Rapport: Chockerande många gravida dör i Darfur

Rapport: Chockerande många gravida dör i Darfur

Ett ”chockerande stort” antal nyfödda, gravida och nyblivna mammor dör i södra Darfur i Sudan, uppger Läkare utan gränser. Merparten av dödsfallen hade kunnat undvikas – ”men nästan ingenting fungerar här längre”, säger läkaren Gillian Burkhardt i en rapport.

ANALYS: Här är hetaste kandidaterna till Nobels fredspris

ANALYS: Här är hetaste kandidaterna till Nobels fredspris

En tänkbar pristagare är den internationella brottmålsdomstolen ICC och kanske också chefsåklagaren där: Karim Khan. Han och domstolen har har krävt att Hamasledaren Yahia Sinwar ställs inför skranket eftersom han anses vara hjärnan bakom 7-oktober attackerna förra året. Men ICC fick också stor uppmärksamhet när domstolen tidigare i år ansökte om en arresteringsorder för att Israels försvarsminister Gallant och premiärminister Netanyahu. ICC ansåg att de borde gripas på grund av hur gazakriget genomförts. Flera tänkbara pristagare Men det finns förstås fler tänkbara pristagare som under det senare året fått uppmärksamhet för sitt arbete med fred i mellanöstern. ICC ställer enskilda personer till svars medan domstolen ICJ hanterar mellanstatliga frågor. ICJ hamnade i fokus när frågan om huruvida Israel ligger bakom ett folkmord I Gaza adresserades av domstolen. Hjälper i Sudan Fredsarbete utanför Mellanöstern kan förstås också premieras av den Norska nobelkommitten. Det gäller till exempel organisationen Sudans motståndskommittéer som verkat på gräsrotsnivå i krigets i Sudan för att hjälpa människor att överleva. Det skulle isåfall innebära att fredsarbete i ett krig som hamnat i medieskugga bakom Ukraina och Mellanöstern får uppmärksamhet. Vem som än tilldelas priset kommer i vilket fall som helst att bli en symbol för att fred inte kommer "gratis" utan är frukten av kompromisser, en god vilja och hårt arbete. Det gäller i Mellanöstern, i Afrika, ja egentligen globalt.

Akuta läget för Sudans flyktingar än värre av regnperioden

Akuta läget för Sudans flyktingar än värre av regnperioden

Hundratals flyktingar går över ån som markerar gränsen varje dag och väl framme vid lägret registreras de och får en liten plats där de kan bygga en hydda. Lägret är enormt, med runt 200 000 människor. Det står rad efter rad av hembyggda hyddor. Kvinnor går med bebisar på ryggarna eller försöker hitta lite skugga, bort från den brännande solen. Och överallt barn som driver runt och letar efter något att göra. Temporärt läger UNHCR kallar lägret vid Adrè för ett temporärt läger. Man har inget tillstånd från Tchads myndigheter att bygga permanenta strukturer här, och även om det skulle vara tillåtet så gör avlägsenheten det nästan omöjligt. Vägarna är i ett så dåligt skick att lastbilar bara kan komma fram under vissa dagar. Det finns begränsad sjukvård, lite mat och vatten samt några toaletter, men inte mycket mer. Ingen skola, inget för barnen att göra och inga jobb. Enligt Charlotte Hallqvist vill UNHCR förflytta flyktingarna till mer permanenta läger inne i landet. Men det är svårt att få dit bussar och vissa vill hellre stanna vid gränsen till Sudan, så de kan åka hem om det blir fred. Flyr från våld och hunger Men trots att lägret inte erbjuder så mycket, så kommer folk. De är flyktingar som Khadija Alday. Hon är 28 år gammal. Hennes man har dödats i kriget och hon gick över gränsen med sina sex barn. – Jag och barnen har inget att äta. Därför kom vi hit. Vi kommer att stanna här, säger hon till TV4:s utsända. Om kriget inte tar slut snart blir utmaningen att hantera läger som riskerar att bli permanenta. Flyktingar som är fast i limbo, de har inga resurser eller tillstånd för att åka vidare.

Abras fem bröder mördades – på samma gång: "Sa de hatar svarta män"

Abras fem bröder mördades – på samma gång: "Sa de hatar svarta män"

Sedan april förra året har Sudan slitits sönder av ett brutalt krig och en växande hungersnöd. I den västra delen av landet – i Darfurregionen – finns det även en oro för att en etnisk rensning, eller ett folkmord, ännu en gång har inletts och pågår i det tysta. – De sa att de hatar svarta män. De tog ut dem och tvingade dem att stå i rad. Sen dödade de dem, en efter en, säger Abra, en 34-årig flykting till TV4 Nyheternas utsända på plats vid gränsen till Sudan i Tchad. Abra berättar att alla hennes fem bröder dödades den dagen förra året. En dödades med en piska, en annan tvingades springa medan män slog på honom med pinnar. De fick inte hämta kropparna. De låg ute på gatan, i deras by, i två månader. De anklagas för etnisk rensning Det är svårt att få ut information från Sudan. Journalister kommer sällan in i landet och aldrig in till de värst drabbade områdena. Men satellitbilder visar att byar har bränts. Och det kommer vittnesuppgifter från flyktingarna. Abra bodde i Darfur i västra Sudan, ett område som har tagits över av den paramilitära gruppen Rapid Support Forces, som stöttas av Förenade Arabemiraten och anklagas för att försöka tvinga bort etniska afrikanska folk, med mord, tortyr och sexuellt våld. – Så många av våra flickor saknas. Pojkar också, säger Abra, som egentligen heter något annat, till TV4:s utsända. Nu bor hon i ett enormt temporärt flyktingläger inne i Tchad, vid gränsen till Sudan. Runt 200 000 personer bor här. De flesta är kvinnor och barn. ”Förödmjukade oss” Bredvid Abras lilla hem, som består av pinnar och en plastpersienn, bor Samira. Hon är skadad i axeln, en kula sitter fortfarande kvar där. Våldtäkter och sexuell förnedring är ett tabubelagt ämne för många här, men Samira berättar ändå om den "förnedringen" som hon och andra kvinnor i hennes by utsattes för. – De kom och tog oss ur våra hus. De slog oss och de sköt mig. De tog av alla våra kläder och förödmjukade oss. Jag var så förödmjukad att jag inte längre kunde se, berättar hon för TV4:s utsända.

ANALYS: Världens största humanitära kris är ett bortglömt krig

ANALYS: Världens största humanitära kris är ett bortglömt krig

Efter år av krig i Ukraina och Gaza kanske folk inte orkar höra om det som Inas Mustafa Hassan har genomlevt. Att hon, en 14-årig tjej, såg sin pappa mördas i sitt eget hem. Att hon sedan lämnade allt bakom sig och flydde till sin mamma i Tchad. Det är ännu ett människoöde, runt 150 centimeter långt och smalt som en speta, stående i lera precis vid gränsen mellan det söndertrasade hemlandet och ett av världens fattigaste länder som nu är hennes temporära hem. Kanske ett människoöde för mycket. Men vi kanske måste försöka ändå. Ett land i krig Statistiken är häpnadsväckande. Runt 150 000–200 000 personer har dött i strider (men mörkertalet är stort), runt 10 miljoner människor är på flykt, över 630 000 i läger i Tchad. Enligt vissa beräkningar kan upp mot 2 miljoner människor dö av hunger och hungersrelaterade sjukdomar i år. Kriget i Sudan startade i april 2023 när de två delarna av Sudans armé började strida: Rapid Support Force (RSF) tog snabbt huvudstaden Khartoum och stora delar av de västra och södra delarna av landet. I Darfur satte man igång att driva ut etniska afrikaner igen, som Inas och hennes familj. Sudan Armed Forces (SAF) kontrollerar de östra delarna av landet samt en enda stad i Darfur som under månader har varit omringad. Båda sidorna har internationellt stöd. RSF har Förenade Arabemiraten på sin sida, SAF får hjälp av Egypten och Iran. Ryssland verkar spela båda sidor och EU och USA försöker mest att ignorera konflikten och tänka på något annat. Knapphändig information Satellitbilder visar brända byar, flyktingläger och det som ser ut att vara massgravar, annars är det svårt att få ett grepp om vad som pågår i Sudan. Men, vid ett brunt vattendrag i mitten av Afrika får man ändå en känsla för kriget. Hundratals flyktingar plaskar över ån, som separerar Sudan från Tchad. De går vidare till läger drivna av UNHCR, där det finns mat och sjukvård. I ett sådant läger kommer nog Inas att fira sin nästa födelsedag. Om kriget inte tar slut snart kan hon kanske fira sin 25-årsdag där också. Blir lägret permanent kanske hon bor där som 35-åring. En bortglömd flykting från ett bortglömt krig med svaga minnen av sin mördade pappa.

Syed uppmanas åka till land – man inte bör resa till: Kanske dödar mig

Syed uppmanas åka till land – man inte bör resa till: Kanske dödar mig

TV4 Nyheterna träffar Syed Ghadeer Ali på Migrationsverkets förvar i Märsta. Här hålls han inlåst för att han inte frivilligt åker till Afghanistan där han menar att han riskerar dödsstraff enligt talibanernas sharialagar: – Jag är ateist, jag har en ateistisk symbol tatuerad på handen, de kanske kommer att döda mig direkt, säger Syed. Afghanistan, Jemen, Libanon, Somalia, Sudan, Syrien och Ukraina omfattas just nu av utrikesdepartementets kraftigaste varning: en uppmaning till svenska medborgare att lämna landet. Men bara hittills i år har Migrationsverket avslagit 748 asylansökningar från dessa länder och uppmanar de sökande att åka tillbaka. De flesta, 431 ärenden, handlar om afghanska medborgare. Skillnad på svenska medborgare och andra Både Migrationsverket och migrationsministern förklarar detta med att det är skillnad på svenska medborgare och andra. – Sverige har ju ansvar för svenska medborgare, säger Maria Malmer Stenergard, som var migrationsminister när denna intervjun gjordes men numera är utrikesminister. Malmer Stenergard menar att det farligare för svenskar att vistas i de listade länderna trots att riskerna för till exempel förföljda minoriteter och politiskt aktiva i hemlandet kan vara större än för svenska medborgare. – Det innebär andra risker för en svensk medborgare när den åker till ett främmande land jämfört för en person som hör hemma i det landet, säger Malmer Stenergard. Inga diplomatiska förbindelser med Afghanistan Syed Ghadeer Ali anser inte att han hör hemma i Afghanistan. Han har inte varit där sedan han var tre år gammal utan har vuxit upp som flykting i grannlandet Pakistan. Han kom till Sverige 2015, har lärt sig svenska och har fast jobb som stödassistent på ett gruppboende. – I Sverige har jag byggt upp ett liv med lägenhet, jobb, kompisar, körkort. Det känns väldigt svårt att bara lämna allting. Sverige har inga diplomatiska förbindelser med Afghanistan och talibanerna har inte heller förbundit sig till att emot utvisade asylsökande. Därför går det inte att genomföra tvångsutvisningar dit i dagsläget. Syed kan få vänta i 12 månader som är maxtiden man kan hållas i förvar. – Det känns som att jag väntar på ingenting. Polisen har ju sagt att de inte kan utvisa mig. Så jag har stor ovisshet om min framtid, det är väldigt, väldigt jobbigt.

Sudan på YouTube

Walking the streets of South Sudan (Worlds Most Dangerous Country)

Mr BMGs channel- https://youtube.com/@MrBmg?si=goSD0nfh5CneJhnf Use code JOE at checkout to get discounts on Myprotein ...

Joe Fazer på YouTube

Sudan War: The story so far (Explained) I BBC Africa

As the war in Sudan continues unabated and the humanitarian crisis escalates we look at how the war started and what has ...

BBC News Africa på YouTube

Sudan's Forgotten War

Play Conflict of Nations for FREE on PC, iOS or Android: https://con.onelink.me/kZW6/GOTI003 Receive a unique starter pack, ...

Good Times Bad Times på YouTube

Inside South Sudan's Capital City ($2 per month salary)

A look into the lives of South Sudanese people. Donate to save malnourished children's lives in South Sudan: ...

Indigo Traveller på YouTube

Sudan's conflict, explained

How Sudan's top two military men turned on each other Subscribe and turn on notifications so you don't miss any videos: ...

Vox på YouTube

Sudan i poddar

111 - The Splintering of Sudan

Sudan is entangled in a rapidly escalating civil war, marked by widespread protests, violent clashes, and an alarming surge in refugees fleeing the turmoil. Amidst this chaos, the Rapid Support Forces (RSF) swift advances are now intensifying fears of a potential state collapse, one that would likely plunge the region into chaos. With a fragmented government and military embroiled in enforcing their contentious autocratic rule, Sudan's path to peace appears increasingly precarious. So why are more and more outside actors getting involved here? What happens if the state does collapse, and who is supplying these forces with the means to wage this war? We ask our panel of experts. On the panel this week: - Will Brown (CSIS) - Joe Siegle (ACSS) - Will Carter (Norwegian Refugee Council) Intro - 00:00 PART 1 - 07:03 PART 2 - 29:20 PART 3 - 49:16 Outro - 1:02:37 Follow the show on @TheRedLinePod Follow Michael on @MikeHilliardAus Support the show at: https://www.patreon.com/theredlinepod For more info, please visit: https://www.theredlinepodcast.com/

The Intelligence: eyewitness to slaughter in Sudan

Our correspondent speaks with the Africa head of the Red Cross who has borne witness to the war, famine and genocide that continue—unrelenting and largely ignored—in Sudan. As Ukraine’s men are sent off to war, the country’s women are upending its labour market; we meet some newly minted miners (10:07). And how the age at which careers peak is changing (18:34). Today is the last day of our Black Friday sale: sign up to Economist Podcasts+ for half price—just two dollars, pounds or euros a month for access to all our award-winning shows. If you’re already a subscriber to The Economist, you’ll have full access to all our shows as part of your subscription. For more information about how to access Economist Podcasts+, please visit our FAQs page or watch our video explaining how to link your account.

The Intelligence: eyewitness to slaughter in Sudan

Our correspondent speaks with the Africa head of the Red Cross who has borne witness to the war, famine and genocide that continue—unrelenting and largely ignored—in Sudan. As Ukraine’s men are sent off to war, the country’s women are upending its labour market; we meet some newly minted miners (10:07). And how the age at which careers peak is changing (18:34). Today is the last day of our Black Friday sale: sign up to Economist Podcasts+ for half price—just two dollars, pounds or euros a month for access to all our award-winning shows. If you’re already a subscriber to The Economist, you’ll have full access to all our shows as part of your subscription. For more information about how to access Economist Podcasts+, please visit our FAQs page or watch our video explaining how to link your account.

Sudan conflict: A year in review

The fighting that erupted in Sudan on 15 April this year between the Sudanese Armed Forces and the Rapid Support Forces (RSF), continues unabated. We hear from the BBC's Mohanad Hashim who has been covering the conflict from the start. It is more than a story to him. It involves his homeland, his family, and his compatriots.Also, we meet Idiat Shiole, the 3D virtual fashion designer and creator of multiple AI models, representing a broader range of African women on the virtual catwalk.And a look back at Africa's sporting triumphs in 2023!

Sudan: Why Is There A Conflict?

Fighting has broken out in Sudan following years of power struggle between the country's military leadership: General Abdel Fattah al-Burhan, head of the armed forces, and General Mohamed Hamdan Dagalo, leader of the Rapid Support Forces (RSF).However, the origins of this conflict can be traced back to 1956, when Sudan first gained independence from the British-Egyptian Condominium. Since, Sudan has been a country that has tried to establish a civilian, democratic government time and again, but each time has been derailed by a military coup.In today's episode, host James Patton Rogers is joined by the first US Ambassador to South Sudan, Susan D Page, to help make sense of this complex history. From independence in 1956, through to President Omar al-Bashir's 2019 downfall and the 2021 coup, they assess what the history means for events happening right now, and finally, what steps towards peace could look like.Produced by Elena Guthrie, edited by Annie Coloe.For more Warfare content, subscribe to our Warfare newsletter here.If you'd like to learn even more, we have hundreds of history documentaries, ad free podcasts and audiobooks at History Hit - subscribe today! To download, go to Android or Apple store

The Vegan: Organic milk, Sudanese cows, and a movement for the extinction of cats

This episode is not suitable for listeners under the age of 18.On this episode of What Would You Do? with Adam Rowe, Adam is joined by the equally VERY good Ola Labib and Alfie Brown! Together, take on a dilemma of HUGE moral proportions as they learn that being a Sudanese cow is much like being at Newcastle University, Alfie did NOT keep his vegan promises, and Ola may like meat a little too much...If YOU have a story you want Adam to hear, email us at whatwouldyoudo@global.com! All names, occupations and locations will be changed to protect the innocent and the guilty*.And don't forget, you can get the next episode a DAY EARLIER than everyone else on the Global Player. Download it from the app store or go to globalplayer.com.*Stories for this show are sourced from team members, friends of friends and internet forums. Names, locations, and occupations have been changed. These changes are made to preserve anonymity and should not be taken as factual representations. Stories shared on this show are meant for entertainment purposes only, may have been altered for clarity and storytelling purposes and should not be assumed as real-life accounts.

Sudan: What’s happening in the world’s ‘forgotten war’?

Since April this year the Sudanese army and a rival military group called the RSF, the Rapid Support Forces, have been locked in a civil war that’s raged across the country. The United Nations says more than 12,000 people have been killed, and over seven million displaced.Two Sudanese women in different parts of the country describe the effect the war has had on their lives. Kalkidan Yibetal, a BBC journalist based in Ethiopia, explains who’s winning where, the massive impact on civilians and why there’s no sign of a peace deal. And James Copnall, who used to be a BBC correspondent in Sudan, gives us the background to this war, broken down into three parts. Email: whatintheworld@bbc.co.uk WhatsApp: +44 0330 12 33 22 6 Presenter: Hannah Gelbart Producers: Alex Rhodes, Chelsea Coates and Julia Ross-Roy Editors: Verity Wilde and Simon Peeks

DEENTOUR 63 - Sudan War & Palestine Situation

In this podcast we touch on topics regarding the issues going on in countries like Sudan and Palestine. We talk about some of our experiences visiting Sudan in times of hardship and war and how it impacted our lives. We connect it all back to how we as Muslims should learn to embrace hardship and not try to avoid it because Allah will indeed test those whom He loves and we cannot enter jannah without being tested. Cop Our E-Book!! Deentour.shop Let us know if you enjoy this episode and leave suggestions for us for future podcasts in the comments! JOIN THE DISCORD: https://discord.gg/xUdqnuDY6w SUPPORT US! https://www.launchgood.com/campaign/support_the_spread_of_islam_with_deentour#!/ FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA! Instagram: https://www.instagram.com/deentourr/ Tiktok: https://www.tiktok.com/@deentourr Timeline: Intro - 0:00 What’s going on in the world? - 1:00 Using your voice - 3:00 Allah does not burden a soul more than it can bear - 4:20 Who’s the only one who can help in times of need? - 6:23 Having the Quran in your heart - 7:35 Why would Allah send the Quran? - 10:27 Reassurance from God - 12:07 A Story of A Muslim Taking Accountability For a Wrong - 14:45 How the Quran continues to affirm itself - 17:35 How Muslims stand in the face of adversity - 19:22 Not everything is what it seems - 21:30 Our experience with conflicts in Sudan - 23:16 Outro - 32:18

Genocide returns: slaughter in Sudan

From a refugee camp in Chad, we speak with those fleeing murder in Darfur. Reporting on the war between the Sudanese Armed Forces and a powerful paramilitary group may have slowed, but the suffering has not. Bowel cancer is becoming more common in young people. How can screening be improved (14:23)? And, New York City rediscovers the dustbin (20:21).Sign up for Economist Podcasts+ now and get 50% off your subscription with our limited-time offer. You will not be charged until Economist Podcasts+ launches.If you’re already a subscriber to The Economist, you’ll have full access to all our shows as part of your subscription.For more information about Economist Podcasts+, including how to get access, please visit our FAQs page.

121. Chaos in Sudan, Biden vs. Sunak, and the fall of Braverman?

Is the Special Relationship between the UK and the US falling apart? How can the world come to Sudan's aid? And is Suella Braverman finally on her last legs? Tune in to hear Alastair and Rory discuss all this and more on today's episode of The Rest is Politics. TRIP Plus: Become a member of The Rest Is Politics Plus to support the podcast, enjoy ad-free listening to both TRIP and Leading, benefit from discount book prices on titles mentioned on the pod, join our Discord chatroom, and receive early access to live show tickets and Question Time episodes. Just head to therestispolitics.com to sign up. Instagram: @restispolitics Twitter: @RestIsPolitics Email: restispolitics@gmail.com Producers: Dom Johnson + Nicole Maslen Exec Producers: Tony Pastor + Jack Davenport Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

Sudan’s journey from independence to revolution

A military coup in 1989 brought Omar al-Bashir to power, until being overthrown by the military in the face of mass protests in 2019. During this time, war has raged in Darfur, South Sudan has gained independence and the Sudanese people demanded a return to civil government. BBC journalist Mohanad Hashim grew up in Khartoum and has reported extensively on the Middle East and Africa. He speaks to Claire Graham about Sudan’s journey from independence to revolution.Producer: Owen McFadden Presenter: Claire Graham

Sudan: Why has RSF leader Hemedti decided to visit African leaders?

This week, pictures of the leader of the paramilitary group the Rapid Support Forces Mohamed Hamdan Daglo, better known as Hemedti, at a genocide memorial in Rwanda and in Kenya hugging President William Ruto might have confused many. That’s because a civil war has raged in Sudan since last April.It began after Hemedti and the head of the armed forces General Abdel Fattah al-Burhan disagreed on the direction the country was going in and the proposed move towards civilian rule. The most contentious issue were plans to include the Rapid Support Forces’s 100,000 troops into the army. With no peace talks in sight, why is the RSF’s leader choosing to meet African leaders instead? Africa Daily’s Alan Kasujja has been speaking to the BBC’s Africa correspondent Anne Soy and Suliman Baldo, an expert on Sudan and Executive Director of the Sudan Transparency and Policy Tracker

Sudan conflict: what led to this?

David Aaronovitch and guests discuss the latest events in Sudan. Fighting has been commonplace ever since Sudan gained independence but what's behind the latest violence?Guests:James Copnall - currently presenting Newsday on the BBC World Service and formerly the BBC's Sudan correspondentMohanad Hashim - Sudanese journalist working on Newshour on the BBC World ServiceDame Rosalind Marsden, associate fellow at the Chatham House International Affairs and former UK ambassador to SudanProfessor Alex De Waal, Executive Director of the World Peace Foundation and Research Programme Director with the Conflict Research Programme at LSEProduced by: Kirsteen Knight, Claire Bowes and Ben Carter Edited by: Penny Murphy Sound engineer: Rod Farquhar Production co-ordinator: Siobhan Reed and Sophie Hill

37. What's happening in Sudan? Everything you need to know and what you can do about it, with Waging Peace

Today’s podcast episode is about a country very close to my heart - Sudan.Like most people in the UK, I grew up without any knowledge of what was happening in Sudan. In my history lessons at school I learnt about the Holocaust and the ethnic cleansing that happened during the second world war, but I learnt nothing about the current genocide in Sudan that continues to this day. It wasn’t until I went to uni and I somehow blagged my way onto a scholarship programme to study Mandarin in Beijing, (a story for another time), but I was sharing a room with a now good friend of mine Anna, who was studying the genocide in Darfur (a region in Sudan) for her degree. She was my first introduction to the situation there. She gave me the context, she told me stories about what she was reading, and I remember lying in bed one night in our room in Beijing, watching a film together called ‘Attack on Darfur’ - a hollywoodised, but pretty accurate depiction of what is happening there.That film still haunts me honestly. This is a warning for anyone who watches it - it was the most heartbreaking film I’ve ever seen, but it served a very important purpose for me. Fast forward about 5 years or so and I found myself in the Calais Jungle refugee camp for the first time, chatting to a guy there who told me he was from Darfur. As he talked about how his village had been burnt to the ground and he showed me the scars on his legs from where bullets had hit him, I thought back to that film and those conversations with Anna, and I was grateful that I knew even just a little bit about what he was telling me. I realised though that I still had a lot to learn.Since then, I’ve met many wonderful Sudanese people along my journey. I’m happy to call some of them my best friends, you guys might remember my conversation with Awad in Episode 2, and I also have a Sudanese foster brother. This episode comes after many conversations with them about the best way to encourage understanding and awareness for the people of Sudan. It aims to be a comprehensive introduction into the history, but through personal stories that make this information accessible to everyone.In it we hear from three wonderful women sharing their knowledge and stories about Sudan. First, Sonja and Maddy, from an amazing organisation called Waging Peace who support the Sudanese community in the UK, then Marwa, who shares her personal experience of living in and leaving Sudan. Her testimony is an honour to be able to include and share with you. To learn more about Waging Peace: https://wagingpeace.info/To check out the products made by our lovely sponsor: https://www.lovewelcomes.org/ (use the code WWT for 10% off at checkout)To support Asylum Speakers by buying a t-shirt or a hoodie: https://theworldwidetribeshop.com/To support Asylum Speakers by donating: https://www.patreon.com/theworldwidetribeTo get in touch: https://www.instagram.com/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sudan is the Worst Crisis in the World That Receives The Least Amount of Attention

As we enter 2024, the conflict in Sudan is shaping up to be one of the worst crises in the world. Nearly 7 million people have been displaced, hunger is widespread and a hallmark of this civil war has been ethnic cleansing that may have crossed the threshold to genocide. Despite being a calamitous catastrophe, Sudan has not received much media attention, nor sustained high level engagement by policy makers, particularly in the West.  To begin 2024, I am bringing you my conversation with Kholood Khair, the founder and managing director of Confluence Advisory, a think and do tank formerly based in Khartoum. We kick off discussing her analysis of why conflict broke out in April between the Sudanese Armed Forces and the paramilitary Rapid Support Forces. We then discuss how this conflict evolved to the point where the Rapid Support Forces appear to very much have the upper hand and why international diplomacy has thus far failed to end this civil war.   

Sudan: What is happening in West Dafur?

Witnesses accuse Sudan’s paramilitary Rapid Support Forces of targeting non-Arabs in Darfur, after capturing the Sudanese army headquarters in West Darfur’s capital El Geneina. We ask a representative of the United Nations refugee agency what is happening in the region. Uganda’s President Yoweri Museveni has downplayed his country’s expulsion from the Agoa free trade deal with the United States, but is his response mere posturing?And will burning poached wildlife products discourage criminals in Nigeria?

Genocide returns: slaughter in Sudan

From a refugee camp in Chad, we speak with those fleeing murder in Darfur. Reporting on the war between the Sudanese Armed Forces and a powerful paramilitary group may have slowed, but the suffering has not. Bowel cancer is becoming more common in young people. How can screening be improved (14:23)? And, New York City rediscovers the dustbin (20:21).Sign up for Economist Podcasts+ now and get 50% off your subscription with our limited-time offer. You will not be charged until Economist Podcasts+ launches.If you’re already a subscriber to The Economist, you’ll have full access to all our shows as part of your subscription.For more information about Economist Podcasts+, including how to get access, please visit our FAQs page.

Sudanese slit drum

Neil MacGregor's history of the world as told through things. Throughout this week he is examining the great shifts in the global economy and in imperial power in the 19th century. Today he is with a large wooden drum that the legendary Kitchener of Khartoum brought from Sudan for Queen Victoria, just after his army had killed 11000 Sudanese soldiers in battle. The drum takes Neil back to the extraordinary history that has played out along the Nile and to the great internal power struggles of the period. The writer Dominic Green and the broadcaster Zeinab Badawi reflect on the meaning of the drum and its place in Sudanese history. Producer: Anthony Denselow

What does the fall of Wad Madani mean for the Sudan conflict?

As the situation in Sudan continues to deteriorate, we look back at the week that's been and look ahead to the next few days. Has Sudan's conflict been forgotten and what next for the Sudanese people? Also we remember Shakahola. The Kenyan cult that made headlines around the world. And why is the pan African e-commerce company Jumia, exiting the continent?