Flera sjuka – kopplas till ukrainska ägg
Ett åttiotal personer har smittats av salmonella i år efter att ha ätit ukrainska ägg, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Bland annat har gäster på en restaurang i Stockholm smittats via en bearnaisesås. Flera prover har tagits från ukrainska ägg men ännu har inget kunnat påvisa salmonella. Livsmedelsverket uppmanar till att välja ägg från Sverige, Finland, Norge eller Danmark om de ska serveras råa. Flera personer som smittats har ätit rätter där äggen inte blivit tillräckligt upphettade, till exempel i pasta carbonara och skagenröra. ”Använd dem inte heller som ingrediens i exempelvis hemgjord glass, majonnäs, tiramisu eller bearnaisesås”, skriver de i pressmeddelandet.
Ett åttiotal personer har smittats av salmonella i år efter att ha ätit ukrainska ägg, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Bland annat har gäster på en restaurang i Stockholm smittats via en bearnaisesås. Flera prover har tagits från ukrainska ägg men ännu har inget kunnat påvisa salmonella. Livsmedelsverket uppmanar till att välja ägg från Sverige, Finland, Norge eller Danmark om de ska serveras råa. Flera personer som smittats har ätit rätter där äggen inte blivit tillräckligt upphettade, till exempel i pasta carbonara och skagenröra. ”Använd dem inte heller som ingrediens i exempelvis hemgjord glass, majonnäs, tiramisu eller bearnaisesås”, skriver de i pressmeddelandet.