Regeringen utreder nationellt tiggeriförbud

Regeringen utreder nationellt tiggeriförbud

Regeringen och Sverigedemokraterna tillsätter en utredare för att lämna förslag på ett nationellt tiggeriförbud. – Andra länder måste ansvara för sina medborgare. Vi kan inte vara Europas samvete, säger SD:s gruppledare Linda Lindberg.

Nationellt tiggeriförbud ska utredas

Nationellt tiggeriförbud ska utredas

Regeringen och samarbetspartiet vill att tiggeriet i Sverige ses över. Nu ska en utredare ta fram förslag på ett nationellt förbud. Linda Lindberg, gruppledare för SD, säger att tiggeriförbud funnits i Sverige tidigare, och att det senaste upphävdes på 1980-talet. – Tiggeri har därefter varit sällsynt i Sverige fram till början av 2010-talet då många EU-medborgare från andra länder kom till Sverige för att tigga. Det blev påtagligt för oss alla här. Det skapade otrygghet och upplevdes också som störande, säger hon. Ett mindre antal kommuner har infört lokala tiggeriförbud, men regeringen anser att dessa kan vara svåra att genomföra. ”Har förändrats” Den före detta hovrättslagmannen Krister Thelin har fått ansvaret att ta fram ett författningsförslag som innebär att tiggeri förbjuds på nationell nivå, ”oavsett ställningstagande i sak lämna författningsförslag som innebär att tiggeri förbjuds på nationell nivå”, skriver regeringen. Tiggeriet har förändrats och volymerna av personer har ökat. Det är enligt oss inte rimligt att folk reser över halva Europa för att tigga utanför våra butiker, säger Linda Lindberg. Regeringen vill att han redogör för hur förbudet ska utformas och avgränsas, samt hur det ska fungera ihop med krav om mänskliga rättigheter och internationella konventioner som Sverige måste förhålla sig till. Förslaget var ett av SD:s vallöften, men kritik har tidigare kommit från flera ledamöter från Liberalerna. Partisekreterare Jakob Olofsgård vill inte svara på hur partiet kommer förhålla sig till förslaget när det ligger på bordet. – Vi följer Tidöavtalet i dag och inrättar den här utredningen, säger han. Hoppas på brett stöd Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att han hoppas att samtliga Tidöpartierna ska komma överens. Dessutom har ambitioner att kunna samla ett brett stöd i riksdagen. – Jag tänker inte utesluta att vi nästa sommar har ett underlag som är så väl genomarbetat och välbalanserat att också andra partier kan överväga att ställa sig bakom det.

Regeringen: "Största tandvårdsreformen på 20 år"

Regeringen: "Största tandvårdsreformen på 20 år"

Regeringen och SD satsar 3,4 miljarder kronor på en ny tandvårdsreform. Förslaget innebär bland annat ett kraftigt utökat högkostnadsskydd, likt det som finns i övriga vården, för personer som är 67 år eller äldre. – Ekonomisk knapphet är en orsak till att många äldre, trots stora behov inte går till tandläkaren. Det ger dem ett sämre liv, säger socialminister Jakob Forssmed (KD). Exakt hur högkostnadsskyddet ska utformas är ännu inte klart. SD: Högkostnadsskydd för alla I samband med det vill man också sänka åldern för gratis tandvård – från 23 till 19 år. Detta aviserades i förra årets höstbudget och sägs vara nödvändigt för att ha råd med reformen. – Vi styr tandvårdens resurser mer efter behov, säger Forssmed. På sikt vill Sverigedemokraterna att ett förstärkt högkostnadsskydd ska omfatta hela befolkningen – en satsning som skulle kosta runt 7 miljarder kronor. – Här tar vi först en etapp med de äldre, säger SD:s gruppledare Linda Lindberg. Förändringarna väntas träda i kraft den 1 januari 2026.

"Vet inte vilken planet regeringen bor på"

"Vet inte vilken planet regeringen bor på"

Avskaffningen ska främja flygtrafiken i Sverige och förbättra tillgängligheten i hela landet, meddelar Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg. – Det blir helt enkelt sänkta biljettpriser, säger hon. Men beskedet har redan väckt starka reaktioner bland den politiska oppositionen och miljöorganisationer. – Jag blev förbannad och frustrerad. Men givet hur den här regeringen har agerat hittills så är jag tyvärr inte förvånad, säger David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen. – Samtidigt, utifrån de larmrapporter vi har från klimatforskarna, de internationella avtalen, de lagar som Sverige har varit med och beslutat om på EU-nivå är det ju ändå chockerande att man fortsätter att nedmontera klimatpolitisk ännu mer och öka Sveriges utsläpp, fortsätter han. ”Oroande” Även Vänsterpartiets Ida Gabrielsson riktar stark kritik mot avskaffningen i ett meddelande till TV4. ”Jag vet inte vilken planet regeringen bor på. Avskaffad flygskatt ökar utsläppen och bidrar inte ett dugg till att garantera svensk tillväxt”. ”Dagens besked är oroande, istället för investeringar i våra tillväxtområden i norr, hoppas regeringen på ett fly-in, fly-out-system. Det är inte bra för Sverige, utsläppen och den svenska ekonomin, fortsätter hon”.

"Sänkta biljettpriser" när flygskatten avskaffas

"Sänkta biljettpriser" när flygskatten avskaffas

Drygt två veckor före höstbudgeten presenteras kommer regeringen och Sverigedemokraterna med en nyhet. Flygskatten tas bort från och med den 1 juli 2025. Det meddelar statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg på en gemensam pressträff. – Vi gör det för att främja flygtrafiken i hela landet och därmed förbättra tillgängligheten i hela landet. Det blir helt enkelt sänkta biljettpriser, säger Linda Lindberg. Så mycket billigare blir det att resa Flygskatten har dragit in skatteintäkter på cirka 1,8 miljarder kronor om året och infördes 2018. Beroende på hur lång resan är så har den skatten inneburit ett påslag. TT skriver att det inom Europa har handlat om 76 kronor utifrån årets skattesats medan resor till USA har det blivit en skatt på 315 kronor. Om du i stället har åkt till Thailand till exempel så har det kostat 504 kronor per passagerare. – En resa inom Sverige kommer att landa på 82 kronor lägre per passagerare, säger Linda Lindberg på pressträffen. – Det här är jätteviktigt för många företag och stora delar av näringslivet – att vi kan behålla flyglinjer. Det är också så att det är en minoritet av länder inom EU som har en flygskatt. Det ger Sverige en jättetuff konkurrensnackdel, säger Ebba Busch. Välkomnar beskedet Swedavias vd Jonas Abrahamsson välkomnar förslaget. – Flygskatten har hämmat svensk flygtillgänglighet, konkurrenskraft och tillväxt. Dessutom har den hämmat den nödvändiga klimatomställningen genom att slå blint oavsett vilket bränsle man har i tanken. Nu behövs en bred kraftsamling kring hur vi säkrar ett konkurrenskraftigt och hållbart flygande. Styrmedel finns på EU-nivå och nu behöver vi i Sverige främja innovation och effektiva verktyg, säger han till TV4 Nyheterna.

Linda Lindberg på YouTube

Kan man ha två olika kön samtidigt? - Linda Lindberg

Se Linda Lindbergs (SD) fråga till statsminister Ulf Kristersson (M) i riksdagen den 23/2.

Sverigedemokraterna på YouTube

Nu inför vi språkkrav i äldreomsorgen - Linda Lindberg

Se Linda Lindbergs (SD) presskonferens tillsammans med äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) om att en ...

Sverigedemokraterna på YouTube

Varför driver Moderaterna igenom en ny könslag som det svenska folket inte vill ha? – Linda Lindberg

Se Linda Lindbergs debatt mot Johan Hultberg (M) i SVT Aktuellt om den nya könstillhörighetslagen.

Sverigedemokraterna på YouTube