Svenska Nato-toppen: Inget är uteslutet när det gäller Ukraina

Svenska Nato-toppen: Inget är uteslutet när det gäller Ukraina

Det har gått ett halvår sedan Sverige blev fullvärdig medlem i Nato. Efter en lång och snårig process godkände Turkiet och Ungern till sist medlemskapet. Jonas Haggren är viceamiral och Sveriges militära representant i Nato. I Nyhetsmorgon berättar han hur de första sex månaderna varit samt vilka förändringar man kan se. – Den omedelbara förändringen för Sverige är att vi omfattas av artikel 5, säkerhetsgarantin som innebär att ett anfall på alliansen är ett anfall på alla och att Sverige får garanterad hjälp inom ramen för alliansen. Så det är den omedelbara effekten för landet, säger han. Ska skicka soldater till Lettland I början av nästa år ska Sverige skicka flera hundra soldater till Lettland i den första Natoinsatsen som allierad. Jonas Haggren menar att den långa och svåra processen in i alliansen har inneburit att Sverige kunnat förbereda sig väl. Och den svenska förmågan är efterlängtad. – Soldaterna kommer att få en oerhörd viktig uppgift att bidra till avskräckningen av Natos territorium, säger han. Som gemene man kommer man inte märka av någon större skillnad av att Sverige numera är fullvärdig medlem. – Vi kommer allteftersom det här rullar på och att vi integreras in i Natos planer se en större närvaro av utländska förband än vad vi har gjort tidigare, säger Jonas Haggren. Men Sverige kommer att vara en viktig logistisk hub i form av det civila så som vägar, hamnar och flygplatser. – Det handlar inte bara om att få ekonomi utan också att få produktion och infrastruktur att leverera, säger han. Kan Sverige bli måltavla? Finns det en inbyggd större risk att Sverige blir en måltavla för anfall? – Om man tittar på det läget som vi har så finns det så klart en risk att man vill bekämpa den här typen av mål som innebär logistik och ledning. Det blir en del av vår förmåga att kunna skydda detta. I februari fick ett uttalande av Frankrikes president Emmanuel Macron stor uppmärksamhet när han sa att ingenting är uteslutet när det gäller att skicka soldater till Ukraina. Jonas Haggren menar att uttalandet är politisk men håller med i sak. – Att ingenting är uteslutet när det gäller stödet till Ukraina kan jag hålla med om. Militärt måste vi titta på alla optioner, säger han. Hur stor är risken att svenska soldater inom tio år behöver strida för Nato? – Vi kan inte utesluta att det kan bli en konflikt med Ryssland eller komma ett krig i nära framtid. Med det sagt är Sverige säkrare som Natomedlem, det ger en avskräckningseffekt och vi har än så länge inte sett någon vilja från Ryssland att vilja utmana Nato. Det brinner på många fler platser på samma gång. Jag tror att det är väldigt viktigt att vi fortsätter vår tillväxt och att vi förbereder oss för det som inte kan uteslutas.

"Din kropp, mitt val" – hat och hot mot kvinnor ökar efter valet

"Din kropp, mitt val" – hat och hot mot kvinnor ökar efter valet

Med Donald Trumps återkomst till makten, där många verkar se hans vinst som en seger för rörelser som vill inskränka kvinnors rättigheter, befarar många att hatretoriken är på väg att eskalera. – Jag vaknade till att en massa män kommenterade 'din kropp, mitt val', skriver en TikTok-användare, enligt ISD. – Jag var tvungen att radera en video eftersom jag blev hotad och flera män kommenterade att det längtade tills jag blev våldtagen, skriver en annan. ”Din kropp, mitt val” Institutet för strategisk dialog (ISD) har granskat hur dessa narrativ spreds på plattformar som bland annat X, TikTok, Facebook och Reddit mellan den 4 och 6 november 2024. Bland annat ökade fraserna ”Din kropp, mitt val” och ”Gå tillbaka till köket” med 4600 procent online under det första dygnet efter valet. Bland de tidiga förespråkarna för hatretoriken finns högerextrema podcast-profilen Nick Fuentes, vars inlägg med frasen “Din kropp, mitt val” nu har visats 95 miljoner gånger på X och även fått stor spridning på TikTok. Vill avskaffa kvinnors rösträtt Hatfulla kommentarer riktade mot Kamala Harris – där hon beskrivs som en ”dum fitta” – och andra kvinnliga profiler, som Rachel Maddow hade den 5:e november redan fått över 64 000 omnämnanden från 42 000 olika konton. Institutet rapporterar även om ett antal inlägg som hotar kvinnor med sexuellt våld. Ett inlägg uppmanade till “våldtäktsgäng” och ”våldtäkt” och hade visats över 18 000 gånger. Även inlägg om att kvinnors rösträtt bör avskaffas ökade med 663 procent jämfört med veckan före valet, skriver ISD. Men hatretoriken har även letat sig till platser utanför nätet. ISD rapporterar om hur kvinnor och unga tjejer trakasseras, framför allt på amerikanska skolor och universitet. – Idag fick min dotter höra 'din kropp, MITT val' vid tre olika tillfällen i skolan. En grupp pojkar sa åt henne att sova med ett öga öppet i natt, skriver en förälder på Facebook.

Misstanken: Tonårspojken skulle mörda ung kvinna i Malmö

Misstanken: Tonårspojken skulle mörda ung kvinna i Malmö

Polis och ambulans kallades till stadsdelen Rosengård strax innan klockan 19 på onsdagskvällen. Man uppgav att ”någon form av bråk” uppstått och att en person, enligt uppgifter en 17-årig pojke, utsatts för våld. En annan person greps för misshandel. När polisen började utreda händelsen riktades brottsmisstankarna i stället mot den misshandlade 17-åringen. Han greps och anhölls misstänkt för förberedelse till mord, bekräftar polisen. Nu kan TV4 Nyheterna berätta att tonårspojken misstänks ha tagit på sig ett kontraktsmord. I chattar i hans mobil ska det ha framgått att måltavlan var en ung kvinna. Pojkvännen stoppade mordet – greps för misshandel – Pojken har rest från en annan del av Sverige till Malmö och misstänks ha tagit uppdraget att mörda kvinnan. Han ses som en utförare som blivit anlitad, säger en källa till TV4 Nyheterna. Den aktuella onsdagskvällen ska tonåringen ha varit på väg att genomföra dådet. Då ska kvinnans pojkvän ha gripit in och avvärjt mordet. I samband med det blev 17-åringen misshandlad av mannen, vilket det första larmet till polisen gällde. Pojkvännen greps för misshandeln. Koppling till Foxtrot-rättegång Den 17-årige pojken är sedan tidigare känd av polis och sociala myndigheter. Han har bland annat varit placerad på HVB- och Sis-hem på grund av bland annat sitt ”socialt nedbrytande beteende”. Kvinnan som morduppdraget tros vara riktad mot kopplas till misstänkta som förekommer i ett ärende om ett grovt brott kopplat till den interna splittringen inom Foxtrot förra hösten. Rättegången avslutades i hovrätten på onsdagen. En av dem har också tidigare dömts för ett annat dåd kopplat till gängmiljön. Hennes pojkvän är även känd av polis kopplat till utredningar om grova brott i Malmö. Måltavlan, kvinnan, är ostraffad och själv inte kriminell.

Rekordmånga vårdas på sjukhus för mykoplasma: "Anmärkningsvärt"

Rekordmånga vårdas på sjukhus för mykoplasma: "Anmärkningsvärt"

Det har hostats något enorm den här hösten och orsaken är bakterien mykoplasma som nu sprider sig i hela landet. De allra flesta blir lindrigt sjuka, men i värsta fall kan en infektion leda till lunginflammation som behöver behandlas av sjukvården. Under september sökte 500 patienter vård – i vanliga fall ligger den siffran på max 200 stycken per månad. – Det är anmärkningsvärt och det är till och med så att vi har en del som behöver intensivvård. Under mina 35 år som infektionsläkare har jag bara sett några enstaka fall tidigare och nu är det fler som behöver det, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén. Fler söker vård – fortsätter öka Siffrorna kommer från Socialstyrelsen, som menar att det kan komma en efterrapportering med ännu fler fall. Antal patienter som söker vård nu är fem gånger fler jämfört med 2016. – Det är väldigt höga siffror och det gäller sannolikt även de som vårdas på intensivvården, även om vi inte har bekräftade siffror på det ännu, säger Magnus Gisslén. Vanligt bland unga Vanliga symtom är feber, hosta och huvudvärk – och insjuknande sker ofta gradvis. Får man ont i bröstkorgen eller ryggen när man andas så är det dags att ta kontakt med sjukvården, innan dess behöver man inte göra det, säger Gisslén. – Jag har aldrig stött på någon som avlidit av mykoplasma, det är extremt ovanligt. Det här är inte en sådan allvarlig sjukdom på det sättet. Sjukdomen drabbar alla åldrar och det finns ingen specifik riskgrupp. Däremot har unga i åldrarna 15 till 35 störst risk att få lunginflammation och att hamna på sjukhus. Och utbrottet verkar inte har nått kulmen ännu. – Det brukar peaka i november, så sannolikt fortsätter det, vi har inga tecken på avmattning.

Mordplaner stoppades – tonårspojke gripen

Mordplaner stoppades – tonårspojke gripen

Polis larmades till stadsdelen Rosengård i Malmö efter larm om misshandel och grovt olaga hot under gårdagen. Ett stort antal poliser larmades till platsen. Drönare och hundpatruller deltog även i insatsen. En innergård spärrades av och flera personer togs in till förhör. I samband med insatsen väcktes polisens misstankar om att ett grovt våldsbrott hade planerats. Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna ska 17-åringen ha planerat att utföra ett mord, vilket avvärjdes då han greps efter att ha blivit misshandlad. Vem den tilltänkta måltavla var vill polisen inte gå närmare in på i nuläget. Man sköts till döds tidigare i veckan I måndags inträffade en skottlossning vid Kattarpstorget i Malmö. En man i 20-årsåldern sköts till döds och polisen beskrev efter dådet att man tog höjd för att händelsen kunde leda till hämndaktioner. – Vi arbetar hela tiden med att komma åt personer som kan vara utförare. Ofta rör det sig om unga pojkar som kanske inte kommer från Malmö, som blir anlitade och skickade hit för att begå grova våldsbrott, sade Nils Norling dagen efter mordet. Polisen beskriver hur konfliktnivån i Malmö legat på en hög nivå under en längre tid och i veckan satte man in extra resurser i området där mordet skedde. Stoppat flera mord i Malmö Under hösten och sommaren har polisen i Malmö avvärjt flera våldsdåd och planerade mord. I början på september greps en 13-årig pojke beväpnad med en kalasjnikov på en hotell i centrala Malmö. Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna förhindrade polisen ett mord när tungt beväpnad polis slog till mot hotellet. Pojken ska ha varit hemmahörande i Stockholm och var på rummen från ett boende som han placerats på av socialtjänsten. Några dagar senare greps två tonåringar på Malmö centralstation. De hade kommit med tåget från Stockholm och misstänkts ha förberett ett grovt våldsbrott. Ytterligare några dagar senare greps en 17-årig pojke och en 18-åring i stadsdelen Nydala. Åklagaren menade att man avvärjt ett mord. – Vi är ganska säkra på att vi lyckats avvärja ett flertal grova våldsdåd, sade Nils Norling tidigare i veckan.

ANALYS: Auktoritära ledare vinner mark – lojalitet före kompetens

ANALYS: Auktoritära ledare vinner mark – lojalitet före kompetens

Jag träffar Alexandra Kusa utanför Slovakiens nationalgalleri, en vacker 1700-talsbyggnad som har moderniserats med ny arkitektur vid floden Donau. Hon började arbeta på galleriet som kurator för 25 år sedan och har varit chef i 14 år. Men inte längre. Precis som andra fick hon sparken tidigare i år av landets kulturminister. – Jag trodde aldrig att det skulle sluta så här. Det känns nästan som att vara med i en absurd komedi, säger hon. Även chefen för nationalteatern har fått sparken. Nya lagar har stängt landets särskilda åklagarmyndighet, och ledningen för den statliga TV-kanalen har bytts ut. Kritiker menar att Robert Fico och hans koalitionspartners installerar lojala personer i samhällets ledande positioner – en utveckling som liknar den i Ungern under Viktor Orbán. ”Han tar sin hämnd på samhället” Precis som Donald Trump utsattes Robert Fico för ett mordförsök tidigare i år. Men medan Trump klarade sig med en lätt skada på örsnibben, var Ficos liv i fara. Efter sin återkomst till makten anser kritiker att Fico har förändrats – han verkar mer fokuserad på att röja undan dem han ser som fiender. – Något fruktansvärt hände honom, och han är märkt både kroppsligt och själsligt. Nu tar han ut sin hämnd på hela samhället, säger Alexandra Kusa. Jag försökte nå Fico, hans talesperson eller representanter för hans parti för en kommentar, men fick inga svar. Kanske inte så förvånande med tanke på att Fico nyligen kallat journalister för "blodtörstiga" och ”besatta av djävulen.” Lojalitet går före kompetens På sätt och vis symboliserar lilla Slovakien en global trend som nu får extra kraft med valet av Donald Trump. En trend där makten koncentreras till ett fåtal personer och där lojalitet går före kompetens. Och det vore naivt att tro att det stannar i Slovakien och Ungern. Nästa höst är det val i Tjeckien, där den auktoritära Andrej Babiš och hans högerpopulistiska ANO-parti kan återvända till makten. Framtiden för demokratin i Centraleuropa ser alltmer dyster ut.

Svenskar snusar mer när de dricker

Svenskar snusar mer när de dricker

Användandet av nikotinprodukter, för båda könen, är nästan dubbelt så vanlig bland de som dricker alkohol, enligt den färska rapporten från CAN. Svenskarna tar till både cigaretter, vejps (e-cigaretter) och snus – där det vita snuset är det populäraste hos alkoholkonsumenterna. – Det kanske inte är helt oväntade resultat, man har sett liknande resultat i tidigare svenska befolkningsundersökningar. Men nu kan vi se samma mönster hos de vita snuset som för det gamla vanliga bruna tobakssnuset, säger Ulf Guttormsson avdelningschef på CAN. Mer röksugen Studien visar dessutom att nikotinanvändandet ökar ju mer människor dricker. För både brunt och vitt snus var ökningen ganska linjär, men att röka cigaretter och vejps blir vanligare först i de högre konsumtionsgrupperna. – Det kan vara så att vissa personer är mer sugna på att använda substanser än vad andra är. Använder man alkohol kanske nikotin också ligger nära till hands, säger Ulf Guttormsson. Unga dricker mindre – flera förklaringar Sedan 2004 dricker svenskar mindre och användandet sjunker främst bland män, unga och storstadsbor. Varför unga bland 17-29 år dricker mindre finns det många förklaringar till, men ingen som har ännu fastställs av forskningen. – Det kan handla om att man vill vara skötsam, pluggar länge eller har svårt att få jobb. Det kan också handla om nya umgängesformer och sätt att roa sig med digitala medier, säger Ulf Guttormsson.

Det blir årets julklapp: "Ett nyväckt intresse"

Det blir årets julklapp: "Ett nyväckt intresse"

För 37:e året i rad presenteras årets julklapp av HUI Research, vilken ska representera konsumtionstrender och konsumtionsmönster. Samtidigt menar man att den sätter guldkant på vardagen. Nyväckt intresse för dofter Unisexdoften motiveras genom att den representerar vår tid, kommer i flera prisklasser och utföranden och att det finns ett nyväckt intresse för hur dofter påverkar hur vi mår. – Vi ser hur mode- och kosmetikbranschen rör sig bort från det typiskt manliga och kvinnliga till mer genusneutrala dofter med fokus på att förstärka det individuella uttrycket, säger Emma Hernell vd på HUI Research Något man unnar sig – trots lågkonjunktur Efter flera tuffa år lyfts den även fram som något som folk fortfarande unnar sig. – Vi har haft flera tuffa ekonomiska år bakom oss. När vi måste välja bort större investeringar och inköp unnar vi oss fortfarande vardagslyx. Parfymen har alltid varit en uppskattad julklapp men nu finns ett nyväckt intresse för doftens funktion när det kommer till avslappning och välmående, säger Emma Hernell. Samtidigt menar HUI Research att unisexdoften utmanar de traditionella könsnormerna och lyfter fram individens utryck – inte minst bland unga. Under flera år har HUI Research sett ett skifte inom skönhetsbranschen, där man går från typiskt kvinnligt och manligt till det mer genusneutrala – vilket reflekterar ett nytt sätt att se på identitet med mer genusöverskridande produkter.

Allt fler barn häktas – Kriminalvården behöver anställa fler lärare

Allt fler barn häktas – Kriminalvården behöver anställa fler lärare

Skolplikten gäller även de som sitter häktade, så i takt med att barnen som häktas blir allt fler ökar kravet på Kriminalvården. De 18 anställda lärarna och pedagogiska handledarna ska därför bli 40, senast till våren. Målet är att det ska finnas skolpersonal på alla landets 39 häkten framöver. Idag finns det bara på storstadshäktena. Barn och unga på övriga häkten får hjälp med undervisning på telefon. Studier en viktig väg Barn som häktas är misstänkta för grova brott och har ofta restriktioner, som begränsad kontakt med andra. Därför sker undervisning med ett barn i taget, i ett mötes- eller besöksrum. Kriminalvården har kontakt med barnens hemskolor och får skoluppgifterna därifrån, anpassade efter var varje barn befinner sig i kunskapsnivå. Madicken Johansson har arbetat som pedagogisk handledare inom Kriminalvården sedan i februari. Hon menar att en viktig uppgift är att motivera barnen till att studera. – Förhoppningsvis kan jag inspirera dom till att välja studier själva fortsatt på utsidan också. Studier är ju en sådan viktig väg till framtiden och jobb, säger hon.

Ungern på YouTube

RES MED MIG ★ I Ungern

Vill du vara en ängel? Dela i så fall min kanal eller mina videos med dina vänner och hjälp mig komma ett steg närmare drömmen ...

Tone Sekelius på YouTube

Orbáns storseger i Ungern: "En käftsmäll för EU" - Nyhetsmorgon (TV4)

Nyhetsmorgon i TV4 från 2018-04-09: EU-fientliga Viktor Orbán vinner det ungerska valen med stor majoritet och sitter därmed ...

Nyhetsmorgon på YouTube

Tvist mellan Ungern och EU – "EU har utlöst den så kallade atombomben" - Nyhetsmorgon (TV4)

Krisen mellan EU och medlemslandet Ungern djupnar. Nu har EU utlöst den så kallade atombomben, alltså artikel 7 i ...

Nyhetsmorgon på YouTube

USA:s ambassadör i Ungern säger att Orbán spelade med förbindelserna mellan USA och Ungern

David Pressman, USA:s ambassadör i Ungern, svarade på resultatet av det amerikanska presidentvalet under en press ...

euronews på YouTube

USA hatar Ungern. Här är varför.

Biden State Department verkar ogilla Ungern mer än Nordkorea. Varför är det så? Kanske för att Ungern är en...

Tucker Carlson på YouTube

Ungerns Orbán förutspår att Trumps administration kommer att avsluta USA:s stöd till Ukraina • FRANKRIKE 24

Ukraina har redan förlorat kriget som det utkämpar mot Rysslands invasion, sade Ungerns premiärminister Viktor Orbán på fredagen.

FRANCE 24 English på YouTube

Semester i Ungern

Ungern - ett vackert land med mycket att se och att göra. Planerar du för en semester i Ungern så kan du välja mellan allt från ...

NOVASOL Sverige på YouTube

RES MED MIG ★ Till Ungern

Vill du vara en ängel? Dela i så fall min kanal eller mina videos med dina vänner och hjälp mig komma ett steg närmare drömmen ...

Tone Sekelius på YouTube

Ungern i poddar

Kungstigrar i Ungern (Del 3)

Vid det här laget under reträtten genom Ungern 1944 har ryssarna blivit bättre på att gruppera sina pansarvärnspjäser och har därmed blivit farligare för de tyska pansartrupperna. Samtidigt retar sig kompanichefen Richard von Rosen på ledningens oförmåga att gruppera hans kungstigrar på ett effektivt sätt.

Kungstigrar i Ungern (Del 1)

I oktober 1944 rasar mycket hårda pansarstrider i östra Ungern mellan Wehrmacht och Röda armén. Vi får följa med den tyske kompanichefen von Rosen och hans förband med kungstigrar genom striderna.

Ungern blockar miljarder till Ukraina, terrormisstänkta gripna i Danmark och fredagsquiz

Kalle Berg pratar om att Ungern blockerar EU:s miljardstöd till Ukraina. Under gårdagen hölls långa förhandlingar om att EU ska få till en utökad långtidsbudget i stödet till Ukraina. Men Ungern satte sig på tvären och blockerade stödet.Han berättar också om att avancerad hudvård kryper allt längre ner i åldrarna. GP:s rapportering visar att barn så unga som sju år köper dyra hudvårdsprodukter.Linnea Rönnqvist rapporterar om att dansk polis igår grep tre personer misstänkta för förberedelse till terrorbrott.Hon pratar också om att en förskola i Göteborg stängdes igår efter att facket satt ett skyddstopp efter att personalen känt sig hotade av föräldrar.I veckans fredagsquiz utmanas Linnea av kulturredaktör Carl Moberg.Dessutom i bakvagnen: helgsvep med Frida Rosengren, julmust-gate uppföljning och länsstyrelse godkänner enhörning. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Roman von Ungern-Sternberg Part 1: The Wild East

We examine the early life of Roman von Ungern-Sternberg. We then follow his early career in the Russian military, as he first ventures to the far east following the Russo-Japanese War.  Email me Follow me on Twitter Like the show on Facebook Visit the Ebay store Support the show on Patreon Bibliography Ossendowski, Ferdinand. Beasts, Men, and Gods. Loki's Publishing, 2018.  Palmer, James. The Bloody White Baron. Faber and Faber, 2014.  Sunderland, Willard. The Baron's Cloak: A History of the Russian Empire in War and Revolution. Cornell University Press, 2014.  Znamenski, Andrei. Red Shambhala: Magic, Prophecy, and Geopolitics in the Heart of Asia. Quest Books, 2011. Cover Image: Baron Ungern: A Halt in Suchansky Valley. Painting by Igor Komornyy Opening Theme: Symphony No. 9 in E minor, "From the New World", Op. 95, B. 178 by Antonín Dvořák Closing Theme: "Ancestral Litany" by Imade Saputra

Ur arkiven: Ungernrevolten 1956

Vi har gått tillbaka till slutet av 2015 i vårat arkiv för att komma i kontakt med 1956. Mitt i vår mini-serie om Suezkrisen kastar vi alltså in en annan och samtida kris som spelade roll i samtiden. Revolten i Ungern. Händelsen är dramatisk i sig självt, men ger också en bredare förståelse för hur Suezkrisen utvecklade sig. Missa inte dramatiken som fick den stora Stalinstatyn på fall. Lyssna på våra avsnitt fritt från reklam: https://plus.acast.com/s/historiepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Ungernrevolten 1956 – när demokratikrav kvävdes i blod

Den 23 oktober 1956 utbröt ett uppror mot den av Sovjet insatta kommunistregimen i Ungern. Liberaliseringarna efter Stalins död, som hade öppnat för revolter både i Östtyskland och Polen, kom att inspirera studenter och arbetare i Ungern att protestera mot regimen.Upproret hade inledningsvis vissa framgångar innan det krossades brutalt av sovjetiska trupper när det sovjetiska ledarskapet bestämde sig för att agera. Paradoxalt kom upproret att leda till att Ungern blev det land i Östeuropa med störst ekonomisk frihet – den s.k. gulaschkommunismen.I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Artur Szulc, författare aktuell med boken Ungernrevolten.Upproret inleddes den 23 oktober, då studenter och intellektuella demonstrerade i Budapest för att kräva en mer demokratisk och fri politisk och ekonomisk miljö. Protesterna spred sig snabbt över hela landet och började utvecklas till en allmän strejk. Till slut gick hela landet ut i strejk, och regeringen tvingades avgå.Den nya regeringen som tog över efter att den gamla hade avgått, under ledning av Imre Nagy, utropade Ungern som en fri och självständig stat. Denna utveckling var emellertid inte populär hos Sovjetunionen, som ockuperade landet den 4 november 1956. Under de följande veckorna utkämpades hårda strider mellan de sovjetiska styrkorna och de ungerska rebellerna.Upproret varade i 13 dagar och ledde till att tusentals människor dödades och ännu fler skadades. Det var en blodig tid i Ungerns historia, men det ledde också till att landet förändrades på många sätt. Upproret var en signal om att det fanns en stor längtan efter frihet och demokrati bland det ungerska folket, och det inspirerade senare generationer av ungerska reformister och politiker.Efter Sovjetunionens ockupation följde en period av återuppbyggnad och återhämtning för Ungern. Landet förblev dock under sovjetiskt inflytande fram till 1989, då det kommunistiska styret slutligen föll.Lyssna också på Warszawaupproret 1944 – önsketänkande och hjältemod.Bild: Ungerska civila vid en förstörd sovjetisk stridsvagn i Budapest. Fotograf: okänd, Wikipedia, Public Domain,Musik: Beethoven no 3, Egmont overturen. The Silverstar Band, Internet Archive, Public Domain.Klippare: Emanuel Lehtonen Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

125: Roman von Ungern-Sternberg | Mystic Knights in Mongolia

Another wild tale of adventure and confusion leaps from the tapestry of history! This is the story of the Bloody Baron of the Mongolian wastes, Roman von Ungern-Sternberg - a man who ascended to godhood and became the devil (or did he?) Hear tell of one who faced the Bolsheviks, the Chinese, homeless people, and pretty much everyone else all at once and came out chewing up his own medal in pure rage. VENMO TIP JAR: @wtadp PATREON: www.patreon.com/wetalkaboutdeadpeople SOUNDCLOUD: @wetalkaboutdeadpeople FACEBOOK: www.facebook.com/wetalkaboutdeadpeople SPOTIFY: open.spotify.com/show/2OJRFxh9MGNb9AhA4JuOeX itunes.apple.com/us/podcast/we-ta…d1282606749?mt=2 #history #comedy #memes #funny #wtadp #wtadppodcast #podcast #true #story

Roman von Ungern-Sternberg Part 2: The Mad Baron

We continue to follow Ungern-Sternberg's career after the outbreak of the First World War. As Russia is torn asunder by war and revolution, Ungern devises an audacious plot to save the empire.  Email me Follow me on Twitter Like the show on Facebook Visit the Ebay store Support the show on Patreon Bibliography Ossendowski, Ferdinand. Beasts, Men, and Gods. Loki's Publishing, 2018.  Palmer, James. The Bloody White Baron. Faber and Faber, 2014.  Sunderland, Willard. The Baron's Cloak: A History of the Russian Empire in War and Revolution. Cornell University Press, 2014.  Znamenski, Andrei. Red Shambhala: Magic, Prophecy, and Geopolitics in the Heart of Asia. Quest Books, 2011. Cover Image: Baron Ungern: A Halt in Suchansky Valley. Painting by Igor Komornyy Opening Theme: Symphony No. 9 in E minor, "From the New World", Op. 95, B. 178 by Antonín Dvořák Closing Theme: "Ancestral Litany" by Imade Saputra

Roman von Ungern-Sternberg Part 3: Battle for Mongolia

As the tide of the Russian Civil War turns against the Whites, Ungern-Sternberg strikes out on his own and invades Mongolia at the head of his Asiatic Cavalry Division. He then stages a daring raid to rescue the Bogd Khan from the Chinese forces that occupied the country.  Email me Follow me on Twitter Like the show on Facebook Visit the Ebay store Support the show on Patreon Bibliography Ossendowski, Ferdinand. Beasts, Men, and Gods. Loki's Publishing, 2018.  Palmer, James. The Bloody White Baron. Faber and Faber, 2014.  Sunderland, Willard. The Baron's Cloak: A History of the Russian Empire in War and Revolution. Cornell University Press, 2014.  Znamenski, Andrei. Red Shambhala: Magic, Prophecy, and Geopolitics in the Heart of Asia. Quest Books, 2011. Cover Image: Baron Ungern: A Halt in Suchansky Valley. Painting by Igor Komornyy Opening Theme: Symphony No. 9 in E minor, "From the New World", Op. 95, B. 178 by Antonín Dvořák Closing Theme: "Ancestral Litany" by Imade Saputra

Roman von Ungern-Sternberg Part 4: Mahakala Khan

In the final days of the Russian Civil War, Ungern-Sternberg prepares to make a triumphant last stand against the forces of revolution, until a betrayal from his own ranks brings about his demise.  Email me Follow me on Twitter Like the show on Facebook Visit the Ebay store Support the show on Patreon Bibliography Ossendowski, Ferdinand. Beasts, Men, and Gods. Loki's Publishing, 2018.  Palmer, James. The Bloody White Baron. Faber and Faber, 2014.  Sunderland, Willard. The Baron's Cloak: A History of the Russian Empire in War and Revolution. Cornell University Press, 2014.  Znamenski, Andrei. Red Shambhala: Magic, Prophecy, and Geopolitics in the Heart of Asia. Quest Books, 2011. Cover Image: Baron Ungern: A Halt in Suchansky Valley. Painting by Igor Komornyy Opening Theme: Symphony No. 9 in E minor, "From the New World", Op. 95, B. 178 by Antonín Dvořák Closing Theme: "Ancestral Litany" by Imade Saputra