"Värsta skandalen på över tio år"

"Värsta skandalen på över tio år"

Gripandet skedde den 23 april och Timur Ivanov ställdes inför domstol redan samma dag. Han misstänks för grovt mutbrott och riskerar 15 år i fängelse. Enligt åtalet ska han ha varit med i en ”kriminell konspiration” som tagit emot mutor i samband med byggprojekt för att återuppbygga den sönderbombade ukrainska, ryskkontrollerade, staden Mariupol. Själv nekar han till brott. Tyder på maktstrid Ivanov är en av de högst uppsatta personer som gripits sedan det ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes 2022. Han var vice premiärminister i Moskvas regionalstyre 2012, när den nuvarande försvarsministern Sergej Sjojgu var guvernör i staden. De båda bedöms ha kopplingar som går långt tillbaka i tiden. Av analytiker bedöms anklagelserna var ett spel för gallerierna, rapporterar Svenska Yle. Att Ivanov nu gripits anses vara ett tecken på att Sjojgus ställning har försvagats den senaste tiden och visar på en pågående maktstrid inom Kreml. Omåttlig lyx Ivanov blev vice försvarsminister 2016 och har sedan dess levt ett liv i nästintill obegränsad lyx. I hans inkomstdeklaration för 2018 framkommer att han då ägde 22 bilar, skriver brittisk underrättelsetjänst i en rapport. ”Uppgifterna rimmar illa med Putins budskap i sitt tal till nationen i februari, där presidenten sa att han ville se en ny elit i landet som består av hjältarna från kriget i Ukraina”, skriver myndigheten bland annat. Det konstateras att skandalen är den mest allvarliga inom det ryska försvarsdepartementet sedan den tidigare försvarsministern Anatoly Serdyukov fick sparken 2012.

"Ukrainska luftförsvar kan ha fallerat"

"Ukrainska luftförsvar kan ha fallerat"

Attacken mot Poltava sticker ut, enligt Jörgen Elfving. Få ryska attacker har inneburit så många dödsfall som på tisdagen, om Volodymyr Zelenskyjs uttalanden på Telegram stämmer. Ukraina talespersoner har på tisdagseftermiddagen uppgett att nära 50 människor dött och upp emot 220 skadats i attacken. Dödstalen kan öka. – Det är ett av de större anfallen under kriget. Ryssland vill kunna påverka den Ukrainska oppositionen och att det ska leda till ökad krigströtthet. Zelenskyj uppger att två ballistiska robotar träffat området vid en utbildningsinstitution och ett närliggande sjukhus. Misslyckande för Ukrainas luftförsvar Enligt den tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elfving är uppgifterna oroande för Ukrainas del. – Frågan är vilka ballistiska robotar det var. Tidigare hade Ukrainas luftförsvar förmågan att skjuta ner dessa. Det skulle kunna vara så att ukrainska luftförsvar har fallerat nu, säger Elfving. Ukraina väntas hämnas Den senaste tiden har Rysslands robotattacker mot Ukraina intensifierats. Även om tisdagens attack innebar ovanligt många dödsfall är det inte ovanligt att Ryssland genomför den typen av anfall. – Det här är frågan om civila mål och det är ännu ett tecken på ett ryskt förakt för människoliv. Det är inte första gången Ryssland attackerar denna typ av mål. Tidigare hade vi barnsjukhuset i Kiev och ett BB i Mariupol. Ukraina kan nu komma att hämnas. ”De ryska avskummen kommer med säkerhet att få betala för den här attacken”, har Zelenskyj sagt på tisdagen. – Sannolikt kommer någon form av Ukrainskt svar på det här, men hur återstår att se. Ukraina har i princip enbart attackerat militära mål och har inte tillstånd från väst att utnyttja långräckviddvapen på djupet av ryskt territorium, säger Elfving.

Efter offensiven mot Kursk-regionen – Ukraina vill få hem krigsfångar

Efter offensiven mot Kursk-regionen – Ukraina vill få hem krigsfångar

I samband med att Ukraina har avancerat in i Kursk uppges att ett stort antal ryska soldater tagits till fånga, något Ukraina hoppas kunna utnyttja i framtida förhandlingar om fångutväxlingar med Ryssland, rapporterar Kyiv Post. Chefen för GUR, den militära ukrainska underrättelsetjänsten, Kyrylo Budanov meddelade under fredagskvällen att man från flera olika myndigheter nu anstränger sig för att få hem så många soldater som möjligt. Vill få hem kvinnor och skadade Fokus kommer att ligga på kvinnor, de som är svårt skadade och soldater som varit i fångenskap en längre tid, meddelade Budanov. – Återvändandet av ukrainska försvarare är vår högsta prioritet, sade Vasyl Malyuk, chef för den ukrainska säkerhetstjänsten SBU. Vid en eventuell fångutväxling kommer även militärer som tillfångatogs i Mariupol i början av kriget att prioriteras, samt de Krimtatarer som fängslats att få ”speciell uppmärksamhet”. Ukraina: Ryssland har initierat samtal Flera ukrainska myndigheter ska nu genomföra ett koordinerat arbete för att få så många krigsfångar som möjligt fria. De stora antalet ryssar som tillfångatagits i Kursk hoppas man ska kunna ge Ukraina övertaget i förhandlingarna. Under torsdagen meddelade Ukrainas ombudsman för mänskliga rättigheter, Dmytro Lubinets att Ryssland för första gången initierat samtal för att diskutera ett eventuellt utbyte av krigsfångar. Hundratals ska ha tillfångatagits Exakt hur många ryska soldater som tillfångatagits sedan Ukraina gick in i Kursk är oklart, men det uppges handla om ett hundratal. Säkerhetstjänsten, SBU meddelade att man tillfångatog 102 ryska militärer under en dag – fler än vad man någonsin gjort på en dag sedan kriget inleddes. Senast så många ryska soldater blivit tillfångatagna var i samband med det första Tjetjenienkriget 1996. Under året har flera fångutväxlingar skett mellan Ryssland och Ukraina. I januari släpptes bland annat 230 ukrainare mot 248 ryssar. I början på juli släpptes 75 ukrainska fångar, bland annat en del av försvararna av Ormön. Runt 100 fångar från varje sida släpptes senast i en utväxling i juli.

Slogs för Ukraina – döda supportern hyllades inför matchen mot Belgien

Slogs för Ukraina – döda supportern hyllades inför matchen mot Belgien

Ukraina och Belgien möttes i gruppspelets sista match i EM – där allt stod på spel. När spelarna tågade in på stadion i Stuttgart höll de ukrainska supportrarna upp en flagga, föreställande den ukrainska soldaten Nazarii "Hrinka" Hryntsevych. ”Hrinka” var inte bara en del av den ukrainska armén, han var även fotbollssupporter. Hyllning till stupade soldater På långt håll kunde man anta att hyllningen bara var tillägnad "Hrinka" men flaggan innehöll fler hyllningar än så. Hans ansikte var uppbyggt av 182 fallna ukrainska soldater i ett mosaikmönster. ”En stark nation är enad och stödjer varandra vid alla tidpunkter, både vid vinst och förlust”, skrev Ukrainas president Zelenskyj och delade bilderna på hyllningen till de ukrainska soldaterna. Enligt Kyiv Post var de 182 soldaterna även supportrar till olika ukrainska fotbollsklubbar och mönstret skapades med hjälp av AI. Zelenskyj: Kämpade för vårt land Trots stödet från de ukrainska supportrarna i Stuttgart, räckte det inte hela vägen för Ukraina i EM. Matchen mot Belgien slutade 0–0 och alla lag i gruppen slutade på fyra poäng. Det brukar vanligtvis räcka, men Ukraina hamnade sist i gruppen och tog sig inte vidare till slutspelet. ”Trots det olyckliga resultatet kämpade de för vårt land”, skriver Zelenskyj. Tillfångatogs och gick ut i strid igen Den hyllade ”Hrinka” blev något av en symbol för det ukrainska motståndet efter hans insatser i kriget mot Ryssland. Han var en av de soldater som försvarade stålverket Azovstal i Mariupol in i det sista. När Azovstal föll blev ”Hrinka” tillfångatagen av ryssarna, men släpptes efter ett år i fångenskap i en fångutväxling. Under sin tid i fångenskap tvingades han bland annat spela in en film, där han fortsatte vara trotsig, trots sin fångenskap. I Ukraina hyllades han för sitt agerande i filmen. Väl tillbaka i Ukraina begav han sig snabbt ut på slagfältet igen. Den 6 maj i år dog han i strid, bara 21 år gammal. När han begravdes kom hundratals personer för att sörja honom och flera unga beskrev honom som en inspiratör, som gett dem modet att delta i striderna mot Ryssland.

Största ryska framgångarna på två år

Största ryska framgångarna på två år

Enligt CNN kommer den fem månader långa väntan på USA:s militära stödpaket på 61 miljarder dollar få långtgående konsekvenser på frontlinjerna. Ryska styrkor utnyttjar att Ukraina lider på brist på artilleri sedan i december, enligt analysen. Ryssland har bland annat gjort framsteg på den östra fronten nära Avdiivka och nu gjort sina största landvinningar sedan de första månaderna i kriget 2022. Analysen publiceras bara veckor innan en förväntad rysk offensiv i slutet av maj, vilket skulle kunna hota Ukrainas närvaro i Donetsk-regionen och avanceringar mot den ryskockuperade staden Mariupol. Väckte kritik Ukraina förlorade kontrollen över Avdiika den 17 februari. Många ryska soldater dog i stridigheterna. Men de tio följande veckorna har ryska styrkor sakta men säkert tagit över by efter by väster om Avdiivka. Den ukrainska generalen Oleksandr Syrski medgav i söndags att en rad byar i området hade fallit. Dagarna innan hade hans kollegor nekat till att så var fallet, vilket ledde till kritik bland ukrainska militärbloggare och analytiker. Ytterligare framsteg USA:s nationella säkerhetsrådgivare varnar för för att Ryssland skulle kunna göra ytterligare framsteg framöver. – Det är absolut möjligt att Ryssland skulle kunna göra ytterligare taktiska framsteg under de kommande veckorna, säger Jake Sullivan.

ANALYS: Sista gången på länge som Ivanov sitter i en bekväm stol

ANALYS: Sista gången på länge som Ivanov sitter i en bekväm stol

Under onsdag 24 april häktades 49-årige Timur Ivanov tillsammans med en entreprenör. Bilder från domstolen visar honom i de anklagades bur. Han häktades i två månader.

Ivanov har levt uppseendeväckande dyrt i många år tillsammans med hustrun Svetlana. Så dyrt att Aleksej Navalnyjs stiftelse mot korruption granskade hans utgifter för juveler, klockor, bilar, fastigheter och publicerade uppgifterna i sociala medier. Ett exempel är ett hus som hyrdes i Frankrike för 170 000 Euro per månad, motsvarande två miljoner kronor. Högsta ansvar Så hur ska man tolka händelsen? Ivanov är minister med högsta ansvar för allt byggande inom försvarsdepartementet. Tänk flygfält, fältkyrkor, sjukhus, militärakademier, förskolor och precis alla andra militära anläggningar i Ryssland från öst till väst. Ett särskilt uppdrag att bygga upp det sönderbombade och ockuperade Mariupol fick han också. I tv stod han och pekade på ruinerna efter egna bombningar och sa att ´´här blir det en stor simbassäng´´ som alla ska få använda. Är hans girighet för uppenbar kanske? EU har utfärdat sanktioner mot honom som ansvarig för invasionen av Ukraina. Kompromat Timur Ivanov har länge spenderat tio eller hundra gånger mer än han tjänat. TASS skriver torrt i sin redogörelse att försvarsminister Shojgu var informerad om det gripandet, och att president Putin i förväg fått en genomgång av fallet.

Det ryska begreppet ´kompromat´ innebär att någon har en hållhake på en. Oftast betyder det att någon eller flera av säkerhetstjänsterna har bilder eller uppgifter om en person som kan användas som utpressning – kända exempel är smygtagna bilder av en naken riksåklagare med två prostituerade kvinnor.

I TASS redogörelse, som kan verka förvillande lik en text från en nyhetsbyrå i ett demokratiskt land, påpekas att Timur Ivanov var biträdande chef i Moskva-regionen 2012 när Sergej Shojgu var dess guvernör.

Den ryska nyhetsbyrån visar på hur Ivanov följt Shojgus karriär i många år. Men TASS skriver ingenting om Dmitry Peskov, Putins talesman. Bilder från sociala medier och mejlkonversationer som publicerats av numera avlidne Aleksej Navalnyjs nätverk mot korruption.
Bilden där Ivanov och Peskov, utklädd till björn, skålar med varandra är kanske en särskild sorts ´kompromat´?

Fortsättning följer, var så säker.

Jona Källgren: "Finns mindre hopp i Ukraina nu än för ett år sedan"

Jona Källgren: "Finns mindre hopp i Ukraina nu än för ett år sedan"

Under lördagen är det två år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. En som då var på plats är TV4:s utrikesreporter Jona Källgren. I Nyhetsmorgon berättar han om morgonen han vaknade till nyheten. – Jag vaknade vid fem-tiden och tittade på telefonen. Jag såg nyheten om att Ryssland hade påbörjat den här invasionen. Efter det hörde jag flyglarmet. Jag gick ut på gatan och måste erkänna att jag var otroligt rädd. Människor samlades på gatorna och ingen visste var bomberna skulle falla eller vad som pågick, berättar han. – Jag såg en man komma springande bredvid mig. Jag frågade honom var är du på väg, vad gör du? Han sa att jag måste springa till min pluton, jag ska ut i krig. Det var första gången jag insåg att det här inte blir så lätt för Ryssland som de tror. ”Otroligt hårt att leva i krig” Sedan började otroligt dramatiska dygn där folk började dra sig mot gränsen för att fly. Men många valde att stanna i Ukraina. Jona Källgren befinner sig just nu i Mikolajev, där kriget blivit en vardag för invånarna. – Det är otroligt hårt att leva i krig. Även om man inte lever vid frontlinjen är det tungt. Jag har varit där några gånger själv. Under fredagskvällen hävdade Ukraina att man har skjutit ned ett ryskt signalspaningsplan nära staden Mariupol i sydöstra Ukraina. – När vi körde in igår till Odessa, där vi sov i natt, så såg vi på himlen som visade vad som såg ut som fyrverkerier. Det var drönarattacker från Ryssland som kom från Krim, och de ukrainska styrkorna sköt ner dem här. Det bara sprakade på himlen under flera minuter. Detta är något som blivit en del av vardagen för ukrainarna. – Vissa av de drönarna når sina mål, vissa av de drönarna blir nedskjutna och faller ner på bostadshus. Folk lever i en ständig skräck. ”Folk försöker leva sina vanliga liv” I början av kriget var Ryssarna väldigt nära att inta i staden Mikolajev, men Ukraina lyckades tvinga tillbaka dem. Periodvis hade staden ingen el, inget vatten och knappt någon sjukvård. Trots det svåra läget valde många att ändå stanna kvar här. – Folk bor här och försöker leva sina vanliga liv och stötta sina soldater, säger han och fortsätter: – Frontlinjen är inte så långt härifrån. Men ändå fortsätter man på nåt sätt. Det är svårt att förstå hur det kan gå, men man har inget annat val. Trots att det gått två år sedan kriget började har ukrainarna inte helt gett upp hoppet. – Hopp finns alltid, men kanske mindre än för ett år sen. Då hoppades man att man kunde driva tillbaka ryssarna snabbt, det hoppet är ute.

Här möts Michael J. Fox av stående ovationer under galan

Här möts Michael J. Fox av stående ovationer under galan

Under Baftagatan som hölls natten till måndag överraskade den folkkäre skådespelaren Michael J. Fox, 62, med att dyka upp för att dela ut pris i kategorin Bästa film. David Tennant som ledde galan presenterade honom med orden ”en äkta legendar inom film” och när han leddes in på scenen i rullstol möttes han av stående ovationer från tidigare kollegor och publiken. Och applåderna och jublet blev desto högre när Fox ställde sig upp vid mikrofonen. – Fem filmer är nominerade i den här kategorin i kväll och alla fem har något gemensamt, de är alla bäst på det vi gör. Oavsett vem du är eller vart du kommer ifrån kan dessa filmer föra oss samman. Det finns en anledning till att vi säger att film är magiskt, för filmer kan förändra din dag, kan förändra din syn och i vissa fall också förändra ditt liv, hör vi Fox säga från scenen. Priset i kategorin Bästa film gick till Christopher Nolan och hans team för ”Oppenheimer”. Diagnostiserades med Parkinson 1991 Fox var 29 år gammal när han diagnostiserades med Parkinson, år 1991. Dokumentären ”Still: A Michael J. Fox Movie”, i vilken vi följer Fox liv med sjukdomen, var nominerad i kategorin Bästa dokumentär, men priset gick i stället till ”20 Days in Mariupol”. I samband med att dokumentären släpptes förra våren pratade han om sjukdomen i en intervju med CBS Sunday morning. – Jag ska inte ljuga, det blir svårare. Varje dag blir svårare, sa han då. – Man dör inte av Parkinsons, man dör med Parkinsons. Så jag har tänkt på sjukdomens dödlighet. Jag kommer inte bli 80, jag kommer inte fylla 80, fortsatte han.

Mariupol på YouTube

Russian Forces Pound Ukrainian City of Mariupol

Russian tanks fired at residential buildings in the southeastern Ukrainian city of Mariupol on Friday. It wasn't possible to tell ...

Bloomberg Television på YouTube

20 Days In Mariupol (trailer) | FRONTLINE

Ukrainian filmmaker and Pulitzer Prize-winning journalist Mstyslav Chernov offers a window into the practices of conflict zone ...

FRONTLINE PBS | Official på YouTube

Tanks fire in streets of Mariupol, Ukraine

Footage released by the Azov Battalion shows tanks firing down a street in Mariupol, Ukraine.

news.com.au på YouTube

Ukrainian Azov regiment strike a Russian tank in Mariupol

Footage shows Ukrainian soldiers firing from at Russian forces in Mairupol. It was released by the Ukrainian National Guard's ...

The Telegraph på YouTube

Mariupol i poddar

The Missing Mariupol Defenders: When will he come home?

What’s life like for the women left behind following the capture of the Mariupol defenders?During the siege of Mariupol, thousands of Ukrainian soldiers held out for several months inside the Azov steel works, until they were eventually instructed to surrender in May 2022.Now prisoners of war, many have not been heard of for months. We’re joined by two women who haven’t seen their husband and brother in over a year and a half, but still hold out hope. Today’s episode is presented by Victoria Derbyshire and Vitaly Shevchenko. It was made by Keiligh Baker. The producers were Arsenii Sokolov and Ivana Davidovic. The technical producer was Mike Regaard. The series producer is Lucy Boast. The senior news editor is Sam Bonham. Email Ukrainecast@bbc.co.uk with your questions and comments. You can also send us a message or voice note via WhatsApp, Signal or Telegram to +44 330 1239480You can join the Ukrainecast discussion on Newscast’s Discord server here: tinyurl.com/ukrainecastdiscord

Mariupol: Siege and occupation

What’s life like inside the Russian-occupied city?We’re joined in the studio by Ukrainian journalist and writer, Mstyslav Chernov, who made the film '20 Days in Mariupol’. He describes what it was like to shoot the documentary from inside Mariupol, which chronicles the Russian invasion of the Ukrainian port city of Mariupol in 2022.And Zhanna Bezpiatchuk from the BBC Ukrainian service gives us an insight into everyday life there under Russian occupation today.Today’s episode is presented by Victoria Derbyshire and Vitaly Shevchenko. The producers were Keiligh Baker, Arsenii Sokolov and Clare Williamson. The technical producer was Philip Bull. The series producer is Tim Walklate. The senior news editor is Sam Bonham. Email Ukrainecast@bbc.co.uk with your questions and comments. You can also send us a message or voice note via WhatsApp, Signal or Telegram to +44 330 1239480You can join the Ukrainecast discussion on Newscast’s Discord server here: tinyurl.com/ukrainecastdiscord

The Mariupol monologue – War crimes, SISU and the echoes of history

In this monologue, Jannik Svensson dives into the harrowing tale of Mariupol during the illegal russian invasion of Ukraine. He explores the disturbing realities of war crimes, the profound psychological impact on survivors, and draws parallels between historical conflicts and present-day horrors. Become a member at https://plus.acast.com/s/samtal. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mariupol

Two atrocities in the port city of Mariupol epitomise Russia’s violence in Ukraine. This is the story of those atrocities and of Mariupol’s truthWith special thanks to Konstantin Korobov and Nina Kuryata for their help in reporting this story.Tortoise is a news start-up devoted to slow journalism. We take news slowly. We tell stories that really matter, and take time to see the full picture.If you want more slow and considered journalism, you can become a member of Tortoise and get access to more of our stories, contribute to our journalism and join us at events in our newsroom, in person and online. Just go to tortoisemedia.com/friend and use the code Slow50 for membership for just £50 per year.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Inside the Fight for Mariupol

When Russian forces invaded Ukraine in February, one of their first targets was the city of Mariupol. The battle that followed is an epic story of resistance in which a very small number of Ukrainian fighters defended the city for over eighty days against a Russian force five to eight times their size, preventing the Russians from diverting to other parts of Ukraine. In this episode, John Spencer is joined by Aiden Aslin, a British citizen who took part in that battle and was captured by Russian forces there in April 2022. His experiences offers a unique view of how the Battle of Mariupol unfolded, and the details of his captivity as a Russian prison of war for over five months offer a glimpse into an often unseen aspect of the war.

Mariupol: storia e multiculturalismo di una città (con Tetyana Bezruchenko)

In questa puntata, Andrea Castagna (Redazione Ucraina) esplora il passato e il presente di Mariupol intervistando Tetyana Bezruchenko, attivista per i diritti umani e mediatrice linguistico e culturale originaria di Mariupol. Tetyana collabora con Gariwo-la Foresta dei Giusti e il Foglio. E' inoltre co-fondatrice centro culturale ucraino Wikiraine e responsabile dell’associazione culturale europea Maidan a Milano e provincia. La parola chiave di questa puntata è Multiculturalismo. Dalla sua fondazione all'assedio nel 2022, Mariupol è sempre stata una città spiccatamente multiculturale. La terribile invasione e la sanguinosa distruzione ad opera dell’esercito russo non hanno solo causato decine di migliaia di morti. Ma hanno anche tentato di sradicare la dimensione multiculturale dalla città. In questa chiacchierata con Tetyana Bezruchenko parliamo di tutti questi aspetti, provando a scoprire Mariupol e la sua unicità. ▔▔▔▔▔ BIBLIOGRAFIA E INIZIATIVE CITATE DA TETYANA NEL CORSO DELLA PUNTATA: PAROLA IN CODICE: BABBO NATALE E LETTERE NON SPEDITE Per aiutare ad alcune famiglie di Mariupol che attualmente vivono nei diversi regioni dell’Ucraina, cercando di ricostruire la vita quotidiana necessitano. Gli aiuti saranno gestiti dai volontari tra cui la poetessa Oksana Stomina, sopravvissuta all’assedio, che è stata recentemente in tour in Italia con il libro delle poesie “Le lettere non spedite” edito da Gilgamesh Edizioni. Il libro è dedicato a suo marito , il combattente del esercito ucraino, che fino si trova in prigionia nella Federazione Russa come combattente di Mariupol e Azovstal. https://gilgameshedizioni.com/prodotto/lettere-non-spedite/ IBAN GB74CLJU00997180869431 BIC code CLJUGB21 Receiver KARNAUKHOV ANDRII EUR Parola in codice “Babbo Natale” LE VOCI DI MARIUPOL In questo podcast, Tetyana Bezruchenko racconta ad Affarinternazionali le sue emozioni sulla guerra che i russi hanno scatenato contro l’Ucraina. Le testimonianze da Mariupol, la sua città, la fuga di sua madre, gli odori della guerra, l’abbandono, la disperazione dei deportati, la propaganda russa in Italia, la negazione di una pace a qualunque costo. “Non puoi immaginare!” è la frase con cui cominciano tutte le testimonianze di questo inferno raccolte da Tetyana. https://www.affarinternazionali.it/non-puoi-immaginare-racconti-e-memorie-della-guerra-allucraina/ LE FERITE APERTE DI MARIUPOL Gli orrori della città occupata https://www.huffingtonpost.it/blog/2022/08/08/news/le_ferite_aperte_di_mariupol-10008925/ MORTE E RINASCITA DI UN SOLDATO L’articolo di Serena Uccello. Il musicista di Azovstal: da Mariupol a Kyiv morte e rinascita di un soldato Sergiy al servizio della Guardia nazionale ucraina è stato uno dei militari asserragliati nell’acciaieria. Ferito, ora si trova nella capitale per un lungo periodo di riabilitazione. https://24plus.ilsole24ore.com/art/il-musicista-azovstal-mariupol-kiev-morte-e-rinascita-un-soldato-AEupwEEC LA RUSSIA DI PUTIN RACCONTATA DALLE PARATE SULLA PIAZZA ROSSA Quanto il mondo dell'informazione ha contribuito a manipolare il racconto della storia sovietica e la costruzione del putinismo. I segnali non visti e due corrispondenti a confronto. Un viaggio nella memoria. L’articolo di Tetyana Bezruchenko https://www.ilfoglio.it/esteri/2023/05/12/news/la-russia-di-putin-raccontata-dalle-parate-sulla-piazza-rossa-5260545/ ROBERTO TRAVAN La guerra nel Donbas. Mariupol è il Confine dell’Europa. Roberto Travan portfolio https://www.robertotravan.it/ MAURO VOERZIO Mauro Voerzio, Guerra Ibrida: Attacco all'Europa https://www.amazon.it/Libri-Mauro-Voerzio/s?rh=n%3A411663031%2Cp_27%3AMauro+Voerzio L’ASSEDIO Andrea Nicastro, L’Assedio https://www.amazon.it/Lassedio-Andrea-Nicastro/dp/8828210192#immersive-view_1701273480200 Recensione del libro di Tetyana Bezruchenko L'assedio. Il romanzo di Andrea Nicastro https://it.gariwo.net/libri-and-co/libri/ucraina/l-assedio-il-romanzo-di-mariupol-26459.html Profilo di Tetyana su X » https://x.com/tetybez?s=21&t= ▔▔▔▔▔ SUPPORTA LIBERI OLTRE! »» https://www.liberioltreleillusioni.it/dona-ora Vuoi contribuire? ASSOCIATI! »» https://www.liberioltreleillusioni.it/contribuisci-liberamente/associati ▔▔▔▔▔ Un luogo Aperto, Plurale, non Ideologico e non Identitario. Cerchiamo di diffondere i principi del #Merito, della #Competenza, della #ResponsabilitàIndividuale, della #Trasparenza Decisionale e Informativa, della Sussidiarietà, della Tutela delle #Libertà Individuali, dell’#Economia di #Mercato, della #Concorrenza e della #Solidarietà Individuale e Collettiva... Questa è Liberi Oltre! ▔▔▔▔▔ Seguici sui nostri social: Twitter/ » https://twitter.com/liberioltre Instagram » https://www.instagram.com/liberioltre/ Sito » https://www.liberioltreleillusioni.it/ Telegram » https://t.me/liberioltre

Mariupol prisoners of war on trial

As a show trial begins of Azov Brigade fighters captured in last year’s siege of Mariupol, we hear from the fiancée of one about the torturous conditions they are being held in.Also, just how many Russian fighters have lost their lives in the war so far? BBC Russian’s Olga Ivshina has been crunching the numbers.And the BBC’s diplomatic correspondent James Landale joins us on a day when an African leaders’ peace mission visits Kyiv - and have to promptly take shelter from a missile attack.Today’s episode is presented by Victoria Derbyshire and Vitaly Shevchenko.The producers are Arsenii Sokolov, Clare Williamson, Drew Hyndman and Tom Smithard. The technical producer is Mike Regaard. The series producer is Tim Walklate. The editor is Sam Bonham. Email Ukrainecast@bbc.co.uk with your questions and comments. You can also send us a message or voice note via WhatsApp, Signal or Telegram to +44 330 1239480

72. Putin's Prisoner: Inside the Siege of Mariupol

In this episode Saul and Patrick speak to Briton Aiden Aslin, who travelled to Ukraine in 2018 and enlisted with the Ukrainian 36th Naval Infantry Brigade. He describes his time on the frontlines in the Donbas before the full scale invasion was launched in February 2022, when he was deployed to Mariupol. Aiden was then surrounded by Russian forces in the Siege of Mariupol where he describes what it was like in the vast steel works complex in the final days of the siege before his surrender to Russian troops. Join us next week for the second half of Aiden's interview when he describes his time in Russian captivity. If you have any thoughts or questions, send them to battlegroundukraine@gmail.com. Producer: James Hodgson Twitter: @PodBattleground Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

294. Shaun Pinner - Captured by Russians After Fighting in Mariupol, he was Tormented, Beaten and Starved

Shaun Pinner is a former British soldier and Ukrainian Marine. He has written an extraordinary first-hand account of the war in Ukraine, his capture, imprisonment, and torture by the Russian invaders. Shaun was a retired and decorated British soldier, living peacefully in Mariupol with his Ukrainian family. But the full-scale war began, and after fighting alongside Ukrainian army colleagues, he found himself imprisoned in Russian-occupied Ukraine, and embarking on an unexpected and unimaginable fight for survival. After the horrors of frontline fighting, Shaun had to survive his capture by Russian soldiers, and his removal to a Black Site – an off-grid FSB prison operating outside all human rights conventions – where he was subjected to a campaign of torture by Putin's secret police. ---------- LINKS: https://twitter.com/olddog100ua https://www.facebook.com/snowy5599 https://www.instagram.com/snowy_ua/ https://linktr.ee/old_dog_ua https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=GKJQYBPRV6YNL ---------- BOOKS: Live. Fight. Survive.: An ex-British soldier’s account of courage, resistance and defiance fighting for Ukraine against Russia Paperback (2023) by Shaun Pinner (Author) ---------- SUPPORT THE CHANNEL: https://www.buymeacoffee.com/siliconcurtain https://www.patreon.com/siliconcurtain ---------- WATCH NEXT: Sir Richard Shirreff https://youtu.be/UMi1Y3iF710 Operator Starsky https://youtu.be/ABIIyNa1AOk Anders Puck Nielsen https://youtu.be/2TJTUuu_cM0 Ben Hodges https://youtu.be/gpzfEVhdNp0 John Spencer https://youtu.be/2lmAOWfQvdE ---------- PLATFORMS: Twitter: https://twitter.com/CurtainSilicon Instagram: https://www.instagram.com/siliconcurtain/ Podcast: https://open.spotify.com/show/4thRZj6NO7y93zG11JMtqm Linkedin: https://www.linkedin.com/in/finkjonathan/ ----------

Defending Mariupol

When Russia invaded Ukraine in February 2022, one of its first targets was the city of Mariupol. Despite being outnumbered by—and less well equipped than—their adversaries, Ukrainian defenders held out for three months. As the Russian siege of the city intensified, Ukrainian forces defended a shrinking perimeter with a command post in the Azovstal steel plant. One of those Ukrainian defenders was Sergeant Arseniy Fedosiuk. He joins John Spencer on this episode, relaying his experience in Mariupol, exploring the unique challenges of defending urban terrain against a superior enemy, and describing what happened at the end of the three-month battle, when he was taken prisoner by Russian forces.

Surviving Occupied Mariupol

On February 24, 2022, when Russian forces invaded Ukraine, they quickly targeted several key cities. One of those was the industrial hub of Mariupol. For three months, Ukrainian forces defending the city held out, until they were told to surrender on May 20. While thousands were taken into captivity, many whom are still being held as prisoners of wars, at least one civilian fighter, a man named Gennadiy, survived and remained in the city. In this episode of MWI’s Urban Warfare Project Podcast, John Spencer tells the story of the man who fought the Russian invaders at the Battle of Mariupol, was captured and tortured, resisted, escaped, and survived in the rubble of the city for nine months, before he was rescued in an operation by Ukrainian special operations forces.

Putin "Liberates" Mariupol

The Russian President orders troops to seal off the port city.Victoria speaks to defence expert, Justin Crump, about the situation in the city of Mariupol. She also talks to a woman who had an emergency C-section in the basement of a hospital as the fighting was intensifying outside. Anastasia Platonova from the BBC Russian Service – currently based in the Latvian capital, Riga – has been speaking to the mothers of Russian sailors who’ve gone missing.And the BBC's Lewis Goodall returns to Poland to see how Ukrainian refugees are faring since his last visit.Today's Ukrainecast was made by Estelle Doyle with Osman Iqbal and Ben Cooper. The technical producer was Emma Crowe. The assistant editor was Sam Bonham.

Episode 390: Jordan Dykstra On The Music Of 20 Days In Mariupol

Our latest guest on Soundtracking has scored one of films that has most profoundly affected Edith in recent years, such is the gravity of the subject matter. 20 Days in Mariupol is genuinely harrowing, but also genuinely necessary and important documentary, charting in quite heart-wronching fashion the besieging of the Ukrainian city during the Russian invasion. Jordan Dykstra composed the music for the film, and we're thrilled he took the time to talk to us.

Documenting the Siege of Mariupol (re-release)

20 Days in Mariupol is an unflinching, first-hand account of the early days of Russia’s invasion of the port city of Mariupol, which remains under Russian occupation to this day. Ukrainian-born director and journalist Mstyslav Chernov and his colleagues from the Associated Press were the last international journalists to remain in Mariupol as Russian troops attacked. His new film, from FRONTLINE and the AP, draws on Chernov’s news dispatches and his reflections as he documented the devastation of his home country for the world to see. Chernov sat down with FRONTLINE editor-in-chief and executive producer Raney Aronson-Rath and editor and producer Michelle Mizner in February 2023, as we marked the grim anniversary of the war in Ukraine. In this episode of The FRONTLINE Dispatch, recorded at the Boston Public Library, Chernov recounts the decision to go to Mariupol, how he and Mizner created a documentary feature from his Pulitzer Prize-winning journalism, and what he hopes people will take away from the film — today, and in years to come. “I know that we form our understanding of the current events of the world around us by watching news and consuming news,” Chernov said. “ But [we] form our understanding of our past with documentary films… Film is a medium which carries meaning across time, for generations to come.” An earlier version of this episode was published in July. You can watch 20 Days in Mariupol on FRONTLINE’s website, FRONTLINE’s YouTube Channel, the PBS App, and the PBS Documentaries Prime Video Channel. Want to be notified every time a new podcast episode drops? Sign up for The FRONTLINE Dispatch newsletter.

Mariupols underjordiska stad som skyddar de civila

Trots att några civila har evakuerats sitter fortfarande hundratals kvinnor och barn fast under jord i den belägrade ukrainska hamnstaden Mariupol. De gömmer sig i det enorma stålverk som långt innan Rysslands invasion, började förbereda sig för att skydda befolkningen i händelse av krig. På en kvart får du veta hur ett av Europas största metallfabriker hamnade i centrum för kriget, och hur människorna som gömmer sig där lyckas överleva. Med Jesper Sundén, utrikesanalytiker på SvD.

Devastation in Mariupol

Day 26. The Telegraph's leading journalists discuss the horrendous situation unfolding on the ground in the besieged city of Mariupol. Plus Lt. General Ben Hodges, who served as a commanding general of the United States Army Europe, on why high defence spending by Russia doesn’t appear to be paying off. Read Olga's diary: https://www.telegraph.co.uk/global-health/terror-and-security/mariupol-diary-basement-have-left-now-fire/ |For 30 days' free access to The Telegraph: https://www.telegraph.co.uk/audio |Email: podcasts@telegraph.co.uk |See Privacy Policy at https://art19.com/privacy and California Privacy Notice at https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

The Mariupol miracle

Somehow, some way, first responders have pulled survivors from the wreckage of the Mariupol theater pummeled by Russian airstrikes. Hundreds of women and children were trying to ride out the shelling there. In fact, those inside tried to warn the invaders' war planes by writing "children" in big white letters outside the building ... in Russian. But they bombed it anyway, prompting President Zelensky to say everything is a target inside his country. Today's coverage begins in Odessa in Ukraine's south with CNN International Security Editor Nick Paton Walsh. To learn more about how CNN protects listener privacy, visit cnn.com/privacy Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices