Haparanda

Haparanda är en stad i norra Sverige, belägen vid Bottenvikens kust och gränsen mot Finland. Staden är känd för sin närhet till Haparanda skärgård, som är en populär turistattraktion. Haparanda har också en lång historia som handelsstad och är idag en viktig knutpunkt för handel mellan Sverige och Finland.

Denna text har genererats automatiskt

Drogsmugglingen skenar i Haparanda – myndigheterna kraftsamlar

Drogsmugglingen skenar i Haparanda – myndigheterna kraftsamlar

2023 var ett rekordår för narkotikabeslag vid gränsen och enligt Tullen har ökningen fortsatt under det första halvåret 2024. Beroende på om narkotikan som beslagtas är i tablett- eller pulverform så redovisar Tullverket sina beslag i styck eller kilogram. Under 2021 beslag tog tullen i Haparanda knappt 2 kilo narkotika. Förra året var den siffran uppe i 25,7 kilo, och under första halvåret i år 7,3 kilo beslagtagits i Haparanda. Många beslag av tabletter Vad det gäller narkotikaklassade tabletter har Tullen under första halvåret i år beslagtagit fler – 22 494 stycken – tabletter än sammanlagt under de tre föregående åren. Drogerna har slutdestination Finland, men påverkar även lokalsamhället negativt. – Säg att det kommer tio kilo narkotika, då kanske en två kilo blir kvar här i Haparanda. Och det påverkar ju kommunen negativt, säger Erik Furmark. Kraftsamlar över myndighetsgränserna Haparanda kommun kraftsamlar sen en tid tillbaka i sitt arbete mot narkotika. Dels genom att tillsätta mer personal som jobbar med frågorna, ökad information till skolor och föräldrar, samt samarbete myndigheterna emellan. – Vi behöver se oss som en helhet och jobba tillsammans. Vi jobbar tillsammans med Regionen, Polisen och Tullverket för att stötta upp arbetet tillsammans. En enorm utmaning och jätteviktigt arbete för oss. För varenda ungdom som hamnar i detta är ett misslyckande för oss, säger Suvi Järvineen, socialchef i Haparanda kommun. Kan bli ny kontrollstation Kommunen och Tullverket utreder nu möjligheterna att bygga en ny kontrollstation alldeles intill gränsövergången mellan Haparanda och Torneå. Något som i dagsläget saknas. – Det hade gjort att vi kunnat arbeta effektivare. Kontrollera fler fordon med bättre kvalité på kontrollerna. Jag tror det hade lett till fler och större beslag än vad vi har idag, och även bygga ett säkrare Haparanda, säger Erik Furmark på Tullverket.

Pensionären Thomas cyklade 120 mil – hann före Postnord

Pensionären Thomas cyklade 120 mil – hann före Postnord

Thomas Asplund kan numera skryta med titeln ”Snabbare än Postnord – på cykel”. Han var nämligen snabbare än fraktbolaget när han postade ett paket i Gävle – och sedan hann före det till Haparanda. Kom fram två dagar före paketet Thomas Asplund resa genom Sverige var på totalt nätta 120 mil. – Det var egentligen ingen utmaning mot Postnord, men det blev någon slags långdistansutmaning, säger Thomas i Sverigesvepet i Efter fem. Den nyblivne pensionären postade paketet den 14 augusti och gav sig iväg på cykelturen dagen efter. Thomas Asplund förväntade sig att paketet skulle hinna före honom, men icke. Den 21 augusti anlände cyklisten i Haparanda. Men när han kontaktade vännen han hade skickat paketet till så fanns det inte att hämta. – Jag har sett att paketet varit på en massa ställen i Sverige på sin resa till Haparanda, så det har nog gått fler mil än vad jag har gjort, säger Thomas Asplund. Två dagar efter Thomas Asplunds ankomst till Haparanda lyckades han hämta ut sitt paket. Postnord svarar Postnord har kommenterat händelsen till Efter fem via mejl: ”En vanlig arbetsdag hanterar vi mellan en halv och en miljon paket. I juli kom 96 % av paketen fram i tid, men ibland kan adresslappar falla av, trafikstörningar inträffa eller så kan rena handhavandefel göra att paket blir felstorterade. Om Thomas vänder sig till vår kundservice med koll-id kan de undersöka vad som ligger bakom och Thomas kan även reklamera den tjänst han har köpt om han så önskar.” Nu har Thomas Asplund fått erbjudanden från kompisar som har behövt få sina paket skickade både hit och dit. Men då får de betala priset, som vännen i Haparanda gjorde. – Jag hade bra medvind och hade blivit lovad en bra bastu och lite öl. Så det var bara att trampa på, då.

Yrkesfisket hotat – kan vara helt borta om fem år

Yrkesfisket hotat – kan vara helt borta om fem år

Trålfisket har varit förbjudet sedan 30-talet i Öresund – och under några år såg det ut som att torskbeståndet i Öresund var hälsosamt. Men något har hänt och som ett resultat är det svåra tider för yrkesfiskare. I dag får man bara ta med enstaka torskar som bifångst, det vill säga om den råkar fastna i de skånska fiskarnas garn. – I dag är det omöjligt. Fisket har alltid varit upp och ner, då kunde man flytta ner i Östersjön eller norröver i vissa perioder. Men nu när fisken vi kan tjäna pengar på är förbjuden, finns det inget att flytta till, säger Bengt Grip. Han driver en liten restaurang som serverar en del av dagens fångst i Klagshamn utanför Malmö. Utan den hade inte ekonomin i att vara fiskare gått runt. Och han är inte ensam som fiskare att ha det svårt, i Skåne finns i dag bara 13 yrkesfiskare som omsätter över 100 000 kronor om året enligt länsstyrelsen i Skåne. Detta är innan alla möjliga utgifter är betalda. Miljöaspekter förvärrar Och bestånden av till exempel torsk och sill menar länsstyrelsen i Skåne är långt ifrån hälsosamma. – Dels har det fiskats hårt på ål, torsk och sill. Även om det har varit fiskestopp på torsk kommer inte den tillbaka, säger Johan Wagnström, fiskedirektör på länsstyrelsen i Skåne. Vill se småskaligt fiske Bengt Grip ser själv en möjlighet i att gå tillbaka till ett småskaligt fiske när det kommer till sillen. Utan stora trålare som har kapacitet på 2000-3000 sill, hade fler fiskare kunnat dela på det beståndet och den kvoten som finns. – Tittar vi på sillen, som är den fisk som skulle kunna rädda hela Östersjökusten, från Haparanda till Kullen, då får vi nog sluta fiska industriellt. Alla de tusentals ton som plockas upp från det hade räckt till hundratals småbåtar vid kusten. TV4 Nyheterna har sökt jordbruksminister Per Kullgren utan framgång.

Farligt ogräs sprider sig – dödade Håkans häst

Farligt ogräs sprider sig – dödade Håkans häst

En som drabbats av den dödliga växtens konsekvenser är hästbonden Håkan Wahlman. När hans häst fick i sig stånds jäste magen, och kroppen blev så pass inflammerad att hästen tillslut inte längre kunde gå. – Den fick vi avliva, säger Håkan Wahlman. När djur äter stånds sker en långsam förgiftning. Alkaloiderna sparas i kroppen och byggs på under tid, vilket kan göra det svårt att upptäcka om djuren har fått i sig ogräset. Organ som hjärna och lever blir oftast påverkade först. Vädjar om hjälp Lantbrukaren Anna Kristoffersson tycker att svenska myndigheter ska gå in och hjälpa till. – Vi behöver ha hjälp från stat och kommun med regler som gör att vi kan hantera detta. Så att vi har en chans, säger Anna Kristoffersson. Men eftersom stånds är en inhemsk art i Sverige som fyller funktioner i naturen, precis som andra växter, är det svårt för myndigheter att göra något åt den, trots förgiftningar. – Vi inte införa en lagstiftning som förbjuder stånds, det skulle vara väldigt svårt att genomföra det i praktiken. Jag förstår att det är mycket arbete men det är svårt att lagstifta för att man ska slippa jobba, säger Henrik Lange på Naturvårdsverket. Däremot är det fritt fram för lantbrukare att avlägsna stånds från sina marker eftersom det inte är en hotad art. Spridningsrisk Stånds trivs bäst på de skånska slätterna där det finns torr mark. Men enligt Naturvårdsverket finns det risk att den så småningom sprider sig runt om i landet. – Lyckas vi inte med olika klimatavtal kommer hela kusten upp till Haparanda i princip ha Skånes klimat om 70 år. Då kan man förvänta sig en ökad mängd stånds kring kusten åtminstone, säger Henrik Lange.

Här är vägarna du ska undvika i midsommartrafiken: "Mycket livligt"

Här är vägarna du ska undvika i midsommartrafiken: "Mycket livligt"

Det är dagen före midsommar – en av de mest trafikintensiva dagarna på året. Det innebär risk för köer, stress och mycket annat man vill undvika. Tar du bilen till midsommarfirandet ska du läsa extra noggrant. Bengt Olsson, Trafikverkets presschef, berättar hur trafikläget ser ut och vilka vägar du ska undvika. Under torsdagsmorgonen var det ganska lugnt. – Men det kommer att öka, framför allt fram emot 11-tiden så räknar vi med att det kommer dra igång ganska mycket trafik på många utav de svenska vägarna. Framför allt i Sydsverige men även upp mot Dalarna och längs ostkusten, säger han. Här kommer det vara trafik Vilka vägar kommer det vara mycket trafik på? – Vi har E6:an i stort sett från Strömstad ner till Malmö som kommer vara intensiv i dag. Inte minst runt Stenungsundsområdet där de flesta av vägarna kommer vara ganska fyllda. Det har en hel del med här raset att göra som vi hade på E6 förra året. Sen är det E4:an, där det i stort sett från Helsingborg, via Jönköping, Stockholm och upp till nästintill Luleå och Haparanda kommer vara livlig trafik under hela dygnet. Sen har vi de klassiska vägarna som går från Stockholmsområdet och upp mot Dalarna. Runt Siljan kommer det bli väldigt intensivt. Det kommer vara mycket i dag, men framför allt i morgon. Det finns också flera mötesfria vägar där Bengt Olsson meddelar att det kommer bli fler sådana då det byggs ut för fullt. – Det har att göra med att de absolut allvarligaste olyckorna vi har i i biltrafiken är frontalkollisioner mellan personbil och lastbil. De blir våldsamma och människokroppen är inte riktigt byggt för att klara av sånt. Så därför håller vi på att bygga ut de med ett antal mil per år. De kommer bli fler och fler och fungerar väldigt bra när de kommer på plats, säger han.

Pojke har fått träd över sig

Pojke har fått träd över sig

En pojke under tio år har fått delar av ett träd över sig i Haparanda. – Det ska ha skett i samband med någon forma av skogsavverkning eller skogsarbete, säger Elin Andersson. Enligt uppgifter till SVT Norrbotten var pojken ute och cyklade när trädet föll över honom. – Olyckan har hänt mitt i ett villaområde där det finns skogsflikar mellan husen. Många småbarn rör sig i området så det känns väldigt otryggt, säger en person i området till SVT. Pojken har förts till sjukhus med ambulans. Skadeläget är oklart. Polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka.

Fartdåre jagad med drönare

Fartdåre jagad med drönare

Det var strax efter klockan 11 i dag som polisen fick larm om en vansinnesfärd på E4 mellan Haparanda och Kalix. – Det är väldigt, väldigt höga hastigheter, säger Marie Andersson, presstalesperson vid polisregion Nord. Polisen gav sig ut för att leta efter bilen och hittade den övergiven i ett bostadsområde i Luleå. – Då startade vi ett eftersök med drönare och hundpatruller. Vi har bland annat sökt i en fastighet och där har vi påträffat några personer, säger Marie Andersson. Utredningen är i ett tidigt skede och polisen kan inte ge ytterligare detaljer.

Haparanda på YouTube

Haparanda

Provided to YouTube by Amuseio AB Haparanda · Einár Haparanda ℗ Einár Released on: 2021-06-18 Producer: Straynane ...

Einár - Topic på YouTube

MÄN FÖRVARADE 11 TON SPRÄNGMEDEL I INDUSTRILOKAL I HAPARANDA

MÄN FÖRVARADE 11 TON SPRÄNGMEDEL I INDUSTRILOKAL I HAPARANDA LYSSNA PÅ HELA RÄTTEGÅNGEN DIREKT I ...

Prime Crime på YouTube

Haparanda 💖 Hemester

Borta bra men hemma underbart. ☀️ -------------------- Det blir en annorlunda sommar i år. Men trots att sommarens planer ...

Haparanda stad på YouTube

Haparanda-Torneå - Två städer i två olika länder #4K

På Gränsen mellan Sverige och Finland i Norrbotten ligger städerna Haparanda och Torneå, städerna ligger precis på gränsen ...

Alexander Williamson på YouTube

Haparanda i poddar

Avsnitt 19 - "Från Ystad till Haparanda" Dag 32 Östersund, Vilhelmina, Storuman, Arjeplog, Jokkmokk

I serien "Från Ystad till Haparanda" får ni följa min 60 dagars långa resa genom Sverige i mitt rullande hus. Hur är det att resa själv, på jakt efter livshistorier i norra Sverige? Häng me! Vill du stödja det jag gör? Skänk en summa vet ja! https://plus.acast.com/s/samtal-i-min-husbil. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Du vet att du är från... #22- Klädkod i Majorna, evig ungdom och drive trough i Haparanda.

Lisa kollar in alternativa alternativ i Majorna. Petter testar, ja vad är det han testar egentligen. Andreas delar ut dagens ris i Haparanda. Ännu ett rafflande avsnitt från gänget bakom succépodden  Diu vet att du är från... Tack för att ni lyssnar.

Avsnitt 14 - "Från Ystad till Haparanda" dag 14 Karlstad, Molkom, Ängsbacka

I serien "Från Ystad till Haparanda" får ni följa min resa genom Sverige i mitt rullande hus. I dagens avsnitt får ni höra om spännande möten under resans gång, impulsivitet som gjorde mig till voluntär på Ängsbacka i vecka och en massa "andliga" begrepp som jag känner måste klargöras. Det kändes viktigt för mig att få uttrycka lite om det sistnämnda... Tack för du lyssnar! /Jonas Vill du stödja det jag gör? Skänk en summa vet ja! https://plus.acast.com/s/samtal-i-min-husbil. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Avsnitt 16 "Från Ystad till Haparanda" dag 21 Molkom, Mora, Östersund

I serien "Från Ystad till Haparanda" får ni följa min resa genom Sverige i mitt rullande hus. Jag bjuder på en salig blandning av humor och seriositet. Bland annat lite RADIOTEATER! Häng me! Vill du stödja det jag gör? Skänk en summa vet ja! https://plus.acast.com/s/samtal-i-min-husbil. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Avsnitt 8 - "Från Ystad till Haparanda" Dag 1 Uddebo

I serien "Från Ystad till Haparanda" får ni följa min resa genom Sverige i mitt rullande hus. I detta avsnitt talar jag om själva resan, varför jag gör detta, hur jag kommer gå tillväga och insikter som vaknat under första dagen. Häng me! Vill du stödja det jag gör? Skänk en summa vet ja! https://plus.acast.com/s/samtal-i-min-husbil. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Avsnitt 23 "Från Ystad till Haparanda" Dag 43 Kiruna, Abisko, Haparanda, Luleå, Piteå

I det här avsnittet får ni följa min 60 dagar långa resa från Ystad till Haparanda. Jag bestiger berg i Abisko, ger en bukett blommor till en okänd kvinna och korsar gränsen till Finland! Vill du stödja det jag gör? Skänk en summa vet ja! https://plus.acast.com/s/samtal-i-min-husbil. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Avsnitt 29 "Från Ystad till Haparanda" DAG 56 "Resan når sitt slut"

I serien "från Ystad till Haparanda" får ni följa min resa genom Sverige i mitt rullande hus på 8 kvm. I detta avsnitt får ni höra om de sista dagarna på resan, insikter som vaknat till liv och svar på massor av spännande frågor från Instagram. Vill du stödja det jag gör? Skänk en summa vet ja! https://plus.acast.com/s/samtal-i-min-husbil. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Avsnitt 10 - "Från Ystad till Haparanda" Dag 3 Uddebo

I serien "Från Ystad till Haparanda" får ni följa min resa genom Sverige i mitt rullande hus. I detta avsnitt får höra vad som sker på resan, tankar som dykt upp och radioteater från mig och 13 åriga Charlie Hårdstedt, där vi läser upp första kapitlet från hans novell "Rött som blod". Vill du stödja det jag gör? Skänk en summa vet ja! https://plus.acast.com/s/samtal-i-min-husbil. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Avsnitt 12 - "Från Ystad till Haparanda" dag 8 Uddebo, Torsö, Karlstad

I serien "Från Ystad till Haparanda" får ni följa min resa genom Sverige i mitt rullande hus. I dagens avsnitt får ni höra mer om hur jag söker upp människor för att finna historier, spännande möten jag får, varför vi slutat lyssna på människor och mycket mer! Häng meeeee! Vill du stödja det jag gör? Skänk en summa vet ja! https://plus.acast.com/s/samtal-i-min-husbil. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.