TBE-fallen ökar – här är smittorisken störst

TBE-fallen ökar – här är smittorisken störst

Förra året blev ett rekordår i antalet människor som insjuknat i TBE. Även i år kommer fortsatt många rapporter. – Fästingarna har mer tid att vara aktiva och reproducera sig, säger Marika Hjertqvist, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Myggor sprider dödligt virus i delstaten – offentliga platser stängs

Myggor sprider dödligt virus i delstaten – offentliga platser stängs

Tio samhällen i delstaten Massachusetts har drabbats av hästencefalit, EEE, som sprider sig genom myggbett, uppger tjänstemän enligt BBC. Offentliga platser har stängt på nätterna för att begränsa utomhusaktivitet när myggorna är som mest aktiva. 30 till 70 procents dödlighet Dödligheten bland människor som smittas är ungefär 30 till 70 procent. Det flesta dör två till tio dagar efter första symtomen, enligt Massachusetts Institution för folkhälsovård. Symtom på viruset inkluderar diarré, feber, huvudvärk, kramper och kräkningar. Viruset diagnostiserades först på en häst i Plymouth – vilket höjde stadens risknivå till hög. Och den 16 augusti diagnostiserades en man i 80-årsåldern. ”Det är en sällsynt men allvarlig sjukdom och en oro för folkhälsan. Vi vill påminna invånarna om behovet av att skydda sig mot myggbett”, säger Massachusetts smittskyddsläkare Robbie Goldstein i ett uttalande. ”Skulle behöva importera en häst” Men vi behöver inte vara oroliga för att det tar sig till Sverige, menar statsepidemiolog Magnus Gisslén på Folkhälsomyndigheten. – Man skulle behöva importera en häst som är smittad och samtidigt få hit den specifika myggan. Vilket gör risken väldigt liten, säger Gisslén. – Man kan aldrig säga aldrig, lägger han till. Dödligheten är hög men Magnus Gisslén menar att det finns annan problematik. – Det innebär oftast stora kognitiva och neurologiska problem. TBE kan ses som en mild variant av viruset. Detta är inte det första utbrottet av viruset i Massachusetts. 2019 och 2020 rapporterades 17 mänskliga fall och sju dödsfall.

Fästingar även i stadsparker – kan bära på borrelia

Fästingar även i stadsparker – kan bära på borrelia

Forskarna från Södertörns högskola har slumpvis valt ut 47 områden i Stockholms län där man systematiskt letat efter fästingar. Och även om de här parasiterna är vanligare i skogen så finns de alltså också i grönområden i stan.

För fem områden i Nackareservatet testade också forskarna hur vanligt det var att fästingarna var infekterade med Borrelia. Siffran varierade mellan 16 och 48 procent.

– Så ungefär en tredjedel bär på en infektion som kan göra oss sjuka. Men sen är det långt ifrån alla som blir sjuka även om man blivit biten av en fästing som bär på ett patogen, säger Thérese Janzén. Få skyddar sig mot fästingar I studien har forskarna också intervjuat 100 personer som var ute i naturen om dom hade skyddat sig på något sätt. Det visade sig att 64 procent inte hade vaccinerat sig mot den andra vanliga sjukdomen TBE och att 61 procent inte kollade igenom kroppen när de kom hem.

– Man ger sig ut i skogen och kanske tänker inte så mycket på fästingar. Så jag tror att om man bara är lite medveten om att det kan finnas fästingar och kollar kroppen så kanske vi kan försöka minska risken för fästingar, säger Thérese Janzén.

Efterlysningen: Ny invasiv fästing – som kan bära på allvarlig sjukdom

Efterlysningen: Ny invasiv fästing – som kan bära på allvarlig sjukdom

När klimatet förändras i Sverige befarar man nu att invasiva fästingarter ska föra med sig allvarliga sjukdomar till Sverige. Hittills har det inte skett, men i till exempel Spanien finns Krim Kongo blödarfeber. – Det är en sjukdom vi inte vill ha i Sverige. De sprids av flyttfågelfästingen som trivs i varma och torra områden, säger fästingforskaren Anton de Jong. Nu uppmanar SVA allmänheten att rapportera fästingfynd. Flyttfågelfästingen har redan setts till i Sverige, hur känner man då igen den invasiva arten? – De rör sig snabbt, de söker upp sitt värddjur och har ögon på sidorna. De är större och har randiga ben. Till skillnad från vanliga fästingar kan den vara både svart och brun. Smarta skyddet få känner till Hur skyddar man sig mot fästingarna, som breder ut sig i Sverige? Fästingforskaren Thérese Jansén reder ut i Nyhetsmorgon. – Är man ute i naturen kan man ha långbyxor och långärmat. Borsta av dig om du varit i vegetation och kolla kroppen när du kommer hem. Myggmedel kan också fungera effektivt mot fästingar. Om du ändå får en fästing är det viktigt att plocka bort den så fort som möjligt, använd naglarna om du inte har en pincett till hands. Folkhälsomyndigheten rekommenderar även alla som bor i riskområden att vaccinera sig mot TBE, som är en fästingburen hjärninflammation, som redan sprids av fästingar i Sverige och har blivit allt vanligare. – Det är viktigt att ta sina uppföljningsdoser och just den fjärde dosen är extra viktig att ta.

Ryska fästingen – så vanlig är den

Ryska fästingen – så vanlig är den

Virussjukdomen TBE sprids via fästingar och kan ge allvarliga biverkningar. Hos ungefär en tredjedel av de som smittas sprids viruset vidare till hjärnan och orsakar en inflammation. – För en del kan det bli en väldigt allvarlig sjukdom som i värsta fall kan leda till döden, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog och professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademien i Göteborg. Lyssna på dagens avsnitt av Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” i spelaren! Eller: Lyssna direkt på Spotify! Lyssna direkt på Podcaster!

Här är regionerna du tjänar på att vaccinera dig hos privat aktör

Här är regionerna du tjänar på att vaccinera dig hos privat aktör

TBE-vaccinationen kan bli en dyr historia, beroende på var i landet vaccineringen sker – där val av mottagning också har betydelse för slutsumman. TV4 har jämfört priserna hos samtliga regioner med de privata vaccinaktörerna. I åtta av landets 22 regioner är det billigare att vaccinera sina barn hos en privat aktör. Bland vuxenvaccin är det billigare i sju regioner. I region Jämtland Härjedalen är skillnaden störst. Här kan en tvåbarnsfamilj spara 1380 kronor genom att välja en privat aktör, som Aleris eller Sveavaccin, istället för regionen. För att på sikt få ner vaccinkostnaderna, krävde Socialdemokraterna under onsdagen en utredning av den privata vaccinmarknaden. ”Inte en klassfråga” Partiet anser att regeringen måste titta på varför bolag gör stora vinster på vaccinmarknaden. – Det ska inte vara en klassfråga och det är det i dag, säger Lena Hallengren (S). När TV4 Nyheterna ställde frågan om hur Hallengren ser på att vissa privata aktörer har billigare vaccin än många regioner, duckar hon. – Det viktigaste är att vi ser till att vaccinmarknaden fungerar och är en viktigt del av hälsa och sjukvård. Det ska inte vara en klassfråga och det är det i dag. – Vi tittar inte på något särskilt vaccin eller bolag, utan konstaterar att det är väldigt dyrt att vaccinera sig. Vill ni förbjuda privata aktörer? – Inte förbjuda men vi vill säkra på att vi inte driver upp kostnaderna utan att vi samarbetar helt enkelt. Priser ska pressas. Det ska inte vara en kostnads- eller klassfråga.

Så här mycket kostar TBE-vaccinet där du bor – se hela listan

Så här mycket kostar TBE-vaccinet där du bor – se hela listan

För att få ett grundskydd mot TBE behövs tre doser. Västmanland är billigast medan Jämtland Härjedalen är dyrast – en skillnad på över 4 000 kronor för en tvåbarnsfamilj, visar en kartläggning från Läkemedelsvärlden. Fem regioner, Jönköping, Sörmland, Uppsala, Västmanland, Östergötland, har valt att införa kostnadsfri TBE-vaccinering för barn under 18 år. För att kunna ta del av rabatten finns däremot inget krav på att vara folkbokförd i regionen, det visar en rundringning TV4 Nyheterna har gjort. ”Ingen risk” Sörmland var först ut med att erbjuda gratis vaccin till barn under 18 år. Sedan 2018 har TBE-vaccinet varit subventionerat. Även om det är svårt att se någon direkt koppling mellan subventioneringen som infördes 2018 och ökningen av vaccinationer i angränsande orter till Stockholm, är Göran Stenlund, tillförordnad smittskyddsläkare i regionen positiv till utvecklingen. – Det är bra att fler vaccinerar sig oavsett var man väljer att göra det. Det är det som är meningen, säger han. Han ser däremot ingen risk med att vaccinet i regionen riskerar att ta slut om fler väljer region Sörmland. – Jag ser det snarare som en fördel folkhälsoinsats att fler väljer att vaccinera sig, säger han.

Tropiska sjukdomarna på väg mot Sverige: "Sjukvården bör vara vaksam"

Tropiska sjukdomarna på väg mot Sverige: "Sjukvården bör vara vaksam"

Tropiska sjukdomar är en grupp infektionssjukdomar som sprids av exempelvis myggor, maskar, parasiter och bakterier av olika slag. Ulrika Björkstén, vetenskapsjournalist och generalsekreterare för organisationen Vetenskap och Allmänhet, säger att sådana sjukdomar riskerar att få fäste i Sverige. Ett exempel är denguefeber. – Det finns flera av de här myggburna som har börjat närma sig Europa. Denguefeber är verkligen något vi inte har förknippat med Europa tidigare. Men där vi nu har sett flera fall i Europa, det finns inte ännu Sverige, men det börjar närma sig, säger hon. Därför kryper det norrut Vad är det som gör att de kommer norrut? – Det är ju klimatförändringen. Det är nästan 1,5 graders uppvärmning nu och här i norr går det ännu fortare. Här har temperaturen stigit ännu mer och mer nederbörd så det blir fuktigare dessutom. Denguefeber har förkommit ganska långt norrut i Europa. – Det är en infektionssjukdom som sprids av virus som sprids av mygg. Första gången man smittas burkar det inte vara så allvarligt, men andra gången man smittas kan man bli väldigt sjuk. Det är någonting man verkligen vill undvika att det ska etablera sig i Europa, säger Ulrika Björkstén. Sjukvården i beredskapsläge Nilfebersmyggan, som kan sprida sjukdomen West Nile Fever, finns redan i Sverige. – Där har vi inte sett några fall i Sverige än, men den förekommer absolut i Tyskland. I Skåne så ligger sjukvården i beredskapsläge för att den ska kunna etablera sig i Sverige, säger Ulrika Björkstén. Går det att stoppa det här? – Stoppa det helt går inte. Idén om att man skulle stoppa en import eller stänga gränser, det fungerar ju inte så. Just det här med att hålla ute smittämnen genom att försöka stänga gränser, det såg vi under pandemin att det inte fungerar. Ulrika Björkstén poängterar att denguefeber ännu inte finns i Sverige och att West Nile Fever oftast är en mild sjukdom som kan leda till hjärnhinneinflammation precis som TBE och det är därför man vill vara försiktig med den. Men det finns inga direkta faror i den svenska naturen. – Det här bör sjukvården vara vaksam på, säger hon.

TBE på YouTube

Doktor Mikael om TBE och Borrelia - Nyhetsmorgon (TV4)

Nyhetsmorgon i TV4 från 2016-03-01: Doktor Mikael Sandström om hur du skyddar dig och barnen från TBE och borrelia.

Nyhetsmorgon på YouTube

Professorn och fästing-experten: Man bör vaccinera sig mot TBE │ORU Talks

Nu är sommaren här och likaså fästingarna. Fästingen är en blodsugande parasit som kan bära på det farliga TBE-viruset - även ...

Örebro universitet på YouTube

Fick TBE – hamnade i rullstol: "Dumt att inte vaccinera sig"

Emil Karlsson, 41, blev biten av en fästing 2019 och drabbades av TBE, vilket gjorde att han blev inlagd på sjukhus i sex månader ...

Aftonbladet på YouTube

TBE ökar - bärplockare mest drabbade - Nyheterna (TV4)

Nyheterna i TV4 från 2017-07-24: Det är fram för allt längs Sveriges kuster som fästingen håller till. Sedan början av 2000-talet ...

TV4 Nyheterna på YouTube

Svar på tittarnas frågor om TBE och vaccinering - Nyhetsmorgon (TV4)

Nyhetsmorgon i TV4 från 2017-04-23: Distriktsköterska Christina Sundkvist är tillbaka för att ge svar på tittarnas frågor.

Nyhetsmorgon på YouTube

Klipp Efa hoe THB ihany hoa - 2011

Efa hur THB ihany hoa! med Tence Mena, Samoela, Tsiliva, Jaojoby et Lôla. Hymne indémodable de la bière aux trois chevaux ...

STAR Madagascar på YouTube

𝐒𝐀𝐌𝐎𝐄̈𝐋𝐀, 𝐓𝐄𝐍𝐂𝐄 𝐌𝐄𝐍𝐀, 𝐓𝐒𝐈𝐋𝐈𝐕 𝟏𝟏

Klipp THB 2011 (Samoela, Tsiliva, Tence Mena)

Samoela på YouTube

TBE i poddar

052 – TBEX Europe 2023 Kalamata, Greece with Yeison from MyTanFeet

In this one, we meet another experienced travel blogger and entrepreneur, Yeison, from the Costa Rica travel blog, Mytanfeet.  The keynote speaker at this TBEX, Yeison (pronounced like Jason), is Costa Rican, born and raised. He started Mytanfeet with his wife Samantha, who moved to Costa Rica in 2012 from the United States and ever since then.  Mytanfeet is a blog with local tips, detailed guides, photos, videos, and maps to help you plan the perfect trip to Costa Rica.

Fästingen i fokus: om borrelia, TBE och andra fästingburna infektioner

Hur klarar fästingen av att bära runt på TBE-virus och borrelia-bakterier, när vi människor kan bli så sjuka av dem? Och hur kommer det sig att en del människor är rena fästingmagneter? Katharina Ornstein, forskare vid Lunds universitet och infektionsläkare vid Region Skåne berättar bland annat vad som händer om borrelia inte behandlas och vad vi ska vara uppmärksamma på efter att ha vistats i fästingtäta områden. Lars Råberg som forskar på borrelia hos sorkar tar oss med på fästingjakt strax utanför Lund där vi får lära oss mer om fästingen.

054 – TBEX Europe 2023 Kalamata, Greece with Travel YouTuber Martin Solhaugen

Martin Solhaugen is a filmmaker, youTuber and photographer from Oslo, Norway. Martin has worked on global projects for Tourism-boards, luxury hotels, and high-profile clients. Martin has been traveling the world for the past 6 years in pursuit for cultural and visual expressions. With a big heart for visual storytelling and a unique eye for detail, he has worked on global projects for Tourism-boards, luxury hotels and high-profile clients. He did two sessions at TBEX Europe 2023, and in this conversation, he shares some tips, and talks about how the same video made him more money on Facebook than on YouTube.

Of, by, and for the people (featuring Brandon Metheny)

In his Dvar Torah for parashat Bamidbar (May 20, 2024), TBE member Brandon Methey explains that Jewish people have often had a fraught relationship with the countries we live in, and asks what can the Torah teach us about how to interact with where we live and our own community?

TBEX 2023 in EAU CLAIRE- A FirstTimers Feedback

Join 3 First Timers to TBEX 2023 April Bielefeldt www.yourphototravelguide.com Elaine Dixson- www.cometothesahara.com Lori

Tbex 2023 First Timer Feedback with Nicole

TBEX 2023 is for Travel creators- Come meet Nicole Holze - on the executive board of RunWildMyChild.com She attended TBEX for the First Time-2023 in Eau Claire Wisconsin Hear her thoughts and suggestions for those thinking about attending

Hur undviks TBE? - Medicinvetarna #44

Virussjukdomen TBE smittar från fästingar och kan i värsta fall ge mycket svåra följder. Sara Gredmark Russ är forskargruppsledare vid Centrum för infektionsmedicin och har framförallt ägnat sig åt att forska på virus och immunförsvar.

11. TBE

Dagens avsnitt handlar om det fästingburna viruset TBE. Det rapporteras mellan 200-500 fall av TBE varje år i Sverige, och fallen har ökat stadigt de senaste decennierna. Hur kommer det sig? Kan man skydda sig mot TBE? Vad kan hända om man blir smittad? Finns det något botemedel? Det och mycket mer går vi igenom, så lyssna gärna på podden för att lära dig mer.Ta gärna kontakt med oss på @barnlakarna på instagram.Barnläkarna är producerad av Silverdrake Förlag www.silverdrakeförlag.seProducent: Marcus Tigerdraakemarcus@silverdrakeforlag.seKoordinator: Victoria Tigerdraakevictoria.tigerdraake@silverdrakeforlag.seKlippare: Patrik Sundén Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Of, by, and for the people (featuring Brandon Metheny)

In his Dvar Torah for parashat Bamidbar (May 20, 2024), TBE member Brandon Methey explains that Jewish people have often had a fraught relationship with the countries we live in, and asks what can the Torah teach us about how to interact with where we live and our own community?

TBEX-FirstTimer Anthony Quill

TBEX for TRAVEL CREATORS_ Tips and what kind of conference it is?