Bolivia
Senaste nytt om Bolivia - Nyheter, podcasts, videor och inlägg på sociala medier om Bolivia.
Senaste nytt om Bolivia - Nyheter, podcasts, videor och inlägg på sociala medier om Bolivia.
Bolivias tidigare president Evo Morales uppger att han utsatts för ett mordförsök. Enligt socialistledaren besköts hans bil med 14 skott på väg till en radiointervju. Han beskyller regeringen för dådet.
Världens lunga – Amazonas regnskogar – brinner. En ovanligt långdragen torka, förvärrad av väderfenomenet El nino, gör bränderna svåra att bekämpa, i såväl Brasilien, Peru, Ecuador, Colombia som Bolivia. I Brasilien ligger brandröken tung också i flera storstäder. Många av bränderna har startats av bönder, för att bereda marken. Det traditionella svedjebruket har tillfälligt förbjudits helt i landet, på grund av torkan, men myndigheternas beslut efterföljs inte. – Om den nuvarande utvecklingen inte bryts kommer våtmarken Pantanal, Amazonas och därmed hela Brasilien vara hotade, säger Flavio Dino, domare i Brasiliens högsta domstol. Värre än 2019 Brasiliens vänsterregering har lovat krafttag för att skydda Amazonas. Avverkningen av regnskog, såväl den legala som den illegala, ökade dramatiskt under Jair Bolsonaros tid vid makten. Men torkan, som pågått i över ett år, hotar nu alla reformer för att rädda regnskogen. Enligt satellitövervakning har 61.572 bränder registrerats under början av september, jämfört med drygt 46.000 under hela månaden förra året. Vattnet sjunker Brandbekämpningen försvåras av att floderna torkar ut. Såväl i Amazonfloden och dess biflöden, som i det vidsträckta våtmarksområdet Pantanal, har vattnet sjunkit dramatiskt dom senaste månaderna. Det oroar lokalbefolkningen. – Vattnet betyder allt för oss, det är en del av vårt dagliga liv och en transportväg för alla som bor här, utan vatten är vi ingenting, säger Fransisco Alvaro, som bor i Tefe Lake. Hans hus brukar flyta, men nu har vattnet sjunkit undan och hela timmerkonstruktionen är blottlagd. Det har han aldrig tidigare varit med om. Klimatet förändras Längre norrut, i Leticia i Colombia, har Amazonfloden sjunkit tio meter. Klimatförändringarna förstärker dom problem som avskogningen skapat, menar biologen Santiago Duque, forskare på Colombias nationella universitet.
– Förändringen av Amazonfloden går allt snabbare, vi håller på att förstöra den. Den största och rikligast strömmande floden på jorden kommer aldrig att bli sig lik igen, säger han.
I årtionden har omvärlden försökt att förmå Bolivias kokabönder att överge sin narkotikaklassade gröda – utan framgång. 70 000 människor i det bergiga landet lever av att odla kokablad, som är tillåtet att använda för personligt bruk i såväl Bolivia som Peru. Det används, som te eller tuggat, och sägs bland annat dämpa hunger och motverka höjdsjuka.
– Kokabladet är allt för människor här i Yungas – hälsa, mat, kläder och utbildning – och det är därför vi försvarar det med våra liv, säger Lizette Torrez, ordförande i kokaodlarnas fackförbund i det tropiska området vid bergskedjan Andernas sluttningar. Lever med kokan Kokabönderna har en stark position i Bolivia, den förre presidenten kom från deras skrå. Men makten kommer också av att bladen används i såväl religiösa som medicinska sammanhang.
– Vi är väldigt nöjda med att FN för första gången i historien på allvar börjat undersöka kokabladens egenskaper, säger Juan Carlos Alurralde, talesperson på vicepresidentens kansli.
På Mercado Negro i La Paz möts köpare och säljare.
– Vi lever hela tiden med kokan, vi dricker alltid koka te och smärtan försvinner, säger Donata Sanchez, en av försäljarna, med kinderna fulla med tuggade kokablad. ”Illegal handel gynnas” Men det ekonomiskt krisande Bolivia har också kommersiella skäl att vilja häva narkotikaklassningen av kokan, som används i alltifrån alkoholhaltiga drycker till tvål och tandkräm. På destilleriet El Viejo Roble ligger kokabladen i vätska, som på vilken illegal kokainfabrik som helst. Företaget har statligt tillstånd att processa bladen till öl och sprit.
Men så fort den legala produktionen ökar, går också den illegala upp. Det säger USAs narkotikabekämpande myndigheter, som legat bakom åtskilliga kampanjer att utradera koka-odlandet i Latinamerika. USA är emot en legalisering.
Enligt FN odlas kokablad på nära 30 000 hektar i Bolivia, omkring en fjärdedel illegalt.
I Yungas-området hoppas odlarna på exportmöjligheter.
– En avkriminalisering av kokablad skulle kunna vara bra för mitt folk – eftersom vår koka kan bli mer efterfrågad av industrin, säger Lizette Torrez, ordförande i kokaodlarnas fackförbund.
RIO DE JANEIRO. Bolivias före detta överbefälhavare Juan José Zúñiga har gripits efter att ha lett ett kuppförsök mot regeringen. Han påstår att det var landets president Luis Arce som uppmanade honom till att genomföra kuppen. Bolivia är ett av Sydamerikas mest oroliga länder och genomlevde under 1900-talet ett 40-tal statskupper, där militären och USA ofta var involverade.
Under onsdagen begav sig tungt beväpnade soldater och bepansrade militärfordon mot presidentpalatset i bolivianska La Paz, för att sedan ramma ingången till byggnaden. Stormningen beskrivs som ett ”kuppförsök” av presidenten. Landets militärchef greps kort därefter, men han hävdar att han agerade på uppdrag av presidenten.
Militära styrkor har intagit det centrala torget i La Paz – och militärfordon rammat entrén till regeringsbyggnaden. Bolivias president Luis Acre kallar det ett ”försök till statskupp”. – Vi har kommit för att uttrycka vårt missnöje, säger generalen Juan Jose Zuniga till en lokal tv-station.
Tungt beväpnade soldater och pansarfordon samlades på onsdagskvällen i Bolivias huvudstad La Paz, enligt filmer som sprids i sociala medier. Boliviansk tv visar hur ingången till landets parlament senare rammas av militärfordonen.
Militärfordon har rammat dörrarna till Bolivias regeringspalats. – Landet står inför ett försök till statskupp, säger landets president Luis Arce. Soldater som ockuperat platsen har börjat dra sig tillbaka.
Enligt presidenten ska det ha skett ”irreguljära” placeringar av trupper i huvudstaden La Paz. Presidenten konfronterar i direktsänd tv den militära befälhavaren och beordrar soldaterna att lämna området. Han uppmanar samtidigt till en mobilisering mot "statskuppen". På X skriver Luis Arce att ”demokratin behöver respekteras”. Soldater och stridsfordon ska ha samlats vid flera regeringsbyggnader i huvudstaden. Generalen Juan Jose Zuniga uppger för lokala medier att han ligger bakom kuppförsöket tillsammans med två andra militära chefer. Han avskedades i tisdags efter att han meddelat att han inte tänkte tillåta en ny regering tillträda. – Det kommer att bli en ny ministerkabinett, säkert kommer saker att förändras. Men vårt land kan inte fortsätta så här längre, säger generalen. Den tidigare presidenten Evo Morales fördömer militärens agerande i ett inlägg på X, och kallar det en kupp "i varande". De senaste månaderna har landet, som har en befolkning på tolv miljoner människor, haft allt intensivare protester mot den ekonomiska utvecklingen i landet.
Cliffs of Moher, Irland Längs The Wild Atlantic Way på Irlands västkust ligger Cliffs of Moher. Dessa majestätiska klippor erbjuder hisnande utsikter över Atlanten och är hem till charmiga lunnefåglar. Grand Canyon, USA I Arizona ligger Grand Canyon, ett av världens mest ikoniska landskap. Besök Horseshoe Bend vid soluppgång eller solnedgång för att se de röda klipporna glöda i mjukt ljus. Trolltunga, Norge Trolltunga är en dramatisk stenformation som sticker ut över Ringedalsvatnet. Vandringen hit tar 10-12 timmar och belönar besökare med en av världens mest spektakulära utsikter. Machu Picchu, Peru Högt uppe i Anderna ligger den mystiska inkastaden Machu Picchu. Besök vid gryningen för att undvika folkmassor och uppleva den magiska soluppgången. Kappadokien, Turkiet Kappadokien är känd för sina unika klippformationer och luftballongturer. Regionen erbjuder också urgamla kloster och moderna lyxhotell uthuggna i sten. Namiböknen, Namibia Namiböknen, världens äldsta öken, sträcker sig längs Atlantkusten. Den är känd för sina majestätiska sanddyner och ett rikt djurliv som överlever tack vare havsdimman. Taktsang Palphug, Bhutan Taktsang Palphug, eller Tigers Nest, är ett buddhistiskt kloster som klamrar sig fast på en klippa högt över Parodalen. Vandringen upp erbjuder enastående vyer. Salar de Uyuni, Bolivia Världens största saltöken, Salar de Uyuni, förvandlas till en enorm spegel under regnperioden. Detta surrealistiska landskap är som att stiga in i en annan värld. – Dessa drömresmål erbjuder oförglömliga upplevelser och hisnande vyer som är värda varje ansträngning, menar Kajsa Beausang som berättar mer om var och en i klippet.
Hehe I almost died getting some of this footage. http://facebook.com/GeographyNowFanpage http://instagram.com/Paulbarbato ...
Bolivia – Welcome to the “Rooftop of the World” where you can experience breathtaking landscapes, ancient civilizations and ...
LATEST MERCH: https://teespring.com/en-GB/stores/bald-and-bankrupt South America has a reputation for danger and ...
World's Most Dangerous Roads | The Road to Death in the Andes (2014) World's Most Dangerous Roads | Russia - The Long ...
La Paz: The Highest Capital in the World Extreme Cities - Hammerfest, Norway: A City in the Dark: https://youtu.be/qW2lF-Iyr0A ...