Protesterade mot kriget – nu lever de i exil i Berlin: "Alla är i fara"

Protesterade mot kriget – nu lever de i exil i Berlin: "Alla är i fara"

Det är en vacker vårdag i Berlins Mauerpark i norra Berlin. Delar av Berlinmuren står kvar i parken där graffitikonstnärer arbetar flitigt med sina senaste kreationer. Arshak och Olga bor i närheten men föredrar att träffa journalister ute bland allmänheten. Säkerhetsoron är ett konstant inslag i livet för många ryska oppositionella i exil; minnet av mordet på en tjetjensk separatist för fem år sedan, utfört mitt i Berlin av en misstänkt rysk agent, är fortfarande färskt. Och förra året hävdade en rysk journalist att hon blivit förgiftad på ett tyskt tåg; polisen utredde kopplingar till Ryssland. ”Det betyder att alla är i fara” Både Arshak och Olga demonstrerade mot kriget i Ukraina i Moskva. Men efter att aktivister fördes bort och försvann i det ryska fängelsesystemet, bestämde de sig båda för att lämna. – Många av våra vänner är i fängelse just nu. Det betyder att alla är i fara, säger Arshak till TV4 Nyheterna. Det är oklart hur många ryska oppositionella som har lämnat landet, men det rör sig om tusentals. Många har sökt skydd i Berlin. För Arshak är det inte ens möjligt att återvända till Ryssland. De ryska myndigheterna har återkallat medborgarskapet för honom och hela hans familj, han är numera enbart medborgare i Armenien. Saknar stöd från omvärlden Arshak skickar bilder från de demonstrationer han deltog i i Moskva som klimataktivist, innan Ryssland invaderade Ukraina år 2022. Han var ofta ensam med sina skyltar med Fridays For Future-loggan. Då kände han att han hade stöd från hela klimatrörelsen världen över. Den känslan saknas nu, trots att stöd är viktigare än någonsin för att demonstrera mot Putin, kriget, förtrycket av oppositionen och minoriteter. – Folk i Ryssland vill demonstrera. Men de är rädda. De känner att de är ensamma, säger Olga. I stället känner de att de blir kritiserade för att inte göra tillräckligt. Folk undrar varför aktivisterna inte stannar i Ryssland och demonstrerar för att störta Putin. – Men det var västvärlden som stöttade Putin under alla dessa år, säger Arshak. – De fortsatte att köpa hans fossilenergi. Val utan valmöjligheter Att Putin kommer att vinna valet i Ryssland är redan klart. Det är riggat, och någon riktig opposition får inte ställa upp, säger båda. Men Arshak och Olga hoppas att det kan föra med sig något positivt ändå, att folk inne i Ryssland börjar prata mer om politik igen. Och att västvärlden ännu en gång påminns om att Putin numera är en diktator. Arshak fnyser till när Putin kommer på tal. – Allt han gjorde i sin valkampanj för att få fortsätta vara president var att döda Navalnyj, säger han.

ANALYS: Därför är hemliga delarna av Zelenskyjs segerplan avgörande

ANALYS: Därför är hemliga delarna av Zelenskyjs segerplan avgörande

Kan Ryssland besegras nästa år? Ja säger Ukrainas president. Volodymyr Zelenskyj har en plan för seger som Kreml snabbt kallat ”efemär” – alltså lik en dagslända som lever några timmar. Men sanningen är kanske bistrare än så för ledarna i Moskva. Dagsländan de talar om kan vara ett starkare flygfä än de räknat med. Delar av segerplanen är nämligen hemlig. Hur kan man då bedöma den? Det är svårt - det medges. Vi försöker ändå. Officiellt har planen fem delar. Den första handlar om att ge Ukraina status som inbjuden nation i Nato. Den andra delen heter Försvar. Här finns första hemliga tillägget. Den tredje delen heter Avskräckning. Hemliga tillägg nummer två återfinns här. Fjärde delen kallas Strategisk ekonomisk potential och även här finns ett hemligt tillägg. Den femte delen beskriver hur säkerheten för Ukraina och Europa kan skötas efter ett krigsslut. Europa stormakter redan inspelade Dagarna innan planen lades fram i Radan, Ukrainas parlament, den 16 oktober reste Zelenskyj till London, Paris, Rom och Berlin. Regeringarna i Europas stormakter samt i USA är redan inspelade i vad som ska hända De känner till de hemliga tilläggen, sannolikt för att planen till stor del hänger på dem. Det anges också rakt ut på Ukrainas presidentämbetes hemsida att fem länder känner till det hemliga tillägget under avsnittet Avskräckning. Segerplanen tycks till stor del bero på fem stormakter. Det handlar denna gång inte om att 27 EU-länder ska säga ja eller nej, eller att 32 Nato-länder ska enas. Att Viktor Orban säger nej och ropar på fredsförhandlingar spelar ingen roll. Just nu är det bara Kreml som lyssnar på Ungers premiärminister. Zelenskyjs glädje – ett tecken? Det finns ett litet tecken till. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kom till EU-toppmötet i Bryssel och verkade på bra humör när han träffade journalister. Han såg lika glad ut när han senare under torsdagen mötte media i Natos högkvarter. För att försäkra mig om att jag inte inbillar mig ställer jag frågan till Sveriges försvarsminister Pål Jonson, som träffade Zelenskyj och hans försvarsminister Rustem Umerov under flera timmar i Natos regi. Var Zelenskyj glad eller har jag missförstått? – Jag uppfattade det så också. Han har greppat momentum i processen. Segerplanen består av olika saker, tankar om hur man ska kunna öka produktionen av försvarsmateriel i Ukraina bland annat, säger Pål Jonson. Ordet momentum betyder flyt eller rörelse framåt. Vad kan det vara som gör den annars bistre och av krig uttröttade ukrainske presidenten på bra humör? Han har flyt enligt Jonson som trots allt vet mer än vi andra. Det kan vara att Segerplanen tagits emot väl och de tre hemliga tilläggen innehåller något att förhandla och enas om. Kanske har Volodymyr Zelenskyj haft några riktiga bra dagar på jobbet?

Amerikanska robotar i Tyskland – för första gången sedan kalla kriget

Amerikanska robotar i Tyskland – för första gången sedan kalla kriget

Tomahawk-robotarna ses som en nödvändig pusselbit i det europeiska försvaret, sa Biden och Scholz, som fick medhåll av experter och andra Natoledare. Men i Tyskland har stationeringen lett till en het debatt, med både vänster- och högerpopulister som starka motståndare. – De kan bära kärnvapen och kan utrustas med kärnstridsspetsar. Tyskland kan bli måltavla nummer ett, säger Christa Hutter till TV4:s utsända vid en fredsdemonstration i Berlin. Räckvidd på 250 mil Robotarna utvecklades på 70-talet och har använts flitigt sedan dess, bland annat mot terrororganisationen Islamiska staten och nu senast mot Huthi-rebellerna i Jemen. Men systemet som ska hamna i sydvästra Tyskland om lite över ett år är helt nytt – istället för att avfyras från stridsfartyg och ubåtar är det ett markbaserat system med en räckvidd på runt 250 mil. Tanken är att om Ryssland anfaller ett Natoland kan man snabbt slå ut militära mål långt bakom frontlinjen, som logistikbaser och kommandocentraler, berättar säkerhetsanalytikern Thomas Wiegold för TV4:s utsända i Berlin. Och det finns en stor fördel med det markbaserade systemet; vid behov kan det packas in i flygplan och snabbt stationeras i ett annat Natoland. – Teoretiskt sett också i Sverige eller Finland, men mer troligt i Polen eller Baltikum, säger Wiegold. Nato: ”Ryssland bröt avtal först” Trots protester håller den tyska regeringen fast vid stationeringen. En anledning: Ryssland har antagligen börjat stationera liknande system nära Natos gräns. Situationen är helt annan än 1987, när USA och Sovjetunionen kom överens om att förbjuda kärnvapenredo markbaserade robotar på europeisk mark i INF-avtalet. Sedan 2019 finns det inget avtal längre, och sedan den ryska storskaliga invasionen av Ukraina finns det heller inget förtroende. En ny tid av upprustning är här.

"Putin får skämmas"

"Putin får skämmas"

I onsdags noterade det norska seismologiska institutet Norsar närmare 50 stycken jätteexplosioner från staden Toropets i den ryska Tver-regionen nordväst om Moskva. Automatiskt registrerades det som ett jordskalv på 2,5 på Richterskalan. Men skakningarna i marken var ingen jordbävning. Det var ukrainska attackdrönare som flög rätt in i ett av Rysslands största vapenlager. Explosionerna pågick i flera dygn. Enligt estniska myndighetskällor ska uppskattningsvis 30 000 ton med ammunition ha gått upp i rök. Attacken resulterade i den mest omfattande bortsprängningen av rysk ammunition som vi sett under det här kriget. Robotar, artillerigranater och bränsle värt många miljarder utraderades i ett enda slag. Fortsatta anfall Men detta var inget tillfälligt angrepp. Ukrainas anfall mot ryska vapenlager har fortsatt. Natten till idag, lördag, har minst två olika militära anläggningar med stora ammunitionslager attackerats. Enligt Ryssland ska fler än 100 ukrainska attackdrönare ha skjutits ned. Men några av de bestyckade flygande farkosterna måste ha nått sina mål. Det vittnar otaliga videoklipp om där det syns hur explosioner lyser upp natthimlen i Krasnodar och Tver-regionen. Hur mycket ammunition och hur många stridsspetsar som förstörts denna gång är oklart. Men klart är att Ukraina hittat en ny framgångsrik rutt. Nya vägar och metoder för att reducera Rysslands militära styrka i ett skede där Putin får alltmer vapenstöd från Nordkorea och Iran. Ryska militärens kapacitet på väg att decimeras Drönarattackerna försvagar nu Moskvaregimens möjligheter att bedriva ett långsiktigt utnötningskrig. Tidigare har visserligen Ukraina genomfört angrepp med drönare långt in i Ryssland. Men det vi ser nu antar skepnaden av en långtgående och konsekvent kampanj där den enorma satsningen på tillverkningen av drönare bär frukt. Facit: Rysslands militära kapacitet kan på ett betydande sätt, steg för steg, vara på väg att decimeras. Operationen sker också utan de västliga långdistansvapen som president Zelenskyj vädjat om att få använda . Gång på gång har Ukraina förbjudits av USA att ta i bruk de Atacms och liknande robotar man fått till skänks med motiveringen att angrepp mot baser och lager långt inne i Ryssland kan innebära en ”farlig eskalering”. Budskapet till Putin: Dina luftvärn är fulla med hål Men .. man tager vad man haver.. Budskapet från Kiev till vännerna i Washington och Berlin är: ”Okej.. är ni för fega för att ge oss långräckviddiga system så löser vi det på vårt eget sätt”. Budskapet till Vladimir Putin: ”Dina luftvärn är fulla med hål. Fler bränder och små jordskalv är att vänta. Ditt illegala invasionskrig har nu på allvar flyttat över på din planhalva. Karma!”

Berlin på YouTube

How to Spend 3 Days in BERLIN Germany | Travel Itinerary

Get ready to dive into the vibrant energy of Berlin! We're thrilled to share the ultimate guide to making the most of your three-day ...

Exotic Vacation på YouTube

Berlin - Take My Breath Away (Official Video - Top Gun)

Berlin's official music video for 'Take My Breath Away'. Click to listen to Berlin on Spotify: http://smarturl.it/BerlinSpotify?IQid.

BerlinVEVO på YouTube

Top 10 things to do in Berlin 2024 🇩🇪 You have to try THIS street-food!

Ten sights to visit, food to eat, drinks to taste, and things to do in Berlin, Germany. Want to save the written guide for later?

Wolfpack Travel på YouTube

SL - BERLIN 🇩🇪 (Official Music Video)

Stream/Buy 'BERLIN' here: https://ditto.fm/sl-berlin Follow me: Instagram: https://www.instagram.com/officialsl Twitter: ...

OfficialSL på YouTube

Where to Stay in Berlin? 3 Best Areas & Where to Avoid!

Figuring out where to stay in Berlin can be challenging and overwhelming as Berlin is such a big city. I've lived here and still go ...

Destination Well Known på YouTube

Berlin i poddar

83. The Berlin Wall

60 years ago this month, the German Democratic Republic (East Germany) began building a barrier that divided the city of Berlin. It stood until 1989 and came to symbolise the front line of the Cold War. Iain MacGregor, author of "Checkpoint Charlie: The Cold War, the Berlin Wall and the Most Dangerous Place on Earth", joins Tom and Dominic to discuss the history of the Wall, the ideological divide it represented and why it eventually fell. A Goalhanger Films & Left Peg Media production Produced by Jack Davenport & Harry Lineker Exec Producer Tony Pastor *The Rest Is History Live Tour 2023*: Tom and Dominic are back on tour this autumn! See them live in London, New Zealand, and Australia! Buy your tickets here: restishistorypod.com Twitter:  @TheRestHistory @holland_tom @dcsandbrook Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

Berlin

In episode one of this new series exploring the sights and stories of Europe’s most beautiful, intriguing and historic cities, travel journalist Paul Bloomfield is joined by historian and author Rory MacLean for a trip around Berlin. They delve into the city’s origins as a medieval settlement before fast-forwarding through the centuries, exploring theatres, churches and nightclubs, and tracing the infamous wall that divided the city for nearly 30 years. Plus, Rory offers up some top advice for history-loving globetrotters. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

Public Hookup at the Berlin Christmas Market 💦 Audio Erotica

Listen to the full audio erotica story: The Christmas Market 💦 Everyone said it would be a mistake to move to Berlin in the winter, but the freezing weather did nothing to deter you from falling in love with your new home. And now that the holidays are here, you can't wait to visit your very first German Christmas Market. Your boyfriend, on the other hand, hates Christmas and can't wait to get you alone. In a secluded spot, unable to keep his hands to himself, he dares you to stay quiet… Please be aware that this explicit erotic story is intended for mature audiences. Listener discretion is advised.

Big Ideas Live

Berlin (2022)

The Berlin Wall

On the border between the Western world and the Soviet Union, the Berlin Wall was a symbol of the Cold War. Starting out as a simple barbed wire fence, it would grow in scale and complexity to become a 27-mile concrete edifice, incorporating watchtowers, trenches, electric fences, and landmines. But what was its purpose? How did it impact the people whose city it divided? And what did it take, in the end, to bring it down? This is a Short History of the Berlin Wall. Written by Duncan Barrett. With thanks to Iain MacGregor, author of Checkpoint Charlie: The Cold War, The Berlin Wall, and The Most Dangerous Place on Earth. For ad-free listening, exclusive content and early access to new episodes, join Noiser+. Now available for Apple and Android users. Click the Noiser+ banner on Apple or go to noiser.com/subscriptions to get started with a 7-day free trial. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

The Rise and Fall of the Berlin Wall

The Berlin Wall was an icon of the Cold War and a physical embodiment of the divide between East and West. Its rise and fall was a microcosm of the conflict and its fall marked the beginning of a new post-Cold War world.Today on the podcast Dan is joined by two eyewitnesses to the wall to hear first-hand its physical and psychological impact. First Dan speaks to Sir Robert Corbett. His military career was book-ended by the wall as his first command as a young officer in the Irish Guards was in Berlin during the 1960s and one of his last major commands before retiring was as the last Commandant of the British Sector in Berlin. He describes the tension and challenges of operating in Berlin and the ever-present possibility of conflict between the two sides. He also provides an eye-opening account of how the euphoric moment of the wall coming down was also a moment of grave danger and could have led to serious violence without his careful diplomacy.Secondly, Dan is joined by Margit Hosseini. She grew up in the city and witnessed events of the 1950s and 60s as the wall went up before leaving to live in London. She remembers her experiences of what it was like to be surrounded by the wall as it went up and to witness family's, including her own, be divided by its ominous presence.

Simeon Solomon and Sascha Schneider - Live from Podfest Berlin

Subscribe to EXTRA BAD GAYS, our monthly conversation on politics and culture, here or by clicking "Subscribe" on Apple Podcasts. Merry Christmas! Happy holidays! As usual, we're making our contribution to family holiday entertainment with an hour-plus podcast about sodomy. Today's program, recorded live at Podfest Berlin in October 2023, profiles two artists. We start with the gay Jewish pre-Raphaelite Simeon Solomon, whose story is a snapshot of the complexities of aa changing English society in the Victorian era, full of darkness, violence and repression, but lit too by a sense of a sort of waking dream of the possibilities of a rapidly shrinking world and modernising world. He was animated by those dreams, intoxicated by them, but his own desires would come into conflict with a society that was scared by these changes and would use all the tools in its power to halt them. Coming up the rear is Sascha Schneider, a German painter, sculptor, and bodybuilding instructor (does he, you know, run a bodybuilding academy?) whose work characterized both the Weimar-era masculinist gay political movement and four generations of Germans’ racist attitudes towards Native Americans.  Enjoy! Wear headphones if Grandma is around. Season 7 drops very soon.  To view the slideshow, click here. SOURCES Michael J. Cowen, Cult of the Will: Nervousness and German Modernity (State College: Penn State University Press, 2012) Roberto C. Ferrari and Carolyn Conroy, "Simeon Solomon Two-Part Biography," Simeon Solomon Research Archive, 2000-2023, https://www.simeonsolomon.com/simeon-solomon-biography.html Karl-May-Gesellschaft, https://www.karl-may-gesellschaft.de/index.php?seite=mininewsdetails&sprache=de&showdetail=133 Minneapolis Institute of Art, "Whatever Happened to the First Gay Art Star?" June 3, 2021, https://medium.com/minneapolis-institute-of-art/what-really-happened-to-the-first-gay-art-star-e5b830e19f86 H. Glenn Penny, Kindred By Choice: Germans and American Indians (Chapel Hill: University of North Carolina Press, 2013) Erwin in het Panhuis, "Karl Mays ziemlich offen schwuler Künstfreund," queer.de, 20. September 2020, https://www.queer.de/detail.php?article_id=37110  

The rise and fall of the Berlin Wall

On the 30th anniversary of the fall of the Berlin Wall, author and editor Iain MacGregor revisits some of the most dramatic events associated with the history of the Cold War barrier, from its construction in 1961 to its modern afterlife. Historyextra.com/podcast Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

Slaget om Berlin

Slaget om Berlin skulle bli makabert. Den sovjetiske befälhavaren Zjukov var beredd att offra hundratusentals soldater i striderna för att så snabbt som möjligt ta Berlin. Staden var mer eller mindre en ruinstad och det var lätt för försvararna att gräva ned sig. Överallt fanns väl dolda försvarare, utrustade bland annat med handhållna antitank-vapen, så kallade ”Panzerfaust”.I slutändan var den enda lösningen att likt striderna i Stalingrad och senare i Warszawa, att gå från hus till hus och rensa motståndet. Försvararna var också själva skickliga på att mörda sina egna. SS-trupper patrullerade gatorna på Hitlers direkta order för att omedelbart arkebusera och hänga alla soldater och medborgare som på något sätt antydde att motståndet var meningslöst.I dagens avsnitt av Militärhistoriepodden sätter professorn i historia Martin Hårdstedt och idéhistorikern Peter Bennesved punkt för andra världskrigets europeiska krigsskådeplats med ett avsnitt om Berlins fall.Den 16:e april 1945 korsade den 1:a vitryska armén floden Oder öster om Berlin tillsammans med sin befälhavare general Zjukov. Trots att det knappast var första steget i Röda arméns tyska offensiv kan det betraktas som startpunkten på den massiva operation som skulle bli slaget om Berlin under våren 1945.Till väster befann sig de allierade, men efter motgångar under operation Market Garden samt förseningar på grund av den tyska Ardenner-offensiven, saknade de möjligheter att komma ifatt och möta upp de annalkande sovjetiska styrkorna.I Berlin väntade resterna av Wehrmacht, SS och Hitlerjugend tillsammans med en av Hitler frambefordrad volksturm. Tillsammans utgjorde de en styrka på dryga 100.000 i Berlins kärnområde. Under riksdagshuset i den världsberömda führerbunkern satt även Hitler själv, tillsammans med Jospeh Goebbels, samt de officerare inom Wehrmacht och SS som fortfarande var vid liv och i stridbart skick. Det var förvisso ingen obetydlig försvarsstyrka, men avsaknaden av tung materiel och helt utan understöd från luften var alla chanser att överleva den sovjetiska anstormningen i princip obefintliga. Från öst vällde närmast 2,3 miljoner soldater in, varav 1,5 miljoner av dessa sattes in i anfallet mot Berlin och dess närområde, och med sig hade de tiotusentals av fältartilleri och pansarvagnar.Bild: Det ikoniska fotot "Hissar en flaggan över riksdagen" av Yevgeny Khalde.Klippare: Emanuel Lehtonen Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Director Joe Berlinger on Ted Bundy: Live

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile is the new Ted Bundy film; in this very special episode of RedHanded Joe Berlinger, the director, joins the girls for an exclusive Q&A to delve into the psychology of Ted Bundy. On the panel is also Mary Fenwick, agony aunt for Psychologies magazine, who has her own take on what drives men like Bundy and the people who love them. Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile is a Sky Cinema Original and is in cinemas and on Sky Cinema May 3. We hope you enjoy this bonus episode to get you ready for the film’s release!   See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.See Privacy Policy at https://art19.com/privacy and California Privacy Notice at https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

WHWF - Berlin 45

The final year of the war saw savage fighting and horrific civilian suffering, nowhere more than in Berlin. Experts on the period Alex Ritchie, Waitman Wade Beorn, and Bastiaan Willems describe the horrors of the German capital in 1945. Recorded live at We Have Ways Fest 2022 A Goalhanger Films production Produced by Paul King Exec Producer: Tony Pastor Twitter: #WeHaveWays @WeHaveWaysPod Website: www.wehavewayspod.com Email: wehavewayspodcast@gmail.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

How Berlin voted out Vulture Funds

Berlin just voted to socialise 240,000 homes. Taking them from the ownership of investment funds. I chat to social policy and housing expert Dr Rory Hearne about how this happened, and what it means for Ireland and other countries that are facing a housing crisis. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Berlin's Hidden Soundscape

How does the Berlin urban landscape sound?Using a unique approach that combines field recordings and photographs translated into audio, the Uruguayan and Berlin-based artist Darío Dornel, aka Kirap, takes listeners on a captivating journey through the city's hidden soundscapes.Pictures of recognisable city places are translated into sound using audio software through Bitmap's code conversion. A wide range of sounds is generated using various sound design tools and techniques. These sounds are combined with field recordings from the same places, creating an immersive sound exploration trip.The journey starts at an old Berlin district, where listeners are greeted by the songs of birds, we then explore a street market in Neukölln, a demonstration on the old Prussian road, to finally listening to the day fading out at a train station, and welcoming the night at a known corner in Mitte.Whether you are a local or a first-time visitor, this sound piece offers a fresh perspective on Berlin's urban landscape and a new way to experience the city by uncovering hidden features initially unnoticed. Take advantage of this chance to imaginatively travel to Berlin and discover the sonic landscape that makes this city unique.