Linus Söderström tillbaka – går in från start

TV: SE MATCHEN MELLAN SKELLEFTEÅ OCH FRÖLUNA PÅ TV4 PLAY. Linus Söderström har saknats i Skellefteå de två senaste matcherna, men ikväll, söndag är han tillbaka i laguppställningen och han går in från start. Skellefteå har chansen att säkra platsen i SM-finalen med en seger mot Frölunda ikväll och faktum är att Linus Söderström är obesegrad i SM-slutspelet såhär långt. Han har vaktat kassen i sex matcher. Skellefteå saknar fortsatt Jonathan Pudas och bortsett från målvaktsbytet är laguppställningen oförändrad. Matchen börjar 18.30.

Finalilskan efter tacklingen

▸ Hockeymorgon tisdag startar direkt från Skellefteå med Sportbladets Jonathan Knekta efter att Rögle kvitterat SM-finalen där det stora samtalsämnet var Daniel Zaars tackling på Jonathan Pudas. Vi hör också Rögles Anton Bengtsson efter 1-0-segern. Därefter Sportbladets Hans Abrahamsson inför Brynäs matchboll mot Djurgården i kväll med röster från Simon Bertilsson och Linus Klasen. Nu finns det egentligen ingenting som talar för Djurgården, slår studion fast. Tre Kronor har fått klartecken från 6 stycken NHL-stjärnor redan nu. Vi går igenom status på NHL-spelarna som ansluter till VM och siar om vilka fler som kan bli aktuella. Och så avslutar vi med intervjuer med Luleås tränare Tomas "Bulan" Berglund och Oskarshamns nya sportchef Oscar Alsenfelt och deras tankar inför den kommande säsongen.

I studion: Christopher Kviborg, Johanna Lagus, Robin Fredriksson & Charlie Andersson-Lidberg.

Oväntade hjälten klev fram när Rögle utjämnade finalserien

TV: Se höjdpunkter från matchen på TV4 Play Under lördagseftermiddagen inleddes finalserien mellan Skellefteå AIK och Rögle BK. Efter en tät batalj kunde till sist Linus Lindström frälsa sitt Skellefteå med matchens enda mål under slutminuterna. Således var det ett hemmalag som gav sig ut med vind i seglen i Skellefteå Kraft Arena i match två under måndagen. Men trots detta var det skåningarna som fick den klart bästa starten på matchen. Det dröjde nämligen mindre än en minut innan det ringde i målramen bakom Linus Söderström. Detta efter att Rögle-stjärnan Daniel Zaar bröt in från vänsterkanten och testade skott. Därefter fortsatte gästerna att vara det bättre laget, men Söderström och hans försvar stod pall i en kampfylld period, där Skellefteå tog sig in i matchen under de avslutande minuterna. Pudas klev av - efter Zaars tackling I den andra perioden var det ett Skellefteå som arbetade sig in i matchen allt mer, men i mitten av perioden åkte hemmalaget på en tung smäll. Backkuggen Jonathan Pudas skickade upp en puck från egen zon. När pucken var borta åkte Pudas sedan på en tuff tackling från Rögles Daniel Zaar. Pudas blev liggande innan han tog sig av isen och ner i omklädningsrummet. Situationen väckte starka känslor i arenan, men trots att Pudas var rejält omtöcknad förkunnade domarteamet, efter en kortare överläggning, att Zaars tackling inte resulterade i någon bestraffning. Detta, samtidigt som att Pudas match var över i och med tacklingen, gjorde att Skellefteå tappade sitt momentum och även den andra perioden blev mållös. Bichsel bröt Rögle-torkan I den tredje perioden öppnade spelet upp sig en aning och båda lagen skapade en hel del lägen för att spräcka nollan och till sist skulle utdelningen komma. Efter halva perioden bröt Rodrigo Abols pucken i mittzon. Abols hittade sedan fram till Lian Bichsel som fick i väg ett kraftfullt slagskott som susade in bakom Linus Söderström och Rögles första mål på fem och en halv perioder i finalserien, och Bichsels första i slutspelet var ett faktum. Efter Bichsels fullträff allt i sin makt för att få till en slutforcering. Men kvitteringsjakten blev resultatlös för Robert Ohlssons manskap, som fick se sig besegrat med slutresultatet 0–1. Segern innebär att Rögle nu har utjämnat finalserien till 1–1 i matcher. Härnäst väntar välbehövlig vila innan det är dags för match tre i Catena Arena i Ängelholm under torsdagen.

Frölunda vann efter tidiga matchstraffet – rysare väntar

TV: SE HÖJDPUNKTERNA FRÅN MATCHEN PÅ TV4 PLAY. Frölunda blev av med Mikael Ruhomaa, som trots att han var uppställd i laguppställningen aldrig kom ut till matchvärmning. Skellefteå AIK fick å sin sida tillbaka Jonathan Pudas som tills idag missat varenda match i slutspelet. Andreas Johnsons match blev bara knappt fem minuter lång. Skellefteå-stjärnan fick matchstraff efter en knätackling tidigt i matchen. Det PP:et lyckades inte Frölunda utnyttja men hemmalaget skulle ta ledningen i den spelformen i den andra perioden. Max Friberg hittade upp till David Edstrom som omarkerad, stod parkerad framför mål och han skickade upp pucken i Linus Söderströms plockhandskryss. – Det var skönt, den satt där den skulle. Vi gör det bra, tävlar bra, sade David Edstrom efter 40 spelade minuter. Med knappa 13 minuter kvar att spela kom kvitteringen från Skellefteå. Jonathan Johnson höll sig framme framför mål och stötte in 1-1. Men svaret från hemmalaget lät inte dröja. Max Friberg fick ett öppet läge efter att Henrik Tömmernes hittat en pass över centrallinjen och via en Skellefteå-klubba letade sig pucken in i mål bakom en överspelad Söderström i Skellefteå-målet. Det var Max Fribergs 100:a mål i Frölunda-tröjan. I Skellefteås jakt på kvittering, kom istället Jere Innala fri mot mål och skyttekungen i slutspelet gjorde inga misstag när han gavs det läget. 3-1 Frölunda och matchen var stängd. – Ruskigt kyligt, nästan retfullt lägger han in den, sade Staffan Kronwall i sändningen. På torsdag väntar match sju i Skellefteå Kraft Arena. Vinnaren där bokar sin plats i SM-finalen mot Rögle BK.

Jonathan Pudas på YouTube

Valde bort Schweiz – för fem nya år i SHL

Jonathan Pudas om guldfirandet, nya kontraktet och tacklingen som grusade spel i finalserien.