Dublin
Senaste nytt om Dublin - Nyheter, podcasts, videor och inlägg på sociala medier om Dublin.
Senaste nytt om Dublin - Nyheter, podcasts, videor och inlägg på sociala medier om Dublin.
En skräcknovell av den irländske författaren Bram Stoker som skrivit ”Dracula”, har upptäckts i arkiven på National Library i Dublin, skriver RTÉ. Novellen heter ”Gibbet hill” och publicerades ursprungligen i en dagstidning lagom till jul 1890.
▸ Todd Boehly och Clearlake Capital har olika syn på hur Chelsea ska styras framåt och ett mindre inbördeskrig har brutit ut i toppen av Chelseas hierarki. England spelade landskamp i Dublin och förstås var det tre föredetta irländska landslagsspelare som stod i centrum. Detta och extra många lyssnarfrågor i dagens avsnitt!
Med: Patrik Syk och Frida Fagerlund
Efter åratal av bitter syskonfejd mellan Oasisbröderna Noel och Liam Gallagher återförenas bandet. ”This is it, this is happening”, skriver bandet på sin instagram och radar upp var de ska spela framöver. Det legendariska rockbandet ska göra 14 spelningar i fem städer i Storbritannien och Irland nästa sommar. Det blir i Cardiff, Manchester, London, Edinburgh och Dublin. Biljetterna släpps 31 augusti. ”Vapnen har tystnat” I ett första uttalande på Oasis hemsida skriver bandet: ”Vapnen har tystnat. Stjärnorna står rätt. Den stora väntan är över. Kom och se. Det kommer inte att sändas på tv.” Spekulationerna har kommit och gått genom åren. Men den senaste tiden har ryktena om en Oasis-återförening tagit ordentlig fart, särskilt efter en Liam Gallagher-spelning på brittiska Reading-festivalen i helgen. Då syntes datumet "27/8 -24" på storbildsskärmarna, en antydan om att något stort var på gång just det datumet. Oasis splittrades 2009 efter ett gräl inför en konsert i Paris som slutade med att Liam slog sönder sin brors gitarr. Under åren sedan dess har Liam Gallagher flertalet gånger vädjat till sin bror om att återförenas, medan Noel har varit helt ointresserad.
National Vax Museum i Dublin avtäckte en vaxdocka som föreställer sångerskan och aktivisten Sinead O´Connor. Det var på årsdagens av hennes bortgång som museet invigde dockan för att hedra hennes minne. Museet fick stor kritik för att vaxdockan inte alls var en lik avbildning av den bortgångna sångerskan. Hennes bror John instämde i protesterna som kallade vaxdockan ”olämplig”. – Den såg inte alls ut som henne och jag tyckte den var gräslig, sa han till den irländska radiostationen RTÉ i fredags. Han kontaktade själv museet för att de skulle ta bort dockan. Irländska Sinead O'Connor hittades död i sin lägenhet i södra London förra året. Hon blev 56 år gammal och konstaterades ha dött av naturliga orsaker. Hon blev allra mest känd för sin låt "Nothing Compares 2 U" som utsågs till bästa singel 1990 av Billboard Music Awards. Hon släppte tio album under sin karriär. Gör om – gör rätt Museet säger nu att de tar bort dockan för att skapa en mer porträttlik vaxdocka för att hedra den folkkära sångerskan. ”Vi uppmärksammar att den nuvarande representationen inte mötte våra höga standards eller förväntningarna hos Sinéad's hängivna fans”, skriver de i ett offentligt uttalande efter kritiken. Andra avbildningar av kändisar som har väckt stora rektioner är en Ronaldo-bysten på flygplatsen i Maderia och trästatyn föreställande Melania Trump i Slovenien. Den stod i hennes hemstad, fram tills dem blev uppeldad.
På torsdagen avtäcktes en vaxdocka föreställande Sinéad O'Connor på vaxmuseet i Dublin. Men bara en dag senare plockades den bort – efter kritik från både familj och allmänhet. – När jag såg den på nätet i går blev jag chockad, säger den irländska artistens bror, John O'Connor.
Ett vaxmuseum i Dublin plockar bort en docka föreställande sångerskan Sinéad O’Connor efter kritik från hennes familj. Hennes bror kallar dockan för ”hemsk” och tog själv kontakt med museet för att stoppa den.
Kraftig turbulens satte stopp för en flygning mellan Madrid, Spanien och Montevideo, Uruguay i måndags. Ett trettiotal personer skadades och planet fick nödlanda i Brasilien. En man fastnade i handbagageutrymmet, enligt en av resenärerna. – Vi trodde att vi skulle dö men tack och lov så klarade vi oss, säger passageraren Stevan efter händelsen. Flyget var ett Boeing 787-9 Dreamliner-flygplan. För mindre än två månader sedan omkom en äldre brittisk man i samband med våldsam turbulens på ett Singapore Airlines-plan från London till Singapore. En vecka senare skadades tolv personer under en flight från Dublin till Doha.
I ett fattigt, katolskt hem i en förort till Dublin växte Dermot Clemenger upp – med mamma, pappa och nio syskon. Barndomen präglades av den känslokalla och våldsamma pappan, som ägnade mycket tid på puben och ständiga hot om att lämna familjen. – Han var en narcissist och egoistisk. Han var en gåta för mig. Hemma var han som han var och slängde ur sig fula ord. Men sen utanför huset skulle han alltid framställa sig som den här fromma och trevliga mannen som hjälpte andra, säger Dermot. Han beskriver Irland under 70- och 80-talen som ett konservativt u-land, styrt av katolska kyrkan. Det var katolsk pojkskola som gällde för Dermot: – Alla killar ville spela fotboll och rugby – jag ville dansa cha cha. Så jag var väldigt udda. Vi fick även stryk för minsta lilla. Man kanske skrattade med en kompis och sen blev slagen på händerna – för något fullt normalt. Skolgången omgavs av en rädsla för pennalismen tillsammans med utanförskap och mobbning, och Dermot konstaterar krasst att han inte minns en enda rolig dag i skolan: – Den dagen jag slutade var den bästa. Broderns död har präglat hela livet Men när Dermot var 17 år dog hans storebror plötsligt i en bilolycka. Brodern som var 27 år var hans bästa vän och idol. – Han tog ju kampen mot pappa. Han var så snäll och generös och gav mig kärleken som pappa inte gav. Åren som följde innebar en stor vilsenhet och alltför mycket alkohol och festande – allt för att döva smärtan, och Dermot konstaterar att broderns död har präglat hela livet. Dansen blev räddningen Passionen till dansen väcktes tidigt och blev på många sätt räddningen. Det blev allt fler danstävlingar att besöka – och det blev både Dermot och hans mammas flykt från pappan. – Man tänker kanske inte att någon som jobbat med Let’s Dance och med TV har problem med självkänsla. Men självförtroende har man i det man gör – ”Dans-Dermot” – men Dermot Clemenger har problem med självkänslan. Jag kämpar med den. Det är tydligt att dansen tillsammans med den kärleksfulla mamman har varit de genomgående ljuspunkterna i Dermots liv. Och mamman lever än: – Mamma fyller snart 90 år och dansar tre gånger i veckan – man får nästan boka tid för att prata med henne nu för tiden, skrattar han.
Spänningen i EM-kvalet lär hålla i sig in i det sista. Men efter tisdagens 1–0-seger hemma mot Irland har Sverige en av de två direktplatserna till EM i egna händer inför de två avslutande matcherna, borta mot Frankrike och hemma mot England, i juli. – Det är underbart. En enorm glädje. I nuläget är jag ärligt talat helt ointresserad av att göra en analys om vad vi gjorde bra. Jag är bara så oerhört glad att vi klarade av det här, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson. Precis som när länderna möttes i Dublin i fredags hade Sverige svårt att få hål på Irland. Men till skillnad från den gången (3–0 till Sverige) såg det också ut att hålla i sig matchen igenom. Rygg eller gps? Ett gäng nästan-lägen – de bästa hade Fridolina Rolfö utan att hitta rätt – var allt Sverige lyckades gräva fram under drygt 80 minuter. Sedan klev Magdalena Eriksson fram. Eller om det var Jonna Andersson. Den sistnämnda skruvade in en hörna tätt framför det irländska målet och där kastade sig Bayern München-backen fram. Det är oklart om hon använde sig av ryggen, huvudet eller axeln – på tv-bilderna var det svårt att se om Eriksson över huvud taget var på bollen – men den gick in. Efteråt fick Andersson frågan om hon gjort mål eller assist. – Det är en bra fråga, jag vet faktiskt inte. "Magda" sade att den kanske touchade hennes gps där bak, så då betyder det väl att det var minimalt. Det var otroligt skönt, sen spelar det ingen roll vem som får målet, säger hon. Magdalena Eriksson: – Jag känner att jag ryggar in bollen. Men det är en fantastisk boll av Jonna och det spelar ingen roll vem som gör målet. Jag var bara glad att se den nudda nätet och känna ”nu kommer vi ta de där tre poängen”. Sysslolös Musovic I det svenska målet hade Zecira Musovic över huvud taget ingenting att stå i fram till slutminuterna. Och då tog Chelseamålvakten hand om det lilla som Irland kastade fram för att få till en kvittering. Inramningen gick inte heller att klaga på. Friends arena bjöd på den tredje högsta publiksiffran någonsin för en hemmalandskamp med damlandslaget. Men de 21 216 åskådare – bland dessa fanns landslagschefen Marika Domanski Lyfors, som drabbats av en elakartad hjärntumör som inte går att operera bort – såg länge ut att få bevittna en mållös tillställning. – Det var glädje och lättnad och lycka. Det satt hårt inne, säger Magdalena Eriksson om avgörandet.
Sverige hade inlett EM-kvalet med att spela 1–1 mot England på Wembley och 0–1 hemma mot Frankrike på Gamla Ullevi. Det är en resultatrad som gjorde att Peter Gerhardssons landslag ligger på tredjeplats i gruppen, bakom just Frankrike och England. I Dublin var Blågult på jakt efter kvalspelets första seger. Irland tryckte på för ett ledningsmål i inledningen av matchen men det var Sverige som gjorde mål. Johanna Rytting Kaneryd rann igenom efter 26 minuters spel och placerade in ledningsmålet efter en genomskärare från Kosovare Asllani. I den andra halvleken tryckte Sverige på för en utökning. Först var Madelen Janogy nära att raka in 2–0-målet efter ett målvaksmisstag, men den gången hann försvarare emellan. Därefter sprang sig Fridolina Rolfö loss, men hon fick se sig nekad av Courtney Brosnan i hemmamålet. ”Är överlägsen” Till sist skulle dock utdelningen komma och i den 62:a matchminuten fick Fridolina Rolfö bollen i utkanten av straffområdet. Med en välplacerad höger kunde hon sedan utöka den svenska ledningen till 2–0. Överkörningen var total när Johanna Rytting Kaneryd återigen visade framfötterna när hon satte slutresultatet 3–0. – Hon är överlägsen i det svenska landslaget den här kvällen, säger experten Marcelo Fernandez. På tisdag spelar Sverige mot Irland igen, då på hemmaplan.
Dublin is located on the east coast of Ireland. Founded as a Viking settlement, it's been Ireland's primary city for most of the ...
Dublin is Ireland's largest city, if you're travelling to Ireland by air, there's a good chance you will land and begin your tour in the ...
This weeks video is all about 'rules' that exist in Dublin that are more or less hard to know about unless you are actually from ...
Från och med idag kl 10:00 går det att köpa nya DVD:n "World Tour of the World" i webshopen på www.johanglansworldtour.se.
Dublin – where history and heritage thrive, and good cheer abounds. Check out the top sights and stories of the capital city and ...