Foton visar hur isen smält bort – nu är det bara berg kvar

Foton visar hur isen smält bort – nu är det bara berg kvar

2024 blir det varmaste året i modern tid och målet på högst 1,5 grad global uppvärmning kommer passeras. Det visar ny statistik från EU:s klimattjänst Copernicus. Temperaturen har stigit gradvis från 1950-talet och framåt och effekterna har fått stora konsekvenser, larmar flera eniga forskare. Klimatorganisationen Greenpeace har tagit bilder vid Svalbard och jämfört dem med hur det sett ut på samma plats tidigare –  och där syns en tydlig skillnad. ”Ingen överraskning längre” På ett gammalt fotografi kan man se stora isblock intill ett berg i Svalbards vatten. I dag finns bara berget kvar. – De här bilderna är tyvärr ingen överraskning längre, säger Nina Kirchner, professor i glaciologi. Hon har själv arbetat vid Svalbard och sett förändringarna. Men även i de svenska fjällen märker hon av den snabba smältningen. En studie över alla 269 svenska glaciärer, gjord med hjälp av satellitdata, visar att samtliga har dragit sig tillbaka de senaste åren. – Jag tror att vi kommit så långt att alla inser att det här är mänsklig påverkan. Vi kan inte förhandla med fysikens lagar, snö och is smälter vid noll grader och ju varmare det blir desto mer smälter. Dessutom gör den snabba uppvärmningen naturligtvis att glaciärerna smälter i allt snabbare takt, säger Nina Kirchner. ”Vi behöver tänka om” I år har storglaciären, som är belägen på den östra sluttningen av Kebnekaise i Lappland, smält snabbare än vad som någonsin uppmätts. Enligt Kirchner väntas 80 procent av världens glaciärer smälta fram till år 2100 om de globala utsläppen fortsätter i samma takt. – Det har påverkan på ekosystemen. Mängderna av smältvatten gör att det kommer finnas mer vatten på ställen än vad det gjort tidigare, och mindre på andra. Det finns då en ganska stor risk att systemet hamnar i obalans och vi vet inte om de kommer klara av att anpassa sig, säger hon. De direkta konsekvenserna som stigande havsnivå och vattenförsörjningen ännu inte har lika stor påverkan som på många andra platser globalt. Men enligt Kirchner är det ingen anledning att fortsätta ”business as usual”. – Det betyder inte att det inte påverkar andra element på jorden i vårt ekosystem. Och där behöver vi tänka om. Vi kan inte vänta tills katastrofen står vid dörren och knackar på, säger Nina Kirchner. Se fler före- och efterbilder i videon högst upp i artikeln.

Här är Sveriges fulaste kalhygge

Här är Sveriges fulaste kalhygge

I protest mot Sveriges ohållbara skogsbruk har Greenpeace lanserat tävlingen "Sveriges fulaste kalhygge". Allmänheten har deltagit genom att skicka in foton på kalhyggen från sina närområden, och totalt inkom närmare 80 bidrag. En jury valde ut de fem finalister som tävlat om den inte så smickrande titeln.

– Alla fem bidrag visar att detta är ett nationellt problem som påverkar hela Sverige, säger Erica Bjureby. Finalisterna De fem finalisterna kommer från Gävleborg, Västerbotten, Värmland, Västmanland och Västra Götaland. Den vinnande bilden, tagen av Daniela Ross från Värmland, valdes för sin tragikomiska kontrast: en skylt som uppmanar besökare att njuta av naturen mitt i ett ödelandskap. Juryn var enhällig i sitt beslut. Skogsindustrin: ”Kalhyggen säkerställer föryngring” Olof Johansson, skogspolitisk chef på Sveaskog, menar att kalhyggen fortfarande är en viktig metod för att säkerställa god föryngring av skogen. – Skogsbruket rör sig mot en ökad variation i skogsskötseln, där olika metoder används beroende på skogstyp och behov, säger Johansson.

Argumentet får inte medhåll från Bjureby som är kritisk till skogsindustrins försvar av kalhyggen. – Vi har bättre och mer hållbara metoder än kalhyggen, säger hon och fortsätter Det här är fel sätt att bruka skogen. och hänvisar till FNs egen klimatpanel IPCC, som säger att för att vi ska kunna rädda klimatet måste vi skydda och bevara viktiga ekosystem. Det inkluderar även de svenska skogarna. Framtida Åtgärder Enligt Bjuraby måste Sverige omedelbart upphöra med kalhyggen och övergå till naturnära skogsbruk. Hon understryker också vikten av att skydda kontinuitetsskogar, gammelskogar och fjällnära skogar för att uppfylla både EU och FN:s krav på naturskydd och mänskliga rättigheter.

Shein toppar dålig lista – sajterna sticker ut

Shein toppar dålig lista – sajterna sticker ut

I slutet av förra veckan meddelade Sveriges konsumenter att de, tillsammans med 16 andra europeiska konsumentorganisationer, anmäler shoppingsajten Temu för brott mot EU-lagen DSA. Temu ska bland annat ha gjort det närmast omöjligt att kontakta dem som säljer varor på plattformen, något som hindrar kundernas rätt till reklamation. Temu är dock inte den enda shoppingplattformen som fått kritik för sitt innehåll. Även kläd- och modesajten Shein har tidigare kritiserats för bristfälliga kundrättigheter, såväl som usla arbetsförhållanden. Sämst i klassen TT har bett Allmänna reklamationsnämnden (ARN) ta fram statistik över hur många anmälningar som kommit in mot olika shoppingsajter, plattformar där olika säljare samlas, de senaste fyra åren. Statistiken visar att Shein är i särklass sämst, med 294 anmälningar. Temu, som är en nyare sajt, har blott 32 anmälningar emot sig. Även etablerade shoppingsajter, som Amazon, har en stor mängd anmälningar mot sig de senaste åren. I Amazons fall rör det sig om 134. Även sko- och klädjätten Zalando har ett stort antal anmälningar mot sig, 201 stycken sedan 2020. Andra shoppingsajter har haft ett mindre antal ärenden emot sig under samma period. För Vinted är siffran 19, Etsy 10 och Ali express 1. Giftigt innehåll Statistiken för shoppingplattformarna kan jämföras med exempelvis Clas Ohlson och H&M som TT också bett ARN ta fram siffror över. Antalet anmälningar mot H&M sedan 2020 är 23 och för Clas Ohlson är siffran 25. Shein har även kritiserats för att kläderna som säljs på plattformen innehåller gifter. I början av året lät Greenpeace i Tyskland testa kläder köpta på Shein. 15 procent av varorna som testades innehöll kemikalier på en nivå som gör dem olagliga i EU.

Polisinsats på Gotland – aktivister vid oljefartyg

Polisinsats på Gotland – aktivister vid oljefartyg

Miljöaktivister ska ha målat färg på fartyget, med texten ”Oil fuels war” visar bilder som SVT tagit del av. – Vi har poliser på plats som arbetar med det här tillsammans med Kustbevakningen. Vi utreder om skadegörelse har skett vid ett fartyg utanför Gotland, säger Per Fahlström presstalesperson på Polisens regionledningscentral till kanalen. Det är oklart om aktionen skett på svenskt eller internationellt vatten. – Den ryska skuggflottans rostiga tankfartyg skeppar varje dag enorma mängder rysk olja genom Östersjön, och utgör ett allvarligt hot mot våra hav och kustlinjer. Sjöfartsexperter menar att det bara är en tidsfråga innan en olycka händer. Vi kräver nu att den svenska regeringen slutar tillåta att skuggflottan tankas utanför Sveriges kust, och därmed tar bort infrastruktur som just nu underlättar för Rysslands oljeexport som finansierar kriget i Ukraina, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige, i ett pressmeddelande. Texten uppdateras.

Protest mot skogsbruk vid svensk-finska gränsen

40 aktivister från Greenpeace blockerar just nu entrén till en nyöppnad pappersmassafabrik i Kemi nära den svenska gränsen i Finland. – Fortsätter vi så här har vi snart inga riktiga skogar kvar och därför är jag här i dag för att kräva att den här massafabriken inte importerar virke som kommer från skyddsvärda skogar, säger aktivisten Christopher Söderstjerna till SVT Sápmi. Skogsbruket i norra Sverige har under året fått hård kritik av Samernas riksförbund, som enligt SVT anser att det är allt för ”aggressivt”.

Greenpeace JO-anmäler – efter Kristerssons utspel

Greenpeace JO-anmäler – efter Kristerssons utspel

Greenpeace anmäler Regeringskansliet till Justitieombudsmannen efter statsminister Ulf Kristerssons (M) uttalande om klimataktivister. Det skriver företrädare för organisationen i en debattartikel i Altinget. Bakgrunden är att klimatminister Romina Pourmokhtari (L) ställde in sin närvaro på ett evenemang förra veckan, på grund av ”säkerhetsskäl kopplade till gruppen Extinction rebellion”. Greenpeace tycker att säkerhetsbedömningen är märklig – och att uttalandena som följde är ännu märkligare. Kristersson kallade en del klimatengagerade grupper för sabotörer och Pourmokhtari sa att vissa utgör en fara för det demokratiska samtalet. ”Trots att regeringen tar på sig offerkoftan och pratar om hur gärna de velat ha ett samtal om klimatet är det tydligt att regeringen inte vill ha dialog med medborgarna”, skriver debattörerna.

Greenpeace på YouTube

Jacob Collier & AURORA - A Rock Somewhere X The Seed (Greenpeace)

Sign the petition to protect our oceans here: https://www.greenpeace.org/protect-oceans Visit Greenpeace here: ...

Jacob Collier på YouTube

Greenpeace: Inspiring Action

This fragile Earth needs action. It needs you. www.greenpeace.org Music by Hecq. Additional images from NASA and ...

Greenpeace International på YouTube

Greenpeace take action against controversial tuna vessel

Action carried out by activists from the Greenpeace ship Esperanza during their Indian Ocean tuna tour. Activists monitored and ...

Greenpeace UK på YouTube

Greenpeace in Action

Ein Video, bearbeitet für den Englishunterricht mit Musik von Lindsey Stirling.

Kevin260694 på YouTube

Why I Left Greenpeace | 5 Minute Video

Patrick Moore explains why he helped to create Greenpeace, and why he decided to leave it. What began as a mission to improve ...

PragerU på YouTube

Greenpeace i poddar

James O’Brien on Suella Braverman and why Shell is suing Greenpeace

What should lead the news? Three people pitch the story they think matters most to Tortoise editor-in-chief James Harding.James O’Brien, LBC presenter and author of ‘How They Broke Britain’, joins the Tortoise team to discuss Suella Braverman’s attack on the police, a topsy-turvy week in US politics and Shell taking Greenpeace to court.You can listen to a longer conversation between James O’Brien and James Harding about his book, the British media and its politics in a bonus episode, which will be released at 5pm on Friday.What do you think should lead the news? Email your stories to newsmeeting@tortoisemedia.com.The producer was Rebecca Moore and the executive producer was Lewis Vickers. For the premium Tortoise listening experience, curated by our journalists, download the free Tortoise audio app. For early and ad-free access, subscribe to Tortoise+ on Apple Podcasts.If you’d like to further support slow journalism and help us build a different kind of newsroom, do consider donating to Tortoise at tortoisemedia.com/support-us. Your contributions allow us to investigate, campaign and explore, and to build a newsroom that is responsible and sustainable. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

#373 - Patrick Moore - Greenpeace's Ex-President - Is Climate Change A Hoax?

Patrick Moore is the Co-Founder & Ex-President of Greenpeace and an author. Climate change has been at the forefront of political, cultural and social battles for the last 40 years. Patrick had a front-row seat as he organised the environmental movement's first ever major demonstration, but now he has some real problems with the direction it's heading in. Expect to learn Patrick's thoughts on humanity's impact on global warming temperatures, his opinion on Extinction Rebellion and Greta Thunberg, what people mean when they say we've only got 50 harvests left, whether we should be worried about rising sea levels and much more... Sponsors: Get 83% discount & 3 months free from Surfshark VPN at https://surfshark.deals/MODERNWISDOM (use code MODERNWISDOM) Get 20% discount on the highest quality CBD Products from Pure Sport at https://puresportcbd.com/modernwisdom (use code: MW20) Extra Stuff: Buy Patrick's book - https://amzn.to/3Ee4iw9  Follow Patrick on Twitter - https://twitter.com/EcoSenseNow  Get my free Reading List of 100 books to read before you die → https://chriswillx.com/books/ To support me on Patreon (thank you): https://www.patreon.com/modernwisdom - Get in touch. Join the discussion with me and other like minded listeners in the episode comments on the MW YouTube Channel or message me... Instagram: https://www.instagram.com/chriswillx Twitter: https://www.twitter.com/chriswillx YouTube: https://www.youtube.com/ModernWisdomPodcast Email: https://chriswillx.com/contact/  Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices

Greenpeace

Idag gästar Greenpeace-aktivisten Rasmus Törnqvist som tog sig in i ett ställverk vid Forsmarks kärnkraftsverk tidigare i veckan och stannade kvar där i 38 timmar. Aktionen var en del av det stresstest som Greenpeace genomförde vid Forsmark och Ringhals. Intentionen sägs vara att belysa vad man menar är allvarliga brister i säkerheten i de svenska kärnkraftsverken Gert Fylking och Robin Calmegård tar hand om sändningen när Aschberg är bortrest.

France Sinks Greenpeace’s Rainbow Warrior

July 10, 1985. While berthed in New Zealand, a Greenpeace protest ship is sunk by French intelligence agents.Go to HistoryDaily.com for more history, daily.See Privacy Policy at https://art19.com/privacy and California Privacy Notice at https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

NZ leaders "climate extremists" - Greenpeace billboard near parliament

As climate talks at the COP28 summit in Dubai wrap up, a billboard near parliament is calling our country's leaders "climate extremists." Greenpeace has put the sign up in response to the government's plan to reintroduce offshore oil and gas exploration. The plans won New Zealand the title of 'Fossil of the Day' last week at COP28. Greenpeace executive director Russel Norman spoke to Ingrid Hipkiss.

James O’Brien on Suella Braverman and why Shell is suing Greenpeace

What should lead the news? Three people pitch the story they think matters most to Tortoise editor-in-chief James Harding.James O’Brien, LBC presenter and author of ‘How They Broke Britain’, joins the Tortoise team to discuss Suella Braverman’s attack on the police, a topsy-turvy week in US politics and Shell taking Greenpeace to court.You can listen to a longer conversation between James O’Brien and James Harding about his book, the British media and its politics in a bonus episode, which will be released at 5pm on Friday.What do you think should lead the news? Email your stories to newsmeeting@tortoisemedia.com.The producer was Rebecca Moore and the executive producer was Lewis Vickers. For the premium Tortoise listening experience, curated by our journalists, download the free Tortoise audio app. For early and ad-free access, subscribe to Tortoise+ on Apple Podcasts.If you’d like to further support slow journalism and help us build a different kind of newsroom, do consider donating to Tortoise at tortoisemedia.com/support-us. Your contributions allow us to investigate, campaign and explore, and to build a newsroom that is responsible and sustainable. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Arctic 30: Russian arrest of Greenpeace campaigners

On 14 September 2013, the Arctic Sunrise - a ship belonging to the environmental group Greenpeace - embarked on an Arctic expedition.Its aim was to disrupt the first day of drilling on a newly built oil rig. This would be the first to drill for Arctic oil - something that had only been made possible in recent years by melting ice in the region.Frank Hewetson, a Greenpeace campaigner, was on board. He tells the story of the protest and arrest of 30 people by the Russian authorities.A Falling Tree production for BBC World Service.(Photo: Sign asking for Frank Hewetson's release. Credit: In Pictures Ltd/Corbis via Getty Images)

Episode 53: Lake Zurich shipwreck treasure, Hidden vaccine costs, Dengue fever cases on the rise, and Greenpeace bid for no meat ads

In this episode Emily brings you stories of buried treasure in Lake Zurich, a debate over the vaccine cost transparency, dengue fever cases on the rise, and Greenpeace's bid for no more meat ads. --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/swissnewsinenglish/message