Tre sköts på ett dygn – nu åtalas sju personer

Tre sköts på ett dygn – nu åtalas sju personer

I september förra året sköts tre personer inom loppet av ett dygn.  En 23-årig man dog i Jordbro och två andra skadades allvarligt.  Nu har åtal väckts mot sju personer, fyra män, två kvinnor och en pojke.  – I båda fallen är det helt oskyldiga personer som har drabbats, säger Åsa Valter, senior åklagare och förundersökningsledare, i pressmeddelande.

Sju åtalas för blodiga skottdåd

Sju åtalas för blodiga skottdåd

"Det är min uppfattning att samma gärningspersoner ligger bakom de här två skjutningarna. I båda fallen är det helt oskyldiga personer som har drabbats, vi har under utredningen inte funnit några kopplingar till gängkriminalitet gällande något av offren", säger åklagare Åsa Valter, som under tisdagen väckte åtal mot fem män och två kvinnor, enligt ett pressmeddelande. Skjutningarna inträffade den 26 och 27 september förra året. Först skjuts en man i sin villa i Åkersberga norr om Stockholm. I samband med det anläggs även en brand i hans hem. Mannen får mycket svåra skador men lyckas släcka branden och överlever. Skriven på adressen På hans adress har en person som kan kopplas till det pågående gängkriget i Stockholmsområdet skrivit sig. Det finns dock inget som talar för att han har någon koppling till mannen som sköts. Dagen efter beskjuts en grupp män som står och grillar sent på kvällen på en innergård i Jordbro söder om Stockholm. En 23-årig man träffas av skott och dör, och ytterligare en person skadas svårt. Flyktbilen kraschade Skotten ska ha kommit inifrån en bil och gärningsmännen flyr snabbt platsen – men under flykten kraschar de in i ett radhus. I bilen hittas sedan automatvapen och telefon. Spåren därifrån gör att man gripa personer efter bara tio timmar, uppger åklagaren för Aftonbladet. Skjutningarna inträffade när gängvåldet rasade som värst i Sverige under förra hösten. Samma dygn skedde ytterligare två dödliga gängdåd. Till Aftonbladet säger åklagaren att motivet bakom skjutningen vid grillfesten kan ha varit att "skjuta mot vem som helst i Jordbro"

Över hälften av Svenska kraftnäts IT-personal är inhyrda konsulter

Över hälften av Svenska kraftnäts IT-personal är inhyrda konsulter

De senaste åren har flera instanser, däribland Riksrevisionen och Statskontoret, konstaterat att svenska myndigheter lägger stora belopp på konsulter.

En av dessa är Svenska kraftnät, som har i uppdrag att förvalta Sveriges elnät, och enligt experter som Kalla fakta pratat med är de en av de viktigaste myndigheterna i Sverige.

På bara tre år har Svenska kraftnäts konsultkostnader mer än fördubblats, från knappt 900 miljoner 2020 till drygt 1,8 miljarder kronor 2023. Och på IT-avdelningen har man gått från 116  miljoner kronor 2020 till över 350 miljoner kronor 2023.

Vid årsskiftet hade man där totalt 309 konsulter anlitade medan antalet anställda var 244. Konsulter utgjorde alltså mer än hälften av den totala bemanningen. Facket kritiska Fackförbundet ST, som företräder anställda inom statlig verksamhet, är kritiska till att myndigheter använder sig av konsulter i stor omfattning, och menar att det både är ett ineffektivt sätt att använda skattepengar och riskerar att leda kunskapsdränering inom organisationen.

– Staten ska ju vara så effektiv den bara kan. Men den effektiviteten får inte bara vara på kort sikt utan måste även vara på lång sikt, säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef på ST, och fortsätter:

– Man måste komma ihåg att det finns goda skäl att använda konsulter. Att bygga upp en hel verksamhet på konsulter riskerar att kunskapen försvinner ut ur myndigheten. Och det är ju lite kortsiktig personalekonomi i det. SVK: Har växt mycket på kort tid Men Peter Wigert, som är finansdirektör på Svenska kraftnät, anser inte att det innebär att myndigheten är beroende av konsulter, utan snarare att det är ett sätt att se till att avdelningen har den bemanning som krävs.

– Vi har valt att inte outsourca någonting av vår IT-drift och därmed har vi ett annat behov än vad många andra myndigheter eller företag har som har outsourcat delar av IT-drift och lagt system i molnet. För oss är det viktigare att hålla det här inom väggarna.

Han beskriver även att vissa kompetenser inom IT är svåra att rekrytera, särskilt under den korta tid som Svenska kraftnäts uppdrag har växt, vilket ibland kan innebära att de måste ta in konsulter på de platserna. Men han menar samtidigt att myndigheten försöker trappa ner andelen konsulter.

– Vi har lagt extra mycket krut under 2023 på att rekrytera till just IT-sektorn och fått väldigt bra respons. Så vi kommer under 2024 att minska antalet konsulter och öka antalet anställda. Den balansen som har varit har varit väldig slagsida mot konsulter, men vi tar oss gradvis till en mer balanserad situation, säger Peter Wigert.

Röd orkanvarning – skolor stänger: "Mycket allvarligt"

Röd orkanvarning – skolor stänger: "Mycket allvarligt"

SMHI skärper varningen för hård vind i västra Norrbottens län till röd, den allvarligaste nivån. Det väntas kraftiga stormbyar och lokalt orkanbyar med risk för "omfattande skador på byggnader och stor risk för flygande föremål". Gula och orange varningar är sedan tidigare utfärdade för vind i lågterräng i fjällkedjan i Västerbottens län och nordligaste Jämtlands län. ”Hustak kan rivas av” Vid mätstationen i Stekenjokk i Jämtland uppmättes under morgonen medelvindar på 51,8 meter per sekund. Står sig siffran efter SMHI:s granskning är det ett nytt rekord. – Det motsvarar vindar på över 180 kilometer i timmen. Vid de här krafterna kan träd knäckas och hustak rivas av, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI. På flera håll har vägar stängts av på grund av hårt väder och nedfallna träd, uppger Trafikverket. I Kiruna kommun har man valt att stänga alla skolor resten av dagen, rapporterar NSD. – Det är mycket allvarligt, det är röd varning. Jag tror aldrig jag varit med om det förut, säger Susanne Hägglund, tf kommundirektör, till tidningen. ”Blåser och knakar” Kommunen uppmanar folk att hålla sig inomhus så långt det är möjligt. – Vi har uppmanat folk att jobba hemifrån om man kan. Och att man inte är ute i onödan för nu kan det ju flyga grejer i luften och att man inte åker bil, säger Ulrika Isaksson, kommunikationschef i Kiruna kommun, till TT. Åsa Larsson som bor i Klimpfjäll är glad att hon är ledig i dag. – Det är synd om de som måste ut. Det går inte att gå upprätt. Det blåser och knakar i huset och alla fönster är igensnöade. Altanen har drevat igen totalt, säger hon. Vanligtvis jobbar hon inom hemtjänsten i Saxnäs tre mil bort. En av kollegorna har inte kunnat ta sig till jobbet eftersom bussarna inte går, men de har förberett sig på hårt väder. – De som har hemtjänst och bor längre ut i byarna har fått mat utkörd i förväg och så har vi kollat om det finns någon granne som kan hjälpa till om det behövs. Hög beredskap I skidorten Åre har kommunen inför torsdagen samordnat sig med andra lokala aktörer. På skidanläggningen har man höjt beredskapen, bundit fast lösa föremål och säkrat skyltar och skyddsmadrasser uppger Skistar för Östersunds-Posten. Vindstyrkan tilltar även längre söderut. Gula kulingvarningar är utfärdade längs hela den svenska kusten, från Norra Kvarken i väst, södra Östersjön i syd och Bottenviken i öst.

Hovrätten fastställer straff för mord på mamma och bror

Hovrätten fastställer straff för mord på mamma och bror

Hovrätten i övre Norrland fastställer tingsrättsdomen mot den 19-årige man som i mars dödade sin mamma och sin bror i stadsdelen Svartöstaden i Luleå, rapporterar lokala medier. Åklagare Åsa Valter hade yrkat på att mannen skulle dömas till livstids fängelse, men hovrätten ansåg att mannen lider av psykisk störning och att han därför ska dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Mannen erkände brott direkt när han greps, men har under domstolsprövningarna nekat till mord.