Rättsexperten: "Då blir det en enda stor röra"

Rättsexperten: "Då blir det en enda stor röra"

Bauhaus-galan, Vasaloppet och världscupen i skidor.  Klimataktivisterna springer in på allt fler idrottsevenemang – och för det ska de straffas, menar rättsexperten Sven-Erik Alhem.  – Det viktiga är själva lagföringen, att samhället visar att det inte tolererar detta, säger Alhem.

Efter bråken – nu ska skidförbundet enas

Efter bråken – nu ska skidförbundet enas

Anders Furbeck från Luleå var inte valberedningens förslag när Skidförbundet skulle välja ny ordförande.

Den förre vd:n för Vasaloppet och Skistars fd chef Jonas Bauer föreslogs från valberedningen, men Anders Furbeck vann en jämn omröstning med 22-20.

– Nu ska vi samla skidfamiljen igen, säger nytillträdde Furbeck som basar över ett förbund som till stora delar mår bra och också har mycket pengar.

Men samtidigt med stora skillnader i förutsättningar.

Längdsektionen går som tåget med ett damlandslag som är bäst i världen och med sparade pengar i kassakistan. Den alpina delen sackar, och det är kring den sektionen det har bråkats mest.

– Det är inget konstigt att vi i ett sånt här stort förbund har olika åsikter, det är helt naturligt, med alla olika förutsättningar. Men vi har en plan som vi ska följa nu och jobba vidare på.

– Verbala attacker och öppet bråk med olika anklagelser i offentligheten är ingenting som vi ska hålla på med, säger Anders. Längd går bra När längdlandslaget höll pressträff i Stockholm nyligen var det samtidigt rundvisning av den nya vallatrailern som ska rulla mellan världscuporterna i vinter. Den är en supermodern trailer på 80 kvadrat, den nyaste i sitt slag. Nio miljoner kostade den, men längdsektionen har råd.

– Vi känner med alpinsidan, säger landslagschefen Anders Byström. Vi har varit i ungefär samma situation som de, tidigare. Men det påverkar inte vårt arbete i vardagen.

– Jag är inte påverkad på kort sikt. Det når er i media, men jag koncentrerar mig på mitt, säger Ebba Andersson.

Anders Furbeck har suttit i Svenska skidförbundets styrelse i fyra år och när han utmanade valberedningens förslag nominerades han av nio distrikt, samtliga i Götaland.

ANALYS: Valet av ny ordförande i skidförbundet låter som en personlig vendetta

ANALYS: Valet av ny ordförande i skidförbundet låter som en personlig vendetta

Gammalt eller nytt, längd eller alpint och Stockholm mot Sverige. Det är så det har utmålats, men det handlar egentligen mer om individuella meningsskiljaktigheter. Sen är även ekonomin, fördelning av pengar och uteblivna resultat en grogrund för missnöje. Det har varit en fallerad fartsatsning, missnöje bland åkare, sponsorer som hoppat av och stor ruljangs bland ledare de senaste åren. Både inom längd och alpint. Pandemin och lågkonjunkturen har satt sina spår ekonomiskt och återväxten, främst på herrsidan, har vacklat. Det har lett till stora konflikter i skidförbundets styrelse. Det har varit hot, krav på avgång, polisärenden och anmälan till riksidrottsnämnden. Förbundet står inför en hel del utmaningar rörande ekonomin och återväxten. Valberedningens kandidat Jonas Bauer, tidigare chef för Skistar och vd för Vasaloppet, utmålas som Stockholmsfalangen och det alpina alternativet. Motkandidaten Anders Furubeck är idag ordförande för Norrbottens skidförbund och sitter även med i skidförbundets styrelse. Han ser ut att ha stöd från både de södra och norra delarna av Sverige. Problemet är egentligen att ingen vet vad de olika kandidaterna står för och vill. Det verkar mer handla om för eller emot och väldigt lite om visioner och framtid. Det har länge gnisslats om hur pengarna fördelas mellan längd och alpint, men utöver det så styr dom sin egen ekonomi var för sig och förbundet har sin kassa. Det blandas dock lätt ihop när ekonomin presenteras. För mig låter hela den här soppan mer som en personlig vendetta mellan två styrelseledamöter som har spillt över på hela förbundet. Avgående ordförande Karin Mattsson har försökt släcka bränder som blossat upp gång på gång, och det har knappast påverkat styrelsens arbete positivt. Förhoppningsvis kan den nya ordföranden ena och inte låta meningsskiljaktigheter mellan individer eller falanger färga synen på hur förbundet mår och arbetar, eller hur dom ska staka ut vägen framåt. Svensk skidsport behöver det, för det finns nog med utmaningar ändå.

Sveriges underbarn större talang än Frida Karlsson

Sveriges underbarn större talang än Frida Karlsson

▸ Alvar Myhlback ses som den största skidtalangen vi någonsin haft. 18-åringen har redan blivit juniorvärldsmästare, är den yngsta genom tiderna att stå på prispallen i Vasaloppet, och har fått en speciallösning för att få träna med det svenska a-landslaget. Det är minst sagt något unikt med Alvar Myhlback. Hur tacklar han all uppståndelse? Hur ställer han sig gentemot William Poromaa, Calle Halfvarsson och de andra mer rutinerade åkarna? Och vad gör honom så bra?

Med: Kristoffer Bergström Programledare: Demir Lilja

Enstöringen Arne ringde upp från dödsbädden – för att ge miljoner

Enstöringen Arne ringde upp från dödsbädden – för att ge miljoner

Arne Bard var en speciell person och beskrivs av de få som kände honom, som en enstöring. Inte ens hans grannar i Finspång visste så mycket om honom, han syntes sällan till. Det många inte visste var att han under 1960- och 1970-talet var en ganska hygglig skidåkare och cyklist. Han slutade runt 90:e man i Vasaloppet 1972 och cyklade Vätternrundan på 8 timmar och 31 minuter, ensam. På Lidingöloppets tremil noterades han för 1 timme och 54 minuter. Totalt blev det 17 Vasalopp. Han hade inga släktingar, inga nära vänner och när han i början av 2023 insjuknade och blev varse att han hade kort tid kvar att leva behövde allt gå väldigt snabbt. Inget testamente fanns när Arne Bard låg på sjukhuset. Inget vanligt samtal Det var då familjevännen Kennet Viking hjälpte till med samtalet till Svenska Skidförbundet, de bad att få prata med någon inom längdskidor. – När jag berättade att det kunde röra sig om 3,5 till 4 miljoner kronor, då blev det ganska tyst i telefonen, säger Viking. Ulrika Sterner, kommunikationsansvarig på Svenska Skidförbundet längd, var i andra änden av telefonluren. – Det var inte ett vanligt samtal, om man säger så, säger hon. Donationer från privatpersoner av den här digniteten till Svenska Skidförbundet är ytterst sällsynta. Skänkte drygt tre miljoner – Skidförbundet har instiftat bidrag Arne Bard skänkte 3,3 miljoner kronor och ville att det skulle gå till de som kämpar bakom de allra bästa. – Det var viktigt för honom, säger Kennet Viking. Arne Bard ville att fler unga skidåkare i framtiden skulle kunna satsa på sin idrott. – Vi ska göra allt vi kan för att hans önskan ska uppfyllas, säger Ulrika Sterner. Skidförbundet har nu instiftat ett bidrag i Arne Bards namn, de kallar det för ”Bardbidraget”. I slutet av juni delas det första ut. ”Bardbidraget finns för att utveckla verksamheten med aktiviteter för elitaktiva i åldersspannet 19–25 år. Bardbidraget kommer att kunna sökas på årlig basis från och med 2024 fram till och med 2028. Maxbeloppet som delas ut per år är 700 000 kr. Storleken på bidrag kommer utgå ifrån, och stå i relation till, den satsning som föreningen/klubben vill göra”, skriver Skidförbundet på sin hemsida. – Vi är enormt tacksamma för den här möjligheten, säger Sterner. Kennet Viking: – Om han sitter i sin himmel och får reda på det här tror jag att han är väldigt lycklig, han levde för skidor, och att hans pengar hamnade på rätt ställe, säger han. Arne Bard gick bort i maj 2023, han blev 88 år.

ANALYS: Hennes plan har hela tiden varit en trestegsraket

ANALYS: Hennes plan har hela tiden varit en trestegsraket

När Stina Nilsson först slog igenom som skidåkare för mer än tio år sen, gjorde hon det som en del av en ny idrottsgeneration. Ung, målmedveten och helt orädd. I sommar fyller hon 31, men är fortfarande lika målmedveten och orädd. Då – 2013 - förde hon in en ny ton i det svenska skidlandslaget. Charlotte Kalla fick konkurrens och vi i pressen fick möta en ny typ av landslagsstjärna. En stjärna som struntade i det mesta som inte handlade om den egna satsningen och som visade måttlig förståelse för medias törst efter svar på alla möjliga frågor. Tidtagarur på presskonferenser Menande leenden utbyttes i landslagsledningen när hon själv styrde upp sina intervjuer med ett eget tidtagarur på presskonferenserna. Fyra minuters intervju var just fyra minuters intervju. När tiden var ute slutade hon prata mitt i en mening och gick vidare till nästa. Som skidåkare tog hon ett OS-guld och två VM-guld och var Super-Stina med hela svenska folket. Det blev totalt 12 mästerskapsmedaljer. Karriären blomstrade, men det plötsliga karriärbytet år 2020 skedde helt utan vånda. – Det var jättelätt, säger hon till SVT Skidskyttekarriären blev sen inte så guldkantad som framförallt fansen hade hoppats. Det spekulerades i tidningar och i tv hur länge det skulle dröja innan den första världscupsegern skulle komma. Att den skulle komma, och förmodligen redan under den första vintern var det många som trodde. Super-Stina skulle krossa alla i skidspåret, spåddes det. Ett lätt beslut – även den här gången Den norska skidskyttestjärnan Tiril Eckhoff fick frågan om hon fruktade Stina Nilsson direkt inför debutsäsongen. – Jag har lagt 20 år på att skjuta 20 träff. Jag tror att hon kanske kommer att upptäcka att det är rätt svårt, sa Eckhoff då. Och det visade sig vara rätt svårt. En andraplats och en tredjeplats i världscupen blev det på fyra säsonger och nu är skidskyttekarriären slut. Även den här gången var det ett lätt beslut. – Jag är hundra procent åt ena hållet eller det andra. Det var som att stänga en bok och öppna en ny, säger hon i SVT:s intervju. Hennes plan har hela tiden varit en trestegsraket, som slutar med en långloppssatsning, och nu är vi framme vid del tre. Stina tar plats i det norska stjärnlaget Team Ragde Charge och hoppar på den alltmer populära långloppscirkusen. Full fart mot Ski Classics kommande säsong. Och skidfansen har redan börjat spekulera: Vinner hon Vasaloppet nästa vinter?

Vasaloppet på YouTube

KLARAR VI VASALOPPET FÖRSTA GÅNGEN PÅ LÄNGDSKIDOR?

Stort tack till Vasaloppet som hjälpt oss på resan :) Följ Joluca på Instagram! https://instagram.com/jolucaofficial Glöm inte ...

JLC på YouTube

Vasaloppet 2018

Vasaloppet is the world's oldest, longest and biggest cross-country ski race. It has a rich history and tradition; hundreds of ...

PSI på YouTube

Vasaloppet

Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Traditionen är lång och hundratusentals skidåkare har kämpat sig fram i ...

vasaloppet på YouTube

vasaloppet risberg 2018

The heroes who fight 9 miles Photo and sound Patrik Hansson www.ezzet.se Youtube audio libray Leaving sting.

Patrik Hansson på YouTube

Speedrunning ett nytt spel för första gången

ad #sponsrade Fyrus, Void och WEEGEE tävlar genom de två första världarna av ett helt nytt indie 3D-plattformsspel, Nikoderiko!

WILDCARD på YouTube

Vasaloppet i poddar

34. Vasaloppet

I det här avsnittet berättar Dan allt om ett av världens största långlopp, Vasaloppet. Det här är en podcast av Dan Hörning.Följ Dan Hörning här:Twitter: @danhorningInstagram: https://www.instagram.com/dan_horning/?hl=enYoutube: https://www.youtube.com/channel/UCV2Qb7SmL9mejE5RCv1chwgMail: zimwaypodcast@gmail.comSponsra Sova med Dan Hörning via Swish: 070-7715864 (märk insättningen ”Sova”). Lyssna på Sova med Dan utan annonserna. 50kr+moms. Du får lyssna hur mycket du vill. Här (ta bort punkten på slutet) : https://plus.acast.com/s/sova. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

55. Moa Ilars succé och 100 dagar kvar till Vasaloppet

Tro det eller ej men Roberto har träffat Vasaloppets huvudperson, Vasaloppet som den 24 november hade 100 dagar kvar till start.  Robin har i sin tur agerat Kärleksgud inför storpublik i Östersund. Vi tar oss igenom världscuperna i längd och skidskytte där vi fick höja på ögonbrynen några gånger. Och som vanligt lite annat surr.

Episode 277: Årets mest lyssnade

Som traditionen sig bör är det åter dags att avsluta kalenderåret med att lyssna på årets mest lyssnade avsnitt. 2023 års mest lyssnade avsnitt är inget mindre en avsnittet där vi summerar Vasaloppet 2023 med herrsegraren Emil Persson. Tack för ett för att ni lyssnar på Vasapodden och hoppas ni följer med oss in i det nya året, gott nytt år!

TSB - Avsnitt 321 - Vasaloppet

Linus, Lif & Prästen -Vasaloppet -Lastbilsrace -Sparkad av en MMA-fighter -Kina rustar -Black face katastrof -Dragrace och mycket annat! Patreon: https://www.patreon.com/tappadsombarn Facebookgruppen: www.facebook.com/groups/tappadsombarnpodcast/ Instagram: @tappadsombarnpodcast Youtube: "Tappad som barn" Twitch: "TappadSomBarnPodcast" Podcast: "Life of SWK" Blev du tappad som barn? TSB-KLÄDER FINNS I VÅR WEBSHOP! www.tappadsombarn.se

Episode 271: 271 - Vasapodden hälsar på!

I veckans avsnitt hälsar vi på hos Vasaloppets huvudsponsor Ahlsell i Hallsberg. Här arrangerar de en träningsdag för deras anställda där de samlar ihop mil på olika motionsmaskiner till förmån för Barncancerfonden, ett fantastiskt initiativ! I podden får vi bl.a. en pratstund med initiativtagaren Martin Eckervad.

Episode 185: 185 - Inför Vasaloppet

Från Vasaloppskontrollen i Eldris snackar vi upp Vasaloppet med flera spännande gäster, David Nilsson från Ski Classics, Stefan Palm från Lager157 samt Runar och Thea från teamet! För den som vill ta del av podden med bild så finns den på teamets Youtube-kanal. 

Episode 233: 233 - Inför Vasaloppet

Nu är det bara timmar kvar till årets stora höjdpunkt för oss och många av våra följare, nämligen Vasaloppet. I denna podd är vi live ifrån 157XCCs tält i Sälen, vi snackar upp tävlingen med ett gäng olika profiler. 

73. Seedningslopp?

Podden Smala skidor är för dig som vill bli snabbare i spåret, Mats och Kay jagar kunskap för att bli snabbare på Vasaloppet!