Nytt snöväder drar in – kan ställa till det i trafiken: "Följ noga"

Nytt snöväder drar in – kan ställa till det i trafiken: "Följ noga"

Från klockan 08 i dag är ytterligare en varning för hårt väder utfärdad. Den här gången är varningen gul, något mildare än gårdagens orange, och gäller för ett mindre område. Men det kan ändå bli besvärligt på vägarna. – Det gäller framför allt norr om Göteborg och upp mot Dalsland. Vad vi har fått till oss hittills från SMHI är att det inte blir lika allvarligt som tidigare i veckan, men man behöver hålla koll på underlaget, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. ”Inte bara bilar som är ute” Snön drar in västerifrån och den gula varningen gäller till klockan 20 i kväll. SMHI varnar dessutom för hård vind, vilket drar runt snön och gör det både halt och snörökigt. – Följ noga väderutvecklingen nu. Väder är ofta väldigt lokalt och det kan skilja väldigt mycket. Kör man långt så kommer man köra på olika typer av underlag, säger Bengt Olsson. Presschefen uppmanar alla att hålla både avstånd och hastighetsgränsen. – Det är inte bara bilar som är ute och rör på sig nu, utan nu är våren här och storviltet börjar röra sig upp och ner från vägytan. Tågtrafiken går som planerat I går ställde snöovädret till det ordentligt i trafiken. Vägar stängdes av och bilister blev stående i timmar. Inför dagens snöoväder tror sig Trafikverket ha bättre förutsättningar, då både snömängden och det geografiska området är mindre. – Vi försöker vara så noga som möjligt och ta reda på var det blir som värst för att styra våra resurser dit. Men vi vet inte var snön lägger sig. Tyvärr är det jättesvårt att förarbeta en väg, för att det innebär att vi lägger ut en massa salt i onödan. Det kommer alltid finnas en risk för att vi inte blir exakta i våra åtgärder, säger Bengt Olsson. Tågen går som planerat än så länge, enligt Trafikverket, bortsett från Vänerbanan söder om Vänern. Den har problem från gårdagens snöstorm som tros åtgärdas under dagen. Vid halv nio-tiden på morgonen har snön precis börjat falla över västkusten. Det väntas pågå under hela dagen. – Sen kan det faktiskt övergå i regn till kvällen och natten, säger Linda Eriksson, meteorolog på TV4.

Ovädret håller i sig – uppmaningen i trafiken: "Ta det lugnt"

Ovädret håller i sig – uppmaningen i trafiken: "Ta det lugnt"

Under fredagen drog ovädret Jakob in över Sverige från Norge. Det har lett till avstängda vägar, strömavbrott och inställda tåg runtom i landet. Bengt Olsson, presschef på Trafikverket säger att ovädret varit ”väldigt utmanande”, bland annat i Bohuslän, Östergötland och Sörmland under dagen. – Det har kommit otroliga vindstötar och med den blöta marken som finns där ute så rycks en hel del träd upp. Inte minst har det varit utmanande på det mindre vägnätet, säger han i ”Efter fem”. Uppmaningen: ”Ta det lugnt i kväll” Flera tågavgångar har fått ställas in, bland annat längs den norra delen av Bohusbanan, och längs Stångådals- och Tjustbanan. De inställda avgångarna kommer att hålla i sig ett tag till, enligt Olsson. – Några kommer att öppna efter midnatt, då ska vi ut och syna av dem. Men Tjust- och Stångadal får nog vänta till i morgon, vid 09-tiden, säger han. Under fredagskvällen rör sig ovädret upp längs Östersjökusten, och Bengt Olsson råder personer som överväger att ge sig ut på vägarna till att hålla koll på SMHI:s vädervarningar och att lyssna till de radio- och tv-kanaler som gör vädersändningar. – Jag skulle ta det lite lugnt i kväll när det gäller det mindre vägnätet, där är det fortfarande en hel del träd som ligger lite huller om buller. Var exakt det ligger kvar och inte är lite svårt att sia om, säger han. Meteorologen: Kommer hålla i sig SMHI har utfärdat flera gula vindvarningar under fredagen och lördagen, och enligt meteorologen Madeleine Westin kommer ovädret att hålla i sig under natten och morgonen på sina håll. – Det kommer fortsätta. Var inte ute på vägarna om man inte behöver i de här områdena där det blåser som värst, säger hon. Det är framför allt i fjälltrakterna och på Gotland som vinden väntas hålla i sig fram till lördag morgon meddelar SMHI på sin hemsida. I fjälltrakterna väntas även snöfall.

Så blir "Svennis" begravning

Så blir "Svennis" begravning

Fredag den 13 september klockan 10 hålls begravningen i Fryksände kyrka i uppväxtorten Torsby. Kyrkan – byggd i nygotisk stil – invigdes 1898 och har plats för 600 besökare. Enligt "Svennis" agent Bo Gustavsson lär kyrkan bli fullsatt och för den som inte får plats i bänkraderna kommer en storbildsskärm att monteras upp utanför. Ceremonin Sven-Göran Erikssons önskan var att ceremonin skulle vara en folklig och glad stund. Efteråt går processionen från kyrkan till en hembygdsgård. Musiken kommer att framföras av Torsby brass och hämtar inspiration från New Orleans – ytterligare en hyllning till den nu avlidne fotbollstränaren. När "Svennis" var i Sampdoria så avled presidenten där och hans begravning var något han tog intryck av. Den var glad, det spelades New Orleansjazz och det var mycket folk längs gatorna. Han ville ha något liknande, sade Bo Gustavsson tidigare i september. På hembygdsgården avslutas dagen med tal. En av talarna är författaren och barndomsvännen Bengt Berg. Jag kommer försöka dra ut sentenser om honom som människa. Något som måste vara med är att han ofta sade att det är vackert. Som en positiv fanfar och han var ju en livsnjutare som tog ut svängarna, säger Bengt Berg. Gästerna En stor mängd av gästerna på begravningen väntas vara "vanligt folk" från Värmland. Något "Svennis" var noga med att han ville ha. Samtidigt lär ett och annat känt ansikte dyka upp – även om den officiella gästlistan inte är offentliggjord av säkerhetsskäl. Det spekuleras i att David Beckham kommer. Den engelske superstjärnan – som i somras besökte "Svennis" i Värmland – var lagkapten i det engelska landslag som leddes av Eriksson. "Jag kommer vara evigt tacksam för att du gjorde mig till din kapten, men jag kommer för alltid att hålla dessa sista minnen från den dagen med dig och din familj. Tack Sven, dina sista ord till mig var: det kommer bli okej", skrev Beckham på Instagram i samband med Sven-Göran Erikssons död 26 augusti. Säkerheten Ingen konkret hotbild finns mot evenemanget, enligt polisen. Samtidigt tas höjd för att allt kan hända och extra resurser har kallats in även från andra håll i länet. Parallellt med begravningen startar Torsby marknad – något som innebär ytterligare människor i omlopp. Det kan vara allt från 500-600 upp till några tusen. Det är unikt att vi är involverade i en begravning på det här sättet. Men en begravning är också en allmän sammankomst och det har vi erfarenhet av att planera, säger Morgan Olsson, polisinsatschef i Torsby till TT. Vi vet att det kommer att komma kända människor och det får vi naturligtvis ta i beaktande. Centrala Torsby kommer delvis att vara avstängt.

Lokföraren Henrik slår larm efter olyckorna: "Inte ens chans att stanna"

Lokföraren Henrik slår larm efter olyckorna: "Inte ens chans att stanna"

För några veckor sedan inträffade en incident vid en plankorsning, där en väg och järn- eller spårväg korsas på samma plan, strax utanför Östersund. En A-traktor blev fast på spåret och lokföraren Henrik Persson kom i 120 kilometer i timmen. – Jag hade inte ens chans att stanna trots att jag drog i nödbromsen, säger Henrik Persson. Kraschen blev våldsam men lyckligtvis hade föraren och passagerarna tagit sig ur fordonet innan krocken. I januari i år inträffade en olycka på en plankorsning utanför Uddevalla. En lastbil fick stopp på spåret och tåget hann inte stanna. Lokföraren, en man i 65-årsåldern omkom i olyckan. ”Föråldrade” Nu riktas kritik mot att säkerheten inte är tillräcklig vid plankorsningar. – Såna här passager över järnvägsspåren är föråldrade och inte förenliga med den nollvision som finns idag. Det måste avsättas mer resurser för att öka säkerheten, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig på trafiksäkerhet vid Riksförbundet M Sverige. Trots att regeringen redan 2019 gav i uppdrag åt Trafikverket att öka säkerheten vid den här typen av övergångar har endast ett par hundra åtgärdats. Det betyder att det fortfarande finns tusentals järnvägskorsningar med säkerhetsbrister som inte åtgärdats. – Vi prioriterar verkligen frågan och jobbar så snabbt vi kan med att öka säkerheten vid plankorsningar, men det är en tidskrävande process där vi bland annat behöver dialog med markägare, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. Men Tony Gunnarsson tycker inte att det räcker. – Det går alldeles för sakta. Med nuvarande takt kommer det ta 200 år innan säkerhetsbristerna är åtgärdade, säger Tony Gunnarsson.

Här är sträckorna där flest fångas av fartkameror

Här är sträckorna där flest fångas av fartkameror

Landets fatkameror har under första halvan av året fångat totalt 202 215 fartsyndare. Men det är stora skillnader i risken att fångas av fartkameror längs våra vägar. Det visar siffor som polisen tagit fram åt TV4 Nyheterna.

Flest fortkörare har åkt dit på sträckan mellan Bräckemotet och Eriksbergsmotet i Lundbytunneln i Göteborg, med 1477 registrerade fortkörningar, enligt siffrorna. Sträckan toppade listan även under förra året. På andra plats i landet hamnar sträckan mellan trafikplats Nyboda och Lugnet i Södra länken i Stockholm. – Vi vet att bilister kör i genomsnitt 8 till 10 kilometer långsammare på vägar där det finns fartkameror, säger Bengt Olsson. Samtidigt har minst antal bilister fångats av fartkameror längs sträckan mellan Dämbol och Bettna utanför Norrköping. Där har endast 17 fartsyndare åkt dit. –  Syftet är inte att sätta dit fartsyndare, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till TV4 Nyheterna. Räddar liv årligen År 2006 fanns 644 fartkameror i landet när den moderna kameran gjorde entré i Sverige vid riksväg 50 i närheten av Askersund. Idag finns totalt 2500 kameror i landet, som årligen räddar 20 liv, och hindrar 70 personer från att bli allvarligt skadade i trafiken, enligt Trafikverket. – Ökad hastighetsefterlevnad är en viktig parameter för att minska antalet omkomna och allvarligt skadade i trafiken om systemet med trafiksäkerhetskameror bidrar till det, säger Eva Lundberg, Nationell samordnare för trafiksäkerhetskameror på Trafikverket. Enligt myndighetens mätningar minskar dödsolyckorna med 20–30 procent på sträckor med fartkameror. Mätningarna visar också att endast fem procent kör över hastighetsgränsen vid kamerorna. Trafikverkets undersökningar visar att nära 75 procent av svenskarna har en positiv inställning till trafiksäkerhetskamerorna.

Mörk helg i midsommartrafiken – sex dödsolyckor

Mörk helg i midsommartrafiken – sex dödsolyckor

Trafikhelgen i midsommar blev ett dystert trendbrott sett till antalet dödsfall.

– Vi är uppe i sex dödsfall som inträffat i vägtrafiken och vi har haft två dödsfall på järnväg. Tyvärr är det alldeles för mycket. Jämfört med förra året när vi bara hade ett dödsfall, hoppades vi att kunna bryta den trenden, men nu verkar det som att det gått tillbaka, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket. Fem olyckor med dödlig utgång En mc-förare i 25-årsåldern omkom sedan han frontalkolliderat med en bil utanför Huskvarna på söndagen. Motorcykeln fattade eld efter krocken. De två personer som färdades i bilen, en man och en kvinna, fick föras till sjukhus. Två män i 20-årsåldern omkom och tre män skadades när en bil körde av vägen och in i ett träd på Onsalahalvön utanför Kungsbacka på lördagskvällen. I Kiruna voltade en man med bilen och avled på lördagen. På midsommarafton voltade en annan bil på Öland, En person omkom efter att bilen började brinna. På fredagen omkom också en person efter att en bil voltat norr om Örkelljunga.

Bengt Olsson på YouTube

Bengt Ohlsson kan knappt leva utan sin hund - Malou Efter tio (TV4)

Malou Efter tio i TV4 från 2016-12-07: Krönikören och författaren Bengt Ohlsson skriver om en trött medelålders man. Ohlssons ...

Malou Efter Tio på YouTube

Vägsaltning är hets mot folkgrupp, Bengt Olsson!

Ingen annan handling i en civilisation samlar i ett slag så mycket brottslighet som saltning av våra vägar.

Bengt Jonasson på YouTube

Bengt Olsson: “Låter otroligt olustigt”

Trafikverkets Bengt Olsson berättar att man följer utvecklingen i Hoboken, New Jersey.

Expressen på YouTube

Bengt Olsson i Opel Globen Rally 1989

Hela materialet, Del 1: https://www.youtube.com/watch?v=eU6k020fyAo Del 2: https://www.youtube.com/watch?v=IpxXTXc_Whg.

Daniel Bladh på YouTube

Bengt Olsson i poddar

Radio Realist #6 2019-05-24 med L-E Olsson och Bengt Gustafsson

Radio Realist 2019-05-24 med L-E Olsson och Bengt Gustafsson