Misären för taxarna: Sår, kala fläckar, bajs

Misären för taxarna: Sår, kala fläckar, bajs

Matskålar med bajs i. Sår, kala fläckar, rinnande ögon. När länsstyrelsen gjorde en kontroll hos paret i Östergötland som bedrev kennelverksamhet var de flesta av taxarna instängda i små transportburar. Över 100 hundar omhändertogs på stående fot.  Flera var i så dåligt skick att de senare avlivats.

Öster ska säkra allsvensk plats

Öster ska säkra allsvensk plats

Jesper Jansson har återvänt till Östers IF efter 30 år. Det var där hans elitkarriär en gång startade då Öster var en maktfaktor inom svensk fotboll. Janssons senaste uppdrag var som sportchef i cypriotiska Omonia Nicosia och slutade i moll efter ett drygt halvår, dessförinnan representerade han Hammarby under sex framgångsrika år. Skillnaden mellan Växjö och Stockholm är stor. Växjö stad har byggt en fantastisk arenastad där alla förutsättningar finns för elitidrott, allt från fotboll till hockey och friidrott. Jansson menar också att det är ett stort upptagningsområde för att hitta nya spelare och talanger, från norra Skåne till Mjölby i Östergötland och i stort sett från kust till kust. Sedan är det en helt annan arbetsmiljö och kravbild från folk utifrån. – Det finns en enorm längtan i stan efter att ha varit nära många gånger. Så det är väl dags nu, säger Jansson. Meriterad klubb Östers IF har fyra SM-guld mellan åren 1968 och 1981 och klubben har totalt 33 allsvenska säsonger. Många storspelare har fostrats eller representerat ÖIF genom åren som Harry Bild, Anders Linderoth, Tommy Svensson, Lill Damma Mattsson och bröderna Ravelli. Det är många som vill se de blåröda tillbaka i finrummet igen. – Det svåra är att sätta det mentala inför en så avgörande match, det är lätt att det blir mycket nerver. Det gäller att vara förberedd på det och lära sig hantera dem, säger David Seger inför avgörandet. Degerfors väntar Degerfors säkrade det allsvenska kontraktet den gångna helgen och i Öster är det nog en del som hoppas att festandet i den lilla bruksorten har fortsatt hela veckan. Men det är också en tanke de snabbt försöker slå bort för att fullt fokusera på den egna insatsen det de som lag behöver göra. – Jag var i kontakt med Degerfors tränare Mattias Lindström och sa att de borde fira ordentligt nu, för det är de värda. Så det räknar jag kallt med, säger Jesper Jansson med glimten i ögat.

Ovädret håller i sig – uppmaningen i trafiken: "Ta det lugnt"

Ovädret håller i sig – uppmaningen i trafiken: "Ta det lugnt"

Under fredagen drog ovädret Jakob in över Sverige från Norge. Det har lett till avstängda vägar, strömavbrott och inställda tåg runtom i landet. Bengt Olsson, presschef på Trafikverket säger att ovädret varit ”väldigt utmanande”, bland annat i Bohuslän, Östergötland och Sörmland under dagen. – Det har kommit otroliga vindstötar och med den blöta marken som finns där ute så rycks en hel del träd upp. Inte minst har det varit utmanande på det mindre vägnätet, säger han i ”Efter fem”. Uppmaningen: ”Ta det lugnt i kväll” Flera tågavgångar har fått ställas in, bland annat längs den norra delen av Bohusbanan, och längs Stångådals- och Tjustbanan. De inställda avgångarna kommer att hålla i sig ett tag till, enligt Olsson. – Några kommer att öppna efter midnatt, då ska vi ut och syna av dem. Men Tjust- och Stångadal får nog vänta till i morgon, vid 09-tiden, säger han. Under fredagskvällen rör sig ovädret upp längs Östersjökusten, och Bengt Olsson råder personer som överväger att ge sig ut på vägarna till att hålla koll på SMHI:s vädervarningar och att lyssna till de radio- och tv-kanaler som gör vädersändningar. – Jag skulle ta det lite lugnt i kväll när det gäller det mindre vägnätet, där är det fortfarande en hel del träd som ligger lite huller om buller. Var exakt det ligger kvar och inte är lite svårt att sia om, säger han. Meteorologen: Kommer hålla i sig SMHI har utfärdat flera gula vindvarningar under fredagen och lördagen, och enligt meteorologen Madeleine Westin kommer ovädret att hålla i sig under natten och morgonen på sina håll. – Det kommer fortsätta. Var inte ute på vägarna om man inte behöver i de här områdena där det blåser som värst, säger hon. Det är framför allt i fjälltrakterna och på Gotland som vinden väntas hålla i sig fram till lördag morgon meddelar SMHI på sin hemsida. I fjälltrakterna väntas även snöfall.

Första minusgraderna i Götaland här – men sen kommer värmen tillbaka

Första minusgraderna i Götaland här – men sen kommer värmen tillbaka

Vi lämnar en mulen vecka bakom oss. Men lagom till helgen drar ett högtryck in över landet. – Det blir varmt och skönt i solen. I sydöstra Sverige kan det blir det ganska höga temperaturer, upp emot 18, 19, nästan 20 grader, säger Ulrika Elvgren, meteorolog på TV4. Men samtidigt som det blir soligt och ganska höga dagstemperaturer blir det kallt nattetid. Timmarna under natten mot lördag kan bli säsongens kallaste hittills, på flera håll. – För första gången den här hösten väntas det bli minusgrader i Götaland. Västergötland, Småland och Östergötland väntas få en frostnatt. ”Krispigt höstväder” I Norrland blir det desto höstigare väder, dag som natt. – Det blir kallt nattetid, säkert med säsonglägsta temperaturer, men fina höstdagar med krispig luft och klart väder. Chans att se norrsken De senaste dagarna har det varit norrsken över flera delar av landet. Och eftersom det blir betydligt klarare väder i helgen blir chanserna ännu bättre – även i söder. – Utbrotten på solen har bara fortsatt, så det finns fina chanser att se norrsken i helgen. Det klara och fina höstvädret väntas ligga kvar även i början av nästa vecka. – Nästa vecka kommer ett nytt högtryck in. Det blir ganska varmt septemberväder. Men det återstår o se hur soligt det blir, säger meteorologen.

Uppmanar: Skjut många fler hjortar

Uppmanar: Skjut många fler hjortar

På Råbelöfs gods utanför Kristianstad har hjortar trampat ner vetet och gnagt av axen. Här gör man allt man kan för att hålla djuren borta från sädesfälten. – När man arrenderar hos oss arrenderar man jakträtten, men också jaktplikten. Vi ställer krav på minst antal djur som ska skjutas och vilka djur som ska skjutas, säger Erik Baeksted. Enligt Jordbruksverket drabbas en tredjedel av Sveriges lantbrukare av viltskador. Vildsvin som bökar upp grödor kan skada,inte bara skörden, utan också t.ex. skördetröskor som får in stenar bland bladen. Vilda gäss och svanar äter också av den blivande skörden, men på sina håll är det framför allt hjortar som blivit en av lantbrukets marodörer. Bara förra året förstördes 37 000 ton spannmål av hjort. Regional skyddsjakt på sina håll I Kalmar och Östergötland införde länsstyrelserna skyddsjakt förra året med hänvisning att det stora antalet dovhjortar var ett allvarligt hot mot delar av lantbruket. I Västergötland infördes samma typ av skyddsjakt 2022. – Vi ser att kombinationen av för stora populationer (av olika typer av vilt) kan bli helt omöjliga för den enskilde lantbrukaren att hantera, lokalt och regionalt, säger Anders Rolfsson, ledamot i regionsstyrelsen för LRF i Skåne. LRF har därför satt upp en toleransnivå om att två procent av skördebortfall på nationell nivå är en rimlig avvägning mellan livsmedelsproduktion och värdet av vilt. Ingen enskild lantbrukare ska få tolerera mer än fyra procent enligt målbilden. – Försvinner fyra procent av spannmålsskörden, försvinner ungefär tio procent av nettointäkterna för en enskild lantbrukare, säger Dan Sandberg, regionalt sakkunnig på LRF. ”Fokusera inte på troféer” Nu vill LRF uppmana markägare, lantbrukare och jägare att samarbeta för att minska andelen viltskador. Till exempel vill man uppmana jägarna att skjuta hondjur och kalvar, för att på så sätt minska skadorna från hjort. Man ska alltså inte främst jaga de så kallade trofédjuren, hanarna med stora horn. – Det är lätt att det blir olika målsättningar, där jägaren kanske har en annan syn på förvaltningen och sparar hondjuren och är mer intresserad av trofédjuren. Då blir det fler avkommor i ett senare steg. Det behövs en jämn och hård avskjutning av unga djur och hondjur för att begränsa stammen, säger Dan Sandberg.

900 blixtar slog ner i Stockholm – kraftig åska drar in på nytt

900 blixtar slog ner i Stockholm – kraftig åska drar in på nytt

SMHI har utfärdat en gul vädervarning som gäller i de östra delarna av Svealand mellan klockan 04 och 12. Under morgonen har det åskat i delar av Småland och Östergötland men åskstråket är på väg öster ut. – Det finns risk för kraftiga regn- och åskskurar i de östra delarna av Svealand. Men det är svårt att säga hur kraftiga de kommer bli, och var de kraftigaste kommer att hamna, säger TV4:s meteorolog Linda Eriksson. – Det kan åska på andra ställen också. ”Stora lokala variationer” Ovädret kan även komma med skyfallsliknande regn – där det lokalt kan komma skurar på 40 millimeter på tre timmar. Enligt SMHI riskerar det att ställa till det i trafiken och även orsaka störningar i elförsörjningen och tågtrafiken på grund av blixtnedslag. ”Det väntas stora lokala variationer inom varningsområdet och vissa platser får ingen åska alls”, skriver de på sin hemsida. 900 blixtar i Stockholmsområdet Det finns även en risk för bränder. Under torsdagen drog ett kraftig åskoväder in över Svealands västra delar. I Lidingö utanför Stockholm träffades flera pojkar av blixten under en fotbollsträning. Tre skadades allvarligt och totalt åtta fördes till sjukhus. Enligt SMHI ska det ha slagit ner runt 900 blixtar på kort tid i Stockholmsområdet under torsdagskvällen.

123 hundar omhändertagna efter vanvård: "Svårt att vistas i huset"

123 hundar omhändertagna efter vanvård: "Svårt att vistas i huset"

I förra veckan tipsades länsstyrelsen i Östergötland om bristfällig djurhållning hos ett par som bedriver kennelverksamhet. Dagen därpå genomfördes kontroller på två olika adresser i Linköpings kommun. På en av adresserna hittades totalt 108 hundar, varav 15 i smutsiga hundrastgårdar. Inne i bostaden rådde det misär, enligt länsstyrelsen. "Det var väldigt varmt och på grund av kiss och avföring var ammoniakhalten så hög att det var svårt att vistas i huset", skriver myndigheten. Mycket hög stressnivå Många av hundarna har hållits i små burar som varit staplade på varandra. Djurens stressnivå bedöms ha varit mycket hög, och de uppges ha varit alltifrån apatiska till panikslagna Mannen på adressen ville inte kännas vid de allvarliga bristerna och ansåg inte att hundarna vanvårdats. Länsstyrelsen besökte även en annan adress där paret bedrivit kennelverksamhet. Där fanns 15 hundar, varav två hölls i små transportburar i en skåpbil trots varmt väder. Även här luktade bostaden kraftigt av urin och avföring. Trots det uppgav kvinnan att hon städar regelbundet och att lukten inte besvärade henne. ”Extremt dålig" situation Efter kontrollerna beslutade länsstyrelsen att omedelbart omhänderta de 123 vanvårdade hundar man hittat. "Situationen för djuren var extremt dålig", skriver länsstyrelsen. – Det här är det största omhändertagandet av antalet hundar som vi har gjort på länsstyrelsen i Östergötland, säger Kristoffer Hellberg, tillförordnad chef för avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid länsstyrelsen, till Corren. – Vi har börjat veterinärundersökning av djuren. Det är första steget. Sedan måste vårt beslut vinna laga kraft och sedan måste vi hantera eventuella överklaganden innan vi kan besluta vad som ska hända med djuren sedan, säger Kristoffer Hellberg. Polisen har upprättat en anmälan mot paret och har en pågående förundersökning.

Östergötland på YouTube

Brottslingar från Östergötland - Parlamentet (TV4)

Parlamentet i TV4 från 2008-03-19: Björn Gustafsson. 18:e säsongen, 2007. Snacksaliga och frispråkiga politiska röstfiskedueller ...

TV4 på YouTube

Arkivröster i Östergötland (Trailer)

I serien Arkivröster i Östergötland besöker Mia Sandell från Studieförbundet bilda och Albin Lindqvist från Östergötlands ...

Östergötlands Arkivförbund på YouTube

Robert Gustafsson & Lordi-fan från östergötland.

Robert Gustafsson som Hårdrockande Östgöte.

Fickrett på YouTube

Runstenar i Östergötland - en introduktion

Arkeologer vid Östergötlands museum har inventerat Östergötlands runstenar i ett projekt sedan 2019. Forskaren och arkeologen ...

Östergötlands museum på YouTube

Om hela världen var från Östergötland

Om hela världen pratade östgötska :) TWITTER - https://twitter.com/gurrrraaaa INSTAGRAM ...

Gurra på YouTube

Östergötland i poddar

Folktro i Östergötland | LIVE hos Östergötlands museum

Den 28 oktober gästade vi Östergötlands museum i Linköping för att ösa ur den östgötska berättarskatten. Hör om den mytiska drottning Omma, kärlekskranka jättar och andra övernaturliga väsen från den spränglärde Olaus Magnus födelseort, Östergötland!   Ett stort och varmt tack till alla 250 personer som kom och lyssnade på vårt uppträdande på Östergötlands museum   Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49   Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.

52: Från skäggmesar till starrsångare - live från Östergötland

Inför detta avsnitt har Gullet och Widde besökt Linköping för att medverka vid Östergötlands Ornitologiska Förenings 50:e årsmöte där de fick tillfälle att prata med flera olika östgötaskådare om Östergötlands spännande fåglar. Däribland kan ni höra Börje Pettersson om mellanspettar, Gebbe Björkman om skäggmesar, Sofie Hellman om blåmesar och vassångare vid Tåkern, Lars Gezelius om skärgårdsfåglar och Kjell Carlsson om Häradskärsprojektet. Alla vi som gör den här podden har kopplingar till Östergötland på olika sätt. Gullet väver ihop en svunnen tid med fåglar från då och nu. Vi diskuterar också vilka arter som skulle kunna bli nya häckfåglar i landet. Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet. Musik av Chris Zabriskie via Free Music Archive.

86. A Trip to Medieval Östergötland

We're on the road again! We thought we had maybe neglected Östergötland a little, considering its importance to the story of Sweden, so during the summer we headed south and went on a bit of a trip.  We visited Linköping castle and cathedral, Vadstena Abbey and the island of Visingsö with its castles and woods. Taking our microphone for a ride, we look at these historical places and the important roles they've played in the story so far. A special thanks to everyone at the Vadstena Abbey and Monastery Museum for showing us around their great museum and even more thanks to Linn for singing for us during the visit!  As always you can check out our website www.aflatpackhistoryofsweden.com and find us on Facebook and Twitter (X). 

167. Östergötlands mest hatade man

Andreas Kramer har haft en strålande inledning på inomhussäsongen. Han står fortfarande obesegrad trots tre lopp med tuff konkurrens. Andreas som är Sveriges bästa 800m-löpare någonsin innehar det svenska rekordet både inomhus och utomhus. I veckans avsnitt berättar han om hur säsongen lagts upp, vilka mål han har med 2023 och hur man egentligen ska mäta de fantastiska resultat som han presterar.  Jonas Hedman är journalist och friidrottsstatistiker. Han driver sedan några år tillbaka hemsidan "friidrottaren.com" och ansvarar också för svensk friidrotts statistikdatabas. Med Jonas pratar vi om hur man ska tyda olika resultat över olika discipliner och sträckor. Hur fungerar egentligen det poängsystem som man använder för att skatta prestationer?  För killarna är det blandad kompott. Manne har gjort övertramp på skidtävling i Östergötland. John har varit i Oslo och blivit beordrad helvila.  Veckans sponsorer  Saucony Sverige  Marathongruppen CURA -  Med koden "spring25" erhåller ni 25% rabatt på hela sortimentet.  

59. Hemligheten med det mjuka garnet på Östergötlands ullspinneri.

Vad är det som ger Börje Norberg sådana superkrafter när han spinner garn att det blir så extra mjukt? Jo, hon heter Jenny. Spinning Jenny. Och hon är helt unik! Men det är tillsammans med Ulla-Karin Hellsten som han driver Östergötlands ullspinneri.  Hör Börje och Ulla-Karin berätta om hur de först var nära att knäckas av den skräckinjagande Bertil Jonsson på 1980-talet och sedan fick kämpa för att överleva sticktorkan på 1990-talet. Men om hur räddningen kom – från ett helt oväntat håll...  

57. IPMS Östergötlands bygghelg i Linköping

Högt och lågt snack som vanligt om vad som händer i huvudet och på byggbordet hos Christian och Fredrik. Dessutom försöker Fredrik sig på att göra resereportage från IPMS Östergötlands bygghelg i Linköping. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.