Efter attacken – partierna samlas av regeringen

Efter attacken – partierna samlas av regeringen

Efter förra veckans attack mot ett politiskt möte i Gubbängen bjuder regeringen in alla partier till ett möte. ”Det är dags att regeringen agerar med full kraft – ytterst handlar det om att slå vakt om vår demokrati”, skriver Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi i en kommentar.

ANALYS: "Avslöjandet exponerar en betydande dubbelmoral inom S"

ANALYS: "Avslöjandet exponerar en betydande dubbelmoral inom S"

När partiet var i regeringsställning skärptes regelverket rejält vad gällde just marknadsföring – dock avstod ansvarig minister Ardalan Shekarabi under dåvarande statsminister Magdalena Andersson från att införa en lagskärpning som hade kunnat stoppa just den telefonförsäljning av lotter som partiet ägnade sig åt.

Året är 2019 och civilminister Ardalan Shekarabi på krigsstigen mot de stora spelbolagen. Han vill sätta stopp för deras marknadsföring av nätkasinon och han gör klart att det kommer att bli hårdare regler. – Vi måste skärpa regelverket för att skydda våra konsumenter och nu sätter vi igång lagstiftningsarbetet. Det är en skyldighet vi har gentemot svenska medborgare. Att skydda dem från aggressiv marknadsföring av spel, säger han i en intervju med TV4Nyheterna. Intern utredning Uttalandet leder bland annat till att en intern utredning föreslår att spelföretag ska tvingas till ”särskild måttfullhet” vid marknadsföring av spel i stället för bara ”måttfullhet” vilket redan stod i lagen. Förslaget är långtgående och skulle förbjuda reklam som framställer spel som socialt attraktivt eller som en väg till ekonomiskt oberoende. Förslaget kritiseras av spelbranschen och även av så kallade allmännyttiga lotterier (där Socialdemokraternas egna lotterier ingår) som slår fast att det skulle kunna påverka möjligheten att använda telefonförsäljning.

När regeringen till sist lägger fram sitt lagförslag har året blivit 2022 och Magdalena Andersson har blivit statsminister. Nu är paragrafen om ”särskild måttfullhet” borttagen och partiets egna lotterier kan alltså fortsätta med telefonförsäljning utan inskränkningar. Tunga instanser höll inte med Det ska påpekas att regeringen i lagförslaget lägger fram argument för att avstå från att skärpa lagen som säkert är välavvägda. Framför allt för att regeringen inte verkar tro att skärpningen behövs för att göra effekt. Men man kan notera att tunga instanser som Socialstyrelsen och Spelinspektionen inte höll med. Och faktum kvarstår att det beslut som regeringen då tog hade en direkt effekt på det egna partiets finansiering.

Två personer undertecknade propositionen 2022: Ardalan Shekarabi och Magdalena Andersson. De har fortfarande inte besvarat mediernas frågor om det egna spelbolagets aggressiva marknadsföring.

Ministern: "Vi ska inte ha HVB-hem som drivs av kriminella"

Ministern: "Vi ska inte ha HVB-hem som drivs av kriminella"

I måndags kom larmet från polisen – en tidigare hemlighetsstämplad rapport visar att kriminella driver HVB-hem. Det faktum att organiserad brottslighet har trängt in i välfärdens kärna på det här viset är naturligtvis helt oacceptabelt, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. Oppositionens förslag Regeringen och oppositionen är inte överens om hur detta ska lösas. Ardalan Shekarabi, Socialdemokraternas gruppledare i justitieutskottet, vill se kommunerna och det offentliga ta över kontrollen av HVB-hemmen. Den sociala vården av barn ska inte bedrivas av oseriösa aktörer, kommersiella aktörer, det ska vara det offentliga. För fokus måste vara på att stoppa nyrekryteringen av barn till gängen, säger Ardalan Shekarabi. Så jobbar regeringen Enligt Camilla Waltersson Grönvall arbetar regeringen ”oförtrutet” med att förbättra barn- och ungdomsvården. Hon ser inte driftsformen som det stora problemet. Däremot ser hon ett behov av fler platser på HVB-hem. Vi måste jobba med fler platser, vi måste säkerställa kvaliteten och vi måste framför allt hindra rekryteringen och komma till rätta med vår barn- och ungdomsvård, säger hon.

Stor ilska efter att "Jordgubben" släpptes mot borgen i Turkiet

Stor ilska efter att "Jordgubben" släpptes mot borgen i Turkiet

Turkisk polis grep gängtoppen Ismail ”Jordgubben” Abdo, enligt turkiska medier. Han ska ha haft skyddsväst på sig samt en pistol som han inte hade licens för. Abdo släpptes senare mot borgen på en summa motsvarande cirka 6 600 svenska kronor. Detta har fått både flera att reagera starkt. ”Vi förväntar oss att regeringen med full kraft tar kontroll över situationen och använder alla möjliga verktyg för att sätta press på de stater där gängkriminella sökt fristad. Vi kan inte ha en situation där tungt kriminella inte ställs inför rätta”, skriver Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi i en skriftlig kommentar. Kravet: En förklaring Sverigedemokraternas Richard Jomshof, ordförande för riksdagens justitieutskott, menar att svenska myndigheter omedelbart bör kräva en förklaring av de turkiska myndigheterna. ”Om det ligger en efterlysning på honom hos Interpol och turkiska myndigheter sedan väljer att ignorera detta, är det naturligtvis riktigt illa”, skriver han. Tomas Tobé, Moderaternas toppnamn inför EU-valet, tycker att agerandet är ”uselt”. – Det här är en person som borde sitta bakom lås och bom. Det här stärker mig i min uppfattning att vi behöver stoppa den fria rörligheten för de här gängkriminella inom Europa. Men också den skytteltrafik som vi har in och ut ur Europa. Vi behöver ett starkare europeiskt samarbete mot den organiserade brottsligheten, säger han till TV4 Nyheterna. Åklagarens frustration Att Ismail Abdo inte lämnas ut till Sverige och att Turkiet väljer att släppa en internationellt efterlyst person gör även statsåklagaren Daniel Jonsson frustrerad. – Eftersom han är turkisk medborgare och Turkiet i princip inte lämnar ut sina egna medborgare, vilket Sverige inte heller gör, så kan det bero på detta. Att man inte agerar på den internationella efterlysningen från deras sida, säger han.

S, V, C och MP tackar ja till samtal med regeringen

S, V, C och MP tackar ja till samtal med regeringen

Syftet med samtalet är att diskutera åtgärder för att förhindra attacker och ”liknande typer av allvarliga angrepp mot vår demokrati” i framtiden, enligt ett pressmeddelande från regeringen. Mötet sker klockan 14 och väntas pågå i en timme. Värd är justitieminister Gunnar Strömmer (M) och han har bjudit in partisekreterare från samtliga riksdagspartier och ledamöterna i justitieutskottet. Även relevanta myndigheter kommer att delta för att ge sin lägesbild. Inbjudan kommer efter att bland annat Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar krävt att regeringen agerar mot det politiska våldet och önskat partiledarsamtal. Bred uppslutning väntas Både S, C, MP och V har tackat ja till inbjudan från regeringen och kommer att ha representanter på plats, bekräftar partierna för TV4 Nyheterna. – Vi tycker att det är bra att man kallar till möte och vi kommer att delta aktivt. Men vi tror att det behövs fler möten. Vi har även efterlyst ett möte med statsministern och alla partiledare och skälet till det är att det här är en större fråga än enbart för justitieutskottet. Det är ett stort samhällsproblem, säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler till TV4 Nyheterna. Från Socialdemokraterna deltar justitieutskottets vice ordförande Ardalan Shekarabi – som betonar vikten av att få till kraftfulla åtgärder efter attacken i Gubbängen. Men även efter första maj, då nazister störde flera första maj-tal, bland annat i Gislaved, där även en äldre kvinna knuffades omkull. – Nu har flera allvarliga händelser som utgör ett hot mot mötes- och demonstrationsfriheten inträffat på väldigt kort tid. Gunnar Strömmer och Ulf Kristersson bör därför omgående tillkalla sig Säpo och Polisen för att skyndsamt ta fram en handlingsplan för att skydda vår demokrati från liknande attacker, säger han till TV4 Nyheterna. Förra veckan gick flera maskerade personer till angrepp under ett politisk möte anordnat av V och MP i Gubbängen i södra Stockholm. De misshandlade minst en person, sprejade färg i ansiktet på flera, vandaliserade lokalen och utlöste en rökgranat innan de flydde. Tre personer fördes till sjukhus, men skadades inte allvarligt. Ingen har gripits efter attacken.

Ardalan Shekarabi på YouTube

Ardalan Shekarabi: Skärpta straff räcker inte för att stoppa gängen

Socialdemokraternas gruppledare i justitieutskottet Ardalan Shekarabi välkomnar att högerregeringen går vidare med ...

Socialdemokraterna på YouTube

Känner du igen arbetsmarknadsministern? – Ardalan Shekarabi frågar på stan

Vet folk på stan vem som är arbetsmarknadsminister i Sverige? Det tar Ardalan Shekarabi, arbetsmarknadspolitisk talesperson för ...

Socialdemokraterna på YouTube

Ardalan Shekarabi - Kan Moderaterna gå med på att höja pensionerna?

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi ber Moderaterna och andra partier att lägga undan politisk prestige och jobba ...

Socialdemokraterna på YouTube

Det här avgör om vi kan stoppa nyrekryteringen till gängen – Ardalan Shekarabi (S) i SVT Aktuellt

Ardalan Shekarabi (S) i debatt mot justitieminister Gunnar Strömmer (M) i SVT Aktuellt 10 november 2022. __ Instagram: ...

Socialdemokraterna på YouTube