Marburg sprids vid direktkontakt med kroppsvätskor

Efter ett larm i Tyskland vill Folkhälsomyndigheten att marburgviruset klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Ett utbrott pågår i Rwanda där fler än tio personer har dött. Men vad är marburg och hur sprids sjukdomen? DN:s vetenskapsreporter Johan Nilsson svarar på frågor om viruset.

Här är årets sommarpratare i P1

Sommar i P1 fyller 65 år och traditionen fortsätter. Den 22 juni drar programmet igång och pågår till och med 18 augusti. Nu presenterar Sveriges radio årets namn. Här är årets sommarpratare 2024: Juni 22/6 Hampus Nessvold, skådespelare 23/6 Lasse Åberg, grafisk formgivare 24/6 Ellen Krauss, singer-songwriter 25/6 Birgitta Ohlsson, fd liberal minister, avdelningschef NDI 26/6 Joakim Paasikivi, överstelöjtnant 27/6 Vivi Wallin, influencer 28/6 Lasse Berg, författare 29/6 Marcus Wandt, astronaut 30/6 Anna Lindmarker, fd nyhetsankare Juli 1/7 Trolle Rhodin, cirkusdirektör 2/7 Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent 3/7 Johanna Nordström, komiker, poddare 4/7 Carl Bildt, fd statsminister 5/7 Jennie Walldén, tv-kock 6/7 Sigge Eklund, poddare, författare 7/7 Malena Ivarsson, sexolog 8/7 UKON Ulf Karl Olov Nilsson, poet, psykolog 9/7 Oscar Stenström, civilingenjör, fd Nato-förhandlare 10/7 Zećira Mušović, fotbollsmålvakt 11/7 Stella Österling, fd SiS-placerad, föreläsare 12/7 Andrev Walden, författare 13/7 Sanna Sundqvist, skådespelare 14/7 Lasse Holm, låtskrivare, artist 15/7 Alexander Hermansson, barnprogramledare 16/7 Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan Stockholm 17/7 Alva Sparrevik, Lyssnarnas Sommarvärd, studerande 18/7 Ayan Ahmed, skådespelare 19/7 Olof Lundh, sportjournalist 20/7 Josefine Jinder, artist 21/7 Niklas Ekstedt, kock 22/7 Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör Ryssland 23/7 Kristian Matsson ”The Tallest Man on Earth”, artist 24/7 Kenza Zouiten Subosic, influencer 25/7 Kim Söderström, byggnadsarbetare, ordförande Byggnads GävleDala 26/7 Sofi Jeannin, dirigent 27/7 Stefan Larsson, teaterregissör 28/7 Titti Schultz, programledare 29/7 Lars Förberg, finansman 30/7 Åsa Romson, fd språkrör Miljöpartiet 31/7 Omar Alshogre, människorättskämpe Augusti 1/8 Markus Torgeby, samtidspredikant 2/8 Judith Kiros, poet 3/8 Ebba Andersson, längdskidåkare 4/8 Ia Langhammer, skådespelare 5/8 Amir Rostami, professor i kriminologi 6/8 Herbert Blomstedt, dirigent 7/8 Petra Malm, fd elitsoldat, programledare 8/8 Nathalie ”Cleo” Missaoui, rappare 9/8 Jens ”Jeb” Bergensten, designchef Minecraft 10/8 Majgull Axelsson, författare 11/8 Matilda Djerf, influencer, entreprenör 12/8 Alhaji Jeng, friidrottsexpert 13/8 Arne Müller, journalist 14/8 Caroline Ringskog Ferrada-Noli, författare, poddare 15/8 Linnéa Lindquist, biträdande rektor, skoldebattör 16/8 Niklas Natt och Dag, författare 17/8 Marcus och Martinus Gunnarsen, artister 18/8 Suzanne Osten, regissör

Brynäs vände och vann på Hovet – stormar mot SHL

TV: SE HÖJDPUNKTERNA FRÅN MATCHEN PÅ TV4 PLAY. Brynäs har satt sig själva i ett gyllene läge för att ta sig tillbaka till SHL. Gävle-laget reste till Stockholm med 2-0 i matcher och under söndagen vände man och vann även match tre. Wiktor Nilssons match tog slut efter tolv sekunders spel. Djurgårdsforwarden satte in en sen och hög tackling på Simon Bertilsson och fick matchstraff för det. – Det finns inget försvar till den där, sade TV4:s expert, Fredrik Söderström i sändingen. Djurgården städade dock av spelet i numerärt underläge på ett imponerande sätt och när hemmalaget sedan fick chansen i powerplay höll Linus Klasen sig framme på en retur och stötte in ledningsmålet för Djurgården. I den andra perioden följde sedan fyra raka mål från gästerna. Oliver Tärnström satte dit kvitteringen efter att ha samspelat med Jack Kopacka. Ledningsmålet satte Jordie Benn dit efter att han blivit serverad ett så gott som öppet mål av Johan Larsson. Brynäs ångade på därifrån och var effektiva när lägena dök upp. Noel Nordh satte dit 3-1 bara 90 sekunder efter Benns mål och Tyler Vesel satte dit 4-1 knappa tre minuter senare. Djurgården stod för en sen push i jakten på kvittering efter att Theo Lindstein först satte dit 5-1. Anton Gradin reducerade kort senare och med fyra minuter kvar att spela stack Viktor Andrén för spel med sex man för Djurgården. Då fick Damian Clara kapitulera på nytt. Ludvig Rensfeldt fick dit 3-5-pucken. Men när Djurgården plockade Andrén på nytt fick man inte fast pucken i offensiv zon och Tyler Vesel lade in 6-3 i öppen bur. – Vi gör en jättebra andraperiod och jag är jättenöjd över den karaktär vi visar, sade Niklas Gällstedt efter matchen.

Matchstraff efter 12 (!) sekunder: "Rätt i skallen"

Wiktor Nilssons match blev bara 12 sekunder gammal innan han fick åka och duscha. Djurgårdsforwarden fick matchstraff för huvudtackling. Han satte in en rejäl tackling på Simon Bertilsson som av tv-bilderna att döma såg ut att vara groggy efter tacklingen. – Högerarmen rätt i skallen. Han kommer få lämna arenan, sade Johan Tornberg medan domarna videogranskade situationen. Lite mindre tumult uppstod efter tacklingen och flera spelare hamnade i bråk. Djurgården tvingades spela två av de fem minuterna i fem mot tre efter en puck out-utvisning men Djurgårdens boxplay dödade samtliga fem minuter i decimerat antal. Matchen pågår.

Frölunda reste sig efter ras – tvingar fram sjätte match

TV: SE HÖJDPUNKTERNA FRÅN MATCHEN PÅ TV4 PLAY. Frölunda hade ”kniven mot strupen” i match fem i Skellefteå Kraft Arena. Då kom man upp stort i 40 minuter innan ett ordentligt ras kom. Men trots allt väntar nu en match sex i Göteborg efter att Linus Högberg avgjort matchen. Stark inledning av gästerna Frölunda tog ledningen efter en stark period i den första perioden. Ruohomaa och Malte Strömwall stod för ett vackert förarbete innan Isac Heens tackade för passningen och smällde upp ledningsmålet bakom Linus Söderström. – Vi är inte jättenöjda över den, Frölunda bättre än oss och vi måste upp ett par snäpp. Det är lite slarvigt av oss, sade Pär Lindholm till TV4 efter den första perioden. Frölunda fortsatte vara det bättre laget och 2-0 kom från målkungen i slutspelet, Jere Innala. Finnen snodde pucken från Oscar Lindberg, skärde in i mitten och via Linus Söderström, upp i ribban och in. Innala var inte klar där, i mitten av den andra perioden serverade han fram David Edstrom som stänkte dit 3-0 för Frölunda. Oskar Nilsson, Skellefteå AIK, var besviken på lagets insats efter 40 spelade minuter. – Jag är mållös, känner inte igen oss, sade han till TV4. ”Makalös comeback” I den andra perioden blev Frölunda av med Mikael Ruohomaa som klev ut till omklädningsrummet och Roger Rönnberg gav besked att stjärnan hade spelat klart för den här matchen. Skellefteå tog sig sedan in i matchen målmässigt tidigt i den tredje perioden när Simon Robertsson tog hand om en retur från Lasse Johansson och rakade in reduceringen. Dylan Sikura sköt Skellefteå ännu närmare när han reducerade med knappa nio minuter kvar att spela och med fyra minuter kvar av den tredje perioden svingade Filip Sandberg in kvitteringen på tennis. – Det är en makalös comeback, konstaterade Johan Edlund, kommentator. Högberg hjälte Linus Högberg klev dock fram för Frölunda och avgjorde i förlängningen. – Väldigt mycket lättad. Vi blir mosade i tredje, det gäller att vara framåtlutad, sade matchhjälten till TV4 efter matchen.

Nilsson frälste Frölunda – efter Lindvalls monsterräddning

Se höjdpunkter från samtliga matcher i SHL-slutspelet på TV4 Play. Skellefteå har imponerat under slutspelet och efter de två första matcherna i semifinalserien mot Frölunda hade laget tagit sex raka segrar (Linköping besegrades med 4-0 i kvartsfinal). Strax innan match tre i Scandinavium meddelade Skellefteå dessutom att Pär Lindholm och Andreas Johnson kom till spel efter att ha varit osäkra kort på grund av skadebekymmer. Det var med andra ord ett bortalag som hade medvind inför onsdagens drabbning och det märktes i matchupptakten. Skellefteå skapade tryck mot Lasse Johansson i Frölunda-målet och skapade flertalet lägen i eget powerplay, men Johansson och hans Frölunda stod pall. Lindvall snuvade Halbgewachs I inledningen av den andra perioden trodde de flesta att Frölunda i stället skulle spräcka målnollan. Efter en dryg minuts spel kolliderade Skellefteås Linus Lindström med Lasse Johansson. Domarna signalerade för en avvaktande utvisning, varpå Skellefteå-målvakten Gustav Lindvall lämnade sitt mål och åkte ut till bänken. Problemet var dock att det var en avvaktande Skellefteå-utvisning. Frölunda hade samtidigt fortfarande innehav av puck och spelet fortsatte således mot det tomma Skellefteå-målet. Inne i mittzon uppfattade Frölundas Jayden Halbgewachs att målet ekade tomt och han drog på ett slagskott och de allra flesta hade redan ritat in ett mål för Frölunda. Men med ett pantersprång hann Lindvall tillbaka i grevens tid för att avvärja skottet med sin utsträckta klubba. – Vilken räddning! Det är bland det sjukaste man har sett på en hockeyplan, utbrast TV4 Play-kommentatorn Johan Edlund. Nilsson frälste Frölunda Lindvalls räddning satte tonen för den andra perioden, som förblev mållös. Det såg även den avslutande akten ut att bli, men i matchens absoluta slutminuter skulle ett förlösande ledningsmål till sist komma. Med blott 02:15 kvar av matchen ställde Frölunda om snabbt. Till sist hittade David Edstrom fram till en framstormande Tom Nilsson. Med ett kvickt avslut kunde Nilsson sedan överlista Lindvall, som fick kapitulera till sist. Under de avslutande minuterna gjorde Skellefteå allt i sin makt för att ordna en förlängning. Men när gästerna tappade puck kunde lagkaptenen Max Friberg pricka in den definitiva nådastöten när han gjorde 2–0 i tom kasse med två sekunder kvar av matchen. Målet blev matchens sista och innebär att Frölunda nu ligger under semifinalserien med 1–2 i matcher. Således finns det ett läge att kvittera matchserien inför den fjärde matchen i Scandinavium på fredag.

Luleå illa ute – Växjö vann på nytt: "Aldrig riktigt nära"

TV: SE HÖJDPUNKTERNA FRÅN MATCHEN PÅ TV4 PLAY. Keegan Lowe gav Växjö en fin start på matchen i Coop Norrbotten Arena när han satte dit 1-0 efter knappa kvartens spel. Oskari Laaksonen sköt Luleå tillbaka in i matchen målmässigt. Men kvitteringen sköt istället fart på Växjö. Gästerna svarade med ett mål redan 34 sekunder efter kvitteringen och i den andra periodens slut satte Ludvig Nilsson dit 3-1 för Växjö. Luleå plockade målvakten med tre minuter kvar i jakten på reducering och kvittering och det skulle bli nerv i matchen när Brendan Shinnimin lyckades få in 2-3 med 42 sekunder kvar men kort efter målet drog Jack Connolly på sig en utvisning för slashing och Växjö kunde hålla undan och vann tredje raka matchen. – Växjö äger den här matchen, det är omställningsspelet som blir avgörande kommenterade TV4:s expert, Johan Tornberg. – Vi har ett väldigt väl fungerande system och ett spel som funkar, det är väldigt svårt att slå, sade en nöjd Robert Rosén efter matchen. Flera Luleå-spelare var fram till domarteamet efter slutsignal och vädrade sitt missnöje och man straffades med ett lagstraff på 20 minuter efter signal. Thomas ”Bulan” Berglund efter matchen: – Vi får in 1-1 men sen är det slarv gånger två. Växjö är fantastiskt bra på att utnyttja de misstagen vi gör. Vi lyckas inte ta oss tillbaka från det, vi får in 2-3 men det var aldrig riktigt nära tycker jag. ”Bulan” om irritationen på slutet: – Det blir en utvisning som inte är en utvisning, sade han. Växjö leder med 3-0 i matcher.