Döms efter A-traktorolycka: "Jag var livrädd"

Döms efter A-traktorolycka: "Jag var livrädd"

Två ungdomar skadades allvarligt när en fullastad A-traktor kraschade in i en grind i en kyrkogårdsmur i Hässleholm förra hösten.  Den i dag 17-årige föraren, som saknade körkort, döms nu till ungdomsvård, skriver Norra Skåne.

Öster ska säkra allsvensk plats

Öster ska säkra allsvensk plats

Jesper Jansson har återvänt till Östers IF efter 30 år. Det var där hans elitkarriär en gång startade då Öster var en maktfaktor inom svensk fotboll. Janssons senaste uppdrag var som sportchef i cypriotiska Omonia Nicosia och slutade i moll efter ett drygt halvår, dessförinnan representerade han Hammarby under sex framgångsrika år. Skillnaden mellan Växjö och Stockholm är stor. Växjö stad har byggt en fantastisk arenastad där alla förutsättningar finns för elitidrott, allt från fotboll till hockey och friidrott. Jansson menar också att det är ett stort upptagningsområde för att hitta nya spelare och talanger, från norra Skåne till Mjölby i Östergötland och i stort sett från kust till kust. Sedan är det en helt annan arbetsmiljö och kravbild från folk utifrån. – Det finns en enorm längtan i stan efter att ha varit nära många gånger. Så det är väl dags nu, säger Jansson. Meriterad klubb Östers IF har fyra SM-guld mellan åren 1968 och 1981 och klubben har totalt 33 allsvenska säsonger. Många storspelare har fostrats eller representerat ÖIF genom åren som Harry Bild, Anders Linderoth, Tommy Svensson, Lill Damma Mattsson och bröderna Ravelli. Det är många som vill se de blåröda tillbaka i finrummet igen. – Det svåra är att sätta det mentala inför en så avgörande match, det är lätt att det blir mycket nerver. Det gäller att vara förberedd på det och lära sig hantera dem, säger David Seger inför avgörandet. Degerfors väntar Degerfors säkrade det allsvenska kontraktet den gångna helgen och i Öster är det nog en del som hoppas att festandet i den lilla bruksorten har fortsatt hela veckan. Men det är också en tanke de snabbt försöker slå bort för att fullt fokusera på den egna insatsen det de som lag behöver göra. – Jag var i kontakt med Degerfors tränare Mattias Lindström och sa att de borde fira ordentligt nu, för det är de värda. Så det räknar jag kallt med, säger Jesper Jansson med glimten i ögat.

Nu blir elpriset 32 gånger dyrare i söder – än i norr

Nu blir elpriset 32 gånger dyrare i söder – än i norr

Elpriserna faller betydligt under torsdagen. Samtidigt är det fortsatt dyr el i de södra delarna av Sverige. Dyrast blir elen i elområde fyra, som bland annat omfattar Skåne och Blekinge. När elen är som dyrast mellan klockan sex och sju på torsdagskvällen kommer elen kosta drygt 3,90 kronor per kilowattimme. Det kan jämföras med elområde två, där elen i snitt kommer kosta drygt fyra öre per kilowattimme och som mest drygt åtta öre per kilowattimme. Det innebär att genomsnittspriset för el i elområde fyra kommer vara drygt 32 gånger högre än i elområde två. – Vi har även tidigare sett stora prisskillnader mellan prisområdena. Men att de nu blir så här extrema beror sannolikt åtminstone delvis på den nya modell som nyligen infördes på elmarknaden, säger Christian Holtz, elexpert på konsult- och rådgivningsfirman Merlin & Metis, till Dagens Industri. Risk för högre priser närmsta åren Den nya modellen som Christian Holtz hänvisar till är en så kallad flödesbaserad kapacitetsberäkning som enligt Svenska Kraftnät ska leda till bättre utnyttjande av elnätet samt effektivare elhandel. Samtidigt har modellen kritiserats för att gynna andra länder på bekostnad av svenska elkonsumenter. – Generellt tror jag att flödesbaserad kapacitetsallokering kommer att medföra högre priser för SE1-SE3 de närmsta åren. Hittills är den största förändringen att SE2 fått markant lägre elpris än SE1, något jag inte tror hade varit fallet med den gamla modellen. Vi kan också notera att elnätet nyttjas mer på spotmarknaden och att rekordstor överföringskapacitet har tillgängliggjorts mellan SE2 och SE3, säger Christian Holtz till DI. Värme och vind pressade oktoberpriser Samtidigt har elpriserna fallit brett den senaste tiden, och elpriserna den senaste månaden har varit de lägsta för en oktobermånad sedan Sverige delades in i fyra elområden, enligt en ny rapport från Energimyndigheten. – Det har varit blåsigt och varmt i oktober. På det sättet har priserna pressats ner ordentligt, Pontus de Maré, driftchef på Svenska Kraftnät. Däremot kan priserna sticka uppåt de närmsta veckorna, främst drivet av kallare väder.

Jojo-väder till helgen – sedan vänder det: "Riktigt pangväder"

Jojo-väder till helgen – sedan vänder det: "Riktigt pangväder"

Badkläder eller regnjacka? Det är frågan. Till helgen kommer jojo-vädret som erbjuder sol, blåst och regn. – Det blir ostadigt väder på grund av att det är mäktiga högtryck som ligger nere runt Medelhavsområdet. Det styr upp alla lågtryck och fronter över de norra delarna av Europa och även in över Sverige. Lågtrycken med fronterna rör sig som ett pärlband in över brittiska öarna, Norge, Sverige, Danmark och sen drar de ut bort över Finland, säger TV4:s meteorolog Madeleine Westin. Varnar för regn En del av regnet som kommer in över landet kommer att över vissa områden att passera under natten. Men det kommer att vara fram och tillbaka. – Under dagen kan det lokalt komma stora mängder med regn i norra Bohuslän och Dalsland. Så se över källarutrymmen, så man är lite förberedd på det, säger Madeleine Westin. Här blir det som varmast Efter det lite mer ostadiga vädret i helgen så ser nästa vecka ut att bjuda på mer eller mindre Medelhavsvärme då högtrycken förstärks söderifrån och skapar en stabilare tillvaro. – Det kan bli 25-26 grader på sina håll, framför allt en bit in i veckan. Det blir riktigt pangväder om man gillar sol och värme. Då kommer återigen en puff av riktig högsommarvärme, säger Madeleine Westin. Var blir det som varmast? – Småland, Skåne och Uppland ser ut att få det varmast nästa vecka. En stor del av landet får över 20 grader i slutet på nästa vecka. Mitt hetaste tips om man gillar sol och värme det är bege sig ut nästa helg.

Lastbilsflak flög av på E4:an – så har väderkaoset sett ut i landet

Lastbilsflak flög av på E4:an – så har väderkaoset sett ut i landet

Uppland, Västkusten och Skåne är flera av ställena i landet som har blivit drabbade av helgens blåsväder och skurar. Elföretaget Ellevio meddelar under söndagskvällen att det blåser kraftigt i deras närområden under söndagskvällen. Främst är det Gävleborgs, Värmlands och Örebros län som drabbas, men även Stockholm, Dalarna, Halland och Västra Götaland har flera orter haft strömavbrott under eftermiddagen. Lastbilstak blåste av lastbil Ett 20-tal träd har fallit ner på vägarna och orsakat trafikstockningar, rapporterar Upsala Nya Tidning. Även ett lastbilstak blåste av vid 17-tiden på E4:an utanför Brillinge, enligt tidningen. Under gårdagen rådde även blixtoväder på festivalen Roskilde, söder om Köpenhamn. Det påverkade trafiken tillbaka över Öresundsbron till Skåne när publiken evakuerades efter att en konsert blev inställd på grund av åskan. Det rapporterade Politiken. – Det har kommit upp byvindar som har varit i stormstyrka nu under dagen, men vinden väntas avta och morgondagen ser ut att bli lugnare, säger TV4:s meteorolog Lovisa Svanberg. Här har det blåst mest Lågtrycket har under dagen fört med sig ökad molnighet och det har varit ganska mulet på många håll. – Det har också varit riktigt blåsigt, säger Lovisa Svanberg. Den höst uppmätta byvinden har varit på Väderöarna, där det blåste 27,5 meter per sekund. Där var även dagens medelvind högst i landet. Ovädret ser ut att vända – men fortsatt ostadigt Under måndagsmorgonen kommer lågtrycket röra sig mer norrut och lämnar mildare väder när ett högtryck börjar växa fram. – Vi har ett stråk här med regnskurar som kommer att fortsätta och inledningsvis kan det fortsätta att vara ganska blåsigt, framförallt längst med delar av Norrlandskusten, säger Lovisa Svanberg. Fram på eftermiddagen kommer det att avta allt mer i vindstyrka. Regnskurar kommer dock fortsätta, bland annat i delar utav Götaland och Svealand där de också kan ha inslag av åska. Varmare väder väntar Temperaturen kan nå upp mot 20 grader. På tisdagen kommer solen tillbaka i delar av landet. – Fram emot tisdag blir det högtrycksbetonat väder i delar utav Götaland och Svealand, men lite längre norr ut är det mer molnigt, säger Lovisa Svanberg. Under onsdagen kommer dock ett nytt regnområde upp söderifrån, så ostadigt väder är att vänta även framöver.

Orange varning för nya skyfall

Orange varning för nya skyfall

– Redan från i morgon bitti har vi ett omfattande regnområdet som drar in söderifrån över Skåne. Regnet drar sedan långsamt vidare upp över stora delar av Götaland och sydöstra Svealand vid lunchtid, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI. Det är ett regnområde med kraftiga stråk av regn och förhöjd risk för åska framförallt i sydostligaste Götaland och Öland. Ovädret väntas nå Gotland först under kvällen. – På många platser kan det komma stora regnmängder med mellan 30 och 60 millimeter regn, säger Marie Staerk. Den gula varningen gäller för hela området södra Sverige och östra Svealand. I de norra delarna av landet kan det under dagens lopp förekomma spridda skurar varvat med sol. Orange varning I delar av Götaland har en orange varning utfärdats för skyfallsliknande regn under söndagen. På eftermiddagen kan det komma uppemot 90 mm regn. Något som kan orsaka översvämningar. Varningen gäller från klockan 11 på söndagsförmiddagen till klockan 17.

Värmebölja på ingång – här blir det 30 grader i veckan

Värmebölja på ingång – här blir det 30 grader i veckan

Högsommarvärmen är på ingång och i veckan väntas temperaturer på 30 grader och sol i stora delar av landet. Under söndagen drar ett regnområde i söder bort och ett nytt kommer snabbt in över norra Sverige. Men redan på måndag börjar ett högtryck i södra halvan av landet. – Redan då kan vi lokalt se temperaturer över 25 grader i delar av södra Sverige – och sol, säger meteorolog Peter Kondrup. Allmän högsommarvärme Ytterligare ett regnområde passerar nordligaste Norrland under tisdagen. Men solen består i resterande delar av landet och värmen sprider sig och trycker på söderifrån. Då hamnar temperaturerna på 25 grader ända upp mot södra Norrbotten. – Då blir det ganska allmänt högsommarvärme, över 25 grader, i södra och mellersta Sverige, säger Peter Kondrup. Värmebölja och årshögsta På onsdagen väntas temperaturerna stiga ännu mer. I Mellansverige och Västernorrland blir det uppemot 30 grader och runt 28-29 grader i bland annat Stockholmsområdet. – Det är en värmebölja på ingång, säger Peter Kondrup. Enligt meteorologen innebär en värmebölja att det har varit högsommarvärme, det vill säga temperaturer över 25 grader, fem dagar i rad. Veckans högsommartemperaturer bär även med sig årets varmaste dag. Årets årshögsta temperatur uppmättes i Osby i Skåne 1 juni då det blev 29.4 grader. – Det kommer slås nu på onsdag om inte redan på tisdag, säger meteorologen. Håller i sig Varmluften ligger kvar över Sverige månaden ut. Med det väntas värmen och solskenet hålla i sig veckan ut och in på början av nästa månad. – Ta fram shortsen, solglasögonen och solskyddsfaktorn. Och den som inte är badkruka även badbyxorna, säger Peter. Under torsdagen blir det lite svalare i norra Sverige men det bjuds fortsatt på sommarvärme i söder.

Tropiska sjukdomarna på väg mot Sverige: "Sjukvården bör vara vaksam"

Tropiska sjukdomarna på väg mot Sverige: "Sjukvården bör vara vaksam"

Tropiska sjukdomar är en grupp infektionssjukdomar som sprids av exempelvis myggor, maskar, parasiter och bakterier av olika slag. Ulrika Björkstén, vetenskapsjournalist och generalsekreterare för organisationen Vetenskap och Allmänhet, säger att sådana sjukdomar riskerar att få fäste i Sverige. Ett exempel är denguefeber. – Det finns flera av de här myggburna som har börjat närma sig Europa. Denguefeber är verkligen något vi inte har förknippat med Europa tidigare. Men där vi nu har sett flera fall i Europa, det finns inte ännu Sverige, men det börjar närma sig, säger hon. Därför kryper det norrut Vad är det som gör att de kommer norrut? – Det är ju klimatförändringen. Det är nästan 1,5 graders uppvärmning nu och här i norr går det ännu fortare. Här har temperaturen stigit ännu mer och mer nederbörd så det blir fuktigare dessutom. Denguefeber har förkommit ganska långt norrut i Europa. – Det är en infektionssjukdom som sprids av virus som sprids av mygg. Första gången man smittas burkar det inte vara så allvarligt, men andra gången man smittas kan man bli väldigt sjuk. Det är någonting man verkligen vill undvika att det ska etablera sig i Europa, säger Ulrika Björkstén. Sjukvården i beredskapsläge Nilfebersmyggan, som kan sprida sjukdomen West Nile Fever, finns redan i Sverige. – Där har vi inte sett några fall i Sverige än, men den förekommer absolut i Tyskland. I Skåne så ligger sjukvården i beredskapsläge för att den ska kunna etablera sig i Sverige, säger Ulrika Björkstén. Går det att stoppa det här? – Stoppa det helt går inte. Idén om att man skulle stoppa en import eller stänga gränser, det fungerar ju inte så. Just det här med att hålla ute smittämnen genom att försöka stänga gränser, det såg vi under pandemin att det inte fungerar. Ulrika Björkstén poängterar att denguefeber ännu inte finns i Sverige och att West Nile Fever oftast är en mild sjukdom som kan leda till hjärnhinneinflammation precis som TBE och det är därför man vill vara försiktig med den. Men det finns inga direkta faror i den svenska naturen. – Det här bör sjukvården vara vaksam på, säger hon.

Risk för skogsbränder – med snabb och intensiv spridning

Risk för skogsbränder – med snabb och intensiv spridning

Sverigekartan lyser rött över mellersta och södra Sverige. På flera håll är risken ”stor” eller ”mycket stor” för skogsbränder. – Området där risken är stor är Götaland, Svealand och delar av sydligaste Norrland, säger Linnea Rehn Wittskog, Meteorolog på SMHI. Är det något område med ”extremt stor risk” för skogsbränder, den högsta på skalan? – Det är som allra torrast i södra delarna av Götaland och upp längst västkusten och ostkusten i Götaland. Just i dag blåser det dessutom i dessa områden, vilket gör att risken för spridning blir större om det skulle börja brinna. I norra Sverige och nordvästligaste Svealand är risken stor för gräsbränder. Håll koll på eldningsförbud Anledningen till den röda kartan är regnets frånvaro. När kommer regnet? – Lite regn är på gång i södra Sverige på torsdag eftermiddag och kväll, som drar upp över Götaland och sedan vidare upp över delar av Svealand på fredag. Men det är inte så jättestora mängder, men i alla fall så att risken för bränder kan dämpas, säger hon. Samtidigt är många svenskar ute nu och njuter av värmen efter en lång vinter. Det kan locka en och annan att ta fram grillen. Här är det viktigt enligt SMHI att hålla koll på om kommunen utfärdat något eldningsförbud. Just nu är ett sådant utfärdat i västra Skåne. – Tänka på att vara försiktig om man är ute och eldar, och bara elda på anvisade platser. Släcka efter dig och kasta inte cigarettfimpar som fortfarande glöder på marken, säger Linnea Rehn Wittskog. Flygplan och helikoptrar kan sättas in Varje år i april trappas arbetet upp för att Sverige ska vara rätt rustat inför bränder. Om en skogsbrand eller gräsbrand bryter ut är det den kommunala räddningstjänsten eller länsstyrelsen som har det primära ansvaret för att släcka branden. Men regionerna kan få stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. – De förbereder sig och håller beredskap utifrån vilken brandrisk det är. Vi kan stödja kommunerna med flygande resurser, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB. Totalt finns det fyra Saab-flygplan som kan vattenbomba, som även står till EU:s förfogande. Sverige kan även få resurser från exempelvis Finland och Norge. MSB har även ett avtal med ett helikopterföretag i Sverige, där upp till tio helikoptrar kan sättas in om det behövs. Samtidigt ser brandrisken ut att öka kommande dagar. – Om det då uppstår antändningar och bränder kommande dagar kan dessa bränder spridas snabbt och bli intensiva då det nu generellt är torrt, säger Leif Sandahl.

Norra Skåne på YouTube

DET STÄNGDA GATUKÖKET i Norra Skåne - 2023-07-13

DET STÄNGDA GATUKÖKET i Norra Skåne - 2023-07-13 - Huawei P40 PRO Plus (Osby kommun)

CHRISTIAN HYLSE på YouTube

SKROTBILEN och DEN MÄRKLIGA HUSVAGNEN - Norra Skåne - 2023-07-13

SKROTBILEN och DEN MÄRKLIGA HUSVAGNEN - Norra Skåne - 2023-07-13 - Huawei P40 PRO plus - övergivna platser.

CHRISTIAN HYLSE på YouTube

SMHI varnar för mycket snö i norra Skåne

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för söndagen då det väntas falla 10 centimeter snö över Skåne. Det ser också ut som att en ...

24HD på YouTube

Jätteträd och vackra badsjöar i Norra Skåne

På Skåneleden Nord till syd etapp 6, vandrar du i natursköna områden i norra Skåne. Hit tar du dig enkelt med kollektivtrafik!

Skåneleden på YouTube

UE - Upplagsplats / Omformarstation Norra Skåne UL102 Övergivet Bergrum

Åter igen ett besök vid en upplagsplats, denna gången i norra Skåne. Bergrummet tog i bruk 1953 och området var skyddsobjekt ...

JustRandom Cars&Urbex på YouTube