Linus Weissbach återvänder till Frölunda

Frölunda ville ersätta både Jere Innala och Malte Strömwall. Arttu Ruotsalainen tog den ena platsen. Nu kan Expressen avslöja att den andra platsen fylls av Linus Weissbach, 26. Egenfostrade Weissbach återvänder efter åtta år i nordamerika.

SHL-lagens drömvärvningar

▸ Hockeymorgon fredag har med Sportbladets Jonathan Knekta live från Skellefteå dagen efter Match 7 som tog hemmalaget till final. Vi hör målskytten Jonathan Johnson om segern och en besviken Malte Strömwall i Frölunda. Nu väntar en final mellan Skellefteå och Rögle, med start redan lördag och studion sätter betyg lagdel för lagdel. AIK:s nya tränare Markus Åkerblom är med direkt från Schweiz och berättar varför han tackade ja till AIK och hur ledarstaben och truppen ska byggas inför nästa säsong. Och så avslutar vi med ett stort sillysvep och listar alla SHL-lagens drömvärvningar inför nästa säsong.

I studion: Johanna Lagus, Robin Fredriksson och Charlie Liedberg-Andersson. På länk: Jonathan Knekta och Markus Åkerblom.

Frölunda reste sig efter ras – tvingar fram sjätte match

TV: SE HÖJDPUNKTERNA FRÅN MATCHEN PÅ TV4 PLAY. Frölunda hade ”kniven mot strupen” i match fem i Skellefteå Kraft Arena. Då kom man upp stort i 40 minuter innan ett ordentligt ras kom. Men trots allt väntar nu en match sex i Göteborg efter att Linus Högberg avgjort matchen. Stark inledning av gästerna Frölunda tog ledningen efter en stark period i den första perioden. Ruohomaa och Malte Strömwall stod för ett vackert förarbete innan Isac Heens tackade för passningen och smällde upp ledningsmålet bakom Linus Söderström. – Vi är inte jättenöjda över den, Frölunda bättre än oss och vi måste upp ett par snäpp. Det är lite slarvigt av oss, sade Pär Lindholm till TV4 efter den första perioden. Frölunda fortsatte vara det bättre laget och 2-0 kom från målkungen i slutspelet, Jere Innala. Finnen snodde pucken från Oscar Lindberg, skärde in i mitten och via Linus Söderström, upp i ribban och in. Innala var inte klar där, i mitten av den andra perioden serverade han fram David Edstrom som stänkte dit 3-0 för Frölunda. Oskar Nilsson, Skellefteå AIK, var besviken på lagets insats efter 40 spelade minuter. – Jag är mållös, känner inte igen oss, sade han till TV4. ”Makalös comeback” I den andra perioden blev Frölunda av med Mikael Ruohomaa som klev ut till omklädningsrummet och Roger Rönnberg gav besked att stjärnan hade spelat klart för den här matchen. Skellefteå tog sig sedan in i matchen målmässigt tidigt i den tredje perioden när Simon Robertsson tog hand om en retur från Lasse Johansson och rakade in reduceringen. Dylan Sikura sköt Skellefteå ännu närmare när han reducerade med knappa nio minuter kvar att spela och med fyra minuter kvar av den tredje perioden svingade Filip Sandberg in kvitteringen på tennis. – Det är en makalös comeback, konstaterade Johan Edlund, kommentator. Högberg hjälte Linus Högberg klev dock fram för Frölunda och avgjorde i förlängningen. – Väldigt mycket lättad. Vi blir mosade i tredje, det gäller att vara framåtlutad, sade matchhjälten till TV4 efter matchen.

Lindberg avgjorde drama: "För ovanlighetens skull..."

TV: SE HÖJDPUNKTERNA FRÅN MATCHEN PÅ TV4 PLAY. Skellefteå tog ledningen i den första perioden när Rickard Hugg tog hand om en retur och rakade in 1-0 för Skellefteå. Även om Skellefteå klev upp i en 2-0-ledning i den andra perioden så drabbades av en smäll när Andreas Johnson lämnade bänken i smärtor efter att han brakat in i sargkanten med armen först. Robert Ohlsson gav beskedet inför tredje perioden att Andreas Johnson hade spelat klart för den här matchen. Och i den tredje perioden hämtade Frölunda upp till 2-0 till 2-2 efter två blixtsnabba mål. Malte Strömwall satte dit 2-1 och blott 94 sekunder senare var det kvitterat genom Jere Innala. Jere Innalas backhand blev sista målet efter 60 minuter och matchen gick till förlängning. Väl där dröjde det bara knappa sju minuter innan Oscar Lindberg klev fram och avgjorde matchen. – En turnover för ovanlighetens skull och vi tar vara på den så den sitter bra. Det kommer bli samma hockey i Göteborg så det gäller att hitta vägar, sade matchhjälten Lindberg till TV4 efter matchen.

Sillyrummet: De är hetast på Strömwall • Värvar från Luleå • Ser ut att försvinna till Finland

Sillyrummet tar er med bakom kulisserna i silly seasons härliga värld och bjuder på övergångar, rykten och annat smått och gott. Den här veckan med: ✓ Färjestad ute efter målvakt - men finns ett hinder ✓ Västerås SHL-värvning ✓ Kalmar tar in ny back ✓ Malmö räknar inte med Wahlberg ✓ Rögleback på väg bort trots ett år kvar på avtalet ✓ Klubben som är hetaste på att värva Malte Strömwall ✓ Fredrik Erikssons nya tränaruppdrag

"Svart dag för svensk ishockey"

Leksand fick en drömstart på mötet med Frölunda när Peter Cehlarik frispelades av Felix Unger Sörum. Cehlarik fick inte ordning på mottaget med men viss hjälp av en Frölunda-back letade sig pucken in till 1-0. I den andra perioden tog Max Veronneau vara på ett misstag och gjorde 2-0. Kort senare small det igen och Leksand seglade upp i en 3-0-ledning. Sent i den tredje perioden åkte Malte Strömwall på ett matchstraff efter att ha delat ut en offensiv tackling på Jon Knuts. Då tappade Roger Rönnberg humöret efter matchen: – Nummer ett vill jag inte singla ut domarna, de går på direktiven de får av sina chefer. Men jag tycket att det är en svart dag för ishockeyn. Jag tror egentligen inte domarna vill ta utvisning för det där när man täcker puck och delar ut en offensiv tackling, sade han och fortsatte: – Man hittar att det är en huvudtackling, det är jättetråkigt. Jag vill inte ha det här, spelarna vill inte ha det här, jag vet inte riktigt vem som vill ha de här bedömningarna. Jättetråkig för ishockeyn. Domare Marcus Linde förklarade varför det blev matchstraff: – Offensiva tackling är i vissa fall okej tacklingar men det som gör att det blir fem minuter är att rörelsen är uppåtgående och sen träffar den i huvudet. De direktiven vi har så ska vi ta en utvisning på det och den tar i huvudet så att det blir en checking to the head. SE HÖJDPUNKTERNA FRÅN MATCHEN HÄR.