Brand på Stora Valla i Degerfors

Brand på Stora Valla i Degerfors

En brand bröt ut på Stora Valla i Degerfors under tisdagsmorgonen. Men kvällens match mot Helsingborg är inte i fara, enligt klubben. – Det är inte dramatiskt alls. Det bara pyser, säger Timmie Falk, kommunikationschef på Degerfors IF.

Degerfors till allsvenskan: "Det är eufori"

Degerfors till allsvenskan: "Det är eufori"

När domaren blåste av det oavgjorda mötet i Landskrona bröt det rödvita jublet ut till slut. Degerforsspelarna hoppade runt i en stor lycklig klunga innan de sprang bort mot ena kortsidan för att fira avancemanget tillsammans med fansen. Det är eufori, det är helt fantastiskt. Vi har kämpat hårt hela säsongen och visat att vi är det bästa laget, säger Dijan Vukojevic till Max. Blev darrigt Den målfarlige anfallaren gav Degerfors en drömstart på andra halvlek när han snyggt styrde in 1–0 med pannan i 48:e minuten. Darrigt blev det ändå. Robin Dzabic kvitterade i 59:e minuten och sedan krigade Degerfors för att hålla fast i den poäng som krävdes för att säkra spel i allsvenskan nästa säsong. Landskrona kom nära, som när Philip Andersson nickade från nära håll. Men Degerfors red ut stormen. En otrolig lättnad att vi lyckades knyta ihop det här i dag. Jag är så jävla stolt över det här laget, säger lagkaptenen Sebastian Ohlsson till Max. Degerfors kopplade greppet om förstaplatsen i superettan via sju raka segrar under hösten, vilket gav ett drömläge att säkra avancemanget till allsvenskan redan förra tisdagen. Då tvärnitade det rödvita segertåget. Brände två matchbollar Inför utsålda läktare på Stora Valla, hemmaarenan i den fotbollstokiga lilla bruksorten, tappade Degerfors 1–0 till 1–2 i derbyt mot Örebro. I söndags brände värmlänningarna en ny möjlighet att slå in matchbollen när det blev 0–0 borta mot Varberg. I Landskrona blev det alltså inte heller någon seger. Men 1–1 räckte och Degerfors går nu in i den sista omgången med ett ointagligt försprång till Landskrona och Öster närmast bakom.

Lantbrukarnas snillrika lösning på vattenbristen: "Gör stor skillnad"

Lantbrukarnas snillrika lösning på vattenbristen: "Gör stor skillnad"

Den stora vattenspridaren rör sig långsamt över fältet och skickar kaskader av vatten över vallplantorna. Strålen från munstycket ser klart och rent ut, ingenting tyder på att det är avloppsvatten. I Risinge utanför Mörbylånga på Öland plockar lantbrukare vatten från det lokala reningsverket när det är torrt på fälten. – Vi började förra sommaren och då var det lite inkörningsproblem. Men nu snurrar det på bra och vi får mycket mer vatten än vi hade haft annars, det gör stor skillnad, säger Erik Danielsson, lantbrukare på Öland. UV-behandlar vattnet Tack vare det här kan man nu under torra år räkna med dubbelt så stor skörd som utan bevattningen. Nyckeln är UV-strålning som renar vattnet innan det pumpas ut på åkrarna. Där odlas vall och majs som blir till foder för gårdens ca 2000 djur. Projektet har finansierats av bönderna i Risinge med bidrag från Havs- och vattenmyndigheten. Mörbylånga kommun har också varit involverade eftersom det är deras reningsverk vattnet kommer ifrån. Det finns också en miljövinning i projektet, eftersom det näringsrika avloppsvattnet annars pumpas ut i östersjön.

– Det är ett projekt vi är väldigt stolta och glada över. Det hjälper lantbruket som är väldigt viktigt på Öland och i Sverige överhuvudtaget. Och dessutom ett viktigt miljöprojekt för att minska övergödningen i Östersjön, säger Ulrik Brandén (M), kommunalråd i Mörbylånga kommun. EU vill återanvända vatten I EU vill man jobba med den här typen av återvunnet vatten som ett sätt att motverka torka. Det finns sedan förra året en förordning som reglerar användningen och i juni kom kompletterande svenska bestämmelser.

– Vi har samlat erfarenheter ihop med lantbrukarna och det vill vi gärna dela med oss av. Vi hoppas att kommuner och lantbrukare från andra delar av Sverige hör av sig så delar vi gärna med oss, säger Ulrik Brandén.

– Det är nog inte många som vet att det finns. Det borde vara ett större intresse för det är ju bra att ta vara på vattnet som annars kommit ut i Östersjön, säger Erik Danielsson.

Husägarna rasar: Insatserna för sena – det kunde ha stoppats

Husägarna rasar: Insatserna för sena – det kunde ha stoppats

Ett trettiotal villor i Ringsjöbaden står sen över en månad tillbaka under vatten. Regn och snö om vartannat har gjort att den närliggande Ringsjön svämmat över. Husägarna hade velat se fler åtgärder tidigare. – Vi såg ju redan tidigt i somras att det här blir en jobbig vinter. Vattnet stod högt. Det här hade man kunnat reglera mycket tidigare på säsongen, det är försent nu när krisen redan är här, säger Bo-Anders Nilsson, ordförande i Ringsjöbadens samfällighet. Sydvatten: Extrem situation Men vattenbolaget Sydvatten, som ägs av 17 skånska kommuner och som reglerar vattennivåerna i sjön, hävdar att det här är en extrem situation som inte hade kunnat hanteras annorlunda. Rönne å, som leder från sjön, klarar inte att ta emot vattenmassorna.

– Vi har haft helt öppna luckor i princip hela perioden sen slutet av augusti. Det innebär att vi inte har kunnat göra på något annat sätt än det vi har gjort, säger Sydvattens vd Mattias Leijon. Scenariot kom inte som en överraskning, utan är något som forskare varnat för i minst tjugo år, påpekar Lars-Anders Hansson professor i limnologi, läran om inlandsvatten, vid Lunds universitet. Enligt honom krävs det stora samordnade insatser från samhället, eftersom översvämningarna inte är någon engångsföreteelse. Översvämning nya normala – Det här är det nya normala. Det kommer att ske oftare och kraftigare. Vi skulle kunna ha ställen som får svämma över och där vattnet kan vara. Till exempel genom att bygga våtmarker eller vattenmagasin högt upp i vattensystemet, säger Lars-Anders Hansson. I Ringsjöbaden snurrar Bo-Anders Nilssons tankar i huvudet. Han vet ännu inte hur stora skadorna är, vad han kommer att få ut på försäkringen och om det ens lönt att reparera huset om det snart kan översvämmas igen. – Man pratar om att valla in och bygga vattentäkter. Det finns många saker man kan göra, men när sker det? Det lär inte ske 2024 för det är saker som tar lång tid. Så ska jag investera i min fastighet redan nu? Jag tror att det är många sådana saker som folk går runt och bär på, faktiskt.

Nu förbjuds miljöfarligt skidvalla – utmaning för industrin

Nu förbjuds miljöfarligt skidvalla – utmaning för industrin

Under 80- och 90-talet producerades årligen sex ton skidvalla i fabriken i Tegsnäset. Nu återupplivas produktionen med fokus på en nedbrytbar valla som tillverkas av djur- och växtoljor. Målet är att minimera påverkan på miljön. Erika Almgren Stenberg är drivande i projektet. Hon ingår i Bioinnovation-programmet, där forskning pågår för att säkerställa att den biobaserade skidvallan lever upp till de prestandakrav som traditionell skidvalla har. Utmanande övergång – När det nu sker ett paradigmskifte med fluorvallan som försvinner så känner jag att produkten ligger rätt i tiden, säger Erica Almgren Stenberg. Svenska skidföreningar ser positivt på de miljövänliga initiativen. Men övergången till nya vallasorter blir en utmaning. – Vi har ingen grund att stå på. Det vi byggt upp kring vallakunskaperna finns ju inte kvar så vid första tävlingen förra året kan man säga att det var noll-noll för alla. Vi måste lära oss en hel del, säger Pablo Grate som är vallaansvarig hos IFK Umeå . Automatiserad packlina Om några år siktar Erica Almgren Stenberg på fullskalig produktion. Det innebär en nysatsning för Tegsnäset och en möjlighet att forma framtidens hållbara skidvallaproduktion. – Då har jag ett garage på 220 kvadratmeter med automatiserad packlina och stora kokfat som sköts fabriksmässigt, säger Erica Almgren Stenberg.

Stora Valla på YouTube

Stora Valla in Degerfors Sweden | Stadium of Degerfors IF

More photos and films: https://www.nordicstadiums.com/stora-valla I appreciate if you like the video and subscribe to my channel.

Nordic Stadiums på YouTube

Stora Valla- Nu lyfter vi tillsammans!

Lördag 18 september 2021 är det hemmamatch mot Sirius på Stora Valla. Då gäller det att Degerfors IF lyfter sig mot nya höjder ...

Peter Eriksson på YouTube

Eastfront brinner@Stora Valla

Bränningarna från säsongsavslutningen av Superettan 2024 mellan Degerfors och Östers IF (1-2).

efkinshasa på YouTube

Rampart Range & LooseScrew - Celhis Remix (Bones) Deep House Remix

Välkommen till kanalen "Celhis", glöm inte att prenumerera på kanalen för att lyssna på musik varje dag.

Celhis på YouTube

Stora Valla i poddar

72. EXTRA - Läckan på Stora Valla

Veckans avsnitt blev hastigt och lustigt helt annat än vad vi hade tänkt från början.Degerfors kommun gick under dagen ut med ett pressmeddelande gällande en eventuell försäljning av Stora Valla. I detta meddelande framgick det att kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V) och vice ordförande Anna Nordqvist (M) ansåg att Degerfors kommun stod inför stora utmaningar ekonomiskt. Därför hade man för avsikt att föreslå för kommunfullmäktige att man önskar att sälja Stora Valla IP där Degerfors IF är hyresgäst. Detta slog ner som en bomb på Degerfors IF kansli under dagen och man kallade snabbt till ett extra styrelse möte. Men som tur var så hade podden redan innan detta uppdagades bokat ordförande Fredrik Rakar till dagens avsnitt. Men det som från början var tänkt att handla om det positiva och den ljusa framtid som Degerfors IF ändå ser ut att gå emot fick nu en snabb vändning och vi fick istället försöka bena ut hur detta kunde komma sig.Vi lyckades även att få till en intervju med Anneli Mylly som fick chansen att berätta om sin syn på hur det hela lagts fram. Efter intervjun med Mylly så som kom Rakar direkt från styrelsemötet och svarade på det Mylly hade sagt och även sina egna tankar kring allt detta. Frågorna var oerhört många, hur kunde det bli såhär fel? Hur kan man ha så dålig tajming? Stämmer allt? Här får ni i alla fall en timme med Mylly och Rakar, sen får ni själva bestämma vad ni tycker.Trevlig lyssning! Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices