Utanför Björshults avfallsanläggning i Nyköpings kommun ser man spåren efter vildsvinen; uppgrävd jord, fotavtryck, och hela stigar som avslöjar hur de tar sig in på anläggningen. David Lundevall, som jobbar på tekniska divisionen i Nyköpings kommun visar hur svinen använder sig av ett hål i staketet.
– Vildsvin är duktiga på att ta sig igenom det som behövs för att ta sig dit de vill. Luktar det mat här inne kan de lyfta på det här staketet, som inte är designat för vildsvin, säger han.
På Björshult avfallsanläggning tycker man att det här är mycket allvarligt.
– Om det är så att det upptäcks att smittan kommer just från avfallsanläggningar så måste vi göra vårt yttersta för att förhindra det, säger Mikael Mellberg som är driftchef på anläggningen. – Smittan skulle ju kunna ta sig till tamgrisbestånd och det skulle vara väldigt allvarligt.
41 vildsvin konstaterat smittade
I dagsläget finns 41 konstaterade smittade vildsvin i Fagerstatrakten. En hypotes är att man utomlands gjort till exempel skinka på smittade grisar, och att sådana matrester hamnat på Fagersta avfallsstation, där man vet att vildsvinen bökat.
Och det här skulle i teorin kunna hända på fler ställen.
TV4 Nyheterna har skickat ut en enkät som 166 kommuner där det finns en vildsvinspopulation har svarat på. 31 av kommunerna har någon gång haft påhälsning av vildsvin på sina avfallsanläggningar. I 20 av kommunerna har man haft det under senaste året.
– Jag tycker både att det är anmärkningsvärt och för mig förvånande att så många kommuner har vildsvin på sina avfallshanteringsplatser, säger statsepizootologen Karl Ståhl på Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA. – Vi vet ju i och för sig inte om soptippen är ursprunget till smittan i Fagersta, det kommer vi nog aldrig få veta, men det är en riskfaktor att vildsvinen kommer åt sopor där det kan finnas kött eller rester av kött, fortsätter han.
På Björshults har man satt upp elstängsel för att göra något åt situationen.
– Vi hoppas att vi kan utestänga vildsvinen härifrån, så att åtminstone den här faran kan undanröjas på avfallsanläggningen. Det är ju vår skyldighet att göra allt i vår makt för att förhindra det, säger Mikael Mellberg.