Simon Campanello: Deepfakes är lättare att sprida än att stoppa

Simon Campanello: Deepfakes är lättare att sprida än att stoppa

EU-kommissionär Ylva Johansson kan ha utsatts för precis den typ av AI-bluff som it-säkerhetsbranschen varnat för. AI-manipulerade deepfakes blir allt svårare att skilja från verkligheten, skriver DN:s vetenskapsreporter Simon Campanello.

ANALYS: Vladimir Putin har hittat hålet i EU:s stängsel

ANALYS: Vladimir Putin har hittat hålet i EU:s stängsel

Här finns alla ingredienser till en stinkande soppa av ryska illegalister, mer misstro mot Ungern och spekulationer om vad Viktor Orbán kan ha fått av Vladimir Putin för att ge ryssar och belarusier tillträde till Ungern, och därmed möjlighet att glida vidare in i EU. Ett ord för det som händer är oro. Vladimir Putin har hittat hålet i stängslet in i EU. Den som klippt upp det åt honom på andra sidan är Viktor Orbán. Ungerns premiärminister träffade Rysslands president den 5 juli. Resan kallades en fredsresa och startade visserligen i Kiev. Ungern hade precis klivit på sitt halvår som ordförandeland i EU. Kort efter resan till Moskva kom beslutet. Åtta länder får möjlighet att ansöka om arbetsvisum till Ungern. Sex av länderna är kandidatländer till EU. Två av länderna är alltså Ryssland och Belarus. EU sa upp visumavtalet man hade med Ryssland sommaren 2022. Sedan dess har vi sett 14 sanktionspaket mot Ryssland. Ungerns beslut hotar EU:s säkerhet Nu kräver EU-kommissionen svar av Ungern. Ylva Johansson, kommissionär för inre säkerhet säger till TV4 Nyheterna: – Ungerns beslut kan vara ett direkt hot mot EU:s inre säkerhet. Ryssland ligger bakom en lång rad attacker i EU:s medlemsländer och misstänks för ännu fler. I samband med sommarens fångutväxling blev det tydligt att Ryssland skickar agenter som lever under täckmantel inom EU. – Vi måste vara vaksamma och göra noggranna säkerhetskontroller, det är inte läge att öppna nya dörrar som gör det enklare för Ryssland att sända agenter till EU. Jag kräver svar av Ungern, vilket de ska ge kommissionen senast den 11 september, fortsätter hon. En rysk docka? Frågan är om något svar kan anses som rimligt i Bryssel och i övriga EU-länder. Vi lever i en tid där gränser stärks. Säkerhets- och underrättelsetjänster i EU-länderna letar aktivt efter sabotörer. Så vad ska man dra för slutsats? Här uttrycks som sagt oro. Diplomater i Bryssel uttrycker sig ofta försiktigt. Men panik är ett bättre ord. Vad händer med Ungern? Är landet en ryska docka? Det är svårt att se vad som finns innanför den första gumman. Nu har Ungern gett Ryssland och Belarus en möjlighet att bakvägen släppa in sabotörer, giftmördare och spioner i EU. Man kan med säkerhet konstatera att åtgärder kommer att vidtas från övriga EU för att minska risken Ungern utsätter dem för. Vi vet inte hur ännu. Och hur ser Ungerns framtid i EU ut när landet tycks prioritera ryska önskemål?

ANALYS: Det innebär valet av Jessika Roswall för Sverige

ANALYS: Det innebär valet av Jessika Roswall för Sverige

Är det raka spåret nu, eller finns det fallgropar? – Här finns absolut fallgropar, även om de är ovanliga. Europaparlamentet kommer att fråga ut varje föreslagen kommissionär sannolikt tidigt i höst. Utfrågningarna är ofta detaljerade och är utfrågarna inte nöjda kan kommissionärskandidaten få återkomma för fördjupad utfrågning. Det har hänt att kandidater inte godkänns. Föreslagna kommissionärer förväntas tala god engelska och/eller franska, vara kunnig i sitt blivande ansvarsområde och ha en mycket hög kunskap om hur EU och dess institutioner fungerar både praktiskt och konstitutionellt. Parlamentet ska också ha omfattande och detaljerade skriftliga svar från kommissionärskandidaterna. Som exempel kan nämnas att Ylva Johansson lämnade in 14 sidor med svar på parlamentets frågor. Hennes kollega estniska Kadri Simson som fram till nu varit energikommissionär lämnade in 19 sidor skriftlig redogörelse. Vilket ansvarsområde kommer Sverige att få? – Det vet vi inte. Sverige har haft migration och inre säkerhet under de senaste fem åren. Socialdemokraten Ylva Johansson har haft den tunga posten. S-ledaren Magdalena Andersson kräver att Ulf Kristersson ser till att få en ny tung post. Det är upp till Ursula von der Leyen att föreslå ansvarsområden för respektive kommissionär. Ingen post är oviktig, men för svensk del skulle ansvar för EU:s utvidgning var en tung post. Likaså den förväntade nya uppgiften att vara försvarskommissionär. Det arbetet handlar om att skapa förutsättningar för europeiska försvarsindustri att så att vapentillverkningen kommer i gång. Eftersom Sverige inte har euro som valuta går en del poster bort direkt som gäller just handel och valuta. Vem ersätter Jessika Roswall här hemma? – Svår fråga. Om Roswall ersätts utan någon annan regeringsombildning kan man räkna med att posten går till en moderat med djup kunskap om EU. De kan finnas på olika poster men kanske väljer Ulf Kristersson någon ur EU-nämnden. Roswalls nuvarande statssekreterare Christian Danielsson, tidigare ambassadör och hög chef inom EU-kommissionen är också ett möjligt namn. Han skulle då kunna kröna sina långa karriär som statsråd.

Jessika Roswall föreslås bli ny EU-kommissionär

Jessika Roswall föreslås bli ny EU-kommissionär

Ylva Johansson (S) har suttit på posten som EU-kommissionär sedan 2019. Nu föreslås EU-minister Jessika Roswall ta över. – Jag vill först och främst säga att jag är oerhört hedrad och tacksam över att ha fått det här förtroendet av statsministern att bli nominerad. Det är ett ärofyllt uppdrag att få möjligheten att bli Sveriges nästa EU-kommissionär, säger hon på presskonferensen tillsammans med statsministern. Första moderata EU-kommissionären Roswall var ett av de namn som det spekulerades om på förhand. Hon kommer att skickas till Bryssel för den nya EU-kommissionen som tillträder sent i höst. Det blir första gången på Sveriges 28 år som en moderat får posten som EU-kommissionär. Med tanke på det var det väntat att det skulle bli någon från det största regeringspartiet som skulle nomineras till posten. Tackade Johansson Både statsministern och den föreslagna EU-kommissionären passade på att tacka Ylva Johansson. – Jag har personligen haft ett nära samarbete med henne och uppskattar det väldigt mycket, säger Jessika Roswall. – Hon har varit helt avgörande i migrationspakten, i de beslut som ledde fram till migrationspaket där både hon i kommissionen och Tomas Tobé i EU-parlamentet var väldigt avgörande, säger Kristersson. Vilket ansvarsområde i kommissionen som den nya svenska deltagaren kommer att få avgörs efter förhandlingar med kommissionsordföranden. Med stor sannolikhet blir det tyska Ursula von der Leyen som fortsätter på den posten – även om det formellt inte blir klart förrän EU-parlamentet tidigast i nästa vecka godkänner henne.

Sveriges flopp i EU – blir utan toppjobb: "Inte intressanta"

Sveriges flopp i EU – blir utan toppjobb: "Inte intressanta"

Stats- och regeringscheferna för medlemsländerna är överens. Omstridda Ursula von der Leyen får förnyat förtroende som ordförande för kommissionen. Estlands Kaja Kallas nomineras till ny utrikeschef och António Costa från Portugal föreslås som ny ordförande för Europeiska rådet. Ingen svensk varit på tal för någon av de högsta posterna. Enligt Ylva Nilsson är det inte förvånande. Det fanns inte någon svensk som cirkulerade vid någon punkt, trots att man kastade upp de flesta namn i luften under de här veckorna. Det finns helt enkelt inga svenska politiker som engagerar sig i Europapolitiken tillräckligt mycket för att vara intressanta på den här nivån, säger hon. Svensken fick ”besvärligt” jobb Samma trend har synts även under den senaste mandatperioden. Ingen svensk på något toppjobb. Detta trots ett svenskt ordförandeskap i EU. Varje land har en kommissionär, och enligt Ylva Nilsson har den svenska representanten – S-märkta Ylva Johansson – fått det mest otacksamma jobbet. Hon fick migrationsportföljen, som är den besvärligaste portföljen av alla. Så nej, vi engagerar oss inte under de löpande fem åren i EU. När det väl kommer till val och när det kommer till toppjobb. då är det ingen som vet vilka svenskarna är. Man känner inte svenskarna, säger Ylva Nilsson. Vem som blir nästa svenska EU-kommissionär och vilket ansvarsområde den kommer att få är ännu oklart. Sveriges regering kommer att föreslå en kandidat, som sedan ska godkännas i Bryssel. Nästa EU-kommission tillträder senare i år.

SD-smockan mot regeringen: Är oärliga – har svikit sina vallöften

SD-smockan mot regeringen: Är oärliga – har svikit sina vallöften

Det var den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) som lanserade förslaget chat control i maj 2022. Syftet var att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp mot barn genom att utöka den digitala övervakningen av både sociala medier och krypterade meddelandetjänster. Förslaget har fått stenhård kritik för att innebära betydande intrång i den personliga integriteten, då både myndigheter och företag kan få tillgång till privata konversationer. Flera EU-länder har varit skeptiska. På väg att bli verklighet Men i slutet av maj i år lade EU:s ordförandeland Belgien fram ett kompromissförslag där spårning av textmeddelanden och samtal tagits bort. Användare ska också ha möjlighet att lämna samtycke, men i praktiken innebär det att den som säger nej inte längre kommer att kunna dela bilder, videor och länkar. Kompromissförslaget har gjort att flera tidigare skeptiska länder har svängt, och förslaget kan vara på väg att bli verklighet. I går röstade justitieutskottet om hur Sverige ska ställa sig till förslaget i EU:s ministerråd. Svaret blev ja, vilket journalisten Emanuel Karlsten var först att rapportera. Sverigedemokraterna och Centerpartiet var de enda som röstade emot. Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger sig också vara emot förslaget men missade att säga det. ”Långtgående konsekvenser” I EU-valrörelsen kallade moderaterna chat control för massövervakning, men dom har nu alltså accepterat kompromissen. – Vi har hela tiden sagt att vi är beredda att titta på nya förslag som kan angripa det stora problemet med sexuella övergrepp på barn i den digitala miljön om det blir en bättre balans och rättssäkerheten tillgodoses på ett bättre sätt. Därför tycker vi att det förslag som nu har lagts på bordet kommer tillräckligt långt för att vi skall kunna ge grönt ljus åt fortsatta förhandlingar, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M), till TV4 Nyheterna. Sverigedemokraten Adam Marttinen, ledamot i justitieutskottet, är kritisk. – Jag tycker att man har svikit sina vallöften eftersom att man har nu gått med på ganska långtgående konsekvenser för den personliga integriteten. Man accepterar att krypteringen bryts vid det här förslaget som Belgien kommit med som ett kompromissförslag. Förslaget om chat control ska diskuteras vidare i EU och det är inte klart hur det kommer att se ut, men Sverige kommer att rösta ja i ministerrådet.

Sverige säger ja till omtvistade "chat control" – fick brett stöd

Sverige säger ja till omtvistade "chat control" – fick brett stöd

För två år sen lanserade den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson förslaget ”chat control” som handlar om hur nätjättar ska agera mot övergreppsmaterial på nätet. Kritiker menar att förslaget går alldeles för långt i granskandet av bland annat chattar och att det skulle kunna ge myndigheter stora möjligheter att övervaka personers privata konversationer. Gjordes om – efter kritiken Efter kritiken har delar av förslaget gjorts om. Man har bland annat ökat möjligheterna för användare att lämna samtycke och spårningar ska avgränsas till bilder, videor och länkar.

Det här gjorde att det nya förslaget i går fick stöd av alla partier i justitieutskottet förutom Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

Förslaget kommer nu att beredas i EU och därefter ska ministerrådet förhandla med det nyvalda EU-parlamentet.

Ylva Johansson på YouTube

Ylva Johansson får ansvar för integrationen - Nyheterna (TV4)

Nyheterna i TV4 från 2016-02-24: Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson får ökat ansvar för integrationen. Förändringen reser ...

TV4 Nyheterna på YouTube

#vdLcommission: Presentation message by Ylva Johansson

vdLcommission: Presentation message by Ylva Johansson, European Commissioner for Home Affairs Watch on the portal: ...

European Commission på YouTube

Ylva Johansson

Ylva Johansson pratar om skolan och lika möjligheter Help us caption & translate this video! http://amara.org/v/E6x1/

Socialdemokraterna på YouTube

Bloggintervju: Ylva Johansson

Bloggarna Jonas Morian och Nina Unesi intervjuar ledande socialdemokrater. I detta klipp svarar Ylva Johansson på frågor om ...

Socialdemokraterna på YouTube

Ylva Johansson i poddar

#205 - CHAT CONTROL: Ashton Kutcher, Ylva Johansson & världens största massövervakning - Karl Emil Nikka

”Chat Control 2.0” är lagförslaget från EU som kommer möjliggöra den största massövervakningen någonsin i demokratiska länder.     Lagförslaget, även kallad permanenta CSAM-förordningen, har lagts fram av den svenska EU-kommissionären och Socialdemokraternas Ylva Johansson. Lagförslagets syfte är enligt Ylva Johansson att komma åt barnövergreppsmaterial på nätet. Men enligt ett färskt avslöjande av en grupp europeiska grävjournalister pekar mycket på att det är ett internationellt sofistikerat lobbynätverk som ligger bakom förslaget. Däribland Ashton Kutcher-grundade Silicon Valley-bolaget Thorn. Journalisterna har tagit fram dokument som b.la. visar på anmärkningsvärda kontakter mellan Ylva Johansson och vinstdrivande företag som misstänks ha påverkat EU-kommissionären, aggressiva smutskastningskampanjer designade av lobbygruppens ”attack dogs” och Europols explicita mål att övervaka och spara all insamlade data från en halv miljard EU-medborgare efter att Chat Control 2.0 har pressats igenom.     Lagförslaget, som bryter mot FN:s grundläggande mänskliga rättigheter och Barnkonventionen, har fått massiv kritik från 100-tals organisationer. Däribland EU:s egna experter. Därutöver menar 100-tals forskare och experter från 38 olika länder att lagen är omöjlig att genomföra i praktiken.     Så hur är det så att Chat Control 2.0 är på väg att bli lag i Europa, trots allt?     Karl Emil Nikka är expert på IT- och cybersäkerhet, författare och har lagt hundratalstimmar på att granska Chat Control 2.0 och dess påverkan Europas medborgare och barn. Han är också utsedd till ”Årets säkerhetsprofil”. Karl Emil är den enda som har fått debattera lagförslaget med EU-kommissionären. Han gästar för att prata om allt kring Chat Control 2.0, varför lagförslaget är så kritiserat, varför lagförslaget är direkt skadligt för barn, desinformationen som spridits av Ylva Johansson och varför kommissionären har undvikit så många experter som har presenterat konkreta alternativ som kommer hjälpa barnen på riktigt. Vi pratar också om vilka politiker och partier som är för- och emot detta lagförslag.       Det här är inte hela avsnittet. Vill du få tillgång till hela avsnittet, före alla andra och helt reklamfritt, behöver du bli betalande prenumerant på Patreon: https://www.patreon.com/taimaz ❤️ Tack för ditt stöd! ❤️ Du kan också ge stöd på Swish: 0761 401 401 Mer info på https://www.loungepodden.se Följ Taimaz Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/ Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21 Youtube:  https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A     Detta avsnitt spelades in den 4e oktober 2023.   www.chatcontrol.se ADVOKAT THOMAS OLSSON I LOUNGEPODDEN: https://open.spotify.com/episode/2sLOLq9tM8TPAbGiz9djxA?si=34011b85d1df4973 GRÄVNÄTVERKETS REPORTAGE PÅ BALKAN INSIGHT(GRATIS) ELLER LE MONDE(LÅST): DEL 1: https://balkaninsight.com/2023/09/25/who-benefits-inside-the-eus-fight-over-scanning-for-child-sex-content/ DEL 2: https://balkaninsight.com/2023/09/29/europol-sought-unlimited-data-access-in-online-child-sexual-abuse-regulation/ LE MONDE(LÅST): https://www.lemonde.fr/en/les-decodeurs/article/2023/09/26/the-eu-fight-against-child-pornography-stokes-fears-of-widespread-online-surveillance_6140055_8.html 5 JUNI STIFTELSENS SUMMERING GRÄVREPORTAGET OM KORRUPTION https://femtejuli.se/2023/09/26/chat-control-politisk-korruption-pa-eu-niva/ UTFRÅGNING I LIBE UTSKOTTET(GJORDES EFTER INSPELNING AV VÅRT PROGRAM): https://www.dn.se/varlden/ylva-johansson-fragas-ut-om-lobbykontakter/ DN:s summering av utfrågningen: https://www.dn.se/varlden/ylva-johansson-fragas-ut-om-lobbykontakter/ THEATRE OF WAR DOKUMENTÄR: https://vimeo.com/ondemand/theatersofwar ROGER STAHL INTERVJUN MED GLENN GREENWALD https://www.youtube.com/watch?v=8Xp9jTdJ4Ys

EU Home Affairs chief Ylva Johansson — Aussie re-set — Interpreters row

As drama unfolds across the English Channel, we look at where things stand with the EU's migration policy and examine EU-Australian relations. We also review a revealing new documentary on Emmanuel Macron's international diplomacy efforts and explain why interpreters in the European Parliament are upset with their post-COVID working conditions.Brussels Playbook co-author Suzanne Lynch hosts this episode, which begins with our French politics reporter Clea Caulcutt giving us the skinny on a new behind-the-scenes documentary on Macron’s diplomatic efforts to stop the war in Ukraine. Clea also explains the political calculus behind Macron's recent Cabinet reshuffle and what it means for Brussels. And POLITICO's Maïa de La Baume joins the discussion to explain the latest tangle between the EU and its all-important interpreters.Ylva Johansson, European Commissioner for Home Affairs, joins Suzanne on the podcast to discuss the EU's migration policy — what progress has been made since unveiling its plan in September 2020 and where the sticking points remain. She also highlights the challenges for EU countries from taking in over 3 million Ukrainians fleeing war in recent months.And we welcome a delegation of visitors from Australia to hear about the state of relations with the EU. Stuart Lau, our EU-China correspondent, sits down with Professor Rory Medcalf, head of the National Security College at the Australian National University and a thought leader on the Indo-Pacific, and Professor Duncan Lewis, an imminent military and security expert who has held senior roles in the Australian military and public service, including as former ambassador to the EU, Belgium and NATO. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2 Ylva Johansson om EU:s roll i Afghanistan - humanitär krishantering och migration

Hur förhindrar vi en humanitär kris efter talibanernas maktövertagande? Hur ska EU-länderna agera för att hjälpa människor inne i Afghanistan och de som är på flykt från landet? Hör Ylva Johansson, som ansvarar för inrikes frågor, om utvecklingen i Afghanistan och hantering av migration i det andra avsnittet av EU-kommissionen i Sveriges podd. Samtalet leds av Willy Silberstein. I avsnittet deltar även Christian Danielsson, chef för EU-kommissionens representation i Sverige.

Coronavirus edition #2: European Commissioner Ylva Johansson — Vaccine confusion — 8 more weeks?

We hear from someone directly involved in the EU's response to the coronavirus crisis: Home Affairs Commissioner Ylva Johansson. The Swedish commissioner talks about the challenges of trying to keep the EU's internal borders open during the crisis — and sets out how her view of why that matters. Johansson, a member of the Commission's coronavirus task force, also voices her concerns about the impact COVID-19 could have on asylum seekers and migrants in camps on the Greek islands.We also check in with POLITICO health reporters Sarah Wheaton, Carmen Paun and Jillian Deutsch. They fact-check statements on the timeline for a potential vaccine, look at whether European solidarity is kicking in when it comes to treating coronavirus patients and highlight the mental health struggles of people for whom COVID-19 is particularly dangerous. Plus, did Belgium's health minister really say the country faces 8 weeks of lockdown? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson

Idag besökte Sveriges arbetsmarknadsminister, Ylva Johansson Örebro. Vår reporter Abdullahi träffade henne efter att hon besökt stadsdelen Vivalla.