Värmebölja på ingång – här blir det 30 grader i veckan

Värmebölja på ingång – här blir det 30 grader i veckan

Högsommarvärmen är på ingång och i veckan väntas temperaturer på 30 grader och sol i stora delar av landet. Under söndagen drar ett regnområde i söder bort och ett nytt kommer snabbt in över norra Sverige. Men redan på måndag börjar ett högtryck i södra halvan av landet. – Redan då kan vi lokalt se temperaturer över 25 grader i delar av södra Sverige – och sol, säger meteorolog Peter Kondrup. Allmän högsommarvärme Ytterligare ett regnområde passerar nordligaste Norrland under tisdagen. Men solen består i resterande delar av landet och värmen sprider sig och trycker på söderifrån. Då hamnar temperaturerna på 25 grader ända upp mot södra Norrbotten. – Då blir det ganska allmänt högsommarvärme, över 25 grader, i södra och mellersta Sverige, säger Peter Kondrup. Värmebölja och årshögsta På onsdagen väntas temperaturerna stiga ännu mer. I Mellansverige och Västernorrland blir det uppemot 30 grader och runt 28-29 grader i bland annat Stockholmsområdet. – Det är en värmebölja på ingång, säger Peter Kondrup. Enligt meteorologen innebär en värmebölja att det har varit högsommarvärme, det vill säga temperaturer över 25 grader, fem dagar i rad. Veckans högsommartemperaturer bär även med sig årets varmaste dag. Årets årshögsta temperatur uppmättes i Osby i Skåne 1 juni då det blev 29.4 grader. – Det kommer slås nu på onsdag om inte redan på tisdag, säger meteorologen. Håller i sig Varmluften ligger kvar över Sverige månaden ut. Med det väntas värmen och solskenet hålla i sig veckan ut och in på början av nästa månad. – Ta fram shortsen, solglasögonen och solskyddsfaktorn. Och den som inte är badkruka även badbyxorna, säger Peter. Under torsdagen blir det lite svalare i norra Sverige men det bjuds fortsatt på sommarvärme i söder.

Flera svenska värmerekord i dag: "Kan bli vanligare"

Flera svenska värmerekord i dag: "Kan bli vanligare"

Jokkmokks flygplats noterade under fredagen 11,8 grader och även om mätningar just där bara har gjorts sedan år 2000 så har man i Jokkmokks centralort gjort noteringar ända sedan 1860. Det gamla rekordet för första veckan i november var där 10,8 grader. Varför ser vi då för årstiden så höga temperaturer i Norra Norrland? TV4s meteorolog Peter Kondrup förklarar: – I samband med att vi har ett högtryck med centrum över Polen har den varma luften från västra Medelhavet först rört sig norrut över Västeuropa och sen över den skandinaviska fjällkedjan där Föhn-effekten hjälpt till att höja temperaturerna. I Gällivare, där mätningar gjorts sedan 1897, uppmättes under dagen en temperatur på 10,7 grader – nästan en hel grad varmare än det tidigare rekordet som var på 9,6. Flera andra mätstationer har också slagit sina stationsrekord för november. Däribland Naimakka, Karesuando och Pajala. – Enskilda värmeperioder har alltid inträffat men i samband med den globala uppvärmningen kan detta komma att bli vanligare, säger Peter Kondrup om de nya rekordtemperaturerna. Fortsatt meteorologisk vinter I Kiruna mättes en temperatur som var 0,3 grader högre än det förra rekordet, när 10,4 grader noterades. Fredagens rekordvärme blir dock inte långvarig. Under kvällen och natten blåser det upp till storm i norra Lapplandsfjällen och en kallfront letar sig sakta men säkert söderut under natten. – Under lördagen blir det i allmänhet 5-10 grader lägre än under fredagen. I Kiruna kan temperaturen till och med krypa ner till nollan, säger Peter Kondrup. Sedan en tid tillbaka har det varit meteorologisk vinter i Norrlands norra delar. En stämpel som kvarstår trots den senaste tidens milda väder. När landets nordliga delar åter kan komma att kläs i snö, återstår att se. – Mycket av den snö som tidigare kommit i denna del av landet har nu snabbt smält bort och det finns just nu ingen prognos för när den kommer tillbaka.

Vädervändning efter helgen: "Riktigt milt i hela landet"

Vädervändning efter helgen: "Riktigt milt i hela landet"

Det har varit riktigt blåsigt runt om i Sverige under de senaste dagarna, och SMHI har utfärdat flera varningar för hårda vindar på flera platser i landet. Under söndagen blåste ett vindkraftverk har blåst omkull i Tännäs i Härjedalen, och släpp ut cirka hundra liter olja, enligt Östersunds-Posten. Men i början av nästa vecka vänder det när ett högtryck, som sträcker sig från kontinenten, drar in över landet.

– Det ett riktigt milt väder med plusgrader i hela landet, säger TV4:s meteorolog Elisabeth Danielsson. ”Ovanligt varmt” Temperaturerna väntas stiga upp mot fem grader i Norrland och strax över tio plusgrader i söder.

– Det är ovanligt varmt för årstiden, säger Elisabeth Danielsson. Det blir dessutom inte lika blåsigt som det varit under senaste dagarna, men det kommer vara en del dis och dimma, tillägger Danielsson. – Det finns risk för att det bildas en del dis och moln på morgonkvisten.

"Skulle inte säga ’winter is coming’ – men det blir kallare"

"Skulle inte säga ’winter is coming’ – men det blir kallare"

Under söndagen drar ett lågtryck drar in över Sverige som även bjuder på regn i hela landet. I fjälltrakten övergår det snabbt till snö och SMHI utfärdar en gul varning om halka och snabb tillfrysning. – Det finns risk för ishalka i norra Norrland under natten och morgonen när det börjar frysa på, säger TV4:s meteorologen Ingrid Eronn. Sjunkande temperaturer Under måndagen klarnar det upp och vi får istället en del solglimtar både här och där – möjligtvis med lite regnstänk i Götaland. En ny kallfront närmar sig samtidigt över fjällkedjan, tillsammans med en del snöbyar som drar in. I norra delen av Sverige kommer det vara minusgrader stora delar av veckan. I södra delarna blir temperaturen inte lika kylig men den fortsätter att sjunka. I början av veckan kommer temperaturen ligga mellan fem och tio grader. Fram till helgen kommer den sjunka ytterligare och ligga runt fem. – Jag skulle inte säga "winter is coming" men det blir kallare, säger TV4:s meteorologen Ingrid Eronn.

Sommar, höst och vinter samtidigt i Sverige

Sommar, höst och vinter samtidigt i Sverige

I stora delar av landet är det höst, men inte överallt. På delar av Gotland och Öland är det fortfarande meteorologisk sommar, alltså att medeltemperaturen inte varit under 10 grader i mer än fem dygn i streck. Och det verkar inte ändras inom de kommande dagarna. Samtidigt är det redan vinter i delar av norra Norrland. – Där har det varit under noll grader i medeltemperatur i fem dygn, säger Toni Fuentes. Fenomenet är dock inte särskilt ovanligt. – Det är inte så extremt konstigt, men det kan också bli höst tidigare. Helgens väder Södra Sverige får mycket moln i början av helgen, men med behagliga temperaturer runt 10-11 grader. – Det är ganska fin höst idag och imorgon, säger Toni Fuentes. I norra delarna av landet blir det mer sol, som håller sig kvar till lördagen. Men det gäller att passa på och njuta, för på söndag får folk i hela landet ta med sig paraplyet ut. – En kallfront passerar över hela landet, det blir regn över hela landet.

Höstrusk och frostnätter tar paus – här blir det störst solchanser

Höstrusk och frostnätter tar paus – här blir det störst solchanser

Under natten till onsdagen har det varit frost på flera håll i landet. Som allra kallast var det i Naimakka i Kiruna kommun med en temperatur på minus 13 grader. Men nu är det slut på de kalla frostnätterna. I alla fall tillfälligt. Ett högtryck trycker på från öster och ger varmare temperaturer och sol. – Det gör att nätterna blir betydligt mildare och vi kan klara oss från frost ett tag, åtminstone i den södra delen av landet, säger TV4:s meteorolog Peter Kondrup. – Flera dagar framöver kan vi räkna med dagstemperaturer på 10-14 grader i Götaland och delar av Svealand. Störst solchanser Som varmast blir det på lördagen då flera platser i till exempel Skåne och Halland kan få temperaturer uppemot 16 grader. Längre norrut i landet blir det i allmänhet runt 10 grader förutom i nordligaste Norrland där det blir 5-10. Du som vill njuta av solen kan passa på under torsdagen då solchanserna är störst på flera håll i landet. – Allra soligast ser det ut att bli i de östra delarna av Götaland och Svealand liksom i södra Norrland, säger Peter Kondrup. Kondrup tillägger att det samtidigt blir blåsigt med frisk till hård sydlig vind längs våra kuster.

"Någonting kommer att gå fel"

"Någonting kommer att gå fel"

BODEN. Krisen i Northvolt skapar osäkerhet kring hela den gröna industriboomen i Norrland. Men för Stegra, tidigare H2 Green Steel, löper allt enligt plan med det klimatsmarta stålverket utanför Boden. Det försäkrar vd:n Henrik Henriksson. I en stor intervju berättar han om: • Orosmolnen: ”Något kommer garanterat att gå fel”. • Forskarkritiken: ”Rent tyckande”. • Harald Mix betydelse: ”Ett föredöme”. • Karriärbytet: ”Har redan allt jag behöver”. • Sms:en till Northvolt-chefen: ”Haft fullt upp”.

Så mycket ska försvaret växa

Så mycket ska försvaret växa

Det föreslås i den totalförsvarsproposition för 2025–2030 som presenteras i dag. Den innebär att Försvarsmaktens krigsorganisation byggs ut från 88 000 befattningar, till 115 000 år 2030. Där ingår yrkesmilitärer, värnpliktiga, civilanställda och hemvärn. Nuvarande mål för 2030, som riksdagen klubbade 2020, är 90 000. Enligt försvarsdepartementet är mycket fokus i propositionen på att öka krigsförbandens uthållighet, inte på att köpa in nya vapensystem. Det handlar om att införskaffa materiel, framförallt allt ammunition. Det gäller till exempel artillerigranater och jaktrobotar till stridsflyg. Det handlar också om att se till att det finns reservdelar och verkstäder för reparationer. Mål framskjutet Det är i linje med vad riksdagspartierna i försvarsberedningen enades om i våras. Enligt medieuppgifter så saknas dock ett par förslag från försvarsberedningen i propositionen. Det finns inget nytt fältförband, kallat Norrlands infanteriregemente, med. Försvarsberedningens mål att utbilda 12 000 värnpliktiga årligen från 2032, skjuts fram till 2035. Inför försvarspropositionen har Nato kommit med preliminära mål för Sveriges krigsförmåga. Försvarsalliansen vill, generellt sett, att Natoländerna förstärker armén och satsar mer på ett integrerat luftförsvar. Enligt försvarsdepartementet ligger propositionen väl i linje med Natos önskemål. Viktiga delar i upprustningen till 2030 beslutade riksdagen om redan 2020, till exempel att kärnan i armén ska bestå av fyra brigader 2030. I dag är en färdigställd. En brigad består av cirka 5 000 soldater. Ska bytas ut År 2020 beslutades också att marinen ska, som i dag, ha sju korvetter, men två ska bytas till större och nyare modeller. Alla ska också uppgraderas, främst med luftvärn. Dagens fyra ubåtar ska bli fem, varav två av en nyare modell. Flyget ska 2030 bestå av sex stridsflygdivisioner, omkring 96 Gripenplan, precis som i dag. Från 2025 ska gamla modeller börja bytas ut mot den nya E-modellen. Prislappen för upprustningen fanns med redan i budgetpropositionen i september. De militära anslagen ska växa från 125 miljarder kronor i år till 186 miljarder kronor 2030. Kostnaderna för att bygga upp det civila försvaret ökar från 6,5 miljarder i år till 15 miljarder från 2028.

Norrland på YouTube

Engmans Kapell - Norrland

Startnummer 2 i deltävling 2 2024 i Göteborg Artist: Engmans Kapell Bidrag: Norrland Låtskrivare: Larry Forsberg, Sven-Inge ...

Melodifestivalen på YouTube

Norrland

Provided to YouTube by WM Sweden Norrland · Rivstart Norrland ℗ 2020 Nakatomi. Distributed by ADA Nordic Producer: Patrik ...

Rivstart - Topic på YouTube

NORRLAND | DEL 1 | ROY NADER

I det här maxade programmet tar jag och förra årets mästerkocksvinnare, Nazuk, med er på en riktig Norrlandstur. Vi börjar i Umeå ...

ROY NADER på YouTube

Norrland

Provided to YouTube by K7 Records GmbH Norrland · Gidge Autumn Bells ℗ 2014 Atomnation Released on: 2014-09-22 Music ...

Gidge - Topic på YouTube

Norrland VS Värmland

Norrlänningar & Värmlänningar, lantisar kanske? Jakt, epa och skog - vem vinner? Tack underbara Emil Hansius för du var med ...

Hampus Hedström på YouTube

Norrland i poddar

78: Norra Norrland

Septemberavsnittet bjuder på första delen i Ölpölens Sverigeexposé: Norra Norrland. Förvänta dig intervjuer. Och om du vill hoppa till ett visst parti: 18.35 Westerbottens Bryggeri (Anders Karlsson) 41.20 Darren Packman (BeerSweden) 1.09.36 Bryggverket (Patrik Hellström) 1.34.56 This is How (Gustaf Ahlin) 1.52.40 This is How (Charleene Petterson & Viktor Persson) 2.08.14 Ölbranschen (Staffan Ålander & Dan Öhlund) 2.35.26 Tapas Bar Deli (Petter Thylin)

Samerna och koloniseringen av Norrland

Den svenska kungamaktens etablering i Norrland kan beskrivas som en naturlig integration av en landsdel eller en kolonisering som med tiden fick svåra konsekvenser för urbefolkningen.När Gustav Vasa etablerar kontroll över Norrland på 1500-talet behandlas samerna relativt väl – det fanns alltid en risk att samerna flyttar till Norge om skattetrycket blir för högt. När skattetrycket ökade för alla svenska undersåtar på 1600-talet, kom samerna att lida svårt av de ökade pålagorna. Samtidigt gjorde den religiösa ortodoxin det svårare för samerna att utöva sin traditionella religion.I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Gunlög Fur, professor i historia vid Linnéuniversitetet i Växjö. Hon har forskat om kolonialism i Nya Sverige samt Norrland.Med rasbiologin på 1800-talet började samerna att allt mer betraktas som mindervärdiga och när sedvanerätten fick ge vika för äganderätten förlorade samerna kontroll över sina marker.Bild: Olaus Magnus från Om de nordiska folken från 1555.Musik: Jojk. Sveriges Radios folkmusikinspelningar. Hälsinglands- och Härjedalsresan 1960 Dokumentatör: Matts Arnberg Radiotjänsts ursprungliga produktionsnummer: MT 60/120:3:7 Creative Commons Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

395. Norrländsk forntid

Hörde jag ett äntligen?Robin spenderar stora delar av föräldraledighetens tupplurar (sonens, inte hans!) med att läsa böcker om Norrlands historia. Ett och annat Norrlandsavsnitt kan lyssnare alltså förvänta sig.Vi börjar från början. Hur länge har människor bott i norra Sverige? Hur levde de? Dessa frågor närmar vi oss i detta avsnitt. Men vi pratar kanske framförallt om hur människor de senaste århundradena har förhållit sig till den norrländska forntiden. Ett avsnitt om arkeologi, om nationalism, om vetenskap, om renar, om kulturgränser och om mycket annat!Mycket nöje!—”Norrlands forntid” Baudou, Evert”Vilka var först?” Wallerström, Thomas”Staten blir till” Lundholm, Kjell”Leva i skogsbygd” Magnusson & Segerström”Rengenetik - tamrenarna och renskötseln kom från öst” Aronsson, Kjell-Åke i Populär arkeologi Lyssna på våra avsnitt fritt från reklam: https://plus.acast.com/s/historiepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

74. Mordet på Norrlandsexpressen

I mars 1945 körde ett tåget från Stockholm på en liggande man i höjd med Trehörningssjö i Norrland . Men hur hamnade han på spåret?Källor:”I statspolisens nät- Statspolisens 25åriga verksamhet”.Badh, Walle Hemmets journal nr5/ 2019Support till showen http://supporter.acast.com/historiska-brott. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

När blir Norrland självständigt? - med Niklas Nordström

Vi har i flera avsnitt snuddat vid hur den svenska landsbygden, och mer specifikt Norrland, ständigt blir åsidosatt av riksdagspolitikerna i Stockholm och exploaterat av både gruvnäring och grön industri. Så vad är mer passande än att nu gå ordentligt utanför storstadsområdena och reda ut vad det verkligen är som försiggår i de norra delarna av landet?Är det sant att om Norrland fick behålla sina naturtillgångar skulle det vara rikare än resten av Sverige? Och hur längre dröjer det innan norrlänningarna tröttnar och utropar sig självständiga?Veckans gäst hjälper oss att bringa klarhet i detta och mer därtill. Niklas Nordström är politiker med rötter i Norrbotten, tidigare SSU-bas och väldigt öppen med vad han anser behöver göras för att uppnå förändring i hur resten av landet ser på Norrland.Podden produceras av Svenska Epoch Times. Ansvarig utgivare: Vasilios Zoupounidis Vill du läsa mer av Lotta Gröning och Jan Blomgren? För endast 1 krona får du nu tillgång till alla deras nya texter, varje vecka i Svenska Epoch Times. Klicka här: https://www.epochtimes.se/erbjudande