Den största ovissheten gäller de minsta partiernas överlevnad. Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna pendlar alla farligt nära spärren på fyra procent.
Liberalerna är värst ute. För Johan Pehrsons parti har problemen staplats på hög.
Dels har Liberalerna en toppkandidat som ytterst få känner till. Karin Karlsbro hör till de EU-parlamentariker som varit mest aktiva i Bryssel, men inte fått något genomslag härhemma. I den förtroendemätning från Verian, som Nyheterna publicerar idag, tar Karin Karlsbro jumboplatsen.
Dels har Liberalerna aldrig lyckats förklara sin kluvna inställning till SD och andra nationalistiska partier. I Bryssel har Liberalerna uteslutit allt samarbete med sådana partier, men i Stockholm är samarbetet med SD själva grunden till att Liberalerna sitter i regering.
Vet vad som väntar Johan Pehrson vet vad som väntar. Om Liberalerna blir av med sitt enda mandat i Bryssel så kommer det att leda till nya uppslitande interna strider om ledarskapet och partiets vägval. Ett valfiasko i EU-valet skulle vara en katastrof för Sveriges mest EU-vänliga parti.
Det skulle kunna leda till att Johan Pehrson tvingas bort, Liberalerna vänder på klacken igen och bestämmer sig för att lämna Tidösamarbetet. Resultatet skulle bli en regeringskris.
Stödröstande brukar inte förekomma i någon större utsträckning vid val till Europaparlamentet, men idag överväger säkert en del moderater om de inte måste rycka ut till liberalernas räddning på samma sätt som de gjorde i riksdagsvalet 2022.
Det som talar emot en moderat räddningsaktion är att Sverigedemokraterna ligger snäppet före Moderaterna när alla opinionsmätningar vägs samman. Är det något Moderaterna vill undvika så är det att bli omkörda av SD. Den förnedringen vill Ulf Kristersson inte uppleva en gång till.
Ry(S)are För Socialdemokraterna blir valvakan också något av en rysare. S viktigaste mål är att bryta den nedåtgående trend som varit partiets gissel i vartenda EU-val sedan Sverige gick med i unionen 1995. I början av valrörelsen såg det lovande ut, men den senaste tiden har stödet för S sviktat ordentligt.
Toppkandidaten Heléne Fritzon ligger först på fjärdeplats i dagens förtroendemätning från Verian, trots att hon företräder det största partiet. Valrörelsen har handlat mest om klimatet och migrationen. Fritzon har talat mer om hotet från ryssvänliga nationalistpartier på den yttersta högerkanten. Att döma av mätningarna har det inte tagit skruv hos väljarna.
Bäst går det för Vänsterpartiet. V ser ut att öka mest jämfört med EU-valet 2019. En orsak är Jonas Sjöstedt. Trots att han har varit borta från politiken i flera år så har han behållit sitt grepp över väljarna och får bäst förtroendesiffror av alla kandidater i Verians mätning.
För Miljöpartiet ser det ut att gå som det brukar i EU-val, det vill säga mycket bättre än i riksdagsvalen. MP gynnas av att deras stora hjärtefråga klimatet står så mycket i fokus och rankas som viktigast av väljarna. Toppkandidaten Alice Bah Kuhnke är också ett starkt kort. Hon ligger på andraplats i förtroendeligan, hack i häl på Jonas Sjöstedt.