Nederländerna

Nederländerna är ett land beläget i Västeuropa. Det består av tolv provinser och gränsar till Tyskland i öst, Belgien i söder och Nordsjön i norr och väster. Nederländerna är känt för sina tulpanfält, sina kanaler och sina historiska städer som Amsterdam, Rotterdam och Haag. Landet är också känt för sina cykelvägar och sitt progressiva synsätt på frågor som jämställdhet och miljö.

Denna text har genererats automatiskt

Avslöjanden i Boris Johnsons självbiografi: "Han älskar att skvallra"

Avslöjanden i Boris Johnsons självbiografi: "Han älskar att skvallra"

Boris Johnson, som var premiärminister mellan 2019 och 2022, ger nu ut en självbiografi. I boken avslöjar han att drottning Elisabeth hade skelettcancer. Någonting som hovet inte gått ut med tidigare. – Det är någon författare som har pratat om det tidigare, men det är ingen som har haft officiell insyn som har pratat om det. Han hade insyn, säger James Savage. ”Det kan han inte mena” Det är fler saker som Johnson valt att berätta i boken. Han skriver även att han funderade på att göra en räd i Nederländerna, för att få tag i covidvaccin. Något som ifrågasätts om det verkligen stämmer. – Det kan han inte mena. Man kan tolka det som att det var någonting som kom som ett förslag, som man bara slängde ut i frustration över att vaccinet inte kom fram, säger James Savage. Sågas av kritikerna Kritikerna och recensenternas omdöme på boken är inte speciellt bra. Den sågas till största del, berättar utrikesreporter Petra Nordlund McGahan, i Nyhetsmorgon. – Man kallar den för narcissistisk, självupptagen, självförhärligande och i stort sett utan självkritik. Huruvida allt som är skrivet i boken verkligen stämmer har också ifrågasatts i samband med boksläppet. – Den toppar listorna och kommer bli en kioskvältare. Uppriktig är den, men om det är en sanningsenlig roman eller bok, det ska man hålla oskrivet, säger Petra Nordlund McGahan.

Interpol vädjar: Hjälp oss att identifiera 46 döda kvinnorna

Interpol vädjar: Hjälp oss att identifiera 46 döda kvinnorna

Under de senaste fyra decennierna har 46 kvinnor hittats döda runt om i Europa. Polisen misstänker att många av dem har blivit mördade. Men den stora frågan återstår: Vilka är de? Nu går Interpol ut med en så kallad ”Black Notice”, en uppmaning till poliser runt om i världen för att få hjälp att identifiera kvinnorna. Men i detta fall har man även vänt sig till allmänheten. ”Vi har delat några detaljer om varje fall, inklusive bilder i form av ansiktsrekonstruktioner, i hopp om att någon ska känna igen dem och på så sätt kunna hjälpa till att fastställa omständigheterna kring deras död”, skriver Interpol på sin hemsida. Bilder på tatueringar och kläder Kropparna hittades i Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna eller Spanien mellan 1976 och 2022. ”Trots omfattande polisutredningar identifierades dessa kvinnor aldrig, och bevis tyder på att några av dem kan ha kommit från andra länder”, skriver man. Förutom ansiktsrekonstruktioner har Interpol också gått ut med bilder på kläder, smycken, tatueringar och liknande detaljer för underlätta identifiering. Interpol gjorde en liknande kampanj 2023. Då lyckades man identifiera en brittisk kvinna – 31 år efter att hon mördades i Belgien. I det fallet var det en familjemedlem som kände igen kvinnans tatuering. Här är hela listan över de oidentifierade kvinnorna.

ANALYS: "Är det taket för högeryttern – eller bara början?"

ANALYS: "Är det taket för högeryttern – eller bara början?"

Har Europas ytterhögerkant nått sitt tak? Supervalåret fortsatte igår med parlamentsvalet i Österrike. Ännu en seger för ytterkantshögern – med det pro-ryska och anti-migrant Frihetspartiet FPÖ, på första plats med runt 29 procent. Men precis som i andra val i Europa så låg FPÖ markant bättre till tidigare i året. Kan det vara så att runt 30 procent är ett tak för den europeiska ytterkantshögern? Eller är det bara början? Från Frankrike till Östtyskland – från Österrike till Portugal När man tittar på valresultat i europeiska länder under supervalåret 2024 och året innan så kan man nästan bara byta namn på landet och använda samma resultat. I Frankrike tog högernationalistiska Le Pens parti Nationell Samling lite under 25 procent. I de tyska delstaterna Sachsen, Thüringen och Brandenburg tog högerextrema AFD mellan 26 och 31 procent. I Nederländerna tog Geert Wilders PVV lite över 23 procent. I Portugal och Storbritannien gick det sämre för ytterkantshögern: men Chega och Reform UK gjorde ändå rekordval. Och nu i Österrike tar Frihetspartiet runt 29 procent. Men som AFD i Tyskland har lärt sig, så säkrar 30 procent och en valvinst långt ifrån någon makt. Inte om man står ensam på högerkanten utan några samarbetspartners. Makt genom kompromiss? Två länder visar en möjlig framtid för den europeiska ytterkantshögern: Italien, där Giorgia Meloni driver en ytterst konservativ inrikespolitik men en pragmatisk utrikespolitik, och i Nederländerna, där Geert Wilders fick offra sin egen ambition om att bli premiärminister så att hans parti kunde leda en högerkonservativ koalition. I båda fallen har partierna mjukat upp sina hårdaste krav. Precis som partier från både vänstern och högern har fått erfara under decennier så är det en sak att kampanja, en annan sak att regera. Men det finns också en annan väg, som bland annat AFD i Tyskland har valt och som FPÖ i Österrike kanske kommer att välja. Hålla fast vid de mest radikala förslagen, och till och med dra sig längre ut mot en stenhård extremhöger. Folk som argumenterar för det vägvalet tror att 30 procent bara är början – inte alls ett tak. Där är målet ett valresultat på minst 51 procent. Ett radikalt högerregerande utan kompromisser.

Nederländerna på YouTube

Joost Klein - Europapa | Netherlands 🇳🇱 | Jackro Hardstyle Remix | Eurovision 2024

This is a Hardstyle Remix by Jackro of Joost Klein Europapa. Representing the Netherlands at the Eurovision Song Contest in ...

Jackro på YouTube

Joost Klein - Europapa (LIVE) | Netherlands 🇳🇱 | Second Semi-Final | Eurovision 2024

Subscribe and to Eurovision https://www.youtube.com/user/eurovision?sub_confirmation=1 ​ Joost Klein from the ...

Eurovision Song Contest på YouTube

Netherlands Explained!

This low-lying country is brilliant in all its ways. But hold your breath, because the sea will try to drown you while you're here!

Countries Explained på YouTube

Nederländerna i poddar

Reflektion: Nederländerna ber om ursäkt för slaveriet (reklamfri!)

I måndags ställde sig den nederländska premiärministern Mark Rutte framför en mikrofon i nationalarkivet i Haag. Framför honom satt en liten inbjuden publik och lyssnade förväntansfullt. Rutte tittade ner bland sina papper innan han höjde blicken och började, Vad som följde var en 20 minuter lång tv-sänd ursäkt för Nederländernas roll i slaveriet. I det här avsnittet går jag in på bakgrunden till ursäkten, varför den dröjt så länge och vad den kan betyda för framtiden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Reflektion: Nederländerna ber om ursäkt för slaveriet

I måndags ställde sig den nederländska premiärministern Mark Rutte framför en mikrofon i nationalarkivet i Haag. Framför honom satt en liten inbjuden publik och lyssnade förväntansfullt. Rutte tittade ner bland sina papper innan han höjde blicken och började, Vad som följde var en 20 minuter lång tv-sänd ursäkt för Nederländernas roll i slaveriet. I det här avsnittet går jag in på bakgrunden till ursäkten, varför den dröjt så länge och vad den kan betyda för framtiden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

20. Nederländernas Grand Prix “Han är en grower inte en shower”

Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix 2022" (00:26) Vi börjar med att gå genom helgen och alla höjdpunkter från Nederländernas Grand Prix! (1:12:44) Vi pratar om vad som hänt på förarmarknaden samt lite snabbt om Indycar samt Formel 2!  Gå med oss på Facebook för att tjöta med oss om racen: Formel 1 Sverige - Eftersnack!   Tycker ni om oss och vill höra mer samt är intresserade av antingen tv-serier, filmer, böcker eller spel kan ni lyssna på någon av våra andra poddar som ni hittar i vårt länkträd

Ymer i Nederländerna

Välkommen till de norra delarna av Nederländerna, dit Ymer spenderade sitt utbytesår så sent som förra läsåret. Men hur var lokalbefolkningen egentligen? Hur påverkade COVID året? Och hur gick det att lära sig språket? Lyssna och hör honom berätta om alla anekdoter från hans unika utbytesår!

Avsnitt 176 – Nederländernas revolutionshandboll

Då kör vi igång EM-versionen av podden som kommer ut varannan dag under mästerskapet och som har Andreas Stockenberg som permanent gäst. Det blir mycket om den svenska premiärsegern förstås men också om Nederländernas skräll där en, enligt Stocken, banbrytande handboll låg bakom: ”Det brutalaste jag sett”. EHF får sig en känga och kanske kan vi snart ha ett nytt EM-format. Claar eller Gottfridsson? Eller båda två?! Detta och mycket mer får ni i den första EM-podden.

Motor By Eilert Avsnitt 14 DAF Presstest 2023 Nederländerna

Häng med mig till Limburg i Nederländerna där jag testkör några av DAF senaste lastbilsmodeller. Nicklas Sernevall och Asena Johansson från Nordic Truck Center berättar lite om den svenska marknaden.

#41 Nederländernas GP eftersnack

Nederländernas GP eftersnack med Martin Lagus Jonas Fors och Rebecka Bjurgard Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Testfest i Nederländerna

Det senaste året har mängder med evenemang ställts in på grund av pandemin. Men i Nederländerna testar man om det med vissa försiktighetsåtgärder går att genomföra till exempel en festival med mycket folk utan smittspridning. Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondentandreas.liljeheden@sverigesradio.se