Jona Källgren tackar för sig – första orden efter uttåget från Nyhetsmorgon: "Dags för…"

Jona Källgren tackar för sig – första orden efter uttåget från Nyhetsmorgon: "Dags för…"

Ännu en sommarvikarie har gjort succé i ”Nyhetsmorgon”. Den här gången var det utrikeskorrespondenten Jona Källgren som efter bara två framträdanden hyllas av tittarna. Nu har han uttalat sig om sin medverkan i tittarfavoriten. ”Sändningen ... Artikeln Jona Källgren tackar för sig – första orden efter uttåget från Nyhetsmorgon: ”Dags för…” är skriven och publicerad av Nöjeslivet.

Dödsstormen växlar upp – extrema vattenmängder väntas under dagen

Dödsstormen växlar upp – extrema vattenmängder väntas under dagen

Trots att meteorologer har kunnat förutspå regnmängderna och evakuera människor från de värst drabbade områdena, har ovädret som dragit in över delar av Europa fått dödliga konsekvenser. Minst åtta personer har mist livet i översvämningarna. Och i dag fortsätter regnet att ösa ner. De värst drabbade länderna under måndagen är Polen, Tjeckien, Slovakien, Österrike och Tyskland. Där är det röda varningar, berättar meteorologen Ulrika Elvgren. – Här spår man ytterligare 60 millimeter i dag, vilket motsvarar de mängder vi i Sverige normalt sett får under en månad. Det är mängder som man inte vill ha här, det är extremt mycket vatten. Trafiken ligger nere i Wien I Österrike har katastroftillstånd utlysts i flera städer. I huvudstaden Wien fungerar tunnelbanetrafiken till stor del inte och det finns ännu ingen prognos för när trafiken kan återgå till det normala, rapporterar nyhetsbyrån APA. Brandkåren i miljonstaden säger att man fick in upp till 100 nödlarm i timmen när det var som värst, alltså nästan två larm i minuten. Hundratals nödställda har räddats undan ovädret Boris, enligt österrikiska räddningsstyrkor. Avtar i mitten av veckan Det finns ett ljus i mörkret. Från tisdagen och i mitten av veckan vänder vädret och regnet avtar. Men förödelsen har varit stor – och kommer vara ett bra tag till. – Det kommer ta tid att rensa upp det här, det här är inte över för att det slutar regna, säger Ulrika Elvgren. TV4:s utsände Jona Källgren är på plats i Berlin, Tyskland. – Det är en katastrof och det kommer ta lång tid att återbygga de här städerna, säger Jona Källgren.

Prognos: AFD största partiet i tyskt delstatsval

Prognos: AFD största partiet i tyskt delstatsval

TV4:s utrikesreporter Jona Källgren är på plats i Tyskland och rapporterar om de vallokalsundersökningar som publicerats, vars prognoser brukar stämma väl överens med Tysklands slutgiltiga valresultat. – Enligt de prognoserna så blir i Thüringen AFD det största partiet, lite som väntat. Kristdemokraterna kommer på andra plats och det här nya vänsterradikala eller vänsterpopulistiska partiet BSW kommer på 16 procent, säger han. Första gången sedan kriget Resultatet blev inte lika lyckat för vänsterradikala BSW som man hoppats på. – Det kanske inte är lika bra för vänsterpopulisterna som man väntat sig, men den stora nyheten därifrån är att för första gången i efterkrigstidens Tyskland så blir ett högerextremt parti det största partiet i ett sånt här val i en delstat. Men i delstaten Sachsen hade AFD inte samma framgångar. – Där hamnar AFD på andra plats och Kristdemokraterna kommer på första plats. Även där gör vänsterpopulistiska BSW ett bra val. Men där drar nog Kristdemokraterna en lättnadens suck att det bara blev en delstat där AFD blev det största partiet. Oro för att brandmuren faller Nu väntar förhandlingar som antagligen kommer pågå i månader, menar Källgren. – Alla partier har sagt att de inte kommer att samarbeta med AFD. Frågan är om det kommer gälla efter de har förhandlat med varandra. Och där finns det en oro i Tyskland att den här brandmuren som man kallar det kommer att falla under de här förhandlingarna. Han fortsätter: – Men jag skulle gissa att de övriga partierna går ihop och bildar regeringar på olika sätt och utesluter AFD från makten eftersom i just de här delstaterna är AFD ännu radikalare än i resten av Tyskland. Och AFD får man komma ihåg ligger långt åt höger om man jämför med andra europeiska ytterkantspartier som Italiens bröder eller Frankrikes Le Pen.

Sofia Geites beteende mot inhopparen Tomas Kvarnkullen i Nyhetsmorgon – uppmärksammas av tittarna

Sofia Geites beteende mot inhopparen Tomas Kvarnkullen i Nyhetsmorgon – uppmärksammas av tittarna

Nyhetsmorgon fortsätter med nya programledarstjärnor. Först fick Sofia Geite sällskap av Tysklandskorren Jona Källgren. Nu har han åkt hem till Berlin – och blivit ersatt av en annan TV4-korrespontent. Tidigare i veckan hyllades Jona Källgren ... Artikeln Sofia Geites beteende mot inhopparen Tomas Kvarnkullen i Nyhetsmorgon – uppmärksammas av tittarna är skriven och publicerad av Nöjeslivet.

Här dansar tusentals nederländska supportrar på Berlins gator

Här dansar tusentals nederländska supportrar på Berlins gator

Efter att supportrarna från Nederländerna hade färgat Hamburg och Leipzig helt orange så var Berlin redo för en fest. Men det blev kanske ännu större än någon hade hoppats.

Över 40 000 fans dansade genom stadens gator, från Berlins konferensområde där de hade samlats till Olympiastadion där kvällens match mot Österrike går av stapeln på tisdagskvällen.

– Inte ett argt ord, inte ett bråk, inga elaka ord om motståndarna Österrike. Bara glada dansande människor, säger TV4 Nyheternas utsände, Jona Källgren. – Nederländerna visade ännu en gång att de är rivaler till Skottland för EM:s bästa fans, fortsätter han. ”Underbar stämning” Halvvägs till Olympiastadion sticker en äldre tysk kvinna ut huvudet genom sitt fönster. Alla jublar. Hon börjar heja tillbaka och alla jublar ännu mer. Till sist försöker supportrar sparka en luftballong till henne, när hon till sist tar den är jublet dundrande. – Det är så underbar stämning här, säger supportern Jose DeBreune till TV4 Nyheterna. – Jag trodde inte att någon nation skulle kunna slå de supportrarna från Skottland, med deras kiltar och sånger. Men supportrarna från Nederländerna kämpar hårt för att kallas Europas bästa supportrar, säger Källgren. Nederländerna som leder gruppen med fyra poäng spelar sista gruppspelsmatchen i Europamästerskapet i kväll klockan 18.00.

Högernationalistiska AFD starkt framåt i Tyskland – näst störst

Högernationalistiska AFD starkt framåt i Tyskland – näst störst

Som väntat vinner konservativa CDU/CSU stort i EU-valet i Tyskland. Detta enligt vallokalundersökningen som presenterades i tysk tv vid 18-tiden. Ytterhögerpartiet AFD går starkt framåt i valet, och ökar med 5 procentenheter till 16 procent av rösterna. Trots flera skandaler under valkampanjen ser partiet ut att knipa hem andraplatsen. De stora förlorarna är miljöpartiet Allians 90/De gröna.

– Det var aldrig någon chans att de skulle nå förra valets rekord men de hade ändå hoppats på att komma över 14 procent, säger Jona Källgren. – Det är framförallt de unga i Tyskland som har lämnat det gröna partiet. Och bland de unga har AFD växt starkt, fortsätter han. Det nygrundade partiet BSW som leds av tidigare vänsterpolitikern Sahra Wagenknech ökar mest med 6 procentenheter, enligt undersökningen. ”Ett djupt delat land” Det har varit ett högt valdeltagande på cirka 66 procent i landet. – Tyskland är ett djupt delat land. I går demonstrerade tiotusentals människor mot högerextremism. Idag blev det högerextrema AFD det andra största partiet. Till stor del med hjälp av ett starkt resultat i före detta Östtyskland, säger Källgren. Tyskland har 96 mandat i EU-parlamentet. Texten uppdateras

Europa går till val: "Hög spänningsnivå"

Europa går till val: "Hög spänningsnivå"

Valet till Europaparlamentet avgörs i dag, när 20 av unionens 27 medlemsländer går till val. I Tyskland har valrörelsen framför allt präglats av ekonomin, klimatet och stödet till Ukraina. – Det har varit en hög spänningsnivå. Bara under de senaste dagarna har det skett attacker mot en AFD-politiker och mot en vänsterpolitiker, säger TV4:s utrikeskorrespondent Jona Källgren, som rapporterar från Berlin. – Folk har kastat in fyrverkerier mot socialdemokrater, och i går var det väldigt stora demonstrationer mot högerextremism. Så tonläget är högt i Tyskland och många ser nog fram emot att den här valrörelsen ska vara över. Kan bli störst i hela parlamentet I unionens näst mest folkrika land Frankrike förväntas ungefär varannan röstberättigad gå och rösta i ett val som nationalistiska Nationell samling ser ut att gå vinnande från. Partiet – som tidigare gick under namnet Nationella Fronten – ser ut att få 30 procent av rösterna och kan till och med komma att bli det allra största partiet i hela Europaparlamentet. – Men de måste ju samarbeta med andra partier i Europaparlamentet, så hur mycket makt de kommer att få på plats är lite svårt att säga, säger TV4:s utsända reporter Jennifer Paterson, som rapporterar från Paris. Rödgröna koalitionen har övertaget Ett land som redan har röstat klart är Nederländerna, som sitter på 31 av sammanlagt 720 platser i parlamentet. Deras valresultat offentliggörs inte förrän i kväll när alla länder har röstat, men genom vallokalundersökningar har man kommit fram till att invandringskritiska Frihetspartiet har fått sju platser i parlamentet, och koalitionen mellan socialdemokrater och miljöpartister åtta. – Det har glatt både högern och vänstern. Man har pratat om en högervåg, men vissa tolkar de som att socialdemokrater ändå har övertaget, säger TV4:s utsända reporter Ritva Rönnberg, som är på plats i Bryssel. Högt valdeltagande Valdeltagandet på det stora hela ser ut att bli högre än 2019. – EU-parlamentet har betalat ungefär en krona per väljare för att få folk att gå och rösta. Man har satt upp affischer över hela unionen och använt sig av sociala medier och det ser faktiskt ut att ha lyckats. Valdeltagandet har blivit högre, säger TV4:s Ritva Rönnberg. TV4 sänder valvaka mellan 21.00 och 01.00. Thomas Ritter är programledare och experter är Lisa Grenfors och Marcus Oscarsson.

JONA KÄLLGREN: Vad ska vi göra med alla turister?

JONA KÄLLGREN: Vad ska vi göra med alla turister?

När jag växte upp i de mörka småländska skogarna på 90-talet så brukade folk klaga över massturismen. Det var tyskarna som var problemet. Tyskar som kom och inte respekterade allemansrätten. Tyskar lämnade skräp efter sig i skogarna. Tyskar som inte kunde svenska. Att jag aldrig någonsin hade sett varken skräp i en skog, tysktalande personer på Ica eller ens en riktig tysk i hela mitt liv gjorde inget. Jag hängde ofta på och pratade om tyskproblemet (en fördel var också att om man gjorde något dumt, som eldade en stor brasa och lämnade ölflaskor efter sig på en sjöstrand så kunde man skylla på tyskarna.) Prag – som Disneyland Men till skillnad från oss smålänningar på 90-talet så kan jag hålla med om att många europeiska städer och byar har ett riktigt turistproblem. I Prag har hela innerstaden blivit något sorts Disneyland för folk som vill se Habsburgsk arkitektur och dricka billig öl. Bollywoodfilmer har gjort vissa byar i Alperna så kända att tusentals entusiaster av romantiska och färgglada filmer med koordinerat dansande i bergsmiljöer anländer med bussar varje vecka. De kliver ut, tar ett par bilder, trampar upp vandringsvägar, och lämnar utan att ha spenderat en enda euro i lokalekonomin. I Amsterdam ligger det fulla britter på gatorna efter midnatt. I Berlin är det snarare technoälskande unga européer som dansar högljutt hem till sina Airbnb-lägenheter på morgonen och väcker hela huset. Och sen har vi förstås Kanarieöarna, där en befolkning på 2 miljoner människor tar hand om runt 16 miljoner turister varje år. Folk jag har pratat med på Teneriffa beskriver hur de enda jobben som finns är inom turistsektorn och de enda lägenheterna som finns att hyra ligger långt ifrån städerna, eftersom fastighetsägare hellre hyr ut dyrt till turister och solälskande pensionärer. Ett olösbart problem? Flera städer och länder, till och med EU, börjar numera se massturism som ett problem som måste hanteras. Men hur? I avsaknad av ett koncept för hela kontinenten så har olika städer och regioner tagit saken i egna händer. Alpbyn Hallstatt satte ett träplank som blockerar utsikten där de flesta Bollywood-älskarna tar sina selfies (dock tvingades man ta bort det igen). Staden Barcelona har bett Google ta bort all information om en busslinje från Google Maps för att förhindra att den fylls varje dag av turister. Venedig har infört en avgift som varje turist måste betala innan man går in i staden – som om hela Venedig är ett museum. Amsterdam har kanske gått längst av alla: där har staden satt stopp för byggandet av nya hotell, startat en anti-turistreklamkampanj och infört zoner där man inte får dricka alkohol eller röka cannabis på öppen gata. Men, med en vuxen och stor generation X, som växte upp med filmer som romantiserade resande, och som dessutom har en bra disponibel inkomst och ett sug efter att komma hemifrån efter pandemin så kan det vara en omöjlig kamp. Turisterna kan gå segrande ur kampen.

Misstänkta spioner gripna i Tyskland – ska ha jobbat för Ryssland

Misstänkta spioner gripna i Tyskland – ska ha jobbat för Ryssland

Tyskland ser ut att stå inför en ny spionaffär. Enligt uppgifter i tidningen Spiegel har polisen i Bayern gripit två misstänkta personer som ska ha spionerat på uppdrag av Ryssland, samt för att ha planerat attentat mot vapenleveranser till Ukraina. – Att spioner grips är inte helt ovanligt, men enligt den tyska åklagarmyndigheten ska de ha planerat att utföra sabotage mot mål inne i Tyskland för att stoppa vapenleveranser till Ukraina. Det gör det hela ännu allvarligare, säger Jona Källgren. Att personerna ska ha planerat dåd mot infrastruktur gör det hela mycket allvarligt, menar Jona och han tror att det kommer att komma reaktioner under dagen. Greps igår morse De två misstänkta ska ha gripits i en insats tidigt under onsdagsmorgonen. Båda två beskrivs som ”ryss-tyskar" av tyska medier, men det är oklart om de är födda I Ryssland och sen har flyttat till Tyskland, eller om de har medborgarskap i båda länderna. Den ene av dem är en 39-årig man från Bayern, som anses vara huvudmisstänkt. Han ska ha fått stöd av en 37-åring, som den federala åklagarmyndigheten i Tyskland nu också anklagar för att vara underrättelseagent. De båda gripna ska ha haft kontakt med den ryska underrättelsetjänsten och erbjudit sig att ge information, framför allt om infrastruktur som används för att leverera vapen till Ukraina. Utredarna menar att mannen har utbytt information med ryska underrättelsetjänstkontakter sedan oktober 2023. De ska även ha planerat dåd mot viss infrastruktur, såsom tågräls till exempel, rapporterar Jona Källgren. – De ska dessutom ha tagit bilder av en amerikansk militärbas I Bayern, där ukrainska soldater utbildades, säger Jona. Huvudmisstänkte känd sedan tidigare Den påstådda huvudgärningsmannen är känd av tyska säkerhetsmyndigheter sedan tidigare. Mellan 2014 och 2016 ska han ha tillhört en milis i "Folkrepubliken Donetsk" som utropats av ryska separatister i östra Ukraina . Enligt Spiegel är gruppen klassad som en terrororganisation av det tyska rättsväsendet. Därför anklagas den huvudmisstänkte även för medlemskap i en terrororganisation utomlands. Dessutom ska han ha haft ett skjutvapen, därför har den federala åklagarmyndigheten inlett en utredning mot honom misstänkt för att ha förberett ett våldsdåd som skulle äventyra staten.

Jona Källgren på YouTube

Jona Källgren: Sammanbiten tystnad efter Trumps attack mot sina allierade - Nyhetsmorgon (TV4)

Donald Trump fortsatte attackera flera av Natos medlemsländer, däribland Tyskland, under det pågående Natotoppmötet i Bryssel ...

Nyhetsmorgon på YouTube

Källgren: "Har lämnat sin roll som världsledare i politiken" - Nyheterna (TV4)

Nyheterna i TV4 från 2018-01-20: Det har gått ett år sedan USA:s president Donald Trump tillträdde, och det har varit ett år med ...

TV4 Nyheterna på YouTube

Olagliga demonstrationer mot kontaktförbud i Tyskland - Nyheterna (TV4)

Under de två senaste lördagarna har det brutit ut olagliga demonstrationer i centrala Berlin då vaccinmotståndare tillsammans ...

TV4 Nyheterna på YouTube

Jona Källgren är ny programledare i Nyhetsmorgon ”Du är så välkommen”

Jona Källgren är ny programledare i Nyhetsmorgon ”Du är så välkommen”

Vikas Thakran på YouTube

Jona Källgren Blir intervjuad Av Carl-Magnus Eriksson

Jona Källgren Blir intervjuad Av Carl-Magnus Eriksson Blir intervjuad Av Carl-Magnus Eriksson Vi Hade ett jätte trevligt samtal.

Carl-Magnus Eriksson på YouTube