Hammarby i final för första gången på 28 år

Hammarby i final för första gången på 28 år

Den 18 maj gör Hammarby upp med Häcken om segern i svenska cupen 2023. Häcken tog sig till final redan på lördagen (2–1 mot Kristianstad) och dagen därpå fick Göteborgslaget sällskap i finalen av "Bajen" som besegrade Piteå hemma på Hammarby IP. Efter 90 minuter var det helt jämnt, 1–1, men avgörandet kom under den första förlängningskvarten. — Vi har kontroll på matchen och kommer till många bra lägen, sedan är Piteå bra på kontringar och det visste vi om. Men vi visste att fortsätter vi att trycka på så kommer det att komma, säger Hammarbys Madelen Janogy till C More efter matchen. Först gjorde australiskan Kyra Cooney-Cross skäl för sitt efternamn när hon skickade ett perfekt frisparksinlägg mot den bortre stolpen där Simone Boye Sørensen stod placerad. Den 31-åriga danskan nickade bestämt upp 2–1 i nättaket fem minuter in i förlängningen. Och precis innan den första förlängningskvarten var över satte Matilda Vinberg spiken i kistan. Jonna Andersson levererade framspelningen in i straffområdet och Vinberg vände runt snabbt och borrade in 3–1 i det bortre hörnet. Tunga värvningar Efter sidbytet nickade sedan Madelen Janogy in slutresultatet 4–1 på hörna. Det är första gången sedan 1995 som Hammarby når final i svenska cupen på damsidan. Den gången vann man turneringen, för andra året i rad, efter finalseger mot Älvsjö. Kanske är Stockholmslaget också på väg mot en ny storhetstid nu. Hammarby har satsat tungt de senaste åren och plockat in svenska landslagsspelare som Madelen Janogy, Jonna Andersson och inför den här säsongen: Julia Roddar. De två sistnämnda spelade från start mot Piteå, och Anderssons vänsterfot låg bakom både ledningsmålet. Hennes hörna hittade, via en skarv, huvudet på norskan Sara Kanutte Fornes som nickade in 1–0 i den 15:e minuten. "Orkar inte riktigt" Trots det spelmässiga övertaget skapade hemmalaget få heta målchanser under första halvlek, och fick nöja sig med en uddamålsledning i paus. I den 58:e minuten kom kvitteringen. När varken Simone Boye Sørensen eller Lotta Ökvist visade tillräckligt med beslutsamhet för att få undan en långboll från den egna planhalvan, högg Piteåspelarna direkt. Anam Imo snodde åt sig bollen, petade den vidare till Hanna Andersson och stack sedan mot mål. Andersson spelade tillbaka och Imo kunde kallt rulla in kvitteringen bakom Anna Tamminen i Hammarbymålet. Piteå höll jämna steg resten av ordinarie tid. I förlängningen var dock Hammarby numret för stort, medger Piteåmittfältaren Olivia Holm. — De för matchen men vi sitter ihop bra och hotar dem i djupet med våra omställningar. Vi skapar ändå lägen och ordnar en förlängning. Det är surt att vi inte orkar riktigt hela vägen. Vi orkar inte riktigt stå emot på slutet, säger Holm till C More.

Sex spelare riskerar avstängning i EM-kvalmatchen mot Frankrike

Sex spelare riskerar avstängning i EM-kvalmatchen mot Frankrike

Förbundskapten Peter Gerhardsson har till landslagets julisamling tagit ut en större trupp än normalt. En av anledningarna till det är det utsatta varningsläge som Blågult befinner sig i.  I EM-kvalet krävs endast två varningar totalt för att stängas av i en match - vilket sätter Sverige i ett prekärt läge inför de två sista omgångarna.   På fredagskvällen väntar Frankrike, men av allt att döma blir den efterföljande matchen mot England helt avgörande för om Sverige ska knipa en av de två direktplatserna till EM. Skjuter beslutet framåt Vid ett gult kort i matchen mot Frankrike riskerar hela sex spelare att bli avstängda mot England. Men om det kommer påverka den svenska startelvan mot Frankrike är oklart, menar Gerhardsson.  Jag kan säga att jag tänker. Jag skjuter det lite framåt och sen får vi se. Det är ingenting som påverkar under de första träningarna, men sen får jag komma till ett beslut hur jag ska göra, sa förbundskaptenen efter det inledande måndagspasset på Gothia Park Academy i Göteborg.  Det är ingenting som är positivt. Spelare behöver spela också för att vara i form till England. Jag trodde att jag hade varit med om det mesta, men det blir nya saker som dyker upp ändå, fortsatte han.  Backlinjen hotad Spelarna som riskerar avstängning om de drar på sig ett gult kort är Jonna Andersson, Magdalena Eriksson, Linda Sembrant och Hanna Lundkvist. Hela backlinjen med andra ord. Dessutom har Rosa Kafaji och Kosovare Asllani varsin varning.  Jag tror inte att man får tänka för mycket på det. Vi har pratat mycket om Englandsmatchen, men nu är det Frankrike först och den är otroligt viktig den också. Vi måste gå in för att spela en bra fotboll där, men det är klart att vi vill få så få spelare avstängda som möjligt, säger Jonna Andersson.   Vad finns det för risker med att börja tänka på det? Antingen presterar man inte tillräckligt bra eller så vågar man inte riktigt gå in i närkamperna. Det kan göra att man kommer ännu senare in i duellerna och då kan det också finnas risk för en varning, säger Andersson.  BK Häckens Rosa Kafaji har fått speltid i samtliga EM-kvalmatcher. I det första mötet med Irland byttes hon in i matchminut 89 och drog på sig ett gult kort på tilläggstid.  Man kan tänka på det litegrann, men samtidigt vill man inte tänka på det för mycket för man vill bara spela. Man får vara lite försiktig men ändå gå in i duellerna. Det gäller att inte vara ful helt enkelt, säger Kafaji som svarar “kanske” på frågan om hon kommer strunta i snacket på planen.  Hur Sverige ska tänka inför matchen mot Frankrike, om man ska vila varnade spelare, är en fråga som 21-åringen lämnar till förbundskaptenen.  Jag tror att det är någonting som Peter och ledarna får tänka på, säger hon och konstaterar: Jag kör bara.  Bortamatchen mot Frankrike har avspark 21:10 på fredagskvällen. Tisdagens match mot England spelas klockan 19:00 på Gamla Ullevi i Göteborg.

Sverige ett steg närmare EM – tack vare Erikssons egen "gps-sändare"

Sverige ett steg närmare EM – tack vare Erikssons egen "gps-sändare"

Spänningen i EM-kvalet lär hålla i sig in i det sista. Men efter tisdagens 1–0-seger hemma mot Irland har Sverige en av de två direktplatserna till EM i egna händer inför de två avslutande matcherna, borta mot Frankrike och hemma mot England, i juli. – Det är underbart. En enorm glädje. I nuläget är jag ärligt talat helt ointresserad av att göra en analys om vad vi gjorde bra. Jag är bara så oerhört glad att vi klarade av det här, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson. Precis som när länderna möttes i Dublin i fredags hade Sverige svårt att få hål på Irland. Men till skillnad från den gången (3–0 till Sverige) såg det också ut att hålla i sig matchen igenom. Rygg eller gps? Ett gäng nästan-lägen – de bästa hade Fridolina Rolfö utan att hitta rätt – var allt Sverige lyckades gräva fram under drygt 80 minuter. Sedan klev Magdalena Eriksson fram. Eller om det var Jonna Andersson. Den sistnämnda skruvade in en hörna tätt framför det irländska målet och där kastade sig Bayern München-backen fram. Det är oklart om hon använde sig av ryggen, huvudet eller axeln – på tv-bilderna var det svårt att se om Eriksson över huvud taget var på bollen – men den gick in. Efteråt fick Andersson frågan om hon gjort mål eller assist. – Det är en bra fråga, jag vet faktiskt inte. "Magda" sade att den kanske touchade hennes gps där bak, så då betyder det väl att det var minimalt. Det var otroligt skönt, sen spelar det ingen roll vem som får målet, säger hon. Magdalena Eriksson: – Jag känner att jag ryggar in bollen. Men det är en fantastisk boll av Jonna och det spelar ingen roll vem som gör målet. Jag var bara glad att se den nudda nätet och känna ”nu kommer vi ta de där tre poängen”. Sysslolös Musovic I det svenska målet hade Zecira Musovic över huvud taget ingenting att stå i fram till slutminuterna. Och då tog Chelseamålvakten hand om det lilla som Irland kastade fram för att få till en kvittering. Inramningen gick inte heller att klaga på. Friends arena bjöd på den tredje högsta publiksiffran någonsin för en hemmalandskamp med damlandslaget. Men de 21 216 åskådare – bland dessa fanns landslagschefen Marika Domanski Lyfors, som drabbats av en elakartad hjärntumör som inte går att operera bort – såg länge ut att få bevittna en mållös tillställning. – Det var glädje och lättnad och lycka. Det satt hårt inne, säger Magdalena Eriksson om avgörandet.

Här är alla som tävlar i vårens säsong av Fångarna på fortet

Här är alla som tävlar i vårens säsong av Fångarna på fortet

Den 16 mars kommer en ny säsong av ”Fångarna på fortet”. Det blir säsong nummer 24 och i ledningen ser vi återigen Gunde Svan och Agneta Sjödin – och Peter Stormare är tillbaka som Kapten Kaboom. Nu presenterar TV4 vilka kända ansikten vi kommer att få se tävla i den kommande säsongen. Här är alla som tävlar i vårens Fångarna på fortet Avsnitt 1 Alexandra Pascalidou, Emil Henrohn och Carl Hedin Fröken Snusk, Jonas Hallberg och Theo Haraldsson Avsnitt 2 Joakim Lundell, Sigrid Bernson och Farao Groth Jonna Lundell, Karl-Fredrik Gustafsson och Sebastian Tadros Avsnitt 3 Victoria Silvstedt, Simon Sköld och Niklas Hjalmarsson Christian ”Kicken” Lundqvist, Elin Härkönen och Casper Janebrink Avsnitt 4 Tareq Taylor, Filip Kaspersen Lamprecht och Antonija Mandir Zeina Mourtada, Viktor Frisk och Josephine Qvist Avsnitt 5 Patrick Ekwall, Filip Dikmen och Kaeli Abdi Dusan Umicevic, Axel Schylström och Klara Hammarström Avsnitt 6 Johan Rabaeus, Josefine Caarle och Victor Crone Dan Ekborg, Alexandra Nilsson och Dante Zia Avsnitt 7 Jessica Andersson, Daniel Paris och Christian Bauer Casper Janebrik, Nicole Falciani och Anna Swenn-Larsson Avsnitt 8 Linda Pira, Jasmine Gustafsson och Jonas Hallberg Katia Mosally, Anis don Demina och Behrouz Badreh

Ikväll måste Sverige vinna

Ikväll måste Sverige vinna

Svenska damlandslaget måste vinna borta mot Schweiz under fredagskvällen för att hålla hoppet om en plats till OS i Paris vid liv. Men om blir det poängtapp säkrar Spanien gruppsegern i Nations League. Förbundskapten väljer att göra tre förändringar i elvan jämfört med senaste landskampen mot Italien. Jennifer Falk, Amanda Ilestedt och skrällen Hanna Lundkvist får chansen från start i stället för Zecira Musovic, Magdalena Eriksson och Caroline Seger. Eriksson och Seger är inte med i matchtruppen, medan Musovic tar plats på bänken.  Senare i kväll har spanjorskorna chans att säkra gruppsegern på egen hand, då de regerande VM-mästarna tar emot Italien. Den matchen har avspark 21.30. Kvällen startelvor: Schweiz: Herzog - Maritz, Bühler, Stierli, Aigbogun - Reuteler, Wälti, Sow - Lehmann, Bachmann, Crnogorcevic. Sverige: Jennifer Falk - Nathalie Björn, Linda Sembrant, Amanda Ilestedt, Jonna Andersson - Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani, Hanna Lundkvist - Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius, Madelen Janogy.

Musovic petad i kvällens måstematch mot Italien

Musovic petad i kvällens måstematch mot Italien

När Sverige ställs mot Italien i kvällens måstematch i Nations League kommer blågult spela utan VM-hjälten Zecira Musovic i mål. Det stod klart när förbundskaptenen Peter Gerhardsson presenterade sin startelva. Musovic stod för en tavla i fredagens möte mot Spanien och ersätts av Jennifer Falk. I övrigt görs en ändring i startelvan. Amanda Ilestedt är avstängd och ersätts därför av Linda Sembrant vilket gör att startelvan ser ut som följer: Jennifer Falk; Nathalie Björn, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson; Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani, Elin Rubensson; Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius, Lina Hurtig. Matchen sänds på Sportkanalen och TV4 Play och startar 17.45.

Jonna Andersson på YouTube

Jonna Andersson på plats – "Vill bidra till att vinna titlar"

Jonna Andersson har anslutit och börjat lära känna sin nya hemvist, men är som bekant inte spelklar i grönvitt förrän efter ...

Hammarby Fotboll på YouTube

Smilla om första tävlingsstarten och Jonna inför Linköping hemma

Hör Hammarbys försvarslöfte Smilla Holmberg berätta om känslan efter första tävlingsstarten och hennes utveckling under året.

Hammarby Fotboll på YouTube

30 second challenge - med Vinberg & Andersson

Matilda Vinberg och Jonna Andersson utmanas i 30 second challenge, där dom ska gissa vilken spelare den andra spelaren ...

svenskfotboll på YouTube

Robert Gustafsson hur man imiterar Marcus Oscarsson

Robert Gustafsson har imiterat många TV4-profiler, nu senast politiska experten Marcus Oscarsson. Här visar Robert hur man ska ...

TV4 på YouTube

Fredrik Eklund vägrar prata svenska (with English subtitles) - Malou Efter tio (TV4)

(For English, see below:) När Fredrik Eklund gästade Malou Efter tio 2011 hade han svårt att sluta prata engelska - vilket fick ...

Malou Efter Tio på YouTube

Jonna Andersson i poddar

Just idag 10/11: Jonna Andersson, Richard Magyar

Just idag gästar Jonna Andersson som får ta oss igenom säsongen, jakten på guldet och matcherna mot Häcken och Norrköping dessutom är Richard Magyar tillbaka i podden i egenskap av den tillfälliga rollen som assisterande tränare. Han får berätta om de inledande dagarna på jobbet och matcherna mot Värnamo och Halmstad. 

#5 Jonna Andersson

Efter några år av spel i England tog hon beslutet av flytta hem till Sverige och joina Hammarby. Idag besöks podden av Jonna Andersson och det pratas bland annat om klubbytet, vikten av att kommunicera på planen samt om konkurrensen som behöver finnas inom ett lag för bästa möjliga prestation. Jonna delar även med sig av sina tankar om självkritik och vad hon tänker kring en eventuell framtid som fotbollstränare.  Podcasten görs i samarbete med Marabou, som tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet har lanserat Tränarlyftet. Läs mer om initiativet här och bli en del av Tränarlyftet: www.svenskfotboll.se/tranarlyftet Podcasten produceras av Next Level Studios. 

44 - Jonna Andersson

Jonna Andersson recently returned back home to Sweden after a successful spell in the Women's Super League and Chelsea. In this episode Sweden's left fullback talks about why she chose to sign for Hammarby IF, how the Damallsvenskan has developed since 2017 when she moved to London and was there ever an option to stay in Chelsea? We also talk about how she ended up as a defender and it's important to be able to run up and down the pitch when playing in the fullback position. Please subscribe, feel free to leave a review and most importantly - Enjoy listening! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

#13 Jonna Andersson

I dagens avsnitt av SHESPORTS podcast får Johanna en pratstund med fotbollsspelaren Jonna Andersson. Jonna har nyligen kommit hem till Sverige och Hammarby efter fem säsonger i Chelsea. Hon berättar om hur allt började och vilka vägar som karriären har tagit. Hur ser förberedelserna ut för ett eventuellt kommande VM och hur är Jonnas form just nu? Varför föll valet på Hammarby när det var dags att vända hem till Sverige? Vilken roll och spelartyp har Jonna i Bajen och skiljer det sig något från den rollen hon har i landslaget? Jonna resonerar kring hur man kan tänka som ung fotbollsspelare med träning, målsättningar och drömmar. Vikten av självförtroende och återhämtning lyfts fram som viktigt men också svårt att uppnå. Hur gör man för att tro på sig själv och gå sin egen väg? Jonna kommer in på vad som motiverar henne att fortsätta att spela och hitta nya vägar att utvecklas på efter 14 säsonger av spel på seniornivå. Trevlig lyssning!

Just idag 5/5: Jonna Andersson, Nahir Besara, Markus Nilsson

Just idag pratar vi med Jonna Andersson som inför Kalmarmatchen får berätta om derbyvinsten, tankarna om mötena mot Kalmar och Häcken samt den stundande cupfinalen. Markus Nilsson gästar för att mer djupgående berätta om cupfinalen den 6/6. Avslutningsvis är Nahir Besara med och berättar om känslorna strax efter förlusten i Norrköping.

#5 Jonna Andersson

Efter några år av spel i England tog hon beslutet av flytta hem till Sverige och joina Hammarby. Idag besöks podden av Jonna Andersson och det pratas bland annat om klubbytet, vikten av att kommunicera på planen samt om konkurrensen som behöver finnas inom ett lag för bästa möjliga prestation. Jonna delar även med sig av sina tankar om självkritik och vad hon tänker kring en eventuell framtid som fotbollstränare.  Podcasten görs i samarbete med Marabou, som tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet har lanserat Tränarlyftet. Läs mer om initiativet här och bli en del av Tränarlyftet: www.svenskfotboll.se/tranarlyftet Podcasten produceras av Next Level Studios. 

Just idag 1/7: Jonna Andersson, Bubacarr Trawally, Gustav Ludwigson

I dagens avsnitt gästar Bubacarr Trawally som berättar om först tiden och målet i klubben, Gustav Ludwigson berättar om det kommande derbyt och Jonna Andersson ger oss hennes bild av det kommande EM-äventyret och hösten i Bajen!

Just idag 4/11: Gustav Ludwigson, Jonna Andersson Jesper Jansson

Just idag gästar Gustav Ludwigson som får prata om säsongen, kalmarmatchen och europa. Jonna Andersson gästar för att summera sin första tid i klubben och Jesper Jansson berättar om vad en europaplats betyder för klubben!