Landerholm: "Finns skäl till en dämpad optimism"

Landerholm: "Finns skäl till en dämpad optimism"

Mediebilden av Ukrainas framtid har varit ”väldigt mörk”. Men Henrik Landerholm, Sveriges första nationella säkerhetsrådgivare, vill ge en ljusare bild. ”Jag tycker att det finns skäl till en dämpad optimism i den här frågan.”

ANALYS: Här är namnen som kan ta över efter Tobias Billström

ANALYS: Här är namnen som kan ta över efter Tobias Billström

Varför avgår Billström nu? Det framgår inte i hans text på sociala medier varför han avgår. Men han har familj, och jobbet som utrikesminister innebär enormt mycket resor som naturligtvis påverkar familjelivet. Han lämnar politiken helt säger han. I statsministerns kommentar till avgången skrev Kristersson bland annat ”jag tror mycket på att gå mellan politik och näringsliv” så möjligen har Billström ett jobb inom näringslivet som väntar på honom. Enligt uppgifter till Expressen skall det vara en konflikt mellan Billström och Kristersson som ligger bakom. Men det dementeras av Billströms pressavdelning. Hur kommer han bli ihågkommen? Han har varit aktiv i politiken i 25 år och varit minister i tio. Många minns honom säkert som migrationsminister i regeringen Reinfeldt. Bland annat konflikten med dåvarande statsministern Reinfeldt när Billström 2013 hävdade att volymen av invandrare borde minskas. Men det stora eftermälet för Tobias Billström blir att han var utrikesministern som tog Sverige in i Nato. Det är också Nato han själv fokuserar på i sin text på sociala medier. Internt i Moderaterna uppfattar jag honom som oerhört respekterad. Vem blir hans efterträdare? Statsministern kommer att presentera den nya regeringen i sin regeringsförklaring på tisdag. Kristersson måste naturligtvis ha känt till Billströms avgång ett tag och har hunnit förbereda sig. Många spekulerar naturligtvis om Carl Bildt (75) gör comeback som utrikesminister, men det tror inte jag. Möjligen väljer Kristersson någon ur redan sittande regering, och då ligger försvarsminister Pål Jonsson bra till. Ett annat namn är Henrik Landerholm, som statsministern utsett som säkerhetsrådgivare. Landerholm är nära vän med Kristersson och i uppdraget är frågor om utrikes och säkerhetspolitik centrala.

Bygger "situation room" – för att möta de nya hoten mot Sverige

Bygger "situation room" – för att möta de nya hoten mot Sverige

I hjärtat av regeringskansliet ska ett nytt projekt starta. Där ska en ny kriscentral byggas. Detta med anledning av en ökad hotbild, Natointrädet samt den snabba teknikutvecklingen, rapporterar Svenska Dagbladet. Syftet med centralen är att ge regeringen stöd och underlag för ”beslutsfattande vid allvarliga lägen över hela hotskalan”, enligt ett internt dokument som SvD tagit del av. Forskare och experter från flera myndigheter som Försvarsmakten, Polismyndigheten och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har bjudits in till ett möte på regeringskansliet för att diskutera projektet. ”En ny nivå” Det finns redan ett särskilt kansli för krishantering som arbetar dygnet runt med omvärldsbevakning. Men regeringens nationella säkerhetsrådgivare, Henrik Landerholm, berättar för tidningen att den nya centralen blir att ”ta det till en ny nivå”. – Omvärldsläget är ett annat. Det är en rejäl teknisk utveckling som gör att vi behöver stärka och modernisera vår förmåga till omvärldsbevakning. Inte minst för att tidigare upptäcka olika typer av hot, säger Landerholm till tidningen. Han berättar också att han nyligen besökt två internationella förebilder. – Det är Vita husets ”situation room” och brittiska ”Cabinet Office Briefing Rooms”. De är organisationer av en annan dignitet och storlek som vi har anledning att kika på, säger han till SvD.

Det är fortfarande oklart när centralen blir klar.

Ryssland största hotet – fram till 2030

Ryssland största hotet – fram till 2030

Med på konferensen var statsminister Ulf Kristersson (M), försvarsminister Pål Jonson (M) och Henrik Landerholm, nationell säkerhetsrådgivare. – I torsdags fattade vi beslut om Sveriges nya säkerhetsstrategi, säger Ulf Kristersson. Och han poängterade att det är bråttom. – Vi har en ny säkerhetspolitisk verklighet att förhålla oss till. Ryssland det största hotet I säkerhetsstrategin slår man fast att Ryssland utgör det allvarligaste hotet mot Sverige fram till 2030. – Att säga att Ryssland är det mest formativa hotet mot Sverige tycker jag är uppenbart. Och under de år som vi kan överblicka nu kommer det förbli på det sättet, säger Ulf Kristersson. De problem som säkerhetsstrategin främst ska jobba med är de tre K:na enligt försvarsminister Pål Jonson (M). – Det är kriget, kriminaliteten och hotet mot svensk konkurrenskraft, säger han. Henrik Landerholm, nationell säkerhetsrådgivare, pratade också om hur omvärldsläget påverkar Sveriges säkerhet. – Det handlar om att så fort som möjligt åstadkomma en fullständig integration av Sverige i Nato, det handlar om att bidra till ett säkerhetsmässigt mer kapabelt EU och det handlar om att upprätthålla stödet till Ukraina så länge det krävs och det handlar inte minst om att motverka Rysslands maktexpansion, säger han. Kommenterade fångutväxlingen med Iran Statsministern kommenterade också fångutväxlingen med Iran. – Att inte fatta ett beslut som kan vara kontroversiellt är också att fatta ett beslut, säger Ulf Kristersson. Presskonferensen avslutades med löftet om att agera. – En strategi gör inte jobbet, men utan en strategi vet man inte vilket jobb man ska göra, säger Ulf Kristersson.

Källa: Regeringens krisgrupp i blixtinsatt möte

Regeringens krisgrupp GSS blixtkallas till ett möte av nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm. Det uppger en källa för Aftonbladet. Anledningen beskrivs vara det ”kraftigt försämrade” säkerhetsläget. Gruppen har redan träffats tre gånger på en månad, men det är enligt tidningens uppgifter som kallelsen kommer från Landerholm. – Det är efter höjningen från en trea till en fyra på skalan av terrorhotsnivån, säger källan.

Regeringskansliet i krismöte på grund av förhöjd hotbild

Regeringskansliet i krismöte på grund av förhöjd hotbild

Det är den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm som har kallat till mötet, där statssekreterare ska prata med varandra om vilka åtgärder som ska vidtas, uppger en källa på regeringskansliet för TT.

Källan vill inte gå in på hur många, eller vilka departement som deltar och det handlar enligt källan om ett informationsutbytesmöte utifrån en omfattande plan.

Regeringen är väl förberedd för den förändrade hotbilden, enligt källan.

— Vi har under lång tid sett över beredskapen så ingen blir tagen på sängen, säger han.

Konsulatattack kan ha varit politiskt motiverad

Konsulatattack kan ha varit politiskt motiverad

Det kan inte uteslutas att skjutningen på det svenska honorärkonsulatet i turkiska Izmir hade politiska motiv. Det säger Sveriges nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm till SVT Nyheter. Tidigare har det rapporterats att upprinnelsen var en konflikt om en visumprocess. – Det är den mediebild som har förmedlats. Det är inte en bild som jag har spridit tidigare, säger Landerholm. Det var den 1 augusti som en man med pistol gick till attack på konsulatet. En kvinnlig anställd sköts i bröstet och benet, och skadades allvarligt.

Henrik Landerholm på YouTube

"Den stora oredans tid" - Henrik Landerholm, nationell säkerhetsrådgivare

RIKSKONFERENSEN 2023: NATO OCH EU PÅ AGENDAN Henrik Landerholm, regeringens nationelle säkerhetsrådgivare Varje ...

Folk och Försvar på YouTube

"Hoten ökar i mängd, komplexitet och i antal aktörer" Henrik Landerholm GD MPF

Varje år sedan 1946 genomför Folk och Försvar Rikskonferensen – Sveriges viktigaste forum för diskussioner om säkerhetspolitik, ...

Folk och Försvar på YouTube

Rådgivaren om det svenska säkerhetsläget | Nyhetsmorgon | TV4 & TV4 Play

Henrik Landerholm har i över ett halvår arbetat som nationell säkerhetsrådgivare. I Nyhetsmorgon berättar han som sitt arbete och ...

Nyhetsmorgon på YouTube

Regeringen presenterar ny nationell säkerhetsstrategi

Måndag den 8 juli bjuder statsminister Ulf Kristersson in till en pressträff tillsammans med försvarsminister Pål Jonson och Henrik ...

Regeringskansliet på YouTube

Sweden confronts unprecedented security challenges and joins forces in Brussels

Subscribe here: https://bit.ly/eudebates Sweden is currently facing its most significant security challenges since 1945, according to ...

EU Debates | eudebates.tv på YouTube

Henrik Landerholm i poddar

Studio Axess 2021 – Henrik Landerholm – Sverige har blivit mer sårbart

Tonläget i svensk debatt har hårdnat. Meningsmotståndare tillskrivs ofta onda avsikter. En följd är att aktörer som vill sprida misstro och split genom otillbörlig informationspåverkan har fått nya och större möjligheter. Det menar Henrik Landerholm, tillträdande chef för den nya Myndigheten för psykologiskt försvar. Han understryker att det inte ligger i myndighetens uppdrag att minska polariseringen men konstaterar att denna skapar en sårbarhet att ta med i kalkylerna när arbetet mot otillbörlig påverkan utformas. Försöken till sådan påverkan kommer sannolikt att öka under valåret 2022. Henrik Landerholm var Sveriges ambassadör i Lettland 2013-2017 och berättar även om erfarenheterna av att leva i ett land som är satt under stort externt informationstryck. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.