Nu kommer ny kris- och krigsbroschyr

Nu kommer ny kris- och krigsbroschyr

En ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” är på väg ut till befolkningen. – Det är delvis baserat på lärdomar från Ukraina, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, på en pressträff.

Vill ändra lagen – för att kunna satsa på drönare: "Helt nödvändigt"

Vill ändra lagen – för att kunna satsa på drönare: "Helt nödvändigt"

I kriget i Ukraina har användningen och bekämpningen av drönare visat sig vara en mycket viktigt del i krigföringen. Försvarsministern säger att Sverige ligger efter på den fronten och att det blir allt viktigare. – Det är vi inte nöjda med. Det som är bra nu är att det kommande försvarsbeslutet också pekar ut satsning på drönare i alla stridskrafter och det är helt nödvändigt, säger Pål Jonson (M). Lagändring krävs I totalförsvarspropositionen som presenterades i går framgår på flera ställen att regeringen kommer att satsa pengar på drönare. Men det kommer också krävas lagändringar och översyn över hur regler ska tolkas av myndigheter. – Det är naturligtvis viktigt att tillföra ekonomiska medel men också se till att Försvarsmakten har förutsättningar att växa. Därför går vi fram och arbetar successivt med ett antal regelförenklingar. Drönarområdet kan vara ett sådant område där man behöver se över lagstiftningen så att man kan prova att utveckla drönare, säger försvarsministern. Jämför med ett stambyte Under tisdagen sa Pål Jonson att Sveriges militära försvar behöver snabbt bli starkare och uthålligare. Regeringens totalförsvarsproposition pekar ut inriktningen för det militära och civila försvaret för de kommande fem till tio åren. Försvarsministern jämför satsningar med ett ”stambyte” i en fastighet. Alltså något som inte syns direkt utåt men som är viktigt för att huset ska fungera. – Det är den största satsningen på det civila försvaret sen Kalla krigets slut, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar i Nyhetsmorgon.

"En högre svensk cybersäkerhetsnivå är avgörande"

"En högre svensk cybersäkerhetsnivå är avgörande"

Bakom förslaget står Tidöpartierna som påtalar att det är en historisk satsning. Pengarna ska bland annat gå till Försvarets radioanstalt, FRA, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Med åtgärderna hoppas man kunna höja Sveriges informations- och cybersäkerhetsnivå. – Det här är den största satsningen som en regering har gjort på cybersäkerhet. En högre svensk cybersäkerhetsnivå är avgörande både för vår nationella säkerhet och för vår långsiktiga konkurrenskraft, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar. FRA ska inom ramen för sitt huvudmannaskap i Nationellt Cybersäkerhetscenter, NCSC, motta 50 miljoner kronor för att bygga en välfungerande, ändamålsenlig och utåtriktad verksamhet, skriver man i pressmeddelandet. – Ett starkt och samordnat NCSC är en förutsättning för att möta dagens alltmer sofistikerade cyberhot. Genom att stärka centret hoppas vi skapa en tydligare central punkt för det nationella cybersäkerhetsarbetet. Kartläggning av Sveriges kommuner MSB ska tilldelas 30 miljoner, av den totala summan på 196 miljoner kronor, för att se över och utveckla cybersäkerhetsstödet i små och medelstora kommuner. Syftet med kartläggningen ska vara att identifiera kostnadseffektiva åtgärder som kommunerna själva kan vidta, samt att fungera rådgivande för kommunernas framtida investeringar i cybersäkerhet. Sammantaget ska satsningen innebära en övergripande nivåhöjning för hela samhället. Regeringen hoppas med propositionen kunna öka cybersäkerheten hos enskilda individer, myndigheter, företag och ”skyddsvärda intressen”.

Miljardsatsning på det civila försvaret

Miljardsatsning på det civila försvaret

Regeringen gör nu den största satsningen på det civila försvaret sedan kalla kriget. Under presskonferensen på torsdagsmorgonen presenterades miljardsatsningen. – Vi gör det här för att hantera oförstådda händelser och ytterst ett beväpnat angrepp, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). 15 miljarder vill regeringen årligen lägga på det civila försvaret. Det är dubbelt så mycket som idag. – Det säkerhetspolitiska läget är fortsatt allvarligt och kommer att vara det under överskådlig framtid, säger ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M). Men för att bygga upp ett civilt försvar som kan stå emot konsekvenserna av ett krig under en längre tid behöver anslaget, enligt MSB, ligga på 20 miljarder årligen. ”Stärka digitaliseringen” Särskilda satsningar görs för att förmågan i sjukvården ska öka och försörjning av livsmedel och dricksvatten bli tryggare. 1,6 miljarder ska riktas till näten där mobilmaster och reservkraft ska stärkas för att kunna fungera under störda lägen. – Ju mer digitaliserade vi blir ju mer sårbara blir vi som människor och därför gör vi en stor satsning i elektronisk kommunikation, säger civilminister Erik Slottner (KD). ”Mycket att lära” Både civilminister Erik Slottner (KD) och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) hänvisade till hur kriget i Ukraina utspelar sig när de presenterade budgetförslagen. – I krig är det mycket tydligt hur känsligt samhället är när mat och vatten hotas. Sverige har mycket att lära av Ukraina, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Ministern för civilt försvar tar inte ner tweet vars innehåll kan ha finansierats av Ryssland

Ministern för civilt försvar tar inte ner tweet vars innehåll kan ha finansierats av Ryssland

Om ett sociala medier-konto sprider rysk desinformation – ger man det legitimitet genom att dela innehåll från kontot vidare? Nej, menar Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar. Men på myndigheten ministern ansvarar för låter svaret annorlunda. – Man sprider i alla fall vidare något som främmande makt kanske har för avsikt att sprida för att göra oss oroliga, säger Mikael Östlund, pressansvarig vid myndigheten.

S har inte bestämt om de har förtroende för Hjort

S har inte bestämt om de har förtroende för Hjort

Magnus Hjort, generaldirektör på Myndigheten för psykologiskt försvar var sedan tidigare kallad till försvarsutskottet på torsdagsförmiddagen, efter en begäran från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Detta med bakgrund av att Magnus Hjort anmälde Kalla faktas ”Undercover i trollfabriken” till Granskningsnämnden. Något som mötte stor kritik. Peter Hultqvist, Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson, som deltog på mötet, uppger för TV4 Nyheterna att myndigheten tagit till sig kritiken och vill nu skärpa sina rutiner. – Man skulle överväga en förstärkning av juridisk kompetens och mediehantering, säger Hultqvist (S) till TV4 Nyheterna. Vidare uppger Hultqvist (S) att han ställde frågan om det var någon från regeringskansliet som haft kontakt med generaldirektören efteråt om ”den situation man hade ställt till med”. – Det visade sig att det skett en kontakt med expeditionsrättschefen, men det hade varit ett resonemang som inte lett till någonting, säger han. Inte bestämt sig om förtroendet S har ännu inte bestämt sig om de har fortsatt förtroende för Magnus Hjort som generaldirektör för MPF, enligt Hultqvist (S). – Vi har inte avslutat vår process kring hur vi ska se på det här ännu. Vi kommer ta med oss det vi har fått idag i en fortsatt värdering om hur vi ska agera vidare i det här. Han uppger att S återkommer i den frågan. Ville radera klipp i programmet Generaldirektören Magnus Hjort krävde till en början att klippen skulle raderas helt från programmet, och anklagades för censur varefter Hjort uppgav anmälan skulle ändra anmälan. Kalla faktas ansvarige utgivare Fredrick Malmberg sade att det framgår tydligt att klippen används för att skildra debatten. MPF:s generaldirektör Magnus Hjort hade dessutom tidigare sagt till DN att anmälan ”inte diskuterats överhuvudtaget” med regeringen eller dess företrädare. Men i juni kunde Altinget avslöja att myndigheten meddelar regeringskansliet om att de tänkte kräva att delar av Kalla faktas granskning skulle tas ned.

Avslöjandet går emot vad både myndigheten själv och Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, tidigare har sagt.

 Carl-Oskar Bohlin efter KU-anmälan: "Inte påverkat"

Carl-Oskar Bohlin efter KU-anmälan: "Inte påverkat"

Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) kommenterar nu Altingets avslöjande om att regeringskansliet på förhand kände till att Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, ville få TV4 att radera publicerat material. ”Försvarsdepartementet har inte på något sätt påverkat Myndigheten för Psykologiskt försvar i denna fråga”, skriver han på X. Carl-Oskar Bohlin menar att MPF i mejl till regeringen skrivit att myndigheten ännu inte hade fattat beslut om hur man skulle gå vidare med anmälan. Regeringen hade därför ingen anledning att försöka stoppa myndighetens anmälan, menar civilförsvarsministern. ”Hur en myndighet väljer att agera i förhållande till media, när de uppfattar något blivit fel, är alltså något som myndigheten självsätndigt beslutar om, inte regeringskansliets departement”, skriver Carl-Oskar Bohlin. Ministern har KU-anmälts av Socialdemokraterna efter avslöjandet. – Det här luktar riktigt, riktigt ruttet, sade Morgan Johansson (S). Han vill att konstitutionsutskottet ska utreda om regeringskansliet på något sätt har uppmanat Myndigheten för psykologiskt försvar att anmäla Kalla fakta. MPF:s anmälan MPF anmälde Kalla faktas program till granskningsnämnden den 16 maj, två dagar efter att den sista delen i granskningen släppts. Myndigheten ansåg att intervjuer med dess företrädare hade tagits ur sitt sammanhang och att användandet riskerade att skada förtroendet och förståelsen för vad myndigheten gör. De krävde också att intervjuerna skulle raderas. Kalla faktas ansvarige utgivare har tidigare sagt till TV4 Nyheterna att det tydligt framgår att intervjuerna är del i ett kollage som visar samhällsdebatten kring trollfabriker och desinformation. MPF:s anmälan justerades senare och uppmaningen att intervjuerna bör plockas ned har tagits bort.

S-toppen efter avslöjandet: "Luktar riktigt, riktigt ruttet"

S-toppen efter avslöjandet: "Luktar riktigt, riktigt ruttet"

– Det här luktar riktigt, riktigt ruttet, säger Morgan Johansson (S). Morgan Johansson vill att konstitutionsutskottet ska utreda om regeringskansliet på något sätt har uppmanat Myndigheten för psykologiskt försvar att anmäla Kalla fakta. – Det är extremt allvarligt om en regering, i något slags led för att krishantera å Sverigedemokraternas vägar, använder sina myndigheter för att sätta åt enskilda mediehus. ”Har försökt dölja” Dagen efter att det första avsnittet av Kalla fakta ”Undercover i trollfabriken” släpptes hade företrädare för försvarsdepartementet ett möte med MPF. Det menar Morgan Johansson tyder på att regeringskansliet har varit inblandat i anmälan. Tror du att det är det som har hänt? – Det är precis det som måste redas ut. Här framkommer uppgifter som inte har varit kända tidigare och som man uppenbarligen inte har velat vara öppna med. – De har försökt att dölja de här kontakterna, det finns inget annat sätt att tolka det här på. MPF:s anmälan MPF anmälde Kalla faktas program till granskningsnämnden den 16 maj, två dagar efter att den sista delen i granskningen släppts. Myndigheten ansåg att intervjuer med dess företrädare hade tagits ur sitt sammanhang och att användandet riskerade att skada förtroendet och förståelsen för vad myndigheten gör. De krävde också att intervjuerna skulle raderas. Kalla faktas ansvarige utgivare har tidigare sagt till TV4 Nyheterna att det tydligt framgår att intervjuerna är del i ett kollage som visar samhällsdebatten kring trollfabriker och desinformation. MPF:s anmälan justerades senare och uppmaningen att intervjuerna bör plockas ned har tagits bort. TV4 Nyheterna söker Carl-Oskar Bohlin (M).

Regeringskansliet visste att myndighet ville radera Kalla fakta-material

Regeringskansliet visste att myndighet ville radera Kalla fakta-material

Myndigheten för psykologiskt försvar var upprörd över att intervjuer med dess företrädare använts ”ur sitt sammanhang” i Kalla faktas program ”Undercover i trollfabriken”. Kalla faktas ansvarige utgivare har tidigare sagt att intervjuerna är del i ett kollage som visar samhällsdebatten om trollverksamhet, och att det tydligt framgår att intervjupersonerna inte pratar specifikt om SD:s trollfabrik. Innan MPF skickade anmälan hörde myndigheten av sig till regeringskansliet. ”Tyder på stor okunskap” ”MPF kommer att agera, men vi har inte fattat beslut om hur än. Ytterst anmälan till medieombudsmannen, men som minimum kräva av TV4 att ljudklippen tas bort”, skrev MPF i mejlet till departementet den 8 maj, sex dagar innan den andra delen publicerades. – Det är anmärkningsvärt att regeringskansliet var informerat om MPF:s krav på att klippa bort delar av publicerat material, säger Fredrick Malmberg, ansvarig utgivare för Kalla fakta. – Det visar på stor okunskap både hos regeringskansliet och myndigheten. Bohlin (M): Inget om hur det skulle ske MPF:s generaldirektör Magnus Hjort har tidigare sagt till DN att anmälan ”inte diskuterats överhuvudtaget” med regeringen eller dess företrädare. Det stämmer alltså inte. Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, har fått en fråga från en socialdemokratisk riksdagsledamot om huruvida det förekommit någon dialog mellan ministern och myndigheten om granskningen. I ett skriftligt svar skriver ministern så här: ”Myndigheten informerade Regeringskansliet att den avsåg agera med anledning av programmet, men att något beslut om hur det skulle ske inte var fattat.” Men i Altingets avslöjande framgår det alltså att MPF skrev till försvarsdepartementet att de ”som minimum” skulle kräva att ljudklippen skulle tas bort. Den delen av anmälan har MPF sedan backat från och generaldirektör Magnus Hjort har i en intervju med TV4 Nyheterna sagt att det finns ”formuleringar som är olyckliga” i anmälan. TV4 Nyheterna söker Carl-Oskar Bohlin (M)

Carl-Oskar Bohlin på YouTube

"Det kan bli krig i Sverige" - Minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M)

Rikskonferensen 2024 Block 3: Sveriges säkerhet är hela folkets angelägenhet Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, om att ...

Folk och Försvar på YouTube

Carl-Oskar Bohlin (M) – Om Energivalet 2022

Som jag ser det så står allt och faller med förmågan att elektrifiera samhället” Moderaternas energitalesperson Carl-Oskar Bohlin ...

Uniper på YouTube

Pressträff med Ulf Kristersson, Pål Jonson och Carl-Oskar Bohlin

Tisdag den 13 december klockan 10.00 bjuder statsminister Ulf Kristersson, försvarsminister Pål Jonson och minister för civilt ...

Regeringskansliet på YouTube

Carl-Oskar Bohlin (M) frågas ut under M-stämman 2013

Carl-Oskar Bohlin (M) frågas ut under M-stämman den 19 oktober 2013 i Norrköping.

SvenskPolitik1 på YouTube

Pressträff med statsminister Ulf Kristersson och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin

Onsdag den 26 april reser statsminister Ulf Kristersson och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin till Sundsvall och Sandö för ...

Regeringskansliet på YouTube

Bohlin om krigsuttalandet: ”Bättre att vara medveten och förberedd”

Under Folk och försvar sa ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin att det kan bli krig i Sverige. Med det uttalandet menar han ...

Aftonbladet på YouTube

Carl-Oskar Bohlin i poddar

#185 - Carl-Oskar Bohlin, Sveriges Nuclear Nadal

Vi gästas av Carl-Oskar Bohlin (M), dalkarlen som har blivit moderaternas energipolitiska talesperson och snabbt seglat upp som kärnkraftens största försvarare inom politiken.

VMP#46 - Carl-Oskar Bohlin (M)

Carl-Oskar Bohlin växte upp i mörkröda Borlänge men blev på något sätt riksdagsman för moderaterna. Nyligen blev han utnämnd till partiets energipolitiska talesperson och det är där vi tar avstamp. Vi hinner också avhandla landsbygdspolitik och hur vardagen i riksdagen ser ut. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

#05 Carl-Oskar Bohlin | Riksdagsledamot (M), Sveriges Rikdag

(Proleadpodden hette när det här avsnittet spelades in Affärspsykologen möter...) I avsnitt #05 av Affärspsykologen möter... får du träffa en riktigt härlig gäst i Carl-Oskar Bohlin. Du får höra om hans roll som riksdagsledamot för moderaterna i i Sveriges riksdag och hans tankar kring förändringarna på arbetsmarknaden och arbetsplatserna idag. Du får dessutom insyn i hans egna arbetsplats under Anna Kindberg Batra och hans tjusning för fallskärmshopp, skydiving, basjump, paragliding, speedriding, segelflygning, fridykning och allt annat som får honom totalfokuserad! Välkommen till ett riktigt skönt avsnitt!