Försäljningen av roséviner har ökat med hela 900 procent på 20 år, enligt siffror från Systembolaget. 2003 drack vi svenskar totalt 1 920 995 liter rosévin, vilket kan jämföras med över 17 miljoner liter förra året. – Det där är från maj till augusti i princip, för vi dricker väldigt mycket mer under en väldigt kort period också, säger vinskribent Alf Tumble. Vanligast i Sverige – den ljusrosa rosén Han har med sig fyra av, enligt honom, sommarens bästa roséviner. Det första vinet kommer från Provence är den typ av rosévin som man känner igen bäst i Sverige med sin blekt ljusrosa färg. – Provence är förknippat med rosévin, de har gjort det till sitt adelsmärke. Provence-rosén ska vara ljusrosa, blek och ganska crisp, inte för mycket alkohol och den smakar lite lätt av persika, säger Alf Tumble. Vinet han har med sig menar han är ett väldigt bra exempel på vad rosévin är från Provence. Skalen avgör färgen – och smaken Alla roséviner görs av blå druvor, men druvans skal är vad som ger vinet färgen – så ju längre skalet får vara med av pressningen desto mörkare blir vinet. Nästa rosévin kommer från området Pfalz i Tyskland och är gjort på druvan Pinot Noir. Vinet har fått en mer orange-rosa färg. – Det börjar smaka mer av druvan, framför allt. Det får också lite mer blodapelsin och lite mer jordgubbstoner. Men också att det blir lite mer syra, lite mer allt, säger Alf Tumble. Går emot trenden – bästa rosét är det mörka Det tredje vinet kommer från Chile och är gjort på samma druva som det Provence-rosén, nämligen Grenache. – Den här är nästan blodröd och doftmässigt är det massor av hallon, jordgubbar och en hel fruktsallad. Mörkare roséviner har fått dåligt rykte om sig, men Alf Tumble håller inte med. – Det fanns en trend att de mörka vinerna var dåliga och söta. Men det senaste och kanske bästa vinet av de här fyra är nummer fyra. Nummer fyra på listan kommer från Rioja i Spanien och är av det mörkare slaget. – Det är en väldigt tydlig smak, nästan en liten kolaton. Det här får gärna komma upp i temperatur, det gör inget. Men då är frågan om det är rosévin. Jag säger att det är ett gott vin, säger Alf Tumble.