Mikael Sandström

Senaste nytt om Mikael Sandström - Nyheter, podcasts, videor och inlägg på sociala medier om Mikael Sandström.

Nytt piller kan ersätta löpning: "Det finns alltid bieffekter"

Nytt piller kan ersätta löpning: "Det finns alltid bieffekter"

Läkemedlet från Danmark, LaKe, är fortfarande i utvecklingsstadiet för råttstudier och har ännu inte testats på människor. Det ger en snabb ökning av laktat i kroppen, liknande den som uppstår efter intensiv träning, följt av en mer gradvis ökning av beta-hydroxybutyrat (BHB), en keton som bildas i levern när kroppen inte har tillräckligt med glukos. Tillsammans verkar dessa minska mängden fria fettsyror i blodet och dämpa aptiten, vilket liknar effekterna av fastande träning. På lång sikt kan det bidra till att minska risken för hjärtsjukdom, stroke och typ 2-diabetes. ”Började med några feta möss” Det låter ju lovande, men enligt Doktor Mikael Sandström är det för bra för att vara sant. – Jajamänsan. Det började med några feta möss. Man hittade en substans som man sedan har vidareutvecklat. Det skickar signaler till cellerna som gör att man bränner fett och inte socker. Och så får man cancer också, säger han i Efter fem. Har bevisats ge en viss effekt Enligt en artikel i The Guardian kan detta läkemedel i framtiden kanske främst användas på sjuka, äldre människor eller som av annan anledning inte kan löpträna i sin vanliga form. För även om pillret uppges kunna ersätta en del av fördelarna som träningen ger så menar Doktor Mikael att det inte kan ersätta allt. – Man får inga psykologiska effekter eller njutning av det. Men det ger en viss effekt, en produkt av det är endurabol. Det är ett dopingpreparat, som i det korta perspektivet, höjer kapaciteten hos människor. Men sen lever man inte så länge. – Det är ett evigt sökande. Man vill inte göra jobbet – men vill ha effekten. Men det finns alltid bieffekter, säger Doktor Mikael Sandberg.

Doktor Mikael: Så kan du boosta ditt immunförsvar

Doktor Mikael: Så kan du boosta ditt immunförsvar

Efter att vi kryper in på kontor och i klassrum efter sommaren brukar infektionerna börja florera. Och med dem kommer reklamfloden för olika kosttillskott som påstås boosta immunförsvaret. Men för att ett kosttillskott ska fungera måste man ju ha brist på just det ämnet. – Vi kan ta vilket ämne som helst: Om jag inte har B-vitaminbrist och tar B-vitamin, så händer det ingenting. Jag fullt med B-vitamin i glaset – då är det ingen idé att fylla på med mera! Det rinner ut och vi bajsar ut det, säger doktor Mikael Sandström. Tre viktiga tips Har man brist på något ämne ska man förstås ta kosttillskott av det ämnet, men om man äter normal kost är det inte särskilt vanligt att man har brist på något, menar han. – Man kan ha järnbrist om man är gravid, sådant kollar vi ju. D-vitaminbrist i Norrland på våren, när det varit mörkt länge – det är sådant vi känner till, säger Mikael Sandström i Nyhetsmorgon. Just bra, hälsosam mat är ett av doktor Mikaels tips för att själv boosta sitt immunförsvar. Ett annat är fysisk aktivitet. – Bristen på fysisk aktivitet kan bli vår nästa folksjukdom. Rörelse är bra! Sist men inte minst tipsar han om sömn och återhämtning. – Sover man inte blir man sjuk. Det är så centralt med sömn och återhämtning – och nu menar jag riktig återhämtning, inte att pausa en kvart. Sämre med åren Immunförsvaret är ständigt aktivt i våra kroppar och består framför allt av de vita blodkropparna, som är kroppens specialiserade försvarsceller. Immunförsvarets celler finns redan när man föds men utvecklas under åren. – Immunförsvaret är i mångt och mycket ett minne. Barn har sex till tio infektioner per år. Sen blir det färre infektioner eftersom immunförsvaret är tränat. Framför allt bildar man antikroppar mot virus, men även mot vissa bakterier, säger doktor Mikael. Om man drabbas av ett virus, är det ett tecken på att immunförsvaret inte funkar? – Nej. Det är så vanligt att drabbas av virus och förkylningsvirus. Ett bra immunförsvar är ett som svarar snabbt och hårt. Det gör det i början av levnaden och sämre när man blir äldre.

Lisa blev svårt sjuk under resa – i virus som har ökat dramatiskt

Lisa blev svårt sjuk under resa – i virus som har ökat dramatiskt

Denguefeber är en virussjukdom som överförs till människor via mygg. WHO uppskattar att 100 till 400 miljoner människor blir smittade varje år. Allvarlig denguefeber förekommer framför allt i Asien, Latinamerika och Afrika och de flesta svenskar som drabbas blir smittade i Thailand. Fick många myggbett Lisa Sidén drabbades under en resa till Bali för åtta månader sedan. Resan var spontan och hon hade inte vaccinerat sig innan hon åkte. Väl på plats blev hon väldigt myggbiten. – Jag fick säkert 40 myggbett på två dagar. Min kompis fick inga alls, berättar hon i Nyhetsmorgon. Efter någon vecka slogs hon av en förlamande trötthet. – Jag orkade ingenting. Det var hemskt att inte ha någon energi. Jag kunde inte stå upp och gå, alla muskler försvann. Jag kunde inte fungera, berättar hon. Föräldrarna oroliga Hon fick åka in på sjukhus där hon blev kvar i sex dygn. – Jag sa inte till mina föräldrar att jag mådde så dåligt som jag gjorde. Mamma ville komma till Bali, de var super-oroliga. Det kändes som att jag skulle dö. Lisa Sidén fick snabb hjälp på sjukhuset, men i dag, åtta månader senare, känner hon fortfarande av sjukdomen. – Jag glömmer bort saker som jag inte gjorde förut, jag får kramper. Jag har många konstiga grejer från denguefebern. Vaccin finns Sedan slutet av 2015 finns det ett godkänt vaccin mot denguefeber. – Det är ganska nytt, så man har inga riktiga rekommendationer. Man får man diskutera med sin läkare. Men om man ska bo på enklare hotell och vara borta längre en månad eller två, så har man mycket att vinna på att vaccinera sig, säger doktor Mikael Sandström. Utbredningen av denguefeber har de senaste åren ökat dramatiskt. – Vi ser absolut att det kommer att kunna öka i delar där det tidigare varit lite för kallt för myggen. Europa är en sådan del, säger Joacim Rocklöv, professor i global hälsa, i Nyhetsmorgon.

Doktorn om nya bantningslarmet: "Vad som helst kan hända"

Doktorn om nya bantningslarmet: "Vad som helst kan hända"

Förfalskade versioner av Ozempic säljs på svarta marknaden och göder den organiserade brottsligheten. Det skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande och varnar samtidigt för skadliga effekter av den falska medicinen. Ozempic är en diabetesmedicin och kan även användas för att behandla övervikt. Men det är fler är de som tilldelas läkemedlet av en läkare, som vill åt det. Mikael Sandström, överläkare, menar att risken är stor när man själv agerar doktor. – Det kan vara farligt antingen för att det är något skit man köper, eller så är det en dosfråga, man kan aldrig veta, även om det finns rätt ämne i, så kan doseringen vara orsaken. ”I bästa fall blir man av med pengarna” Enligt Läkemedelsverket har flera som tagit den falska medicinen drabbats av allvarliga biverkningar – och vissa har dött. – Vad som helst kan hända, hjärtrytmrubbningar, blodtrycksfall, i bästa fall blir man av med pengarna, säger Mikael Sandström. Ett annat problem när man drabbas av problem efter att ha tagit falsk medicin, är att det är svårt att få korrekt behandling. – Om det skadar en illa, då kan man inte komma till sjukvården och be om att det ska ställas diagnos på något som man inte vet vad det är. Handlar om att veta om riskerna Enligt Mikael Sandström handlar det mycket om att som konsument veta om riskerna. – Principiellt måste man förstå att så fort man själv ger sig ut på marknaden så är det en enormt stor risk att man blir lurad. Dessutom agerar man doktor själv, man bestämmer sig själv för att man ska ha det och känner inte till biverkningarna. Det där ska man hålla sig ifrån. Att kriminella väljer att sälja just bantningsmedel tycker han inte är så konstigt. – Kriminella spelar på människor i nöd, personer som tycker att behovet att gå ner i vikt är så stort att man är beredd att göra vad som helst. Det är den mest lönsamma gruppen, de kriminella vet var pengarna finns och vad folk är beredda att betala för att gå ner i vikt, om det var noll kalorier i pommes frites skulle många köpa det, säger Mikael Sandström.

Kvinna nära att dö – av populära godiset: "Det går att överdosera"

Kvinna nära att dö – av populära godiset: "Det går att överdosera"

Det hela utspelade sig för två veckor sedan i Skåne, där 39-åriga Eloise bor. Hon hade hade drabbats av en trötthet som höll i sig i flera dagar, kände också att hon hade hög puls och träningsvärk i låret. Den värken blev bara värre och värre och det ledde till att Eloise inte ens kunde stå upp på benen. Då ringde hon 112 varpå de skickade en ambulans som plockade upp henne. Det är ganska ovanligt. Men det är känt att det går att överdosera (på lakrits), säger överläkare Mikael Sandström. “Hjärtstillestånd finns beskrivet“ En av de första sakerna de frågade var ifall Eloise gillade lakrits, och det gjorde hon. Efter ett blodprov såg läkarna att hon hade kaliumbrist. Och anledningen var just lakrits. Under tre års tid hade Eloise ätit cirka en påse Djungelvrål om dagen. Överläkaren Mikael Sandström har läst på om fallet och konstaterar att det i medicinska kretsar är känt att man kan överdosera på lakrits. Men en godispåse på lördagen är ingen fara. Faran ligger i om man äter varje dag. Njurpåverkan, man får svullna ben, man får hjärtsvikt, man får brist på kalium och hjärtstillestånd finns beskrivet, säger överläkaren Mikael Sandström. Eloise fick spendera sex dagar på sjukhus och under tiden tömde hennes syster huset på Djungelvrål. Och sedan sjukhusbesöket har Eloise bestämt tagit avstånd från lakrits. Livet är en dosfråga det gäller vatten, alkohol och Djungelvrål, avslutar överläkare Mikael Sandström.

Mikael Sandström på YouTube

Doktor Mikael svarar på mejlfråga - från sin mamma - Nyhetsmorgon (TV4)

Nyhetsmorgon i TV4 från 2016-06-07: "Du snarkar visserligen ..." - Doktor Mikael Sandström svarar på den otippade frågan.

Nyhetsmorgon på YouTube

Doktor Mikael Sandström om myterna kring alkohol - Nyhetsmorgon (TV4)

Nyhetsmorgon i TV4 från 2014-07-01: Nyhetsmorgons egen husdoktor Mikael Sandström svarar på tittarfrågor om alkohol och om ...

Nyhetsmorgon på YouTube

Frågan som gör Mikael Sandström arg: "Det här är trams" - Nyhetsmorgon (TV4)

Nyhetsmorgon i TV4 från 2014-11-11: När Nyhetsmorgons tittare skickar in frågor om barndiabetes till överläkare Mikael ...

Nyhetsmorgon på YouTube

Doktor Mikael Sandström svarar på era frågor om trötthet - Nyhetsmorgon (TV4)

Nyhetsmorgon i TV4 från 2014-12-16: Vår doktor Mikael Sandström svarar på tittarnas frågor om trötthet - som säkert många av er ...

Nyhetsmorgon på YouTube

Grattis doktor Mikael inför den stundande 60-årsdagen! - Nyhetsmorgon (TV4)

Nyhetsmorgon i TV4 från 2018-05-29: Se när doktor Mikael blir överraskad av kvartetten Gig-a-bite. Stort grattis i förskott!

Nyhetsmorgon på YouTube