Så gick det sen för paren i "Älskar, älskar inte"

Så gick det sen för paren i "Älskar, älskar inte"

Succéserien ”Älskar, älskar inte” har bjudit på kärlek över landsgränserna i tre säsonger – och nu kommer den fjärde.  Men har paren lyckats hålla kärleken vid liv trots distans och kulturkrockar? Så här har de gått för deltagarna!  ✓ Tragiska dödsfallet i Peru ✓ Drömmen om barn  ✓ Försvinnandet och skilsmässan ✓ Okända familjen

Historisk torka försvårar brandbekämpning i Amazonas

Historisk torka försvårar brandbekämpning i Amazonas

Världens lunga – Amazonas regnskogar – brinner. En ovanligt långdragen torka, förvärrad av väderfenomenet El nino, gör bränderna svåra att bekämpa, i såväl Brasilien, Peru, Ecuador, Colombia som Bolivia. I Brasilien ligger brandröken tung också i flera storstäder. Många av bränderna har startats av bönder, för att bereda marken. Det traditionella svedjebruket har tillfälligt förbjudits helt i landet, på grund av torkan, men myndigheternas beslut efterföljs inte. – Om den nuvarande utvecklingen inte bryts kommer våtmarken Pantanal, Amazonas och därmed hela Brasilien vara hotade, säger Flavio Dino, domare i Brasiliens högsta domstol. Värre än 2019 Brasiliens vänsterregering har lovat krafttag för att skydda Amazonas. Avverkningen av regnskog, såväl den legala som den illegala, ökade dramatiskt under Jair Bolsonaros tid vid makten. Men torkan, som pågått i över ett år, hotar nu alla reformer för att rädda regnskogen. Enligt satellitövervakning har 61.572 bränder registrerats under början av september, jämfört med drygt 46.000 under hela månaden förra året. Vattnet sjunker Brandbekämpningen försvåras av att floderna torkar ut. Såväl i Amazonfloden och dess biflöden, som i det vidsträckta våtmarksområdet Pantanal, har vattnet sjunkit dramatiskt dom senaste månaderna. Det oroar lokalbefolkningen. – Vattnet betyder allt för oss, det är en del av vårt dagliga liv och en transportväg för alla som bor här, utan vatten är vi ingenting, säger Fransisco Alvaro, som bor i Tefe Lake. Hans hus brukar flyta, men nu har vattnet sjunkit undan och hela timmerkonstruktionen är blottlagd. Det har han aldrig tidigare varit med om. Klimatet förändras Längre norrut, i Leticia i Colombia, har Amazonfloden sjunkit tio meter. Klimatförändringarna förstärker dom problem som avskogningen skapat, menar biologen Santiago Duque, forskare på Colombias nationella universitet.

– Förändringen av Amazonfloden går allt snabbare, vi håller på att förstöra den. Den största och rikligast strömmande floden på jorden kommer aldrig att bli sig lik igen, säger han.

Bolivia kämpar för legalisering av kokablad: "Betyder allt för oss"

Bolivia kämpar för legalisering av kokablad: "Betyder allt för oss"

I årtionden har omvärlden försökt att förmå Bolivias kokabönder att överge sin narkotikaklassade gröda – utan framgång. 70 000 människor i det bergiga landet lever av att odla kokablad, som är tillåtet att använda för personligt bruk i såväl Bolivia som Peru. Det används, som te eller tuggat, och sägs bland annat dämpa hunger och motverka höjdsjuka.

– Kokabladet är allt för människor här i Yungas – hälsa, mat, kläder och utbildning – och det är därför vi försvarar det med våra liv, säger Lizette Torrez, ordförande i kokaodlarnas fackförbund i det tropiska området vid bergskedjan Andernas sluttningar. Lever med kokan Kokabönderna har en stark position i Bolivia, den förre presidenten kom från deras skrå. Men makten kommer också av att bladen används i såväl religiösa som medicinska sammanhang.

– Vi är väldigt nöjda med att FN för första gången i historien på allvar börjat undersöka kokabladens egenskaper, säger Juan Carlos Alurralde, talesperson på vicepresidentens kansli.

På Mercado Negro i La Paz möts köpare och säljare.

– Vi lever hela tiden med kokan, vi dricker alltid koka te och smärtan försvinner, säger Donata Sanchez, en av försäljarna, med kinderna fulla med tuggade kokablad. ”Illegal handel gynnas” Men det ekonomiskt krisande Bolivia har också kommersiella skäl att vilja häva narkotikaklassningen av kokan, som används i alltifrån alkoholhaltiga drycker till tvål och tandkräm. På destilleriet El Viejo Roble ligger kokabladen i vätska, som på vilken illegal kokainfabrik som helst. Företaget har statligt tillstånd att processa bladen till öl och sprit.

Men så fort den legala produktionen ökar, går också den illegala upp. Det säger USAs narkotikabekämpande myndigheter, som legat bakom åtskilliga kampanjer att utradera koka-odlandet i Latinamerika. USA är emot en legalisering.

Enligt FN odlas kokablad på nära 30 000 hektar i Bolivia, omkring en fjärdedel illegalt.

I Yungas-området hoppas odlarna på exportmöjligheter.

– En avkriminalisering av kokablad skulle kunna vara bra för mitt folk – eftersom vår koka kan bli mer efterfrågad av industrin, säger Lizette Torrez, ordförande i kokaodlarnas fackförbund.

Dyker upp på stranden – efter över 100 år: "De flyr från skogshuggare"

Dyker upp på stranden – efter över 100 år: "De flyr från skogshuggare"

Det uppskattas finnas omkring 750 av dem. Mashco Piro lever i ett jägar- och samlarsamhälle i en avlägsen del av Amazonas i Peru. De har aktivt undvikit kontakt med andra människor historiskt, men under de senaste veckorna har många av dem lämnat sitt undangömda område på jakt efter mat. ”Humanitär katastrof” På filmklipp som publicerats av den brittiska människorättsorganisationen Survival International syns hur tiotals människor från stammen tagit sig till strandkanten nära byn Monte Salvado. Flera skogsbruksföretag har fått rätt att avverka skog i området där Mashco Piro-stammen lever. Enligt Survival International visar bilderna på de förödande konsekvenserna det innebär för stammen. – Det här är en pågående humanitär katastrof. Det är absolut nödvändigt att skogshuggarna kastas ut och att Mashco Piros territorium äntligen skyddas på rätt sätt, säger vd:n Caroline Pearce, enligt Sky News. Har byggt över 20 mil långa vägar Företaget Canales Tahuamanu har byggt över 200 kilometer väg för sina skogsbilar för att utvinna timmer, enligt Survival International. Människor från Mashco Piro har även setts vid den brasilianska gränsen. – De flyr från skogshuggare på den peruanska sidan, säger Rosa Padilha, representant för ett missionsråd i Brasilien, till Sky News. Organisationen Fenamad, som arbetar för naturfolkens rättigheter, uppmanar nu Perus regering att vidta åtgärder för att skydda stammen.

Tio platser med magisk utsikt – som du bör se en gång i livet

Tio platser med magisk utsikt – som du bör se en gång i livet

Cliffs of Moher, Irland Längs The Wild Atlantic Way på Irlands västkust ligger Cliffs of Moher. Dessa majestätiska klippor erbjuder hisnande utsikter över Atlanten och är hem till charmiga lunnefåglar. Grand Canyon, USA I Arizona ligger Grand Canyon, ett av världens mest ikoniska landskap. Besök Horseshoe Bend vid soluppgång eller solnedgång för att se de röda klipporna glöda i mjukt ljus. Trolltunga, Norge Trolltunga är en dramatisk stenformation som sticker ut över Ringedalsvatnet. Vandringen hit tar 10-12 timmar och belönar besökare med en av världens mest spektakulära utsikter. Machu Picchu, Peru Högt uppe i Anderna ligger den mystiska inkastaden Machu Picchu. Besök vid gryningen för att undvika folkmassor och uppleva den magiska soluppgången. Kappadokien, Turkiet Kappadokien är känd för sina unika klippformationer och luftballongturer. Regionen erbjuder också urgamla kloster och moderna lyxhotell uthuggna i sten. Namiböknen, Namibia Namiböknen, världens äldsta öken, sträcker sig längs Atlantkusten. Den är känd för sina majestätiska sanddyner och ett rikt djurliv som överlever tack vare havsdimman. Taktsang Palphug, Bhutan Taktsang Palphug, eller Tigers Nest, är ett buddhistiskt kloster som klamrar sig fast på en klippa högt över Parodalen. Vandringen upp erbjuder enastående vyer. Salar de Uyuni, Bolivia Världens största saltöken, Salar de Uyuni, förvandlas till en enorm spegel under regnperioden. Detta surrealistiska landskap är som att stiga in i en annan värld. – Dessa drömresmål erbjuder oförglömliga upplevelser och hisnande vyer som är värda varje ansträngning, menar Kajsa Beausang som berättar mer om var och en i klippet.

Tropiska smittan  sprids i rekordfart

Tropiska smittan sprids i rekordfart

Sydamerika är hårt ansatt av denguefeber. I år har över 1 000 människor dött i sjukdomen i Brasilien och i Peru sätter man in akutåtgärder för att bekämpa viruset. Varför sprids sjukdomen rekordsnabbt? Kan den till och med komma hit till Sverige? Hör myggexperten Jan Lundström. – Det är som en våt filt över samhällets utveckling, säger Jan Lundström.    Hör dagens avsnitt av Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” i spelaren! Eller: Lyssna direkt på Spotify! Lyssna direkt på Podcaster!

Krigstillstånd i Ecuador – flera döda: "Vi kommer inte förhandla"

Krigstillstånd i Ecuador – flera döda: "Vi kommer inte förhandla"

Det var vid 21-tiden, svensk tid, som flera män i balaclavas stormade direktsändningen som ägde rum i en tv-studio i Guayaquil. Männen syntes vifta med gevär, handgranater och dynamit framför kameran samtidigt som de skrek att de hade ”bomber”. ”Skjut inte, snälla skjut inte”, skrek en kvinna medan skott avlossades. Ingen ska ha kommit till fysisk skada under stormningen. Samtliga gärningsmän har gripits och incidenten kommer efter en tids oroligheter i landet. ”Fito” på flykt Landets president, Daniel Noboa, utlyste i måndags nationellt undantagstillstånd efter att en ökänd gängkriminell ledare, José Adolfo Macías, även kallad ”Fito”, flytt från fängelse. ”Fito” avtjänade ett 34-årigt fängelsestraff, för bland annat narkotikahandel och mord, och flykten följdes av attentat från kriminella ligor mot flera platser i landet. På tisdagen dödades åtta personer dödades i en serie attacker i hamnstaden Guayaquil, uppgav en lokal polischef vid en pressträff. Två poliser ”mördades brutalt av beväpnade brottslingar” i närliggande staden Nobol, uppgav polis i ett separat uttalande. Landets regering har utlyst internt krigstillstånd och förklarar 22 kriminella grupper som terrororganisationer. – Vi kommer varken att ge efter eller förhandla. Det allmänna bästa, rättvisa och ordning kan inte be om lov eller stå med böjt huvud inför terrorister. Vi agerar beslutsamt och kraftfullt mot alla försök att skapa oreda och kaos i landet, säger Jaime Vela, arméchef Ecuador. Farlig utveckling Läget i Ecuador har försämrats mycket det senaste tiden. – Det är extremt allvarligt. Ecuador har på kort tid gått från att ha ansetts vara en fredlig oas i en orolig region, till att klassas till ett av Latinamerikas kanske farligaste länder. Utvecklingen de senaste dagarna har förvärrat läget ytterligare, säger TV4 Nyheternas utrikesreporter Filip Jacobson, på plats i Rio de Janeiro. Det finns nu en risk att konflikten i Ecuador sprider sig till andra delar av Sydamerika. – Den här konflikten är på ett sätt redan regional, eftersom den inbegriper kriminella organisationer från grannländerna Peru och Colombia, som är världens största kokainproducenter. Här i Brasilien säger man att man följer läget noga, säger Filip Jacobson.

Peru på YouTube

Fireboy DML & Ed Sheeran - Peru [Official Lyric Video]

The official lyric video for Fireboy DML & Ed Sheeran - Peru Stream or download it here: https://music.empi.re/perufireanded ...

Ed Sheeran på YouTube

Fireboy DML, Ed Sheeran - Peru (Official Video)

Listen to the single "Peru". Out 12/23! Stream: https://music.empi.re/perufireanded Peru 7" Exclusive Edition: ...

FireboyDMLVEVO på YouTube

Amazing Places to Visit in Peru - Travel Video

Peru has a prehispanic rich culture, beautiful places to discover, wild nature, and an extraordinary and worldwide known ...

Joyous Travel på YouTube

10-Million-Year-Old Crocodile Fossil Found in Peru

Paleontologists in Peru recently unveiled a rare find: the 10 million-year-old fossil of a crocodile species, called a gharial.

Inside Edition på YouTube

Peru Travel Guide: Things To Know Before Visiting Peru 2024

In this Peru travel guide we travel all over Peru to explore Machu Picchu, Cusco and the coastal city of Lima and much more in the ...

Island Hopper TV på YouTube

Peru i poddar

S2 Ep18: The Peru Two – Banged Up Abroad

WE ARE BACK! On the 6 August in 2013, Michaella McCollum, from Northern Ireland and Melissa Reid from Scotland – both aged just 20 – were arrested at Jorge Chavez International Airport in Lima in the South American country of Peru for attempting to smuggle £1.5M worth of cocaine out of the country. What followed would prove to be a living nightmare… Warning: the themes in this podcast and the language used may be adult in nature and listener discretion is required. And we really mean it this time! Facebook: Seeing Red a UK True Crime Podcast Instagram: SeeingRedThePodcast Twitter: Red_Podcast Patreon: patreon.com/seeingredpodcast Email: info@seeingredpodcast.co.uk Theme music thanks to www.bensound.com Music edited by www.discosuperstars.co.uk Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

Necro Overtime: The Death of Luis Garavito, Peruvian Face Peelers, and New Bigfoot Video

Grab a beer and join us tonight for another installment of Necro Overtime! This time we'll talk about the recent death of Luis Garavito, the alien attacks going on in Peru, and the new Colorado Bigfoot video. Peru Reddit Thread: https://www.reddit.com/r/UFOs/comments/16l7aia/the_alien_attacks_in_peru_are_not_what_everyone/ First Peru video from July 2023: https://www.tiktok.com/@jawsman11/video/7265372596177259819?_r=1&_t=8gPZebhMHWx Clearer video of alleged Face Peeler: https://www.tiktok.com/@hallucinationhippies/video/7267380381131738411?_r=1&_t=8gSj1LTj9Qc NSFW video of man missing his face: https://imgur.com/a/NvFXNJm Just for fun, alleged Peruvian grave robbers: https://www.reddit.com/r/aliens/comments/16p4fbo/leaked_footage_of_grave_robbers_raiding_nazca/ Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices

EP-145 PERU: Learn why Peru is a near-perfect adventure destination

This week we talk with Paul Cripps, owner of Amazonas Explorer, a local tour operator based in Cusco Peru.  Hear how Paul fell in love with Peru, and followed his dream, emigrating to Peru over 20 years ago. Paul shares what he thinks are the must-see activities for tourists to Peru, from e-biking the Sacred Valley, to a more conventional Sacred Valley and Machu Picchu tour. You can also mountain bike to Lake Titicaca, have a family-friendly multisport tour, raft the Black Canyon of the Apurimac, or cycle the Sacred Valley!

Ultimate 10 Days in Peru Itinerary

Want to see a lot of Peru but don’t have a lot of time? We have the perfect 10-day Peru itinerary for you!  With stops in Lima, the Amazon Rainforest, Cusco, Sacred Valley, Machu Picchu, and Rainbow Mountain, yes, it is possible to do all this in Peru in just 10 days! For the full itinerary and details, check out our blog post here: https://worldwidehoneymoon.com/perfect-10-day-peru-itinerary/ 

Climate Heroes - Building Reservoirs in Peru

When the glaciers in Ayacucho, Peru started disappearing, intense water shortages made life in the region unsustainable. Until two sisters revived the ancient practice of building sacred water reservoirs in the mountains. A transcript of this episode is available at https://bit.ly/3S9Xt5y.  

Climate Heroes - Preserving the Forest in Peru

When Julio Cusurichi saw loggers push deeper and deeper into the Amazon, he realized they threatened both the fragile rainforest and the traditional way of life for Indigenous communities in Peru. So he decided to make it his life's work to protect Indigenous lands and rights. A transcript of this episode is available at https://bit.ly/3tVN7f8.