Pensionsfonden slopar oljejätte

Pensionsfonden slopar oljejätte

Det statligt ägda Saudi Aramco är världens största oljebolag och i strid med senaste klimatavtalet som undertecknades i Dubai i höstas, ökar man sin oljeutvinning istället för att minska den. Innan och under klimatmötet lobbade också den saudiska staten för att mildra skrivningarna i avtalet när det handlar om att fasa ut kol, olja och gas.

– Det blev ju mycket sämre i höstas kan man säga. En ny granskning från IEA, Internationella Energiorganet, har visat att oljebolaget överhuvud taget inte har trovärdiga omställningsplaner, säger Johan Florén.

Förutom Saudi Aramco hamnar även sex andra fossila bolag på sjunde AP-fondens svarta lista. Men fortfarande har fonden aktier i ett 40-tal andra oljebolag som likt Aramco ökar sin oljeproduktion istället för att minska den.

– De här bolagen fortsätter alltså att jaga mer fyndigheter, i strid med klimatavtalet. De rör sig i fel riktning. De är ingenting man ska investera i mitt i en klimatkris, säger Jakob König, som är projektledare på Fair Finance Guide som granskar hur hållbart banker investerar och lånar ut pengar.

SEB sämst av granskade banker – har mest klimatpåverkan

SEB sämst av granskade banker – har mest klimatpåverkan

De svenska storbankernas utlåning orsakar stora klimatpåverkande utsläpp, visar den nya rapporten från Fair Finance guide och Naturskyddsföreningen. Sammanlagt motsvarar de fem storbankernas finansieringar 100 miljoner ton koldioxid, vilket är mer än dubbelt så mycket som de utsläpp som sker inom Sveriges gränser. – Den här rapporten visar hur stora klimatutsläpp som bankerna orsakar genom sin utlåning. Och att det är stor skillnad mellan de olika bankerna, vilket visar att det har betydelse till vilka bolag som bankerna lånar ut, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen. SEB värst Det handlar till exempel om att bankerna lånar ut pengar till verksamhet inom transport och industri, men störst avtryck per krona ger utlåningen till olje- och gasföretag.

Av de fem storbankerna sticker SEB ut med en klimatpåverkan för utlåningen på motsvarande 34 ton koldioxid. – Det är mer än de andra bankerna, men vi är en stor företagsbank i Norge. Där är energisektorn en stor sektor och det betyder att ser annorlunda ut i vår bank, säger Niklas Magnusson, som är chef för medierelationer och extern kommunikation på SEB. Lånar ut pengar till fossilföretag SEB lånar ut pengar till norska Equinor som har planer på att utvinna ny olja och gas i ett känsligt naturområde nordväst om Shetlandsöarna. Protesterna mot det nya projektet, som skulle innebära flera 100 miljoner ton extra koldioxid, har varit stora bland miljöorganisationer i Storbritannien. Även i det brittiska parlamentet har debatten kring ett godkännande varit hätsk, bland annat eftersom det internationella energiorganet IEA motsätter sig ny utvinning av olja och gas. SEB säger att de vill påverka sina kunder att fasa ut det fossila. – Det är en jätteviktig resa som ligger framför oss och där vill vi gärna vara med och därför har vi valt att ha kvar en del kundrelationer där vi ser möjlighet att kunna påverka, säger Niklas Magnusson. Klimatorganisationen Climate Change International är skeptisk till det resonemanget. – Det här är inte ett bolag som man kan påverka på det sättet. Om SEB skulle vilja påverka så borde de se till att inte ge någon finansiering eller lån till att bygga ut nya olje- eller gasfält, säger Silje Lundberg, som är kampanjchef för organisationen.

IEA: Efterfrågan på fossila bränslen når topp 2030

Efterfrågan på olja, kol och fossilgas kommer att nå sin topp till år 2030, enligt en rapport från internationella energirådet IEA. Det rapporterar Bloomberg. Organet bedömer inte att en plötslig nedgång är sannolik. Snarare rör det sig om en slags platå som kommer att hålla i sig i många år. Efterfrågan väntas inte heller bromsa tillräckligt för att begränsa den globala uppvärmning till Parisavtalets 1,5-gradersmål. – Omställningen till ren energi sker över hela världen och går inte att stoppa. Det är inte en fråga om ”om”, utan om ”hur snart”, och ju förr desto bättre, säger IEA-chefen Fatih Birol, enligt BBC.

IEA på YouTube

Jeremy Clarkson, Richard Hammond & James May Play Who Said That? Del 1 | Grand Tour

Kan Jeremy Clarkson, Richard Hammond & James May komma ihåg några av sina mest ikoniska repliker från The Grand Tour? Titta...

Amazon Prime Video UK & IE på YouTube

⭐Super Phonics | dvs Sång | Flugor på en paj 🥧 | Phonics Song för barn | JunyTony

Besök JunyTony YouTube-kanal och njut av de mest spännande sångerna och berättelserna för barn.

JunyTony - Songs and Stories på YouTube

IE Avgasknaster för VW MK7 & Audi 8V (MQB) GTI, GLI, Golf R, A3, S3, & mer!

IE Crackle-funktionen som ingår i alla Steg 2 eller högre ECU-låtar på VW MK7 och Audi 8V (MQB)-plattformen ger en ...

Integrated Engineering LLC. på YouTube

World Energy Investment 2024

Learn more: https://www.iea.org/events/world-energy-investment-2024 The IEA World Energy Investment (WEI) report is the global ...

International Energy Agency på YouTube

The Future of European Competitiveness

Learn more: https://www.iea.org/events/the-future-of-european-competitiveness At the IEA headquarters in Paris, Professor Mario ...

International Energy Agency på YouTube

IEA: $2.8 trillion to be invested in clean energy this year

The cost of clean energy is becoming cheaper due to government policies, says IEA Executive Director Fatih Birol.

CNBC International News på YouTube