"Jag ser bara död, sorg och lidande – men inget slut"

"Jag ser bara död, sorg och lidande – men inget slut"

I en sammanfattning i samband med krigets halvårsdag bedömer Rädda Barnen att antalet dödade minderåriga uppgår till ungefär 14 000, eller över 75 barn varje dygn. 33 av dem dödades under den inledande, enorma terrorattack som palestinska miliser genomförde i Israel den 7 oktober. "Fler än 13 800" har sedan dukat under i Gazaremsan. Organisationen räknar även in 113 underåriga som mist livet i våld på Västbanken under krigets sex månader. Ytterligare minst lika många har skadats. Och med en nästan utslagen sjukvård blir skador ofta allvarliga. FN-organet Unicef har bedömt att minst 1 000 av Gazas barn fått ett eller båda benen amputerade. För Gazaremsans del uppgår andelen dödade och skadade barn därmed till drygt 2 procent av invånarna. 245 kalorier Men med stängda gränser till både Israel och Egypten, och bara rännilar av mat och dryck i bistånd, kommer ingen av de uppemot 2,5 miljoner Gazaborna undan krigets effekter. I de norra delarna får människor i snitt i sig 245 kalorier om dagen, beräknar hjälporganisationen Oxfam. Ett rekommenderat dagsintag är 2 100 kalorier. Gazaborna äter alltså mindre på en vecka än vad de borde göra på en dag. – Då är det inte konstigt att svälten står för dörren, eller att svält faktiskt pågår, säger Scott Paul från Oxfam enligt nyhetsbyrån AFP. Även i övrigt är samhället i princip helt söndertrasat. Israel anklagar palestinsk milis för att använda vårdinrättningar som militära baser, och har bombat minst 30 av Gazaremsans 36 sjukhus. Bara några få av dem fungerar ens hjälpligt nu. Ingen framtid Och någon skolgång är det inte tal om. Nästan 90 procent av alla skolbyggnader i Gaza har skadats eller förstörts, enligt Rädda Barnen. Den infrastruktur som finns kvar används som boende av hundratusentals flyktingar. "Vi har sett liknande i andra krig, men detta kan vara den största andelen hem som har förstörts någonstans på så kort tid", kommenterar Xavier Joubert, Rädda Barnens Gazachef. "Precis som med alla barn är vi skyldiga Gazas barn en värdig framtid – men som det ser ut nu löper de risken att inte få någon framtid alls". ”Ser inget slut på det” TV4 Nyheternas utrikesreporter Filip Jacobsson ger en liknande bild av kriget. – Jag ser bara död, sorg, förlorare och lidande, och jag ser inget slut på det, säger Filip Jacobsson live från På lördagskvällen demonstrerade tiotusentals israeliska mot regeringen och hanteringen av gisslan i Gaza. Omkring 60 procent är kritiska mot Benjamin Netanyahus hantering av kriget, och många demonstranter kräver nyval. På söndagen är det tänkt att förhandlingarna om vapenvila ska återupptas, men enligt Filip Jacobsson står parterna så pass långt ifrån varandra att resultaten troligen blir små. – Särskilt stora förhoppningar på samtalen idag ska vi inte ha.

Enorma mängder bergkross från tunnelbanan – oro för ny skandal

Enorma mängder bergkross från tunnelbanan – oro för ny skandal

Peter Swalén bor granne med en bergkross i Botkyrka där ett företag hanterar massor från tunnelbaneutbyggnaden i Stockholm. Ständigt hörs bullret från verksamheten i hans trädgård.

– Det brummar på morgnar och kvällar, man hör dunket hela tiden. Plus dammet. Man mår dåligt av det. Men grannarna är också bekymrade över vad som händer om sulfiden, som finns naturligt i berget, lakas ur. Den kan verka försurande på omgivningen och påverka natur och djurliv.

– Barn och djur och allting. Vad får djuren i sig när de dricker vatten i bäckar? Det är inte bra. Rädd för ny miljöskandal Bara ett stenkast från platsen där Think Pinks anklagas för att ha dumpat miljöfarligt avfall, och granne med en vattentäkt, har ett företag tagit emot 10 000 lastbilar fulla av bergkross från tunnelbaneutbyggnaden. Här mals bumlingarna till mindre stenar som kan användas som byggmaterial.

Kommunen är rädd för en ny miljöskandal och vill stoppa hanteringen.

– Vi har tagit beslut om att förbjuda verksamheten, säger Jelinka Hall, miljöchef i Botkyrka kommun.

Kommunen kräver noggrannare undersökning av vad bergmassorna innehåller. Hittills har dock inga tester visat på några föroreningar.

– Vi som tillsynsmyndighet behöver få in underlag för att se vad det är för massor och material som tas emot och vad syftet är, fortsätter hon. Region Stockholm, som bygger nya tunnelbanan, avfärdar oron.

– Vi ser ingen anledning till den oron. Berg i Stockholm har använts i över 100 år som byggmaterial. Det är det mest använda byggmaterialet. Och vi ser inte att det ska ha någon negativ påverkan, säger Niklas Bergman som är chef på Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana.

När Botkyrka och andra kommuner i Stockholmsområdet vägrar att ta emot bergmassor tvingas de köras längre bort vilket enligt Region Stockholm har lett till kostnadsökningar i miljardklassen och stor miljöpåverkan. Ska avgöras i domstol Enligt Statens geologiska undersökning har försurning uppmätts på platser med bergmassor från tunnelbaneutbyggnaden på 1900-talet. Men många faktorer påverkar, och en ny vägledning som Naturvårdsverket tar fram ser över hur riskerna kan hanteras. Framtiden för bergmassorna i Botkyrka ska avgöras i domstol.

– Jag hoppas att de slutar med det här, säger Peter Swalén.

– Vi har haft ett problem förut med Think Pink så nu tycker jag att det räcker för Botkyrka kommun.

Kvinna bets av hamster – dog

Kvinna bets av hamster – dog

Under fredagen dog en 38-årig kvinna i spanska Villarreal efter att ha drabbats av ett hjärtstillestånd som troligen orsakats av att henne hamster bitit henne. Det rapporterar spanska La Vanguardia. Kvinnans var på väg till vårdcentralen, tillsammans med sina barn, för att söka vård efter att ha mått illa på grund av bettet. Men hon kollapsade några meter från entrén, rapporterar tidningen. Trots livsuppehållande åtgärder gick hennes liv inte att rädda, och hon dödförklarades kort därefter. Händelsen inträffade vid 22-tiden i stadsdelen Carinyena. Den exakta dödsorsaken är ännu inte fastställd, men mycket tyder på att kvinnan drabbats av en så kallad anafylaktisk chock, en allvarlig reaktion som kan ha utlöst hjärtstillstånd. En obduktion av kroppen kommer att genomföras för att fastställa den exakta dödsorsaken.

Här spanar ukrainska soldaterna på sina landsmän – med automatvapen

Här spanar ukrainska soldaterna på sina landsmän – med automatvapen

Ukraina lägger stor kraft på att övervaka gränslinjen västerut mot EU – trots fullskaligt krig framför allt i de östra och södra delarna av landet. Alla stridsdugliga ukrainska män mellan 25 och 60 år måste inställa sig när inkallelseordern kommer. Men just nu kan finnas hundratusentals män som befinner sig utomlands för att undvika militärtjänsten, även om den exakta siffran är oklar. Och behovet av nya soldater vid fronten mycket högt. – Alla har någon bortförklaring. Att de har fru och barn utomlands till exempel, säger gränssoldaten Ivan Hnidets. ”Det är fel” De som olovligen försöker korsa gränsen grips. Eugène Vaseruk, officer för gränstrupperna i Ukraina, betraktar de som flyr som förrädare. – Det är många som försvarar vårt land, medan andra vägrar, är rädda och flyr. Och dessutom tar de sig över gränsen olagligt. Det är fel. Dör under flykten En plats som bevakas är gränsfloden Tisza mellan Ukraina och Ungern, som utnyttjas av organiserade smugglare. Det händer att människor drunknar i det strida vattnet under flykten. – De ger sig av utan att veta vart. Vi känner de här vattnen, vet var det är grunt, djupt och var det ligger sjunkna träd. Vi kan åtminstone orientera oss, säger gränssoldaten Vasyl Onufrey. Han fortsätter: – Det är väldigt farligt. När smugglarna fått sina pengarna struntar de i vad som händer. De tar pengarna och pekar ut en riktning.

Fembarnspappan Torsten har ALS: "Kan inte längre bära mina barn"

Fembarnspappan Torsten har ALS: "Kan inte längre bära mina barn"

Torsten Gabrielsson älskade att vara ute i naturen, ta löprundor och greja i trädgården. Och han älskade att spela med sitt hårdrocksband. Det var så han först upptäckte att något var fel.

Det var i januari 2021. Vänsterhanden hängde inte riktigt med. Han trodde han behövde gå hem och öva mer på gitarren. Men det hjälpte inte.

Förra hösten, i september 2023, fick han diagnosen ALS. Men det är först nu det verkligen sjunkit in hos honom vad det är han egentligen drabbats av.

– I augusti när skolor och jobb började igen, då landade jag i att jag är sjuk. Och jag är mycket sjukare nu än för ett halvår sedan. Den insikten har landat nu. Nu är jag otroligt ledsen, och rädd. ”Så sorgligt att inte orka” Det som känns allra jobbigast är situationen med barnen. Torsten Gabrielsson är pappa till fyra egna och ett bonusbarn, 3, 5, 7, 10 och 17 år gamla. Med hjälp av en permobil så kan han följa med på en promenad med barnen.

Och han kan läsa läxor med dom när orken finns. Men vissa grejer är ju rent farliga, säger han:

– Jag kan inte bära barnen, då ramlar jag. Det är så sorgligt att inte kunna vara med på samma sätt och inte orka vara med.

De yngsta barnen ser att pappa är svag och vet att han är sjuk, men de vet inte vad som kommer att hända. Hoppas på mirakel ALS bryter sakta ned kroppen. Nu orkar han inte gå längre än 50 meter, har svårt att svälja, talet är sämre och musklerna blir stegvis förlamade.

Idag finns ingen behandling som hjälper. Och Torsten Gabrielsson får inte vara med och testa nya preparat i de studier som pågår. Hans symptom har pågått för länge. Men nånstans finns ändå ett litet hopp om mirakel.

– Det är klart jag hoppas, säger han gråtande. Tänk om jag kunde få slippa den här skiten.

Räddades av antidepressiva – men kunde inte gråta: "Snart sprängs jag"

Räddades av antidepressiva – men kunde inte gråta: "Snart sprängs jag"

Mitt i livet blev allt för mycket för Jessica Haas Forsling. Hennes mamma drabbades av obotlig cancer, samtidigt som Jessica och hennes man försökte få ett andra barn. – Jag hade ansvar för barn och även ansvar för min förälder, i och med att hon behövde mitt stöd. Det är ganska tufft att vara där mitt emellan och räcka till för generationer, både upp och ner. Det är tufft, berättar hon. Tabletten ”ett mikarel” Utan tidigare erfarenhet av läkemedel för sitt mående fick Jessica Haas Forsling prova både lugnande tabletter och sömntabletter, men de funkade inte för henne. – När jag blev erbjuden SSRI, alltså antidepressiva läkemedel, såg jag det som en räddningshelikopter som kunde dra upp mig. Hur blev livet då? – Det var som ett mirakel. Jag var väldigt utmattad, men med tabletten blev jag pigg. Tröttheten försvann. All magkatarr och ångest, det kan ju sätta sig på kroppen, det försvann. Jag kunde börja jobba igen och plugga igen. Jag kunde vara ett bra stöd för min mamma och även en bra mamma själv. Jag skulle säga att tabletten räddade den här tiden. Baksidan: Inga tårar I början upplevde hon ingen baksida med medicinen, men på sikt ökade hon dosen för att ta sig igenom sorgen när mamman dog. – Det var då jag kände att alla flöden vi är vana att ha, de snördes åt. Jag kunde inte gråta. Jag försökte lirka med tårarna: ”Ni måste komma ut, för snart sprängs jag”. Sorgen bara stockar sig någonstans i hjärnan och kommer inte ut. Det var ett konstigt tillstånd. Hon försökte sluta på egen hand, men det slutade alltid i katastrof. Det var först nu i år som hon slutade för gott, i långsam takt och i kontakt med läkare. Hon är kritisk till att det är så lätt att förnya sina recept och efterlyser bättre uppföljning av läkare.

Margreth föll ner i makens grav: “Var rädd att jag skulle bli kvar"

Margreth föll ner i makens grav: “Var rädd att jag skulle bli kvar"

Att gå till kyrkogården i Sölvesborg och lämna en blomma vid sin makes grav är något Margreth Persson gör varje helg. Men i fredags gick all fel, vilket Blekinge läns tidning var först med att rapportera om. – Jag lägger rosen, backar några steg och tar kameran för att ta foto och skicka till mina barn för att visa hur fint pappa har det. När jag står där så känner jag hur det börjar gunga under vänster fot. Innan jag hinner reagera så åker vänster fot ner och sen högra foten ner. Det var sent en fredagseftermiddag och tomt på kyrkogården. De anställda hade gått hem. Slukhålet var minst en halvmeter djupt och hon satt fast. – Jag sjönk ner så långt så jag tänkte, hur ska jag komma upp? Margreth såg också brädor från kistan. – Jag var i chock och rädd för att stanna kvar där i gropen, säger Margreth. Det låg bakom slukhålet Hon satt fast ensam i hålet under en längre tid och fick kämpa för att först få upp ena benet över kanten, ta sig ut ur hålet och kravla sig till säker mark. – Jag var inte rädd för det var min mans gravplats, för det är förknippat med värme och kärlek. Men jag kämpade för att komma upp, tanken var bara: Jag måste komma upp. Enligt kyrkogårdsvaktmästarna som BLT pratat med är slukhålet en konsekvens av intensivt regnande. Margreth ringde även upp Kyrkoherden för att få svar på vad som hänt. – Han sa att det är ovanligt att man trillar i, men att det inte är inte ovanligt att marken sätter sig och sjunker. Men oftast brukar de som jobbar se när det satt och fylla upp. Men jag såg inte att det var någon förändring på marken, den var slät. Hädelsen är djupt traumatisk för Margreth som inte vågar besöka graven igen. Hon har nu ordnat med en minnesplats i hemmet för Bosse.

Ett år efter dödsskjutningen – var femte förälder känner sig orolig

Ett år efter dödsskjutningen – var femte förälder känner sig orolig

Den 27 september förra året sköts en 18-årig man till döds vid Mälarhöjdens idrottsplats. Händelsen inträffade en onsdagskväll strax före klockan sju och många barn och ungdomar som var på anläggningen för att träna blev vittnen till händelsen. En ny Novusundersökning som gjorts på uppdrag av TV4 visar att var femte förälder som lämnar sitt barn vid en idrottsplats är orolig. Och det är främst kriminella gäng de är bekymrade över. – Man är rädd att man ska få se några som skjuter här, säger elvaåriga Elsa Gustafsson som tränar truppgymnastik i gymnastikhallen på Mälarhöjdens IP. Satsningar på ökad trygghet Stockholm stad har sedan dödsskjutningen satsat över två miljon kronor för att göra idrottsanläggningen till en säkrare plats. Stiftelsen Tryggare Sverige har gjort en analys av området runt Mälarhöjdens IP och menar att många bra åtgärder genomförts, men det finns mycket som kan förbättras. – Många idrottsplatser ligger vid sidan om, med en låg socialkontroll. Dessutom med mörka vägar till och från, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare på stiftelsen Tryggare Sverige. – Bättre belysning vi idrottsplatsen skulle få mig att känna mig mer trygg säger elva åriga Edith Einarson Rastner.

Sami, 52, försökte rädda skjutne mannen: "Känns tungt i dag"

Sami, 52, försökte rädda skjutne mannen: "Känns tungt i dag"

En man i 25-årsåldern sköts till döds utanför en pizzeria i Hallstahammar på torsdagskvällen. En person har gripits. Vid tiden för skottlossningen var Hallstahammarbon Sami Nikula med familjen i centrum. Det var när de var på väg hemåt som de hörde flera skott, och strax därefter såg de en man liggandes på marken. – Jag stannade bilen, hoppade ur och sprang fram till killen. Han var fortfarande vid liv. Jag skrek till min dotter att ringa ambulans medan jag gjorde hjärt-lungräddning, säger Sami Nikula till TV4 Nyheterna. – Han sa ingenting. Han var inte så pass kontaktbar. Vi hade bara ögonkontakt. ”Han dog mitt i räddningen” Sami bad sina barn stanna kvar i bilen. Han hade kontakt med mannen i tre-fyra minuter innan han förlorade medvetandet. Sami fortsatte till ambulansen kom. – Jag drog av honom jackan, och då såg jag skottskadorna och förstod att det var kört. Han dog mitt i räddningen, säger Sami Nikula. Sami kände sig aldrig rädd för sitt eget liv. – Det är en självklarhet för mig att hjälpa andra i nöd. Jag förväntar mig att alla hade gjort likadant. Just där och då var det enda jag brydde mig om att försöka rädda honom och hålla honom vid liv till ambulansen kom. Det var det enda jag hade i huvudet då. Men strax efter det kände jag bara sorg över att några föräldrar förlorat sitt barn. ”Är tungt idag” Efter händelsen har han inte fått mycket sömn. Istället har han varit vaken och reflekterat. – Det var en ung man som förlorade sitt liv. Jag känner stor sorg för det, han hade hela livet framför sig och hamnade i rännstenen här. I dag har han återvänt till platsen. – Jag ville hedra hans minne genom att lägga blommor på platsen. Jag hoppas föräldrarna kan ta det här på ett bra sätt. – Det är tungt i dag. Men det är hanterbart.

Rädda Barnen på YouTube

Tema 2: Min alldeles egna kropp

Ett tema som stärker barnens upplevelse av att bestämma över sin egen kropp. De får lära sig att sätta namn på privata ...

Rädda Barnen på YouTube

Rädda Barnen – Här och nu för framtiden

Att alla barn ska få växa upp i trygghet är en rättighet, men inte alltid en självklarhet. Det arbetar Rädda Barnen för att förändra, ...

Rädda Barnen på YouTube

Rädda Barnen på 3,5 minuter

Så här jobbar Rädda Barnen, i Sverige och i världen. Läs mer vårt arbete här: https://www.raddabarnen.se/vad-vi-gor Läs mer om ...

Rädda Barnen på YouTube

Tema 1: Lätta och jobbiga känslor

Syftet med temat är att beskriva och berätta om känslolivet. Att vi kan känna olika känslor samtidigt och att det kan ändras snabbt.

Rädda Barnen på YouTube

Rädda barnen

Rädda barnen: I tre fjärdedelar av världens länder saknas lagar som helt förbjuder våld mot barn. Var med och ändra på det, gå in ...

storyboard01 på YouTube

Rädda Barnen i poddar

Kritik mot Nakd efter dödsolycka, Kina lånar ut pengar och Rädda Barnen i Gaza

Kalle Berg pratar om striderna i Gaza, där nu israeliska marktrupper nått Gaza City.Han pratar också om en kvinna som infiltrerade häktet i Göteborg för att hjälpa en häktad gängledare.Ina Lundström berättar om olika misslyckade infrastrukturprojekt som Kina lånat ut pengar till, och hur länderna som lånat pengar måste ta nya lån av Kina - för att betala tillbaka lånen.Och så kommer reporter Cecilia Oscarsson och berättar om kritik mot klädföretaget Nakd efter att det skett en dödsolycka på deras lager.Vi ringer också upp Rädda Barnens internationella chef Cecilia Chatterjee-Martinsen som berättar om den humanitära situationen i Gaza just nu och svårigheter med att få in hjälpinsatser.Dessutom: 260 år gamla kärleksbrev till franska sjömän, danska TV2 slutar med snapsen och fyrverkerier gömdes innan IFK-match.---Programledare: Ina Lundström och Kalle BergProducent: Isabella PerssonResearch: Emelie HagbardAnsvarig utgivare: Christofer AhlqvistNyhetsshowen är en livesänd podd från Göteborgs-Posten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

137: Våldsvågen: "Försök leva med barnet som om det är tryggt"

Den gängrelaterade våldsvågen - hur påverkas små barn, deras föräldrar och syskon? Vad finns det för hjälp att få? Hur skapar man trygghet när det värsta har hänt? Vad kan vi som inte är närmast drabbade göra? Och BVC? Nina Thomsen, barnhälsovårdspsykolog samtalar med Hanna Thermaenius, psykolog på Rädda Barnen. Här kan du se klippet från terrorattacken i Paris som Hanna pratar om i avsnittet: * Youtube: Little boy reacts to Paris attacks (https://youtu.be/YRcevyjpLE8?si=qbTnKsYykK0Q6r27) Special Guest: Hanna Thermaenius.

17. Josefin Michanek (psykolog, Rädda Barnen)

I det här avsnittet av "Salvan & Diamant" gästar Josefin Michanek, psykolog på Rädda Barnen. Josefin jobbar främst med barn på flykt och barn som lever i ekonomisk utsatthet. Vad ska man göra för att inkludera alla barn i skolan? Hur ska man agera om man misstänker att ett barn lever i ekonomisk utsatthet? Hur tar vi emot ensamkommande flyktingbarn – och hur kan man själv engagera sig? Detta och mycket mer i det här avsnittet av "Salvan & Diamant". For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy