Kommer Stefan Ingves ställa upp i valet 2026?

Kommer Stefan Ingves ställa upp i valet 2026?

PODD | Efter 17 år som riksbankschef sprudlar Stefan Ingves av politiska åsikter. Kommer han väcka liv i eurofrågan? Eller ska han bli riksdagsledamot? Torbjörn Nilsson och Henrik Torehammar går tillbaka till en gammal fråga och prövar om det finns ett nytt svar.

Andersson är en av svenskarnas favoritstatsministrar: "Styrkebesked"

Andersson är en av svenskarnas favoritstatsministrar: "Styrkebesked"

De senaste 38 åren har Sverige haft sju statsministrar: Fyra socialdemokrater och tre moderater. Av dessa är Fredrik Reinfeldt, efter sina åtta år vid makten, den mest populära statsministern med 20 procent. Det visar en opinionsundersökning från Indikator Opinion. – Han tar en ganska klar seger här faktiskt, han plockar också poäng från mittenväljarna och även en del väljare till vänster uppskattar Fredrik Reinfeldt, förklarar Marcus Oscarsson. Störst andel av dagens väljare har honom som favorit, följt av Magdalena Andersson (S) med 16 procent, trots att hon var bara statsminister i tio månader. Vilket Oscarsson tror är ett styrkebesked inför nästa svenska val. – Det säger nog också en hel del om själva personen och inte bara politiken. De ligger i botten På tredje plats är Carl Bildt, 13 procent att väljarna har honom som favorit, tätt följt av Ingvar Carlsson med 10 procent. – Carl Bildt har synts väldigt mycket i tv-rutan, han har ju varit utrikesminister och allt möjligt. Men Ingvar Carlsson har vi inte sett av så mycket av. Ännu är det många som minns den tiden då med glädje och nostalgi förmodligen, säger han och tillägger: – 27-åringar var inte ens födda när han var statsminister och ändå är han så populär och slår fler av de andra ministrarna. I botten ser man Göran Persson (S), som satt som statsminister i 10 år, på 8 procent. Den nuvarande statsministern Ulf Kristersson (M) har också 8 procent och Stefan Löfven (S) som var favorit hos 5 procent av väljarna. – Det var en turbulent tid, förklarar Oscarsson.

"Vi måste gå över till vuxenbordet"

"Vi måste gå över till vuxenbordet"

Liberalerna har länge varit förespråkare för ett svenskt medlemskap i Eurozonen. Euron skulle stärka Sveriges ekonomi, öka konkurrenskraften för svenska företag och ge landet större inflytande inom EU. – Svenska kronan har förlorat 30 procent av sitt värde gentemot euron sedan folkomröstningen 2003, Det har försvagat svenska företag och gjort importen av insatsvaror dyrare, säger Malm. Han anser att Sverige genom att ansluta sig till euron skulle få en starkare och stabilare valuta, vilket skulle gynna både företag och konsumenter. Malm understryker också att flera framstående ekonomer, inklusive Lars Calmfors och den tidigare Riksbankschefen Stefan Ingves, har uttryckt stöd för ett svenskt medlemskap i eurozonen. Liberalerna ser det som en nödvändig uppgradering av Sveriges EU-medlemskap, där man går från ett "basic"-medlemskap till ett "premium"-medlemskap,

– Vi måste lämna barn- och gå till vuxenbordet för att få inflytande över viktiga beslut som påverkar hela unionen, säger Malm. Sverigedemokraternas motstånd Sverigedemokraterna, med Linda Lindberg i spetsen, motsätter sig starkt införandet av euron. Lindberg påminner om folkomröstningen 2003, där en majoritet av svenskarna röstade nej till euron, och betonar att de senaste undersökningarna visar att en majoritet fortfarande är emot att införa euron. SD ser det som sin plikt att lyssna till folket och försvara den svenska kronan. – Vi skulle tvingas att bära andra länders statsskulder och mindre goda ekonomier om vi införde Euron i Sverige, säger Lindberg. Ett medlemskap i eurozonen skulle innebära att Sverige förlorar kontrollen över sin penningpolitik och blir tvunget att bära andra euroländers ekonomiska bördor. Detta, menar hon, skulle kunna göra Sverige mer sårbart för ekonomiska kriser i andra EU-länder. Framtiden för Sveriges valuta Frågan om Sverige ska anta euron är långt ifrån avgjord. Medan vissa politiker ser en gemensam valuta som en möjlighet att stärka svensk ekonomi och öka inflytandet inom EU, ser andra det som ett hot mot landets ekonomiska självbestämmande. Vad som är klart är att debatten om euron kommer att fortsätta att vara en central fråga i svensk politik, och att Sverigedemokraterna och Liberalerna kommer att vara två av de mest högljudda rösterna på var sin sida i denna debatt.

Stefan Ingves på YouTube

Stefan Ingves orders 350th birthday cake

When the Riksbank celebrates 350 years, the Executive Board faces some difficult decisions. For instance, what about the ...

Sveriges riksbank på YouTube

Kraftig inflationsuppgång - Stefan Ingves berättar

Den 12 maj besökte Stefan Ingves Danske Bank för ett kundevent. Där gav han oss sin syn på den senaste tidens kraftiga ...

DanskeBankSverige på YouTube

Stefan Ingves om tiden som riksbankschef

EFN har träffat den före detta riksbankschefen Stefan Ingves för ett samtal om svensk ekonomi. Ingves svarade på frågor om den ...

EFN Ekonomikanalen på YouTube

Stefan Ingves: "Vi behöver bromsa - kommer kännas för hushållen"

Efter Riksbankens räntebesked där de höjde styrräntan med 0,50 procentenheter, eller 50 punkter, pratar avgående chefen ...

Dagens industri på YouTube

Stefan Ingves: "Inflationen i Sverige är alldeles för hög."

Riksbankschefen svarar på tre frågor om att räntan höjs med 0,75 procentenheter till 2,5 procent.

Sveriges riksbank på YouTube

Stefan Ingves i poddar

Banker och finanskriser – med Stefan Ingves

Orsakar finanskrascher bankkriser – eller är det tvärtom? 2022 års ekonomipris handlade om bankernas roll i ekonomin och särskilt om vad som händer när banker misslyckas. Vad är egentligen en bank, och hur kan förståelsen av hur banker fungerar hjälpa oss hantera kriser? Vi frågar Stefan Ingves, tidigare riksbankschef, vad man egentligen gör på banken när pengarna tar slut.. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

#70 Stefan Ingves: Fyra största frågorna för Sveriges framtid

”Man får den växelkurs man förtjänar.” Det säger Stefan Ingves när vi rivstartar säsong 5 av podden. Han lämnade vid årsskiftet jobbet som Riksbankschef efter 17 händelserika år. Vad har han gjort sedan dess, hur ser han på det ekonomiska läget, på kronan och ränteläget? Och vilka är de fyra största utmaningarna för Sverige framåt? Detta och mycket mer i säsongens första avsnitt av ”En påse pengar”. Sist men inte minst får vi också Stefan Ingves allra bästa spartips. 

A Framework for Cooperation on Regulation and Oversight with Stefan Ingves

In this episode, Nancy Jacklin sits down with Stefan Ingves, former head of the Central Bank of Sweden and Chairman of the Basel Committee, to talk about the framework for regulation and oversight of global financial markets and the financial institutions that participate in them.

Episod 40 - Riksbankschefen Stefan Ingves

Idag släpps de nya 100kr och 500kr sedlarna. Samtidigt släpper vi en ny episod av #PrataPengar! Med Sveriges riksbankschef som gäst hos #PrataPengar har vi fått möjligheten att fråga allt ni velat veta om räntor, penningpolitik och lära oss mer om Stefan Ingves. Mannen med sina initialer på nya 5-kronan! Några av frågorna i denna episod: Vad är skillnaden på riksbankens och finansinspektionens ansvar? Negativa räntor - vad är detta egentligen? Hur komplicerat är det att förutspå räntebanan? Förklara inflation och dess KPI. Älskar du #PrataPengar podden? Betygsätt oss på iTunes så att vi kan sprida denna kunskap till ännu fler.

#6 Stefan Ingves: "Don't sweat the small stuff"

Han har varit Riksbankschef i tio år, och haft en 30 år lång chefskarriär. Ändå hade han aldrig föreställt sig att han skulle bli chef. Det berättar Stefan Ingves i det sjätte avsnittet av Förnuft & Känsla. Bristen på ledarskapsträning innebar att han gjorde misstag i början. Nu har han kommit fram till att att arbetslivet kräver mycket prat men inte så mycket detaljstyrning. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

#28. Din Röst - Stefan Ingves

Riksbankschefen Stefan Ingves brinner för att folk ska begripa vad han säger.En stark förvissning finns om att man måste veta vilka man talar till, förstå sin publik och ha en uppfattning om var åhörarna bottnar rent språkligt.Man måste lägga tid på att kunna ta ett rum. Hans egna erfarenhet av att undervisa och inte nå fram har lärt honom mycket, och det är som om han går in i en roll när han ska ut med ett budskap.Stefan ser sig själv som en nörd och levde som barn i en värld där samhällsfrågor diskuterades och där det fanns gott om förebilder i just detta att tala inför andra.Hur är det då att vara svensk ekonomis tyngsta röst?Han är alltså chef för en självständig myndighet som är världens äldsta centralbank, och om det här med pengar ska fungera behövs en oberoende sådan. Arbetet tar mycket tid i anspråk, och visst kan han känna press på sig. Ämbetet innebär en hel del besvärliga situationer där stora beslut som påverkar många ska fattas, ofta på mycket kort tid.Stefan reder ut begrepp som valutakris, finanskris och bankkris, bostadsbubblan och inflation. Vad beror på vad egentligen, och hur stor del Sveriges ekonomiska beslut ligger i Sverige? Vad föregår ett räntebesked, och hur ofta pratar han med finansministern?Vi pratar om att hantera kriser och vad som faktiskt är ett worst case scenario i finansvärlden. Stefan får en fråga om LSS från en tidigare gäst och reflekterar över vad han längtar efter att göra när han kliver av sitt uppdrag.Och ni vet marshmallow-testet? Där barn ska stålsätta sig för att inte äta en marshmallow med en gång för då kan man få fler? Hör Stefan Ingves parallell kring detta och våra ekonomiska beteenden. En klok sak att ta med sig - Det som verkar för bra för att vara sant är ofta just för bra för att vara sant. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Stefan Ingves

En ekonomisk brandsoldat från Österbotten som har räddat Sverige, Indonesien och Turkiet från bankkollaps. Stefan Ingves utförde flera internationella uppdrag inom IMF och avgick nyligen som chef för Sveriges Riksbank efter en historiskt lång tjänstgöring. Stefan Ingves samtalar med Ella Turta och Henrik Huldén om det ekonomiska fikonspråket och om människans oförmåga att lära av sina misstag. Och hur i all världen kan en ränta bli negativ? Podden är inspelad i samband med Hanaholmen Future Forum i mars 2023 / Ruotsin keskuspankin johtajan paikalta äskettäin eläköitynyt, Pohjanmaalta kotoisin oleva Stefan Ingves on viimeiset kolmekymmentä vuotta toiminut maailmalla eräänlaisena talousmaailman palomiehenä, pelastaen mm. Ruotsin, Indonesian ja Turkin pankkijärjestelmät romahtamiselta. Hanasaaren maaliskuisen Future Forumin yhteydessä taltioidussa podcastissa Ingves keskustelee Ella Turtan ja Henrik Huldénin kanssa talouden kapulakielestä ja ihmisen kykenemättömyydestä oppia virheistään. Ja miten ihmeessä korko voi olla negatiivinen?  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Minnesluckor på fyllan & kärleken till Stefan

Kulan är tillbaka på bygget och vi pratar om minnesluckor på fyllan och dom jobbiga känslorna kopplade till det, men vi halkar också in på Sveriges kanske härligaste man, Stefan Ingves - som har hand om våra pengar och skyddar oss mot allt ont. Jonsson har också fixat en ny hudvårdsrutin som är väldigt inspirerande Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

The Future of Money with Yale's Professor Gary Gorton and Sveriges Riksbank's Governor Stefan Ingves

A conversation with the Governor of Sveriges Riksbank Stefan Ingves and Yale's Professor Gary Gorton on how we might think about digital currencies and decentralised finance. The seminar was moderated by Pehr Wissén, Professor Emeritus of Practice, Swedish House of Finance.

#70 Stefan Ingves: Fyra största frågorna för Sveriges framtid

”Man får den växelkurs man förtjänar.” Det säger Stefan Ingves när vi rivstartar säsong 5 av podden. Han lämnade vid årsskiftet jobbet som Riksbankschef efter 17 händelserika år. Vad har han gjort sedan dess, hur ser han på det ekonomiska läget, på kronan och ränteläget? Och vilka är de fyra största utmaningarna för Sverige framåt? Detta och mycket mer i säsongens första avsnitt av ”En påse pengar”. Sist men inte minst får vi också Stefan Ingves allra bästa spartips. 

Stefan Ingves

En ekonomisk brandsoldat från Österbotten som har räddat Sverige, Indonesien och Turkiet från bankkollaps. Stefan Ingves utförde flera internationella uppdrag inom IMF och avgick nyligen som chef för Sveriges Riksbank efter en historiskt lång tjänstgöring. Stefan Ingves samtalar med Ella Turta och Henrik Huldén om det ekonomiska fikonspråket och om människans oförmåga att lära av sina misstag. Och hur i all världen kan en ränta bli negativ? Podden är inspelad i samband med Hanaholmen Future Forum i mars 2023 / Ruotsin keskuspankin johtajan paikalta äskettäin eläköitynyt, Pohjanmaalta kotoisin oleva Stefan Ingves on viimeiset kolmekymmentä vuotta toiminut maailmalla eräänlaisena talousmaailman palomiehenä, pelastaen mm. Ruotsin, Indonesian ja Turkin pankkijärjestelmät romahtamiselta. Hanasaaren maaliskuisen Future Forumin yhteydessä taltioidussa podcastissa Ingves keskustelee Ella Turtan ja Henrik Huldénin kanssa talouden kapulakielestä ja ihmisen kykenemättömyydestä oppia virheistään. Ja miten ihmeessä korko voi olla negatiivinen?  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

FRT Episode 42: Riksbank Governor Stefan Ingves

Riksbank Governor Stefan Ingves discusses Sweden’s “cashless” economy, the potential eKrona digital currency, and the importance of staying the course in regulatory developments (with Brad Carr).

FRT Episode 42: Riksbank Governor Stefan Ingves

Riksbank Governor Stefan Ingves discusses Sweden’s “cashless” economy, the potential eKrona digital currency, and the importance of staying the course in regulatory developments (with Brad Carr).