Marcus Oscarsson

Marcus Oscarsson är en svensk politisk kommentator och författare. Han är känd för sina analyser och kommentarer om svensk politik och har medverkat i olika medier som expertkommentator. Marcus Oscarsson har även skrivit flera böcker om politik och samhälle.

Denna text har genererats automatiskt

Rapporterade om USA-valet i 37 timmar i sträck – utan sömn

Rapporterade om USA-valet i 37 timmar i sträck – utan sömn

Marcus Oscarsson är en av TV4:s politiska experter. När det är dags för val är han en självklar spelare i studion. Kanske särskilt när det vankas val i USA. I år direktsände kanalen i 37 timmar för att bevaka valet. Och Marcus var med hela vägen från start och in i mål. Nu berättar han om vad han gör för att slappna av. Gillar att hålla igång Marcus har diskat, dammsugit och torkat golv. Lite putsning har han hunnit med också. Jag älskar att städa! I kombination med en kraftig chokladkonsumtion, säger Marcus. Även jogging och bastubad faller honom i smaken och hjälper honom att ladda om för att fortsätta bevaka politiken nu när valet är över.

Marcus Oscarsson: "Nu är det uppförsbacke för Kamala Harris"

Marcus Oscarsson: "Nu är det uppförsbacke för Kamala Harris"

Läget inför valet är oerhört jämnt, och med bara dagar kvar kan små rörelser i opinionen bli avgörande. I sju av de avgörande delstaterna har Trump ledningen i samtliga. Vore det val idag skulle det innebära en vinst till expresidenten. – Då hade han ökat från 219 till 312 elektorsröster, det är klart över 270, säger politikexperten Marcus Oscarsson. Tar hjälp av Beyoncé Men politikexperten poängterar att ledningsmarginalen är liten och de flesta ligger dessutom inom felmarginalen. Förutom de sju avgörande delstaterna väger det otroligt jämt. – Det är en rysare, säger politikexperten Marcus Oscarsson i Nyhetsmorgon. För Kamala Harris del handlar det mycket om att öka valdeltagandet för att ha en chans. Natten till lördagen gjorde hon sällskap av Beyoncé på scen under ett kampanjmöte i Houston – ett sätt att nå kvinnor och den yngre publiken. – Kan hon få fler att rösta i nyckeldelstaterna då kan hon kanske klättra förbi i slutspurten, säger Marcus Oscarsson. Uppförsbacke för Harris Med tidigare val i backspegeln har Trump i båda valen, 2016 och 2020, ökat med 3 respektive 3,5 procent fram till valdagen – siffror som underskattats i mättningarna båda gångerna – vilket inte ser ljust ut för motståndaren. – Nu är det en uppförsbacke för Kamala Harris. Skulle hon vinna så är det statistiskt sett en överraskning, säger politikexperten Marcus Oscarsson.

Därför förtidsröstar rekordmånga inför amerikanska valet

Därför förtidsröstar rekordmånga inför amerikanska valet

Det har varit ett ovanligt stort intresse för att förtidsrösta inför presidentvalet i USA. När vallokalerna i Georgia öppnade i tisdags gick över 300 000 av delstatens invånare och la sina röster, vilket är nästan det dubbla från öppningsdagen inför förra valet – och den högsta siffran någonsin för delstaten. Demokrater brukar alltid förtidsrösta men nu tror man att många att många av rösterna är frånrepublikanska väljare, något bland annat TV4:s utrikeskommentator Rolf Porseryd intygar. – 2016 uppmanade Trump sina väljare att inte förtidsrösta för att det skulle bli mycket mer fusk om de gör det. Idag uppmanar han sina väljare att förtidsrösta, säger han. ”Allmän oro för våldsamheter och fusk” Även enligt Marcus Oscarsson är det Trumps budskap till sina väljare som har påverkat de ovanligt många förtidsrösterna. – Republikanerna börjar förstå att om vi inte förtidsröstar kanske vi förlorar valet, säger USA-experten. Oscarsson menar också att det finns andra faktorer som styr. – Det finns en allmän oro att det kan bli våldsamt på valdagen, att det kan bli fusk eller alla möjliga saker – så vi säkrar om vi röstar i god tid, säger Marcus Oscarsson.

Andersson är en av svenskarnas favoritstatsministrar: "Styrkebesked"

Andersson är en av svenskarnas favoritstatsministrar: "Styrkebesked"

De senaste 38 åren har Sverige haft sju statsministrar: Fyra socialdemokrater och tre moderater. Av dessa är Fredrik Reinfeldt, efter sina åtta år vid makten, den mest populära statsministern med 20 procent. Det visar en opinionsundersökning från Indikator Opinion. – Han tar en ganska klar seger här faktiskt, han plockar också poäng från mittenväljarna och även en del väljare till vänster uppskattar Fredrik Reinfeldt, förklarar Marcus Oscarsson. Störst andel av dagens väljare har honom som favorit, följt av Magdalena Andersson (S) med 16 procent, trots att hon var bara statsminister i tio månader. Vilket Oscarsson tror är ett styrkebesked inför nästa svenska val. – Det säger nog också en hel del om själva personen och inte bara politiken. De ligger i botten På tredje plats är Carl Bildt, 13 procent att väljarna har honom som favorit, tätt följt av Ingvar Carlsson med 10 procent. – Carl Bildt har synts väldigt mycket i tv-rutan, han har ju varit utrikesminister och allt möjligt. Men Ingvar Carlsson har vi inte sett av så mycket av. Ännu är det många som minns den tiden då med glädje och nostalgi förmodligen, säger han och tillägger: – 27-åringar var inte ens födda när han var statsminister och ändå är han så populär och slår fler av de andra ministrarna. I botten ser man Göran Persson (S), som satt som statsminister i 10 år, på 8 procent. Den nuvarande statsministern Ulf Kristersson (M) har också 8 procent och Stefan Löfven (S) som var favorit hos 5 procent av väljarna. – Det var en turbulent tid, förklarar Oscarsson.

Vicekandidaterna möts i debatt – det kan vi vänta oss

Vicekandidaterna möts i debatt – det kan vi vänta oss

Tv-drabbningen sänds på tv-kanalen CBS under natten till onsdagen svensk tid, utan publik på plats. – Amerikansk media gör en poäng av att nu kommer mikrofonerna vara på hela tiden. Att det inte är någon publik är bra för oss tv-tittare, för då blir det mer talartid, säger Marcus Oscarsson i Nyhetsmorgon. ”Folklig och lätt att tycka om” Demokraternas och Kamala Harris vicepresidentkandidat Tim Walz beskrivs ofta som normaliteten personifierad. – Han är ju folklig, han tillhör medelklassen. Han är trevlig och lätt att tycka om. Det här med att ha trevliga toppolitiker betyder en hel del, visar mätningar. 60-årige Tim Walz har ett förflutet som geografilärare, fotbollstränare och kongressledamot. – Han är duktig på det här med spontanitet. Han kör på bra på scenen och är väldigt avslappnad. Det är ett plus med erfarenhet i de flesta sammanhang – och han har ju 20 år mer erfarenhet än den unge, ambitiöse JD Vance, säger Marcus Oscarsson. ”Kommer målas ut som extrem” Republikanernas och Donald Trumps vicepresidentkandidat JD Vance, 40 år, jobbar lite i motvind. Färska opinionsmätningar visar att drygt 40 procent av amerikanerna har en positiv bild av Walz, men bara 36 procent har en positiv bild av Vance. – JD Vance har fått en dålig start i valkampanjen, men jag tycker att han har blivit bättre och bättre. Han är ju en skicklig debattör, men han kan vara lite överhettad ibland – det är hans största utmaning. Men i kväll tror jag att han kommer målas ut som extrem av Tim Walz, säger Marcus Oscarsson. Debatten är troligen den sista före presidentvalet i november och därför har vicepresidentkandidaterna en avgörande möjlighet att påverka mittenväljarna i natt.

Trumps lögner tillrättavisades – gång på gång: "Uppfattas som weird"

Trumps lögner tillrättavisades – gång på gång: "Uppfattas som weird"

Den stora presidentvalsdebatten i Philadelphia är över. Kamala Harris och Donald Trump ställdes öga mot öga och stundvis blixtrade det till, bland annat i frågorna om migration och abort. – Det är kanske den viktigaste debatten i amerikanskt presidentvalshistoria och har stor påverkan på framtiden, säger Marcus Oscarsson. Under debatten fick ABC News moderatorer rätta Trump vid flera tillfällen. En av gångerna efter att expresidenten hävdade att immigranter i Ohio äter folks husdjur. – När moderatorerna går in och rättar honom uppfattas han, som Tim Walz har sagt, som weird och extrem, säger Marcus Oscarsson. Trump: ”Dödar nyfödda barn” Under debatten kring abortfrågan hände det igen – när Donald Trump hävdar att nyfödda barn avrättas. Kamala Harris svarade att det är bekymrande att han inte kan hålla isär fakta och lögn. – Harris fick Trump att vara den som blir anklagad för olika saker i debatten, snarare än tvärtom, säger Marcus Oscarsson. Tidigare har Trumps lögner och konspirationsteorier varit en framgångsrik metod. – Skillnad den här gången var att moderatorerna var tydliga än tidigare och rättade honom på ett väldigt tydligt sätt. Trump tappar på detta, säger Marcus Oscarsson. Ljög över 30 gånger Under nattens debatt ljög expresidenten över 30 gånger, enligt CNN. Men även Kamala Harris for med osanningar. Vice presidenten hävdade bland annat att Trump lämnade efter sig den värsta arbetslösheten sedan den stora depressionen, vilket inte stämmer. Presidentkandidatsdebatten var den första mellan Harris och Trump – men kanske inte den sista. – Harris vann debatten ganska klart. Det är därför inte konstigt om hon inte vill göra det igen, medan Trump efteråt önskade en till, säger Oscarsson.

TV4 sänder nattens debatt mellan Harris och Trump

TV4 sänder nattens debatt mellan Harris och Trump

Mycket står på spel när de två huvudkandidaterna i det amerikanska presidentvalet ska debattera varandra. Den 90 minuter långa TV-debatten i Philadelphia blir också första gången Harris och Trump befinner sig i samma rum. TV4 sänder superdebatten, med start klockan 03 natten mot onsdag. – När Donald Trump är med i en debatt kan vad som helst inträffa, sa expert Marcus Oscarsson inför debatten i tisdagens Nyhetsmorgon. Opinionsläget de två kandidaterna emellan är oerhört jämnt vilket innebär att valrörelsens troligtvis enda möte mellan de två kandidaterna kan bli avgörande för utfallet i valet. Så går debatten till De två presidentkandidaterna kommer mötas utan någon livepublik på plats. Trump och Harris kommer inte hålla några öppningsanföranden men kommer däremot få möjligheten att avsluta debatten med varsitt anförande på två minuter. Trump kommer att få hålla sitt anförande sist då han vann en virtuell slantsingling på förhand. Kamala Harris fick å sin sida välja placering på scenen och valde höger sida (vänster sett från scenen). Debattörerna kommer inte få möjligheten att ställa varandra frågor, det lämnas till moderatorerna, David Muir och Linsey Davis från ABC. Debatten är 90 minuter lång och kommer innehålla två reklamavbrott. Kandidaterna kommer få två minuter att besvara varje fråga, två minuter för att besvara på påståenden samt ytterligare en minut att följa upp och klargöra sina svar. Mikrofonerna kommer under debatten hållas avstängda för den som inte talar för tillfället. Kandidaterna får inte ta med sig anteckningar upp på scen och har heller inte fått några frågor på förhand. Inför valet har undersökningar visat att ekonomi och migration är väljarnas viktigaste frågor.

Ödesdebatten mellan Trump och Harris – "Mycket på spel"

Ödesdebatten mellan Trump och Harris – "Mycket på spel"

Klockan tre natten mellan tisdag och onsdag drabbar de äntligen samman i en hett efterlängtad tv-debatt, Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris och Republikanernas Donald Trump. – När Donald Trump är med i en debatt kan vad som helst inträffa, säger Marcus Oscarsson. ”Oerhört jämnt” Opinionsläget kunde knappast vara jämnare. Det innebär att denna valrörelses troligen enda debatt mellan de två kandidaterna kan bli avgörande. – Det är så oerhört jämnt mellan kandidaterna. Det är mer eller mindre dött lopp, säger Marcus Oscarsson i Nyhetsmorgon. Enligt USA-kännaren och politiske experten blir det sakfrågorna som avgör debatten. – Donald Trump kommer säga till väljarna att ”mat och bostäder var billigare när jag var president”. Då kommer Kamala Harris svara att ”du kraschade ju ekonomin i samband med pandemin”. Då kommer han att säga att ”du har haft tre och ett halvt år på dig att fixa till det” och då kommer hon att svara att ”inflation och räntor stack iväg”. Mikrofoner av Nattens direktsända debatt är 90 minuter lång. Det kommer inte finnas någon publik och debattörerna får inte ta med sig några anteckningar eller manus – endast papper, penna och en flaska vatten tillåts. Mikrofonerna kommer att vara avstängda för den som inte talar – något som har diskuterats flitigt. Vid den förra debatten mellan Trump och Biden bestämdes att mikrofonerna skulle vara avstängda så att Trump inte skulle kunna avbryta Biden. Men den som vann på den var Trump – som inte framstod som så bufflig och gapig, menar Marcus Oscarsson. Inför den här debatten ville Demokraterna att mikrofonerna skulle vara på – så att väljarna skulle få se den ”riktige Donald Trump”. – Men nu blev det så att Trump vann, så mickarna ska plötsligt vara av. Så det var tvärtomleken helt enkelt, säger Marcus Oscarsson.

Oscarsson: Fortsätter Harris prata så här om Trump – då vinner hon

Oscarsson: Fortsätter Harris prata så här om Trump – då vinner hon

Intervjun, som tog plats i CNN:s hemmadelstat Georgia, har fått mycket uppmärksamhet tack vare rivalen Donald Trump som sagt att Harris tidigare vägrat ge intervjuer eftersom hon är så dålig på det. – Han har haft en poäng i att hon har undvikit att ta intervjuer de senaste dagarna. Om det går bra för en kandidat finns det risker med att sätta sig i en lång intervju där man vet att det blir tuffa frågor, säger Nyhetsmorgons politiska expert Marcus Oscarsson. Men trots pikarna från Trump lyckades Harris på det stora hela göra en bra intervju, menar Oscarsson. Så bra att den har stärkt hennes roll inför det stundande presidentvalet. Här var Harris bäst Det var en samlad Harris som satte sig framför tv-kameran och visade en ny sida för väljarna. – Det här var en annan Kamala Harris man fick se. Lite mer under pressure, mycket mer nedtonat tonläge, förklarande, säger Marcus Oscarsson. Och även om Harris svar var lite för långdragna, var de generellt bra. Extra stark var hon i sin kritik mot Trumps tid som president. – Kommer hon tala mer om Trumps bristande karaktär och alla skandaler och att man vill se framåt mot framtiden, då kommer hon vinna det här valet. Harris utmaning – kan avgöra valet Men Harris fick också en hel del tuffa frågor, inte minst om det ekonomiska läget och de stigande priserna som gjort livet dyrare för amerikanerna. – Ekonomin var ju verkligen kraschad efter pandemin när Joe Biden tog över 2020, 2021. Och just att ekonomin är en komplicerad fråga kan få stora konsekvenser för valet i höst, menar Oscarsson. – Det är lättare att ta till sig budskapet att det var billigare med grönsaker, mat och potatis när Trump var president än vad det är idag. Sen kanske det är så att det nästan alltid är billigare vid tidigare presidenter för du har inflation och prisökning år efter år. Trump: ”Tråkig” – tecken på att Harris lyckats Trump har uttalat sig på sin plattform Truth Social, där han kallar Harris intervju för ”tråkig”. Men det här är ett tecken på att hon lyckats, menar Oscarsson. – Det är ett kodord för att hon inte gjorde bort sig, som han har utlovat att hon kommer. Man kan också se rubrikerna i amerikanska medier som är fokuserade på att hon har genomfört intervjun och inte några skandalrubriker.

Experten: Det behöver Harris för att bli demokraternas nya kandidat

Experten: Det behöver Harris för att bli demokraternas nya kandidat

Många beskrev Bidens chans att bli president som obefintlig och igår kväll svensk tid kastade han in handduken. Den som väntas ta över stafettpinnen är vicepresident Kamala Harris, men frågan är om det ser ljusare ut för henne. På många sätt skiljer sig Harris från tidigare presidentkandidater, inte minst för att hon är en svart kvinna. – Hon tilltalar många unga väljare, spansktalande, svarta väljare och kvinnor. Hon kan tala om abortfrågor med lite större trovärdighet också som kvinna jämfört med Biden. Det gör att hon även kan få många fler väljare att gå till vallokalerna, säger Marcus Oscarsson. ”Behövs en vit man” Något som kan vara avgörande för hennes chanser att vinna röster är vem som blir vice president. – En del talar om att det kanske kan bli Michigans guvernör Gretchen Whitmer, men det är ju en kvinna. Andra talar om att det till och med kan bli en svart person, men det tror jag inte heller. Nu behövs en vit man som tilltalar högerväljare, säger Marcus Oscarsson. Så stora är hennes chanser För Donald Trump väntas Kamala Harris bli tuffare att möta i en debatt än Joe Biden. – Betydligt svårare kommer det att bli. Kamala Harris har svar på tal, vågar vara rapp, och om det är hon som får uppgiften att leda partiet framåt så kommer hon växa avsevärt tror jag, säger Rolf Porseryd. Men Trump kommer knappast ge sig utan en fight och frågan är hur länge stödet för Harris håller i sig när han sätter igång sin motkampanj. – Donald Trump är världsmästare på mobbning, han kommer inleda världens största mobbningskampanj mot Harris och de kampanjerna är ofta väldigt effektiva, säger Marcus Oscarsson. Demokraternas presidentkandidat utses formellt den 19–22 augusti och än så länge har inga andra toppdemokrater än Harris tillkännagivits.

Marcus Oscarsson på YouTube

Marcus Oscarsson om talmanskaoset i USA | Nyhetsmorgon | TV4 & TV4 Play

Vår politiske expert Marcus Oscarsson gå igenom de största utrikespolitiska händelserna just nu. Bland annat om talmannen i ...

Nyhetsmorgon på YouTube

Robert Gustafsson hur man imiterar Marcus Oscarsson

Robert Gustafsson har imiterat många TV4-profiler, nu senast politiska experten Marcus Oscarsson. Här visar Robert hur man ska ...

TV4 på YouTube

Marcus:"Säger jag att Åkesson vann debatten så kommer massa arga mejl om att T… - Nyhetsmorgon (TV4)

Marcus Oscarsson svarar och förklarar kring svensk och internationell politik. Nyhetsmorgon i TV4 från 2019-02-23: ...

Nyhetsmorgon på YouTube

Marcus Oscarsson: "Jätteviktigt vara snygg i USA-politiken" - Nyhetsmorgon (TV4)

Nyhetsmorgon i TV4 från 2015-01-12: Det amerikanska presidentvalet äger rum först om två år, men i USA har medier redan ...

Nyhetsmorgon på YouTube

Marcus Oscarsson: "Cecilia Malmström kan bli statsminister" - Nyhetsmorgon (TV4)

Nyhetsmorgon i TV4 från 2017-02-18: Marcus Oscarsson om möjligheten till nya regeringskoalitioner i framtiden. Dessutom: ...

Nyhetsmorgon på YouTube