Varvade tunga löften med attacker mot Republikanerna: "De är galna"

Varvade tunga löften med attacker mot Republikanerna: "De är galna"

– Den väg som ledde mig hit var oväntad. Det var även min mammas. 19 år gammal reste hon från Indien till Kalifornien, för att hitta ett botemedel för bröstcancer. Lovar värna valen Kamala Harris går över glädjeämnena under barndomen i arbetarkvarteren i norra Kalifornien, de ickegnälliga värderingar modern inskärpte i henne och medborgarrättsrörelsen hon bevittnade. Hur hon tog hem en skolkamrat som var utsatt för övergrepp av sin far, vilket motiverade henne att bli åklagare. Och hon understryker vikten av att alla amerikaner tar hand om varandra. Ungefär så långt in i kommer orden. Jag accepterar er nominering! Jublet i arenan vet inga gränser. Jag lovar vara en president för alla amerikaner. Jag lovar stå för fria, demokratiska val och fredligt maktöverförande. Lovar sänkt skatt Det första sakpolitiska löftet är ekonomiskt. Harris vill skapa en "möjlighetsekonomi" med stöd till småföretagare och skattesänkningar för medelklassen. Donald Trump fajtas inte för medelklassen utan för sig själv och sina miljonärskompisar, säger hon om sin motståndare. Nästa löfte handlar om att återinföra den nationella aborträtten. – Amerika kan inte blomstra om vi inte får fatta beslut om våra egna kroppar. Donald Trump handplockade domare till Högsta domstolen för att ta bort våra reproduktiva frihet – och han skryter om det. Kamala Harris anklagade också Trump för att ”gulla” med diktatorer som till exempel Kim Jong-Un. Hon kallade honom också för en ”oseriös man” och gick till attack mot Republikanernas strikta abortpolitik. – Kort sagt: De är helt galna, sa hon. Attackerar Trump Harris pendlar mellan humor, värme och skärpa. Hon trycker till Trump för den dödliga attacken på Kapitolium den 6 januari 2021 och för hans utrikespolitik. Gazakriget är något av ett problem för Kamala Harris, eftersom många väljare är arga på Vita husets stöd till Israel. President Biden och jag jobbar med detta dygnet runt. Vi få till gisslanuppgörelse och en vapenvila, tiden är nu, säger hon och betonar såväl Israels rätt att försvara sig som palestiniernas rätt till självbestämmande. ”Överraskade inte speciellt mycket” TV4 Nyheternas utrikesreporter Tomas Kvarnkullen var på plats under Demokraternas konvent och menar att talet var rätt väntat. – Det här var ett väldigt väl förberett tal som egentligen inte överraskade speciellt mycket. Harris bockade av allt det här som vi hade förväntat oss. Vi fick höra om hennes egen livshistoria, hennes egen personliga berättelse. Vi fick höra om en uppmaning till ett enat USA och hon talade om sina politiska kärnfrågor som aborträtten till exempel, säger han. Folket på plats var nöjda med talet – men nu är frågan om Harris lyckades övertyga de osäkra väljarna.

"Din kropp, mitt val" – hat och hot mot kvinnor ökar efter valet

"Din kropp, mitt val" – hat och hot mot kvinnor ökar efter valet

Med Donald Trumps återkomst till makten, där många verkar se hans vinst som en seger för rörelser som vill inskränka kvinnors rättigheter, befarar många att hatretoriken är på väg att eskalera. – Jag vaknade till att en massa män kommenterade 'din kropp, mitt val', skriver en TikTok-användare, enligt ISD. – Jag var tvungen att radera en video eftersom jag blev hotad och flera män kommenterade att det längtade tills jag blev våldtagen, skriver en annan. ”Din kropp, mitt val” Institutet för strategisk dialog (ISD) har granskat hur dessa narrativ spreds på plattformar som bland annat X, TikTok, Facebook och Reddit mellan den 4 och 6 november 2024. Bland annat ökade fraserna ”Din kropp, mitt val” och ”Gå tillbaka till köket” med 4600 procent online under det första dygnet efter valet. Bland de tidiga förespråkarna för hatretoriken finns högerextrema podcast-profilen Nick Fuentes, vars inlägg med frasen “Din kropp, mitt val” nu har visats 95 miljoner gånger på X och även fått stor spridning på TikTok. Vill avskaffa kvinnors rösträtt Hatfulla kommentarer riktade mot Kamala Harris – där hon beskrivs som en ”dum fitta” – och andra kvinnliga profiler, som Rachel Maddow hade den 5:e november redan fått över 64 000 omnämnanden från 42 000 olika konton. Institutet rapporterar även om ett antal inlägg som hotar kvinnor med sexuellt våld. Ett inlägg uppmanade till “våldtäktsgäng” och ”våldtäkt” och hade visats över 18 000 gånger. Även inlägg om att kvinnors rösträtt bör avskaffas ökade med 663 procent jämfört med veckan före valet, skriver ISD. Men hatretoriken har även letat sig till platser utanför nätet. ISD rapporterar om hur kvinnor och unga tjejer trakasseras, framför allt på amerikanska skolor och universitet. – Idag fick min dotter höra 'din kropp, MITT val' vid tre olika tillfällen i skolan. En grupp pojkar sa åt henne att sova med ett öga öppet i natt, skriver en förälder på Facebook.

Veckan efter Trumps triumf

Veckan efter Trumps triumf

▸ Det har gått en vecka sen Donald Trump och Republikanerna vann i rysarvalet i USA. Medan Demokraterna och Kamala Harris slickar sina sår så har Donald Trump satt igång att jobba med vad han vill göra de kommande fyra åren i Vita huset. Bland annat ska han ha ringt till Vladimir Putin och bett honom att inte eskalera kriget i Ukraina - men det är uppgifter som Kreml förnekar. Hur har valresultatet landat? Har Trump ljugit om samtalet med Putin och vad kommer han göra fram till installationen i januari? Gäst: Emelie Svensson, Aftonbladets reporter i New York. Programledare och producent: Jenny Ågren. Klipp från: CNN, BBC News, Fox 13 Seattle. Kontakt: podcast@aftonbladet.se.

"Netanyahu är väldigt glad över att Trump vann valet"

"Netanyahu är väldigt glad över att Trump vann valet"

Förra veckan vann Donald Trump valet i USA och i slutet av januari flyttar han tillbaka in i Vita huset. Men varför blev just Trump den som vann? Varför fick Kamala Harris 14 miljoner färre röster än vad Joe Biden fick i förra valet?  Och vad händer egentligen nu när vi får ytterligare fyra år med Trump vid rodret på världens mäktigaste militära och ekonomiska skuta? Hör allt om det här i Läget, Expressens dagliga nyhetspodd, i spelaren! Eller: Lyssna direkt på Spotify! Lyssna direkt på Podcaster!

Trumps ex-rådgivare: Svenskar är lurade – har helt fel bild av USA

Trumps ex-rådgivare: Svenskar är lurade – har helt fel bild av USA

Många svenskar har svårt att förstå hur USA kunde välja Donald Trump till president. Enligt en undersökning som Demoskop utfört på uppdrag av Aftonbladet skulle 73 procent av de tillfrågade svenskarna rösta på Kamala Harris, medan bara 14 procent skulle rösta på Donald Trump. Tomas J. Philipson, republikan och tidigare rådgivare till Trump, har sin bild klar om varför det ser ut som det gör. – Problemet är detsamma som i vissa delar av USA, att media är väldigt vridna emot Trump. Så det är också vad folk tror, säger han till TV4 Nyheterna. Han menar att medielandskapet i USA är mer balanserat, eftersom kanaler som Fox News och Newsmax har en tydlig republikansk agenda och väger upp rapporteringen från demokratiskt orienterade medier. – De är också vinklade, men man får i alla fall se två sidor av samma nyhet. I Europa är det som att gå till en domstol där bara den försvarade eller bara den åtalade tillåts tala medan motparten måste tiga.  ”Bombarderas av desinformation om Trump” Varför tror du européer tycker att amerikaner som röstar på Trump är dumma?  – För att ni får en väldigt vinklad bild presenterad för er. Och ovanpå det skapar media falska bilder av Trump när de kallar honom rasist och antisemit, säger Tomas J Philipson och förklarar att media plockar russinen ur kakan så att det ska passa en viss agenda och att presidenten egentligen är mer nyanserad än han framställs.  Donald Trump hade på valdagen fyra pågående rättsprocesser. Han dömdes för utbetalningar av tystnadspengar till porraktrisen Stormy Daniels. Och stod åtalad för, bland annat, sin inblandning i stormningen av Kapitolium och för att förvarat hemligstämplade handlingar hemma i sitt residens i Florida. Rättsprocesserna mot den nyvalda presidenten beskriver Thomas J. Philipson som delvis skrattretande, och tydligt drivna av en vilja från motståndare att sätta honom i fängelse för att på så vis få bort sin huvudsakliga politiska opponent. – Det är sånt som händer i u-länder eller Ryssland, men som aldrig hänt här. Just den uppfattningen tror han kan ha bidragit till att driva upp Trumps förtroendesiffror. – Folk köper inte att han begått de här brotten, för vissa av dem framstår brotten som nästintill påhittade. Folk är inte galna här, utan de förstår bara hur partisk rättsprocessen är.  En ”bättre tid” med Trump Trumps förra presidentperiod beskriver Philipson som en bättre tid. Ett välmående land som inte deltog i krig och där ekonomin var god. – Folk är beredda att ha överseende med brister i personligheten när det ställs mot de senaste fyra årens kaos.  Vad bör svenskar göra för att förstå det amerikanska folket? Har du någon uppmaning?  – Slå på de andra kanalerna och se hur de rapporterar där. Båda sidor är partiska, men då kan du i alla fall väga åsikterna mot varandra och bilda dig din egen uppfattning.

Stor förväntan inför Trumps tillträde i januari

Stor förväntan inför Trumps tillträde i januari

Trumpskyltarna hänger kvar utanför husen i St. Clair i Pennsylvania – knappt en vecka efter att Donald Trump överraskade stora delar av världen med sin valseger. Men i St Clair var det inte mycket förvåning – för många var säkra på att USA är redo för stora förändringar. – Jag tror att det blir stora förändringar, att många länder faktiskt kommer lyssna på oss igen. Jag tror att många länder tog oss för givna och att Harris och Biden skulle stanna vid makten, säger Patrick Lapoint som bor i St. Clair. – Han [Trump] kommer stå vid sitt ord. Han kanske inte kommer lyckas med allt, men jag tror han kommer genomföra mer än Kamala Harris. En majoritet av folket har talat, säger Rudy Crubbs, en annan invånare i St. Clair. Över 70 procent av invånarna i St. Clair röstade på Donald Trump. Demokrater som TV4 Nyheterna pratat med på orten säger att det är svårt att ta in valförlusten och att varit lika svårt att mötas av grannar som jublat över Trumps comeback. – Det är jobbigt att leva mitt i det, för jag känner verkligen att människor har blivit lurade. Och jag tror att människan och vårt område är smartare än vad valet visar säger demokraten Gretchen Shaud.

Sonen pekas ut efter Trumps seger: "Det var det som fällde avgörandet"

Sonen pekas ut efter Trumps seger: "Det var det som fällde avgörandet"

När Dana White, chefen för kampsportsorganisationen UFC, fick ordet efter Donald Trumps segertal i tisdags natt tackade han en grupp poddare och youtubers som få inom amerikansk mainstream, för bara några år sen, kände till. “Jag vill tacka Nelk Boys, Adin Ross, Theo Von, Bussin' With The Boys och sist men inte minst, den mäktige och inflytelserike Joe Rogan”, ropade Dana White till anhängarna på Trumps valvaka. Och det var inte för inte. Ovan nämnda har i sina olika kanaler en enorm räckvidd, ofta betydligt större än traditionella medier. Särskilt väl når de unga väljare som sällan läser tidningar eller följer den politiska bevakningen i CNN eller Fox News. Det de har gemensamt är att samtliga hade besök av Donald Trump under valrörelsen. Bara hans medverkan i Joe Rogans podcast har i skrivande stund över 48 miljoner visningar på Youtube. – Joe Rogan har världens största podcast och när han pratar så lyssnar du, säger 22-årige Aleko Perekupka, till TV4 Nyheterna. Trump tipsades av sonen Donald Trumps intervju med Joe Rogan är tre timmar lång – standardtiden för en intervju med Rogan. Kamala Harris däremot gick bara med på en timme – och krävde att Rogan kom till henne. Något han i sin tur inte gick med på. Att Harris inte åkte till studion i Austin för en tretimmarssittning med Joe Rogan kan ha kostat henne valsegern, tror Aleko Perekupka, student på Arizona State University. – Podcaster är enormt. Och jag tror verkligen att det var det som fällde avgörandet. Trumps beslut att vara med i poddar och Youtubeshower ska, enligt flera kampanjkällor till amerikanska medier, ha skett på inrådan från hans artonårige son Barron. Men det räcker inte med att vara på plats i poddstudion, tror studenten Mark Escoto. Det du försöker sälja, måste också vara tilltalande. – Framförallt hans fokus på ekonomin, tror jag var viktigt, säger han. Gick framåt med nästan 30 procentenheter Enligt Cody Miller, vice ordförande för National Federation of College Republicans, kan Trumps förmåga att erbjuda ett attraktivt alternativ ha varit en avgörande faktor. Istället för att, likt Demokraterna, säga att de unga männen har en massa privilegier de i sitt vardagsliv inte upplever att de har, erbjuder Trump en varm famn och en lösning. – Människor känner att systemet aktivt motarbetar dem när de liberala eliterna har makten, säger han till Wall Street Journal. “Inte förvånad” Donald Trump gick starkt i de flesta väljargrupper. Men ett av de starkaste utropstecknen fanns bland unga män, där han gick framåt med nästan 30 procentenheter, jämfört med valet för fyra år sedan. Bland unga kvinnor gick han, enligt AP:s vallokalsundersökning, fram 14 procentenheter. Bland de andra, de som inte röstade på Donald Trump, saknades glädje, tror 29-åriga Layla Gabir som motvilligt röstade på Kamala Harris. Detta trots att hon, likt många unga, var besviken på Harris och Bidens hantering av kriget i Gaza. – Men jag är inte alls förvånad över att det gick som det gjorde. Många av mina vänner var antingen tveksamma som jag, eller struntade helt i att rösta. Samtidigt är det många som gillar Trump från början och de gick med glädje och röstade, medan vi andra inte kände stöd från någon av kandidaterna.

Kamala Harris på YouTube

USA News: Kamala Harris Team Still Raising Funds? | World News | WION

Kamala Harris has clearly overspent in the entire US Presidential election campaign this time and landed herself in a big soup ...

WION på YouTube

Kamala Harris calls Trump to concede presidential race

Vice President has called President-elect Trump to congratulate him on winning the election and concede the race, according to a ...

NBC News på YouTube

DEFEATED AND 'DELUSIONAL': Kamala Harris considers her future in politics

Kamala Harris was once touted as the future of the Democratic Party, praised by the mainstream media as the perfect alternative ...

Sky News Australia på YouTube

Democrats release short video of Kamala Harris on X

The Democratic Party's official account on X (formerly Twitter) released a short video of Vice President Kamala Harris, seemingly ...

LiveNOW from FOX på YouTube

Listen to @JenniferLopez: Your vote is your voice. Let’s get loud.

Help Vice President Kamala Harris and Governor Tim Walz put policies in place that protect our fundamental freedoms and defeat ...

Kamala Harris på YouTube