Holta i juni 1669 anklagats för att gjort Sören Murmästare impotent med trolldom.I avsnitt 81 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Göran Malmstedt, professor i historia vid Göteborgs universitet och författare till boken En förtrollad värld – Förmoderna föreställningar och bohuslänska trolldomsprocesser 1669-1672.Redan på 1450-talet inleddes de första häxprocesserna i Europa. Svårast drabbades Tyskland av trolldomsprocesserna. Under perioden 1560-1660 beräknas 30 000-35 000 ha avrättats i trolldomsrättegångar i Europa. Framförallt kvinnor drabbades även om det fanns regionala skillnader. I Sverige kulminerade trolldomsrättegångarna med närmast obligatoriskt fällande domar och avrättningar runt 1668-1676. De största häxprocesserna skedde i Dalarna, Norrland och Stockholm. Efter ett utpekande fälldes nästa alla anklagade efter långa plågsamma förhör med tortyr och vattenprov. Vittnesmål från barn var vanliga och små samhällen revs sönder när väl en person utpekats att i förbund med djävulen utövat trolldom.En förutsättning för att de otroliga trolldomsberättelserna med måltider med djävulen, byte av skepnad från människa till djur och färder till Blåkulla skulle kunna ligga till grund för hundratals dödsdomar var att människorna såg på sin omvärlds som magisk. Djupt religiösa fanns det ändå utrymme för en stark tro på magi och olika form av onda väsen.Musik: Voices In The Dark, Storyblocks AudioBild: Vattenprovet, anonymt träsnitt, Det Kongelige Bibliotek, KöpenhamnSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.