Mjölkbil har vällt utanför Falköping: "Läcker"

Mjölkbil har vällt utanför Falköping: "Läcker"

En mjölkbil har vält i ett dike utanför Falköping, rapporterar Aftonbladet.  – Det läcker ut stora mängder mjölk och någon annan glansig vätska, säger Sofia Blad, polisens presstalesperson till tidningen.

Ny fjärrvärmechock för svenska hushåll – så mycket stiger priserna

Ny fjärrvärmechock för svenska hushåll – så mycket stiger priserna

Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige. Svenska hushåll har dock fått se hur priserna rusat kraftigt de senaste åren som en konsekvens av dyrare energi och uppgången fortsätter även nästa år. Ett 50-tal företag har hittills rapporterat in sina aviserade prisändringar till Prisdialogen – en samverkan mellan branschen och kunder. Snitthöjningen hittills ligger på 7,9 procent jämfört med 15 procent föregående år. I vissa fall är det mer modesta höjningar, boende i exempelvis Piteå och Sandviken kan räkna med höjningar på 3–4 procent. I flera fall är det dock betydligt högre än så. Rejäl prissmäll Hushåll i Hässleholm får en prissmäll på 17 procent och i Örnsköldsvik handlar det om 12 procent. Rikard Silverfur som företräder Fastighetsägarna hos Prisdialogen, påpekar att som kund har man i princip obefintlig möjlighet att påverka. Jag skulle säga att den är minimal. Det är ju därför hela den här maktlösheten som kund har uppmärksammats av riksdagen och regeringen och det tillsattes utredningar som ska stärka kundernas ställning, säger han till TT. De (energiföretagen) kan enligt regelverket nästan sätta vilket pris de vill. Det finns områden där ökningarna kan motiveras men också andra där det inte är fullt motiverat, vilket den stora spridningen visar på. Alla bolag är heller inte knutna till Prisdialogen. Ett sådant är Solör bioenergi. Där chockhöjs till exempel det rörliga priset på fjärrvärme i Falköping nästa år med 40,4 procent under sommarhalvåret. Bland de högsta i landet TT har varit i kontakt med bolaget. Regionchef Nicklas Eld påpekar att tack vare att det fasta priset är oförändrat blir den totala höjningen i stället 19,4 procent. Det är ju fortfarande en av de högsta i landet, vad motiverar detta? Kostnaden för biobränslen som utgör två tredjedelar av våra totala kostnader har ökat med 123 procent de senaste två åren i just Falköping. Rikard Silverfur och Prisdialogen ser dock att kraftiga prisökningar till viss del kan urholka förtroendet och intresset för att faktiskt använda sig av fjärrvärme som energikälla i framtiden. Medlemmar reagerar på hur vissa nya aktörer, med både aggressiva expansionsplaner och kraftiga prisökningar, agerar. Detta har fått dem att ompröva sina val av leverantörer.

Första förlusten för Lunds VK

Första förlusten för Lunds VK

Lunds VK:s segersvit stannade vid tre matcher. Hemma mot Falköping kom första förlusten. Volleyboll Elitserien, herrar Lunds VK-Falköping 2-3 (25-19, 22-25, 25-12, 23-25, 6-15) – Vi gjorde absolut en del bra saker som vi kan ta med oss. Men vi hade för många svackor. Falköping har ett ovanligt bra lag i år och de förtjänade att vinna, sa Andrew McWilliam, tränare i Lunds VK. LVK hade 2-1 i set och 17-17 i fjärde, men utan att lyckas avgöra. – Ska man se det positivt så tog i vi alla fall en poäng. Vi har fortfarande fått en bra start på säsongen.

Här är kommunerna där hyran kan höjas mest nästa år: "Fruktansvärt"

Här är kommunerna där hyran kan höjas mest nästa år: "Fruktansvärt"

Månadshyran för Rosa Jakobssons tvåa i Falköping är på runt 8 000 kronor. Nu har hennes hyresvärd yrkat på att den ska öka med 15,7 procent. – Det är fruktansvärt, så fruktansvärt. Är man ensamstående så är det inte lätt att ha ekonomi till precis överallt, säger hon. Så mycket kan det höjas De två senaste åren har hyresförhandlingarna varit tuffa. Förra hösten låg hyresvärdarnas yrkanden i snitt på 9,59 procent inför 2024. Det resulterade i att hyrorna höjdes med i genomsnitt 5,15 procent. I år kan det bli ännu högre. Hittills har endast en fjärdedel av hyresvärdarna kommit in med sina yrkanden, men bland dem är den genomsnittliga ökningen 13,7 procent. – Det är extremt höga yrkanden. Vi kommer från två år med rekordhöga hyreshöjningar. Nu har vi passerat toppen i kostnadsutvecklingen. Räntorna sjunker och det måste märkas i hyresförhandlingarna. Utifrån vår perspektiv är det tydligt att hyreshöjningarna i år ska vara på en lägre nivå, säger Stefan Lindborg, förhandlingschef Hyresgästföreningen. Vill ha mer värme i elementen Branschorganisationen Fastighetsägarna företräder vissa av hyresvärdarna i förhandlingarna, bland annat i Falköping. De menar att deras yrkanden är motiverade utifrån hyresvärdarnas ökade kostnader för bland annat VA, värme och avfall. – De har ökat väldigt mycket. I det här fallet ska vi ha med oss att tidigare år har vi inte fått kostnadstäckning. Där har kostnaderna ökat kraftigare än intäkterna har gjort. Vi ligger ju egentligen efter om man tittar tillbaka, säger Alma Ohlin, Fastighetsägarna Skaraborg. Rosa Jakobsson säger att hon på ett sätt kan förstå att kostnaderna ökar även för hyresvärdarna. – Men då tycker jag att det ska vara mer värme på elementen, för det har inte jag, säger hon,

Antons morgonchock – vaknade av 30-tal förrymda kor utanför fönstret

Antons morgonchock – vaknade av 30-tal förrymda kor utanför fönstret

Anton Eskilsson, 33, fick ett minst sagt ovanligt uppvaknande på onsdagsmorgonen. – Jag ligger på soffan och sover och drömmer att jag hör massa kor som muar, säger Anton. Men det var mer än bara en dröm. När Anton vaknade och tittade ut möttes han av en ovanlig syn. Utanför fönstret stod ett trettiotal kor. – Jag började skratta och tänkte vad är det som händer?, säger Anton Eskilsson. ”Försöker binda in dem” Under samtalet med Anton kommer samhället till undsättning. – Nu kommer det folk och försöker binda in dem för att hålla dem på plats, säger Anton. Anton låg på soffan och sov med sin hund, och båda blev förvånade av synen. – Jag bor ju i Falköping, så kor hör inte till det ovanliga. Man att vakna upp till den här synen hör inte till det normala.

Kalles stamceller räddade livet på amerikanske Billy: "Fantastiskt"

Kalles stamceller räddade livet på amerikanske Billy: "Fantastiskt"

Det var Falköpings tidning som var först att rapportera om tvåbarnspappan Kalle Sandén som hade räddat livet på amerikanske Billy genom att skriva upp sig på Tobiasregistret och donera sina stamceller. Från början visste Kalle inte alls vem Billy var mer än att han bodde i USA och var i ungefär samma ålder som honom. Men efter ett år – när det var möjligt att bryta sekretessen – tog han kontakt med Billy, och de lärde känna varandra på håll. ”Upplevelse utöver det vanliga” Till slut bestämde de sig för att de ville träffa varandra, och just nu är Kalle på plats i Minneapolis i Minnesota och hänger med Billy och hans närmaste. – Vi har haft det fantastiskt hela den här resan, det har varit en upplevelse utöver det vanliga att få träffa Billy, hans familjer och vänner, säger Kalle i Efter fem och fortsätter: – Jag tror att jag förstått mer sedan jag kom hit, att jag inte bara har gjort att Billy fått sitt liv tillbaka utan även hans familj och vänner. Kalle åkte dit på egen hand och där på besök en kortare tid, men säger att han gärna tar med sig sin familj nästa gång. – Jag gillar Minnesota. Det är lite som Sverige här, avslutar han.

Många struntar i förbudet mot fett i avlopp: "Ingen skillnad än"

Många struntar i förbudet mot fett i avlopp: "Ingen skillnad än"

Olivolja, smör eller margarin – oavsett vilket fett du steker i ska det sopsorteras och inte bara sköljas ned i avloppet. Det säger en lagändring som trädde i kraft vid nyår. Fettet kanske är flytande och lätt rinner undan hemma i vasken, men nere i ledningarna är det ofta kallt. Då stelnar fettet och kan täppa igen ett helt rör vilket orsakar stopp. Propparna lockar också till sig råttor som gärna kalasar på fettresterna. Ännu ingen skillnad Lagändringen hoppas motverka detta, men VA-tekniker i Falköping har ännu inte märkt av någon skillnad i hur många proppar de får åka ut och lösa upp. – Nej, det har inte gjort någon skillnad än. Det kommer att ta mycket längre tid, men vi får hoppas att det blir bättre med tiden, säger Emil Wahnberg, VA-utredare Falköpings kommun. Kan bli dyrt Stopp i en ledning kan bli dyrt för fastighetsägare. När vattnet inte kommer fram genom röret kan det tvingas bakåt och bubbla upp genom golvbrunnar – med förstörda badrum som följd. Man kan också få betala för att lösa problemet. Om kommunens VA-utredare kan härleda ett stopp i ett rör till en enskild fastighetsägare kan den bli skyldig att betala för arbetet. – Man får betala för spolning och eventuell utredning. Vår tid helt enkelt. Det kan komma att kosta en del för fastighetsägaren. Ett antal tusenlappar kan ryka fort om det är helger och sådant, säger Emil Wahnberg. Så ska du göra Använt fett ska slängas i matavfallet hemma eller tas med till en återvinningscentral. På avfall och återvinning Skaraborgs centraler har man inte märkt att fler lämnar in använt matfett sedan årsskiftet, men man hoppas att med tiden ska alla få som rutin att göra sig av med matfett på rätt sätt. – Det som blir över ska man hälla i en flaska av något slag och försluta. Man kan lämna det i vilken förpackning man vill, plast, glas eller metall. Sen kommer man hit till återvinningscentralen och lämnar det. En liten mängd matfett kan man med ett hushållspapper torka ur stekpannan. Sen lägger man den pappersbiten i påsen för matavfall. Vi ska vara rädda om våra avlopp för det blir besvärligt om det blir stopp i dem, säger Christina Storm, ÅVC-chef i Avfall & Återvinning Skaraborg.

Falköping på YouTube

Välkommen till Falköping!

Känn småstadens genuina charm, upptäck små slingrande vägar, mysiga caféer och restauranger med lokalproducerat, trevliga ...

Falköping Play på YouTube

Falköping på 30 40 tal-et

Falköping någon gång på 30 eller 40-talet. Redan då lyftes våra kärnvärden fram, megaliterna (storstensgravarna), ...

Falköpings kommun på YouTube

Hur fungerar Falköpings kommun

Falköpings kommun är en av Sveriges ca 300 kommuner. Men kommunen är inte bara en plats, utan även en arbetsgivare.

Falköping Play på YouTube

Vi hittar vägar för att lära oss om varandra

I Falköping lever människor från 116 länder. Här talas 150 olika språk. Behovet av trygghet, möten och delaktighet är stort.

Falköping Play på YouTube

Välkommen till Falköping!

Gör en roadtrip på små slingrande vägar, besök mysiga caféer och restauranger med lokalproducerat. Upptäck trevliga butiker ...

Falköping Play på YouTube

Falköping i poddar

Kockutbildningen i Falköpings kommun

Vi pratar med personal och elever på kockutbildningen i Falköpings kommun. Det är en kombinationsutbildning med både språk och yrkeskunskap.

Avsnitt 5 - Falköping

I dagens avsnitt möter vi Överläkaren och Falköping. Antonias tillstånd förvärras och Adam försöker göra vad han kan. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Kommunstyrelsens ordförande på Falköpings kommun • Adam Johansson

Podden #KreativaTankar av Tuana I dagens avsnitt pratar jag med Adam Johansson som är Kommunstyrelsens ordförande på Falköpings kommun. Det här avsnittet handlar om Adams resa till där han är idag. Det som gör Adam unik är att han verkligen är ung för det han jobbar med.  🎧 För att lyssna 🎧 Sök på Kreativa Tankar där poddar finns. Instagram Tuana: @tuana Adam: @adam_johansson